Αλ. Τσίπρας: Αυτό δεν είναι υποχρεωτικότητα, είναι οικονομικός εκβιασμός για τους αδύναμους και δυνατότητα εξαγοράς του δικαιώματος άρνησης για τους ευκατάστατους
Αλ. Τσίπρας: Αυτό δεν είναι υποχρεωτικότητα, είναι οικονομικός εκβιασμός για τους αδύναμους και δυνατότητα εξαγοράς του δικαιώματος άρνησης για τους ευκατάστατους

Αλ. Τσίπρας: Αυτό δεν είναι υποχρεωτικότητα, είναι οικονομικός εκβιασμός για τους αδύναμους και δυνατότητα εξαγοράς του δικαιώματος άρνησης για τους ευκατάστατους

Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή για την τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό πολιτών άνω των 60 ετών

Κύριε Μητσοτάκη, η χθεσινή σας απόφαση -ο τρόπος με τον οποίον την ανακοινώσατε- και η σημερινή σας ομιλία δείχνουν ένα πράγμα: Ότι σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, σε μια στιγμή πρωτοφανούς κρίσης και ανασφάλειας, σε μια στιγμή τραγική -τούτη την ώρα που μιλάμε και που εσείς πάλι με αυταρέσκεια ήρθατε εδώ να μας πείτε «σώζουμε ζωές» «σώζουμε ζωές» «σώζουμε ζωές»- έχουμε ξεπεράσει δυστυχώς, δυστυχέστατα, κάθε αρνητικό ρεκόρ σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού και είμαστε στις χειρότερες θέσεις σε όλη τη Δυτική Ευρώπη. Εκατόν σαράντα οκτώ συμπολίτες μας, όπως με ενημέρωσε χθες η διοίκηση της ΕΙΝΑΠ -εκατόν πενήντα πέντε μαθαίνω σήμερα- βρίσκονται προχείρως διασωληνωμένοι εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Και δεν έχουμε εικόνα για το αν αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάποιες ελπίδες, πιθανότητες, προοπτική να σώσουν τη ζωή τους, ενώ θα είχαν ενδεχομένως αν ήταν εντός των κλινών της εντατικής θεραπείας.

Αυτή είναι η τραγωδία που ζούμε σήμερα. Και πάνω σε αυτήν την τραγωδία έρχεστε εσείς και παίρνετε μία θέση την οποία ξορκίζατε επί τρεις ολόκληρους μήνες το προηγούμενο διάστημα. Και για άλλη μια φορά κουνάτε το δάχτυλο στην αντιπολίτευση, στον ΣΥΡΙΖΑ και στα άλλα κόμματα.
Ξεχάστε, λοιπόν, την ύπαρξη της αντιπολίτευσης, ξεχάστε τη. Δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Υπάρχει η κυβέρνηση και απέναντί της είναι η ελληνική κοινωνία. Είσαστε ικανοποιημένος για την εξέλιξη αυτή της πανδημίας στην χώρα μας; Τα κάνατε καλά; Τα κάνατε όλα καλά;
Λυπάμαι, αλλά είστε σε απόλυτη σύγχυση. Έχετε χάσει τον έλεγχο. Βρίσκεστε ενδεχομένως σε πανικό και αυτή είναι μια πολύ κακή εξέλιξη και διαπράττετε το ένα σφάλμα μετά το άλλο. Και πραγματικά σας εκλιπαρώ να σοβαρευτείτε και να συνέλθετε γιατί το να βρίσκεστε σε πανικό αυτήν την κρίσιμη στιγμή είναι ενδεχομένως χειρότερο από μία λάθος απόφαση ή μια λάθος επίδοση κατά τη διάρκεια της διαχείρισης της πανδημίας.
Επί μήνες εσείς ήσασταν αυτοί που προσπαθούσατε να μας πείσετε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν αποτελεί επιλογή. Μεταξύ άλλων, εκεί δίπλα σας κάθεται ο κ. Πλεύρης, που ήταν αυτός ο οποίος επιχειρηματολογούσε ότι δεν αποτελεί επιλογή διότι μεταξύ άλλων είναι και αντισυνταγματικός. Και αφού πείσατε σχεδόν κάθε τηλεθεατή ότι είναι αντισυνταγματικό, πέραν των άλλων, έρχεστε να επιβάλλετε την υποχρεωτικότητα.
Δεν θα σας αναφέρω τα όσα λένε οι συνταγματολόγοι ούτε θα κάνω εδώ διάλεξη. Θα πω τι λέγατε εσείς. Εσείς τα λέγατε αυτά και δεν τα λέγατε πριν από έξι μήνες, δεν τα λέγατε πριν από έναν χρόνο, τα λέγατε πριν από είκοσι μέρες.
Εσείς προσωπικά, κύριε Μητσοτάκη, βγαίνατε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ουσιαστικά βάλλατε εναντίον κάθε σκέψης και επιλογής της υποχρεωτικότητας. Όχι εγώ, αλλά εσείς. Στη συνέντευξή σας στο Mega στις 3 Νοεμβρίου 2021, τώρα, τον προηγούμενο μήνα, λέγατε: «Κρίναμε λοιπόν ότι η υποχρεωτικότητα έχει εξαντλήσει τα όρια της και τα περιθώρια της αποτελεσματικότητας». Εσείς, παρακάτω, λέγατε στην ίδια συνέντευξη: «Όσο πιο σκληροί είμαστε και όσο περισσότερες υποχρεωτικότητες βάζουμε τόσο μεγαλύτερες αντιδράσεις θα προκαλέσει αυτό. Και γι’ αυτό δεν το επιλέγουμε». Δεν τα έλεγα εγώ, κύριε Μητσοτάκη, εσείς τα λέγατε.
Στη Βουλή, εδώ, 18 Οκτωβρίου 2021 προκάλεσα ερώτηση στην Ώρα του Πρωθυπουργού -και ανταποκριθήκατε- για το κρίσιμο και μείζον ζήτημα της πανδημίας. Και σ’ αυτήν την ερώτηση απαντώντας –έχω εδώ την ομιλία σας- μας είπατε το εξής: «Δεν μπορώ να υποχρεώσω κανέναν να εμβολιαστεί. Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί έφτασαν στα όρια τους στις δύο κατηγορίες που τους επιβάλαμε. Δεν πρόκειται να επιβάλλουμε άλλους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς».
