Οι Στόχοι Και Το Μήνυμα Του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα

Το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα έχει στόχο την επεξεργασία και προώθηση προοδευτικών πολιτικών και δράσεων για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή. Υποστηρίζει την ανάγκη για ευρύτερες συγκλίσεις των δημοκρατικών και κυρίως προοδευτικών δυνάμεων γύρω από συγκροτημένες πολιτικές για την βελτίωση της ζωής των πολιτών, την προάσπιση δημοκρατικών αξιών και την ενίσχυση του διεθνούς, ευρωπαικού και περιφερειακού ρόλου της Ελλάδας.

Οι στόχοι του Ινστιτούτου αποτυπώνονται και στο μήνυμα και λογότυπό του μέσα από τα σύμβολα της ισότητας, του κίονα και την εναλλαγή συγκεκριμένων λέξεων που νοηματοδοτούν τους στόχους του.

Ο κίονας είναι σύμβολο δύναμης και μέτρου στην αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική. Δεν στηρίζει απλώς δομές, αλλά αξίες. Συμβολίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας ως ευρωπαϊκού πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Διεθνής ρόλος που συνδέεται με την προάσπιση του διεθνούς δικαίου, τη Συμφωνία των Πρεσπών και την προσπάθεια για ειρήνη σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο.

Παράλληλα αναδεικνύεται το σήμα “ίσον” που συμβολίζει την ισότητα και τους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη και ανθρώπινα δικαιώματα, απέναντι σε κάθε μορφής ανισότητες και διακρίσεις.

Κάτω από το σήμα εναλλάσσεται το μήνυμα του Ινστιτούτου για την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση ενός μέλλοντος που δεν μπορεί παρά να είναι κοινό: τόσο ως προς τις προκλήσεις και κρίσεις που αντιμετωπίζουν, όσο και ως προς τις προοπτικές και προσδοκίες τους. Ένα μέλλον που διαμορφώνουμε, μαζί.

Οι λέξεις είναι συγκεκριμένες: Διεκδικώντας, σχεδιάζοντας, προστατεύοντας, οικοδομώντας, αναπτύσσοντας, καλλιεργώντας, αποφασίζοντας. Και το λογότυπο κλειδώνει με το μήνυμα: Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα – Διαμορφώνοντας το Κοινό μας Μέλλον.

Το σήμα και μήνυμα του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα είναι δυναμικό: στη βάση μιας σταθερής κληρονομιάς αξιών, απέναντι στον πόλεμο, στον εθνικισμό, στις ανισότητες, στις διακρίσεις, διαμορφώνουμε το κοινό μας μέλλον.

Με τους πολέμους στην Ουκρανία και την Γάζα να οδηγούν σε όλο και μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστροφές, η προάσπιση της ειρήνης και σταθερότητας καθίσταται σήμερα, πιο σημαντική από ποτέ. Απέναντι στον εθνικισμό και σε δόγματα εθνικής περιχαράκωσης, στόχος μας είναι η χάραξη και υποστήριξη – σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο – μιας ενεργητικής πολιτικής διπλωματικών πρωτοβουλιών για την εξασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή, την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών στη βάση του διεθνούς δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό, αναγκαίος είναι ο διάλογος για την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας ως ευρωπαϊκού πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας – με την αυτοπεποίθηση τόσο να προασπίζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όσο και να επιλύει ειρηνικά τις διαφορές της με τους γείτονές της.

Η προάσπιση της δικαιοσύνης, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθίστανται ολοένα και πιο αναγκαίες σε διεθνές, ευρωπαικό και εθνικό επίπεδο, σε συνέχεια της πανδημίας, της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης, αλλά και στο πλαίσιο εντεινόμενων προκλήσεων ασφαλείας. Στόχος μας είναι η χάραξη και υποστήριξη πολιτικών που θα ενισχύσουν τις ευρωπαικές και εθνικές δικλίδες ασφαλείας για την κρατική και κυβερνητική λογοδοσία, την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών, την εξάλειψη διακρίσεων και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στη δικαιοσύνη.

Η ταυτόχρονη εκδήλωση πολλαπλών μορφών κρίσεων – όπως αποτυπώνονται στην κλιματική αλλαγή, τον κατακερματισμό των διεθνών οικονομικών σχέσεων, τη διεύρυνση των οικονομικών ανισοτήτων, και την αύξηση του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους – καθιστούν αναγκαίο έναν ουσιαστικό διάλογο για την βιώσιμη ανάπτυξη σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Στόχος μας είναι η συμβολή στο διάλογο αυτό με την επεξεργασία και διατύπωση αξιόπιστων προοδευτικών πολιτικών που υποστηρίζουν την διατηρήσιμη ανάπτυξη, τη μείωση των ανισοτήτων και την κοινωνική συνοχή, προστατεύοντας ταυτόχρονα την μακροοικονομική σταθερότητα και ενισχύοντας την ανθεκτικότητα της οικονομίας.

Κάνε Εγγραφή στο Newsletter

Μάθαινε πρώτος τα νέα μας. Συμπλήρωσε την φόρμα επικοινωνίας και λάμβανε πρώτος στο e-mail σου, το ενημερωτικό μας δελτίο, με πληροφορίες για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα

1 Step 1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right