Ένα μήνυμα για σένα

Έβλεπα τώρα

Πόσα κρυμμένα τιμαλφή έπρεπε να σώσω

Πόσες φωλιές νερού να συντηρήσω μέσα στις φλόγες.

Οι στίχοι του Μανόλη Αναγνωστάκη συμπυκνώνουν το νόημα της δημιουργίας αυτού του Ινστιτούτου.

Μια «φωλιά νερού» στην άνυδρη εποχή μας.

«Φωλιά» ιδεών, σκέψης, διαλόγου, αλλά και πρωτοβουλίας και πράξης για τα κρίσιμα ζητήματα που συγκροτούν σήμερα τη μεγάλη εθνική και υπερεθνική αγωνία: Την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την Ισότητα λαών και ανθρώπων.

Σε ένα κόσμο που τον κατακερματίζουν οι πόλεμοι, το χάσμα ανάμεσα στην πλειοψηφία και τις ελίτ, η συστηματική καταστροφή του περιβάλλοντος και εσχάτως η έφοδος της άκρας Δεξιάς, το Ινστιτούτο μας θέλει να δώσει το δικό του μήνυμα: Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Οφείλουμε να δώσουμε χώρο στη σκέψη, τον προβληματισμό, το διάλογο που αμφισβητεί τα στερεότυπα και αναζητά το νέο.

Που μελετά την πραγματικότητα με στόχο να προτείνει ρεαλιστικούς τρόπους και να ανοίξει δρόμους για την αλλαγή της.

Σχεδιάζοντας, αποφασίζοντας, καλλιεργώντας, διεκδικώντας, αναπτύσσοντας, προστατεύοντας, οικοδομώντας, αγκαλιάζοντας, ενώνοντας. Οι ενεργητικές αυτές μετοχές εκφράζουν τη διάθεση και την απόφαση να μετέχουμε ενεργά, με το δικό μας τρόπο και τα δικά μας μέσα, στη μεγάλη προσπάθεια, που εκδηλώνεται με πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο. Που οραματίζεται και επιδιώκει μια άλλη αντίληψη και ένα άλλο πρότυπο για την ανάπτυξη, που πρέπει να είναι βιώσιμη και να καρπώνεται από όλους και όλες, με δικαιοσύνη.

Μια ηθική προσέγγιση στα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της εποχής μας, τις κοινωνικές αντιθέσεις, τα ζητήματα ειρήνης και πολέμου, τις κυρίαρχες πρακτικές, που απειλούν ακόμα και τη ζωή στον πλανήτη.

Καλωσορίζουμε και φιλοξενούμε τον πλούτο των απόψεων, την ενέργεια του διαλόγου, την κινητήρια δύναμη της διαφορετικότητας και της αντιπαράθεσης. Γιατί φιλοδοξούμε να εκφράζουμε με όρους ιδεών, αλλά και πρωτοβουλίας, τη λογική της αισιοδοξίας, από την οποία έχει ανάγκη η εποχή μας. Την αισιοδοξία της βούλησης, που ξέρει και μπορεί να συνδυάζεται με την απαισιοδοξία της νόησης.

 

Αλέξης Τσίπρας

Η διαδρομή

Ο Αλέξης Τσίπρας γεννήθηκε 4 μέρες μετά τη πτώση της δικτατορίας στην Ελλάδα, στις 28 Ιουλίου του 1974. Είναι Διπλωματούχος Μηχανικός από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία και τη Χωροταξία. Σε ηλικία 41 ετών, τον Ιανουάριο του 2015, έγινε ο νεότερος σε ηλικία αλλά και ο πρώτος Αριστερός πρωθυπουργός στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Το 2008 εκλέχθηκε Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και έγινε ο νεότερος αρχηγός κόμματος στην ιστορία της χώρας. Από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 έως τις 29 Ιουνίου του 2023, άσκησε τα καθήκοντα του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Από τον Σεπτέμβρη του 2024 είναι μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και τον Μάρτιο του 2024 εξελέγη Πρόεδρος της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δυτικά Βαλκάνια.

 

 

Πάτησε πάνω στο timeline της διαδρομής του Αλέξη Τσίπρα και δες τις παρεμβάσεις του, τα βίντεο, τις συνεντεύξεις και τα άρθρα του, σε ένα αρχείο που συνεχώς εμπλουτίζεται

Κάνε Εγγραφή στο Newsletter

Μάθαινε πρώτος τα νέα μας. Γράψου στο ενημερωτικό μας δελτίο και λάμβανε πρώτος στο e-mail σου, πληροφορίες για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right