Και έρχομαι στις δηλώσεις του κ. Πλεύρη στις 29 Οκτωβρίου στην τηλεόραση του Σκαϊ, ο οποίος ήταν ακόμα πιο παραστατικός. Λέει ο κ. Πλεύρης: «Κάποιος που μου προτείνει οι άνω των 60 να έχουν υποχρεωτικό εμβολιασμό, πρέπει να μας πει τι εννοεί. Εννοεί ότι θα πηγαίνουμε με τη σύριγγα και θα τον εμβολιάζουμε θέλει δεν θέλει; Εννοεί ότι θα έρθουμε να του πούμε ότι εσύ που δεν εμβολιάζεσαι και είσαι άνω των 60 δεν θα παίρνεις τα φάρμακά σου και δεν θα πληρώνεις;» Και έπειτα πήρε και θέση στο ζήτημα της συνταγματικότητας και μας είπε ότι «δεν θα προχωρήσουμε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, διότι η κυβέρνηση λειτουργεί με βάση συνταγματικές ισορροπίες και με επίκληση στη συνταγματική τάξη και ότι η υποχρεωτικότητα προσκρούει στο Σύνταγμα, στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στην Επιτροπή Βιοηθικής». Αυτά είπε ο κ. Πλεύρης.
Κουνάτε το κεφάλι σας; Δηλαδή αισθάνεστε καλά εσείς που τα είπατε αυτά πριν από ένα μήνα και έρχεστε και καμαρώνετε τώρα δίπλα στον πρωθυπουργό, ο οποίος μας κούνησε και το δάχτυλο μη τυχόν και μιλήσουμε για τη συνταγματικότητα;
Ε, δεν θα μιλήσω εγώ για τη συνταγματικότητα, αλλά είσαστε μια κυβέρνηση που έχει χάσει τα αυγά και τα πασχάλια στην πιο δύσκολη στιγμή αντιμετώπισης και διαχείρισης της πανδημίας.
Έχετε χάσει την μπάλα. Έχετε χάσει τον έλεγχο, είστε σε πανικό και μία κρύο μία ζέστη, μία άσπρο μία μαύρο. Το πρόβλημα είναι ότι εκτός από το άσπρο και το μαύρο υπάρχουν και άλλες αποχρώσεις, υπάρχουν κι άλλες δυνατότητες, υπάρχουν και άλλες προοπτικές.
Εσείς σθεναρά αντιστεκόσασταν σε οποιαδήποτε σκέψη, σε οποιαδήποτε πρόταση αφορούσε την ενίσχυση. Και σας κάναμε εμείς τέτοιες προτάσεις. Βέβαια, εμείς βάλαμε και βάζουμε πάντοτε την εμβολιαστική καμπάνια, την ουσιαστική, την πειθώ και δεν κάνατε ουσιαστική προσπάθεια σε αυτήν την κατεύθυνση. Θα αναφερθώ μετά. Όμως, λέγαμε και σε ειδικές κατηγορίες, όπου είναι αναγκαίο και όπου μπορούμε να οδηγήσουμε ολοένα και περισσότερους συμπολίτες μας στην διαδικασία του εμβολιασμού. Γιατί κάνετε πίσω, σας λέγαμε. Και σας φέραμε τότε τα παραδείγματα, που σήμερα εσείς αναφερθήκατε με έναν υποτιμητικό λόγο στους στρατιωτικούς και στους αστυνομικούς. Ένα απλό πράγμα σας είπαμε τότε, ότι δεν μπορεί ηθικά αυτός ο όποιος εξετάζει το πιστοποιητικό εμβολιασμού από έναν πολίτη να είναι ο ίδιος ανεμβολίαστος. Και μας λέγατε όλα αυτά για να αρνηθείτε να πάρετε πολιτικό κόστος στο όνομα της αντισυνταγματικότητας και της αντίθεσης στην υποχρεωτικότητα. Εκεί, λοιπόν, που ήσασταν στο κρύο, μας πηγαίνετε, όχι στη ζέστη, στον καύσωνα. Τι απόφαση είναι αυτή τώρα; Ποιον θα πείσετε με αυτό τον τρόπο;
Εν πάση περιπτώσει, εγώ θέλω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και σε εσάς, κύριε Μητσοτάκη, να σας πω ότι η απόφαση που παίρνετε εγκυμονεί κινδύνους. Και εγκυμονεί κινδύνους σε ό,τι αφορά και το κλίμα της κοινωνικής συνοχής, το οποίο είναι απαραίτητο για να καταπολεμήσουμε μια πανδημία, η οποία αποδεικνύεται από την ίδια την πραγματικότητα ότι δεν τελειώνει εδώ και ότι έχει πολυπαραγοντικές συνέπειες και σε ό,τι αφορά την ψυχολογία των ανθρώπων. Όχι μόνο στη δημόσια υγεία και σε ό,τι αφορά την κοινωνική συνοχή, αλλά και στην έξαρση, την ανασυγκρότηση, την εκτόξευση, αν θέλετε, της αντιεμβολιαστικής δημαγωγίας το επόμενο διάστημα.
Αλλά εφαρμόζετε ένα μέτρο, που στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε υποχρεωτικός εμβολιασμός. Και θα σας εξηγήσω γιατί δεν είναι ούτε υποχρεωτικός εμβολιασμός αυτό που εφαρμόζετε. Διότι, στην πραγματικότητα αυτό που κάνετε, ξεχωρίζοντας μία ηλικιακή κατηγορία και βάζοντας ένα πρόστιμο το οποίο δεν έχει καμία έννοια αναλογικότητας -διότι άλλο είναι το κατοστάρικο γι’ αυτόν που παίρνει μια σύνταξη 400 ευρώ και ζει απ’ αυτή και άλλο το κατοστάρικο για κάποιον ο όποιος έχει εισοδήματα μεγάλα, είτε είναι συνταξιούχος, είτε δεν είναι και είναι άνω των 60- αυτό το οποίο θέλετε και προχωράτε και αποφασίζετε δεν είναι υποχρεωτικότητα. Υποχρεωτικότητα σημαίνει για όλους το ίδιο. Εδώ αυτό που κάνετε είναι οικονομικός εκβιασμός για τους αδύναμους και δυνατότητα εξαγοράς του δικαιώματος άρνησης για τους ευκατάστατους. Αυτό κάνετε.
Γελάτε, ε; Γελάτε, γιατί εσείς μόλις προχθές ανακαλύψατε ότι υπάρχουν συμπολίτες μας εξαρτημένοι από τον μισθό τους. Τι να κάνουμε; Και μόλις τώρα ανακαλύπτετε ότι υπάρχουν συμπολίτες μας, ενδεχομένως, οι οποίοι είναι εξαρτημένοι από την πενιχρή τους σύνταξη.
Και αφού γελάτε, θα σας δώσω συγκεκριμένα παραδείγματα. Αυτός ο οποίος, λοιπόν, σήμερα είναι 58-59 ετών και είναι αναγκαίο να τον πείσουμε να εμβολιαστεί για να σώσει τη ζωή του και για να διαφυλάξουμε και την προοπτική του κοινωνικού συνόλου, αλλά έχει ενστάσεις, έχει ενδεχομένως έλλειμμα ενημέρωσης και εσείς λέτε: οι άνω των 60 υποχρεωτικά. Αυτός που είναι κάτω των 60 ετών και είχε ενστάσεις, σήμερα πώς θα αντιδράσει; Δημιουργείτε με αυτή την απόφαση εμβολιαστική κουλτούρα; Ενθαρρύνετε τη διαδικασία της πειθούς στην ελληνική κοινωνία για να πείσουμε τους συμπολίτες μας; Και προφανώς αυτός που είναι άνω των 60, επαναλαμβάνω, και έχει την οικονομική δυνατότητα, και είναι ανεμβολίαστος είτε από έλλειμμα ενημέρωσης, είτε και από τις απόψεις που μπορεί να έχει δημιουργήσει, στην πραγματικότητα τον κάνετε αρνητή εις το τετράγωνο, τον κάνετε «σκαντζόχοιρο» στην άποψη ότι δεν θα εμβολιαστεί και του λέτε «δώσε ένα κατοστάρικο και ξεμπέρδεψες».
Και τι μας είπατε σήμερα εδώ; Μας είπατε ότι αυτό το κατοστάρικο είναι σε σωστή κατεύθυνση, διότι θα είναι αντίτιμο υγείας. Δηλαδή, έχετε αφήσει δύο χρόνια χωρίς στήριξη το Εθνικό Σύστημα Υγείας, φέρνετε έναν Προϋπολογισμό που εν μέσω πανδημίας προβλέπει 800 εκατομμύρια λιγότερα για τη δημόσια υγεία. Και έρχεστε να μας πείτε ότι θα έχετε ένα αντίτιμο υγείας από το κατοστάρικο που θα πληρώνει ο ανεμβολίαστος ηλικιωμένος, προκειμένου να συνεχίσει να είναι ανεμβολίαστος και να συνεχίσει να ρισκάρει την ίδια του τη ζωή.
Άρα, γι’ αυτούς ενδιαφέρεστε ή για να καλύψετε τη δημοσιονομική, την οικονομική τρύπα στο σύστημα; Με έχετε μπερδέψει. Μας έχετε μπερδέψει και έχετε μπερδέψει και αυτούς που σας παρακολουθούν, έχετε μπερδέψει τους βουλευτές σας, έχετε μπερδέψει την ελληνική κοινωνία. Γι’ αυτό σας εκλιπαρούμε, σοβαρευτείτε. Σοβαρευτείτε και συνέλθετε. Δεν μπορεί πριν από δέκα μέρες να λέτε αλλά και μετά από δέκα μέρες να λέτε ακριβώς τα αντίθετα.
Κι έρχομαι στο κρίσιμο ζήτημα. Και το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι τούτη την ώρα οι αντιπαραθέσεις, η πολιτική σύγκρουση, τα επιχειρήματα ένθεν κακείθεν. Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι, την ώρα που μιλάμε, το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει καταρρεύσει. Το κρίσιμο ζήτημα είναι, την ώρα που μιλάμε, ότι 150 συμπολίτες μας και οι συγγενείς τους αγωνιούν. Διότι θα μπορούσαμε να παρέχουμε ουσιαστική φροντίδα σε μια δύσκολη συγκυρία, αναμφίβολα, με ούτως ή άλλως υψηλό ποσοστό λιτότητας, αλλά θα μπορούσαμε να παρέχουμε σε αυτούς τους 150 ανθρώπους -που καθημερινά πολλαπλασιάζονται- που είναι εκτός ΜΕΘ, τη δυνατότητα να έχουν μια καλύτερη τύχη -και είναι τα χειρουργικά κρεβάτια.
Θα ήθελα να σας καλέσω για άλλη μια φορά, εσείς που έχετε τα στοιχεία, κύριε Πλεύρη και κυρία Γκάγκα -δεν είναι στην Αίθουσα- δώστε μας τα στοιχεία. Πόσοι από αυτούς τους ανθρώπους που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ καταφέρνουν να επιβιώσουν; Δώστε μας τα στοιχεία. Πόσοι είναι σε ημερήσια βάση οι θάνατοι, οι απώλειες εκτός κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας;
Το να αντιμετωπίσεις κατάματα την αλήθεια είναι προϋπόθεση για να μπορέσεις να διορθώσεις τα κακώς κείμενα. Εσείς την κρύβετε την αλήθεια και φτιάχνετε ένα κλίμα ωραιοποίησης. Τούτη την ώρα, λοιπόν, εγώ να πω ότι αύριο το πρωί με έναν μαγικό τρόπο καταφέρναμε να εμβολιάσουμε όλους τους 600.000 πολίτες άνω των 60 που είναι ανεμβολίαστοι, αλλά και όλους τους υπόλοιπους -που κατά την άποψή μου με την απόφαση αυτή που πήρατε, σε αντίθετο αποτέλεσμα θα οδηγηθούμε- αλλά ας υποθέσουμε και εύχομαι να εμβολιαστούν όλοι αύριο το πρωί. Ακόμα κι αν αύριο το πρωί εμβολιάζονταν όλοι οι συμπολίτες μας, το επόμενο δίμηνο η δραματική κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν θα είχε ύφεση. Και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Συνομιλείτε με επιστήμονες και με στατιστικολόγους. Το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, διότι το τείχος ανοσίας θέλει ούτως ή άλλως δύο μήνες σε όποιον εμβολιάζεται. Άρα, είτε έτσι είτε αλλιώς και με δεδομένη τη στατιστική που μας οδηγεί σε μια τρομακτική κορύφωση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία, το επόμενο διάστημα θα περάσουμε μαύρα Χριστούγεννα.
Ενδιαφέρεστε γι’ αυτό; Σας απασχολεί αυτό; Σας απασχολούν αυτά που λένε οι ειδικοί, ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους που θα χάσουν τη ζωή τους; Κι εγώ λέω, αν πραγματικά αυτό που σας απασχολεί είναι να σώσουμε ζωές, θα πάρετε έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση; Ή θα κρύβετε κάτω από το χαλί της επικαιρότητας και της δημοσιότητας το γεγονός ότι έχουμε κατοστάρες ανθρώπων που χάνουμε καθημερινά και εκατοντάδες έξω από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας; Σας απασχολεί αυτό;
Και τι να κάνουμε, όμως; Τι να κάνουμε; Μην τυχόν και σας περάσει από το μυαλό αυτό που είναι να κάνουμε να είναι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Μην τυχόν και σας περάσει από το μυαλό! Όλα τα άλλα να τα κάνουμε εκτός απ’ αυτό.
Σας καλώ, λοιπόν, να αναλογιστείτε αυτήν την ευθύνη και σας καλώ να προχωρήσετε άμεσα. Αν σήμερα έχουμε εκατόν πενήντα συμπολίτες μας που είναι διασωληνωμένοι πρόχειρα, έξω από τις κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, θα χρειαστούμε τουλάχιστον διακόσιες νέες κλίνες εντατικής θεραπείας το αμέσως επόμενο διάστημα, για να μπορέσουν οι συμπολίτες μας να έχουν στοιχειώδεις συνθήκες αξιοπρέπειας στην προσπάθεια θεραπείας, στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημά τους.
Δεν λέω ούτε θέλω να μιλήσω με ποσοστά μακάβρια, αλλά λέω την υποχρέωσή μας τούτη την ώρα να ενδιαφερθούμε γι’ αυτό. Είναι υποχρέωσή μας. Επιτάξτε, λοιπόν, τώρα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και όσες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας υπάρχουν σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια! Αναπτύξτε τώρα κλίνες εντατικής θεραπείας, όσες χρειάζονται, αξιοποιώντας και αυτές των στρατιωτικών νοσοκομείων, προκειμένου να μπορέσουν οι συμπολίτες μας να έχουν τη δυνατότητα να ελπίζουν στη ζωή. Εκτός αν οι ανεμβολίαστοι δεν μας νοιάζει αν θα ζήσουν ή όχι.
Και η ίδια πραγματικότητα λέει, η ίδια η ζωή, δυστυχώς, δυστυχέστατα, ότι υπάρχει και ένα ποσοστό 15% -αυτή είναι η αλήθεια, τα στοιχεία τα δικά σας τα λένε αυτά- στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που είναι εμβολιασμένοι. Και η μεγάλη αγωνία της επιστημονικής κοινότητας είναι ότι τώρα με την «Όμικρον» και με τους ενδοιασμούς που μπαίνουν στο μυαλό κάθε πολίτη να προχωρήσει στην τρίτη δόση, το ενδεχόμενο πέμπτο κύμα -μακάρι να μην έρθει ποτέ- θα είναι ένα κύμα ανενεργώς εμβολιασμένων.
Άρα, λοιπόν, πέραν των άλλων, που κατά την άποψή μου παλινωδείτε και πέφτετε από το ένα λάθος στο άλλο, οδηγείτε σε καταστάσεις διχασμού στην ελληνική κοινωνία και κοινωνικού αυτοματισμού, πέραν των άλλων που αφορούν την απόφασή σας για τη χειρότερη δυνατή μορφή υποχρεωτικότητας, πρέπει να δούμε και τι θα κάνουμε σήμερα με αυτούς τους ανθρώπους που είναι μέσα στα νοσοκομεία και με αυτούς που με μαθηματική ακρίβεια θα έρθουν το επόμενο διάστημα. Προσλάβετε τώρα, έστω τώρα, γιατρούς και νοσηλευτές!
Μας λέτε: «Δεν μπορούμε να προσλάβουμε γιατρούς. Δεν υπάρχει η δυνατότητα. Χρειάζονται δύο και τρία χρόνια, για να γίνουν οι προσλήψεις.». Αλήθεια; Πέρυσι πώς κάνατε προσλήψεις; Πέρυσι πώς προσλάβατε διακόσιους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με διαδικασίες fast track; Πώς το κάνατε αυτό πέρυσι;
Δεν υπάρχουν; Λέτε ψέματα. Όχι εσείς, κυρία Μπακογιάννη. Μπορεί να είστε ανενημέρωτη. Εδώ τους έχω. Δεν υπάρχουν, λέτε, γιατροί. Ενδεικτικά θα αναφέρω μονάχα… Είναι καλό πράγμα να ανταλλάσσουμε -και με ένταση καμιά φορά- επιχειρήματα, αλλά να τα ακούμε πρώτα. Ακούστε και αντικρούστε.
Στη χθεσινή μου συνάντηση με την ΕΙΝΑΠ, μού έδωσαν αναλυτικά στοιχεία. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν τα βρήκα από την κοιλιά μου ούτε εγώ έχω τη δυνατότητα να γνωρίζω τι ακριβώς συμβαίνει και πώς συμβαίνει και πού συμβαίνει, αλλά οι άνθρωποι αυτοί που δίνουν τη μάχη δεν είναι κάποιοι συνδικαλιστές που κάθονται στα γραφεία τους. Δίνουν τη μάχη, σώζουν ανθρώπους κάθε μέρα, είναι στο πεδίο. Οι άνθρωποι αυτοί -και η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ που έχει τα ίδια στοιχεία- μου είπαν το εξής. Οι εκπρόσωποι, λοιπόν, των νοσοκομειακών γιατρών εκτιμούν ότι πρόκειται για έναν αριθμό που προσεγγίζει τους οκτακόσιους γιατρούς σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως παθολόγοι, γενικοί γιατροί, καρδιολόγοι, οι οποίοι αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε λίστες αναμένοντας το διορισμό τους.
Και θα σας δώσω δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια: Νοσοκομείο «Ελπίς». Προκήρυξη μιας θέσης παθολόγου. Τριάντα εννέα υποψήφιοι περιμένουν.
Γιατί δεν τους παίρνετε; Γιατί δεν κάνετε μία μόνιμη πρόσληψη; Γιατί είστε ιδεοληπτικοί!
Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο». Προκήρυξη μιας θέσης καρδιολόγου. Σαράντα πέντε υποψήφιοι.
Γιατί δεν τους παίρνετε; Γιατί δεν τους προσλαμβάνετε τώρα; Γιατί;
Παρά μονάχα, ενώ τα έχετε κάνει θάλασσα, ενώ έχετε αφήσει το ΕΣΥ υπό κατάρρευση, έρχεστε πάλι να επενδύσετε στη λογική της ατομικής ευθύνης, της υποχρεωτικότητας και της τιμωρητικότητας.
Σας καλώ, κύριε Μητσοτάκη, σας καλώ εσάς προσωπικά να πάμε μαζί να συναντήσουμε τους γιατρούς, να συναντήσουμε τους εκπροσώπους τους, για να μας πουν αν υπάρχουν ή αν δεν υπάρχουν.
Δεν προχωράτε, όμως, σε προσλήψεις γιατρών. Όχι γιατί δεν υπάρχουν. Δεν προχωράτε, διότι το είπατε, το είπαν οι εκπρόσωποι σας, το δήλωσε ο κ. Πέτσας, πριν φτιάξει τις περιβόητες λίστες, για τις οποίες γίνεται Εξεταστική Επιτροπή και προσπαθείτε να κρυφτείτε: «Αν δίναμε χρήματα, για να προσλάβουμε γιατρούς και να φτιάξουμε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπως μας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πετάγαμε τα λεφτά σε μια μαύρη τρύπα και σε έναν κουβά». Και μας το είπε και ο υπουργός Επικρατείας, ο κ. Σκέρτσος, όχι πριν από έναν χρόνο, αλλά πριν από έναν μήνα ότι είναι πολυτέλεια να έχουμε όσες κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας απαιτούνται τούτη την κρίσιμη στιγμή της πανδημίας, γιατί, όταν περάσει η πανδημία, δεν θα τις χρειαζόμαστε.
Αυτή, λοιπόν, είναι η αντίληψή σας. Η αντίληψή σας είναι ότι το να έχουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που στοιχειωδώς να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτής της κρίσης και στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας που ζει μέσα στο άγχος και στην ανασφάλεια είναι πολυτέλεια και πεταμένα λεφτά. Αυτή είναι η αντίληψή σας.
Και θέλω τούτη την ώρα να απευθύνω έκκληση, για να αντιμετωπίσουμε τα άμεσα, τα κρίσιμα. Τα άμεσα και τα κρίσιμα είναι να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτήν την έκτακτη συνθήκη. Και η έκκλησή μου είναι να αφήσετε την αυταρέσκεια, να αφήσετε τον αυταρχισμό, που γεννά η δήθεν βεβαιότητά σας ότι σε όλα έχετε δίκιο, και να προχωρήσετε στα απαραίτητα εκείνα μέτρα που θα μπορέσουν να δημιουργήσουν συνθήκες αποκλιμάκωσης της αύξησης των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα.
Πόσο καιρό σας λέμε ότι τα σχολεία είναι αυτήν τη στιγμή το κέντρο εκείνο στο οποίο επωάζεται ο ιός και μεταδίδεται σε όλη την οικογένεια; Ποια ήταν η απόφασή σας για τα σχολεία; Η απόφαση σας για τα σχολεία ήταν να κάνετε συγχωνεύσεις τάξεων, να υπάρχουν 29 παιδιά σε μια τάξη μέσα στην πανδημία -για να μην προσλάβετε έναν αναπληρωτή εκπαιδευτικό, ώστε να μπορέσουμε να αραιώσουμε τις τάξεις- και να επιβάλετε το πρωτοφανές 50%+1 κρουσμάτων, για να κλείσει η σχολική τάξη, όταν προχθές στη συνεδρίαση της Βουλής σε συζήτηση νομοσχεδίου ο υπουργός κ. Καραμανλής πήγε να κάνει ένα rapid test και βρέθηκε θετικός και έκλεισε η Βουλή. Γιατί, όταν ένας υπουργός βρέθηκε θετικός, έκλεισε η Βουλή και για να κλείσει μία τάξη, πρέπει να βρεθούν 17 μαθητές θετικοί; Είναι λογικό αυτό; Είναι λογικό; Γιατί εξανίστασθε; Είναι λογικό;
Τι γίνεται σε άλλες χώρες; Τι γίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μια που είσαστε και αμερικανοσπουδαγμένοι; Στο πρώτο κρούσμα κλείνει η τάξη όχι για πάντα, για τρεις μέρες. Και την τέταρτη μέρα, για να έρθουν τα παιδάκια στην τάξη, πρέπει να έχουν μοριακό τεστ, που τους παρέχει το κράτος, αρνητικό. Όποιος έχει θετικό κάθεται σπίτι του για 15 μέρες.
Με τον τρόπο που λειτουργούμε εμείς τα σχολεία μαθαίνω ότι το 25% των κρουσμάτων που ημερησίως ανακαλύπτει ο ΕΟΔΥ είναι παιδιά, είναι μαθητές. Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτοί είναι οι αναμεταδότες του ιού; Οι ηλικιωμένοι που μένουν σπίτι τους είναι αυτοί που νοσούν, δεν είναι οι αναμεταδότες. Όταν, όμως, έρχεται ασυμπτωματικό το παιδάκι, για να δει τον παππού και τη γιαγιά, τους κολλάει κορωνοϊό. Πόσο μυαλό θέλει αυτό και πόση βούληση και πόση συνεννόηση και πόση σύνεση και πόση ψυχραιμία, για να το συμφωνήσουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα τέτοιο μέτρο;
Στην αραίωση των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, επίσης, μας λέγατε μέχρι πρότινος ότι δεν κολλάει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως μας είπε πάλι ο κ. Σκέρτσος ότι δεν κολλάνε οι αστυνομικοί. Όπου δεν σας συμφέρει, δεν κολλάει.
Και έρχεστε, λοιπόν, τώρα, ενώ δεν έχετε προχωρήσει σε κανένα από τα αναγκαία μέτρα τα οποία σας ζητάμε επί μήνες να προχωρήσετε, ενώ δεν έχετε προχωρήσει σε μια ουσιαστική καμπάνια για τον εμβολιασμό -ουσιαστική καμπάνια, όχι λεφτά σε μέσα ενημέρωσης για να σας λιβανίζουν- και παίρνετε το πιο ακραίο μέτρο, που μπορεί να οδηγήσει, επαναλαμβάνω, σε καταστάσεις διχασμού και κοινωνικού αυτοματισμού και σε μία προοπτική -είπα χθες τη λέξη «σαμποτάζ», ίσως είναι ακραία- υποβάθμισης της προσπάθειας που κάνουμε για να εμφυσήσουμε την εμβολιαστική κουλτούρα στους πολίτες, είτε είναι άνω των εξήντα είτε είναι κάτω των εξήντα.
Άρα λοιπόν, και θέλω να κλείσω με αυτό, αυτό που σας ζητάμε, κύριε Μητσοτάκη –και απευθύνω έκκληση ως προς αυτό- είναι να σταματήσετε. Είστε πρωθυπουργός της χώρας σήμερα, χειρίζεστε μια κρίση, δεν μπορεί στο πίσω μέρος του μυαλού σας να είναι μονάχα πώς θα επιτεθείτε στον Τσίπρα, πώς θα επιτεθείτε στον ΣΥΡΙΖΑ. Βγήκατε χθες να ανακοινώσετε ένα μέτρο και να μας πείτε «τώρα εσείς που θα έλθετε στη Βουλή…». Αυτό σας νοιάζει; Αυτό είναι το θέμα σας; Πήρατε καμιά πρωτοβουλία ως πρωθυπουργός να απευθυνθείτε στους αρχηγούς των κομμάτων, στους αρχηγούς της Αντιπολίτευσης για συνεννόηση πάνω στα κρίσιμα; Με κάθε επιχείρημα που αλλάζει κάθε δεύτερη βδομάδα μας επιτίθεσθε.

Σας απευθύνω, λοιπόν, έκκληση να πάρετε πρωτοβουλίες συνεννόησης, αντί για μέτρα καταστολής και σύγκρουσης. Να τολμήσετε μέτρα που στη θέση της αντιπαράθεσης θα βάλουν τη στοιχειώδη έστω συναίνεση. Έχετε την ευθύνη. Αξιοποιείστε τις δυνατότητες των επιστημόνων, της κοινωνίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σας λέγαμε να πάμε πόρτα-πόρτα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με εθελοντές για να βρούμε αυτούς τους ανθρώπους. Όχι αυτούς οι οποίοι είναι ιδεολογικά πεισμένοι, δεν είναι εύκολο να τους πείσουμε αυτούς. Ίσως εκεί χρειαζόταν μια άλλου τύπου προσπάθεια χέρι-χέρι όχι μαζί εμείς και με τις οργανώσεις τις εθελοντικές, αλλά με την Εκκλησία, με τον Ιερώνυμο που πήρε σωστή στάση, γιατί εκεί υπάρχει ένα θέμα, το γνωρίζετε. Υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα ανορθολογισμού. Όχι στην επίσημη Εκκλησία. Εν τοιαύτη περιπτώσει όμως, όχι σε αυτούς που είναι ιδεολογικά αντίθετοι, αλλά σε αυτούς που έχουν αναστολές, σε αυτούς που είναι κακώς ενημερωμένοι. Να τους πείσουμε. Δεν το κάνατε. Η Πορτογαλία γιατί το έκανε; Σας ερωτώ. Έβαλε υποχρεωτικό εμβολιασμό η Πορτογαλία για να φτάσει στο 87%; Δεν το κάνετε. Αποτύχατε και αφού αποτύχατε, έρχεστε ως ένδειξη της αποτυχίας σας να πάρετε μέτρα τα οποία θα δυσχεράνουν την πραγματικότητα αντί να τη βοηθήσουν.
Ο αυταρχισμός, κύριε Μητσοτάκη, είναι το τελευταίο στάδιο της αποτυχίας. Και πολύ φοβάμαι ότι τη δική σας αποτυχία θα την πληρώσουμε πολύ ακριβά όλοι. Όχι μονάχα εσείς και το κόμμα σας, αλλά όλη η ελληνική κοινωνία!

Δευτερολογία

Επιταχυντής της κρίσης ο κ. Μητσοτάκης

.

Κύριε Μητσοτάκη, για άλλη μία φορά αποδεικνύετε ότι πραγματικά βρίσκεστε σε πανικό και αλλάζετε άποψη από τη μια μέρα στην άλλη και αυτό που ξορκίζατε, αυτό που κατηγορούσατε ως αντισυνταγματικό, έρχεστε εσείς να το επιβάλλετε. Και δίπλα σας στέκεται και ο υπουργός, ο οποίος υπερασπίστηκε την άποψη περί αντισυνταγματικότητας της υποχρεωτικότητας και καμαρώνει κιόλας.
Όμως, πώς να μην καμαρώνει; Εδώ ήταν αυτός ο οποίος ως βουλευτής, όχι ως υπουργός, είχε κάνει δηλώσεις λέγοντας ότι δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης καν να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν και παλαιότερα –γνωρίζουμε όλοι την πολιτική του μήτρα αλλά και τις απόψεις του- είχε καταθέσει τις ανορθολογικές απόψεις του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ενάντια στη λογική του εμβολιασμού, στα εμβόλια, πριν έρθει η πανδημία.
Έρχεστε, λοιπόν, σήμερα εδώ, αποδεικνύοντας αυτή τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεστε, με επιθέσεις για άλλη μια φορά απέναντι στην Αντιπολίτευση, ιδίως με όλα όσα μας είπατε και έχουν να κάνουν με την κατάσταση σήμερα στα νοσοκομεία, αποκαλώντας όλους εμάς ψεύτες. Ψεύτες τους υγειονομικούς, ψεύτες τους ανθρώπους της ΕΙΝΑΠ, ψεύτες τους ανθρώπους της ΟΕΝΓΕ, ψεύτες τους ανθρώπους της ΠΟΕΔΗΝ, ψεύτες τους υγειονομικούς που κάποτε τους χειροκροτούσατε, αλλά τώρα τους λέτε ψεύτες. Ψεύτες και τους πολίτες που έρχονται σε επαφή με αυτή την τραγωδία στην οποία σήμερα βρισκόμαστε.
Και αποδεικνύετε ότι είστε αυτουργός αυτής της τραγωδίας που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Είστε αυτουργός διότι και λάθος σήματα δώσατε και αποφάσεις δεν πήρατε και ουσιαστική πολιτική βούληση ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας δεν είχατε.
Όμως, και κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε, το πιο σημαντικό από όλα είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας που σας διακατέχει, κύριε Μητσοτάκη. Το έλλειμμα αξιοπιστίας είναι αυτό το οποίο δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε, διότι η αξιοπιστία, η εμπιστοσύνη, να το πω αλλιώς, είναι το πιο σημαντικό τείχος ανοσίας που θα έπρεπε να στήσουμε απέναντι στην πανδημία.
Το έλλειμμα εμπιστοσύνης, κύριε Μητσοτάκη, είναι αυτό το οποίο δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε. Και δεν μπορείς να έχεις, να χτίσεις κλίμα εμπιστοσύνης –γι’ αυτό στην Πορτογαλία είχαν 87% εμβολιασμό και εδώ έχουμε μονάχα 60%, 61%- όταν από την πρώτη στιγμή είστε εσείς ο ίδιος ο οποίος δημιουργείτε κλίμα αναξιοπιστίας στις σχέσεις σας με τους πολίτες, όταν από την πρώτη στιγμή είστε εσείς ο ίδιος ο οποίος παραβιάζετε τα μέτρα τα οποία εσείς βάζετε, εσείς νομοθετείτε, όταν από την πρώτη στιγμή αντιμετωπίζετε την εμβολιαστική καμπάνια στη λογική της χρηματοδότησης των μέσων ενημέρωσης, για να δημιουργήσετε το δικό σας καθεστώς.
Και σήμερα, που με βάση τη δυνατότητα που μας παρέχει το Σύνταγμα διεξάγεται Εξεταστική Επιτροπή, κρύβετε τους υπουργούς σας, μη τυχόν και έρθουν και καταθέσουν και αναγκαστούν να πουν αλήθειες για τη δόλια επιλογή σας να πάρετε τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων και αντί να κάνετε καμπάνια ουσιαστική, να φτιάξετε το δικό σας καθεστώς στα μέσα ενημέρωσης.
Πώς να έχετε αξιοπιστία; Πώς να έχετε εμπιστοσύνη; Εδώ ούτε η απογραφή δεν προχωράει. Σας προβληματίζει αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Σας προβληματίζει το γεγονός ότι επί των ημερών σας δημιουργείται ένα κλίμα άρνησης στους πολίτες για τα αυτονόητα πράγματα; Ή μήπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αντιπολίτευση που τα υποδαυλίζει όλα αυτά;
Κρίση, λοιπόν, εμπιστοσύνης, έλλειμμα αξιοπιστίας, το οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε εσάς προσωπικά και σε όλα όσα υποσχεθήκατε προεκλογικά και σε όλα όσα κάνατε μετεκλογικά. Υποσχεθήκατε στους έρμους τους συνταξιούχους ότι θα τους διατηρήσετε τη δέκατη τρίτη σύνταξη και ήρθατε και παίρνετε τη δέκατη τρίτη σύνταξη, το 1 δισεκατομμύριο ευρώ -το 1 δισεκατομμύριο που νομοθετήσαμε να πηγαίνει κάθε χρόνο στους συνταξιούχους κάθε πέμπτο μήνα- και το δώσατε για να καλύψετε τις τρύπες στον ισολογισμό, στον δημόσιο προϋπολογισμό που δημιουργούνται από την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών ταμείων.
Και ήρθατε τώρα να τους δώσετε και 300 εκατομμύρια ευρώ, 200 εκατομμύρια ευρώ στους συνταξιούχους, στο όνομα του ότι εσείς τώρα κάνετε και κοινωνική πολιτική. Όταν εμείς δίναμε 800 εκατομμύρια ευρώ, τα λέγατε ψίχουλα.
Έλλειμμα εμπιστοσύνης, έλλειμμα αξιοπιστίας και χωρίς εμπιστοσύνη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Είσαστε, λοιπόν, επιταχυντής της κρίσης. Δεν είστε η αιτία που δημιουργήθηκε –αλίμονο!- αλλά είστε επιταχυντής της κρίσης.
Έχετε τεράστια ευθύνη για την τραγωδία που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία και από την ομιλία σας σήμερα εδώ φάνηκε ότι στην πραγματικότητα αυτό το οποίο έχετε συνειδητοποιήσει -και γι’ αυτό αντιδράτε με αυτό τον τρόπο- είναι ότι δεν μπορείτε να αποφύγετε τελικά αυτή την ευθύνη. Ο ελληνικός λαός καταγράφει και χρεώνει στην κυβέρνησή σας και τις αντιφάσεις και τις παλινωδίες και την υγειονομική τραγωδία η οποία είναι σε εξέλιξη.

Τριτολογία

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο αυτουργός της υγειονομικής τραγωδίας που βιώνει σήμερα ο ελληνικός λαός

.

Κύριε Μητσοτάκη, ήλπιζα ότι θα κρατήσετε ένα επίπεδο στη σημερινή αντιπαράθεση. Θα σας απαντήσω, λοιπόν. Ήλπιζα, αλλά το έχετε χάσει τελείως. Θα απαντήσω ένα ένα στα θέματα που μου θέσατε.
Πρώτο θέμα η κατάσταση στα σχολεία: Υγειονομική βόμβα σήμερα τα σχολεία. Το 25% των κρουσμάτων που καταγράφονται -το γνωρίζετε αυτό, είναι αληθές ή είναι ψευδές;- είναι παιδιά. Το 25%, το ¼.
Η πρόταση, λοιπόν, την οποία καταθέσαμε και τη γνωρίζετε πάρα πολύ καλά είναι πρώτα από όλα να αραιώσουν τα τμήματα, πρώτον.
Μην γελάτε, μην γελάτε! Να αραιώσουν τα τμήματα! Τα σχολεία έκλειναν, όπως άνοιγαν και την προηγούμενη χρονιά και τη φετινή χρονιά. Και μάλιστα στη φετινή, στην πιο δύσκολη χρονιά, αποφασίζετε τη συγχώνευση σχολικών τμημάτων, την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Έχετε εγκληματική ευθύνη γι’ αυτό!
Και έχετε εγκληματική ευθύνη, γιατί η υπουργός Παιδείας και εσείς προσωπικά το μόνο που έχετε κάνει δύο χρόνια τώρα είναι να έχετε την έγνοια σας πώς θα ευνοήσετε ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της παιδείας και όχι πώς θα αναβαθμίσετε τα δημόσια σχολεία, το δημόσιο σύστημα της παιδείας και το πώς θα διαμορφώσετε συνθήκες ασφάλειας για τον γονιό που πηγαίνει το παιδί του κάθε μέρα στο σχολείο και η καρδιά του είναι στην Κούλουρη.
Δεύτερον, θα δώσετε μια απάντηση -εσείς με προκαλέσατε- για την υπόθεση της απόφασης της αρμόδιας Επιτροπής για τα προσωπικά δεδομένα, σε σχέση με την ιστορία της CISCO, με τη σύμβαση της κ. Κεραμέως; Θα δώσετε μια απάντηση; Είναι άλλο ένα δείγμα της ανευθυνότητας και της ανεπάρκειάς σας στη διαχείριση της πανδημίας.
Και τρίτον, για τα σχολεία, και κλείνω. Κατέθεσα από το Βήμα την πρότασή μας. Δεν ξέρω αν την ακούσατε. Κλείνει κάθε τμήμα -όχι σχολείο, το σχολείο μπορεί να μην κλείνει και ποτέ- όταν θα μολυνθούν το 50% +1 των μαθητών στην τάξη. Δηλαδή, στην πραγματικότητα έχετε νομοθετήσει το να μην κλείνει ποτέ. Κι έρχεστε και μου κουνάτε και το δάχτυλο και μου ζητάτε να τριτολογήσω. Με κολλήσατε στον τοίχο τώρα με αυτό. Έρχεστε, λοιπόν, εδώ και σας λέμε ότι αυτό που κάνετε είναι παράλογο. Στην πραγματικότητα, έχετε αποφασίσει τα σχολεία μας να είναι χώροι όπου επωάζεται ο ιός και μεταφέρεται στην κοινότητα. Το αυτονόητο, λοιπόν, θα ήτανε το τμήμα –όχι το σχολείο- στο πρώτο κρούσμα να κλείνει για τρεις μέρες. Αυτό σας είπα. Να κλείνει για τρεις μέρες, όχι να κλείνει για πάντα. Και να πηγαίνουν οι μαθητές την τέταρτη μέρα στο σχολείο έχοντας κάνει όχι rapid τεστ, αλλά με αρνητικό μοριακό τεστ, το οποίο θα τους το δίνει δωρεάν το δημόσιο σύστημα της υγείας, έχοντας την ευθύνη. Αυτή είναι η πρόταση την οποία σας καταθέτουμε.
Ζητάτε προτάσεις. Αν διαφωνείτε στις προτάσεις, πείτε μας και εξηγήστε ότι διαφωνείτε με τις προτάσεις. Εσείς, όμως, δεν κάνετε αυτό. Απαξιώνετε. Μας λέτε «δεν έχετε θέσεις», μας λέτε «δεν έχετε προτάσεις».
Και ναι, κύριε Μητσοτάκη, για να μην μονοπωλήσουμε τη συζήτηση σήμερα, γιατί θέλουν κι άλλοι να μιλήσουν, έχω συμβούλους που λένε τις απόψεις τους. Έχετε κι εσείς συμβούλους που λένε τις δικές τους απόψεις. Διάβασα σήμερα εγώ τον κ. Μόσιαλο να λέει την άποψή του για την απόφασή σας να επιβάλλετε 100 ευρώ πρόστιμο. Και λέει ότι κάνετε λάθος. Και λέει ότι δεν θα έχει αποτέλεσμα. Και λέει ότι θα ήταν προτιμότερο αντί να επιβάλλετε πρόστιμο, να δίνατε θετικά κίνητρα στους συνταξιούχους. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη του συμβούλου σας; Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;
Ξέρω, επίσης, ότι έχετε και τον κ. Παυλάκη σύμβουλο. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την πρότασή του να προχωρήσουμε σε τοπικά lock down το γρηγορότερο δυνατό;
Οι επιστήμονες έχουν την ευθύνη να διατυπώνουν την πρότασή τους ανεξάρτητα από την πολιτική αντιπαράθεση και είναι, αν θέλετε, κατάκτηση αυτό για τη Δημοκρατία μας. Έχουν την ευθύνη και αν το επιθυμούν να συμβουλεύουν πολιτικά πρόσωπα. Αυτό που κάνετε σήμερα εδώ εσείς είναι άλλη μια προσπάθεια υποτίμησης της επιστήμης και τη σημαντικότητάς της στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε τον ιό.
Γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα μας λέγατε «ακολουθούμε την επιστήμη». Στο τέλος την απαξιώσατε, στο τέλος παίρνετε αποφάσεις πέρα και έξω από αυτά που σας λένε οι αρμόδιες επιτροπές, βάζετε στη ναφθαλίνη αυτούς που δεν σας κάνουν και θεωρείτε από τους επιστήμονες κομματικούς ταγούς.
Ναι, λοιπόν, έχω συμβούλους οι οποίοι έχουν το θάρρος της γνώμης τους και την άποψή τους, η οποία δεν είναι κατ’ ανάγκη η άποψη που εκφράζει ένα κόμμα συνολικά ή εγώ ο ίδιος μέσα στη Βουλή και στον δημόσιο λόγο. Ακούω απόψεις, προβληματίζομαι και όταν κάνω κάποιο λάθος το παραδέχομαι.
Εσείς τι ακριβώς κάνετε; Εσείς αυτό που κάνετε είναι την κρίσιμη στιγμή, την ώρα της κρίσης, αντί ως πρωθυπουργός της ευθύνης που ενώνει τον ελληνικό λαό και ακούει τις άλλες απόψεις και ακολουθεί τους επιστήμονες και φέρνει την αντιπολίτευση σε ένα πλαίσιο συνεννόησης, κουνάτε το δάχτυλο και διχάζετε την ελληνική κοινωνία.
Είστε ο αυτουργός της υγειονομικής τραγωδίας που βιώνει σήμερα ο ελληνικός λαός!