Αλ. Τσίπρας: Διεκδικούμε να είμαστε η σύγχρονη Αριστερά που θα δίνει απαντήσεις και λύσεις
Αλ. Τσίπρας: Διεκδικούμε να είμαστε η σύγχρονη Αριστερά που θα δίνει απαντήσεις και λύσεις

Αλ. Τσίπρας: Διεκδικούμε να είμαστε η σύγχρονη Αριστερά που θα δίνει απαντήσεις και λύσεις

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» και το δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδάκη

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μαζί μας όπως είχαμε προαναγγείλει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Κύριε Πρόεδρε καλημέρα σας.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλή σας ημέρα και χρόνια πολλά σε όλους.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να είστε καλά. Την τελευταία φορά που τα είχαμε πει, ήσασταν Πρωθυπουργός, τώρα είστε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ανθρώπινα να το δούμε, τι έχει αλλάξει στη ζωή σας κ. Πρόεδρε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σημασία δεν έχει τόσο τι έχει αλλάξει στη δική μου ζωή, όσο τι έχει αλλάξει στη ζωή των πολιτών.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Την περίμενα αυτή την απάντηση έτσι ακριβώς να μου τη δώσετε.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά στη δική μου ζωή είναι προφανές ότι υπάρχει λιγότερο στρες, λιγότερη πίεση διότι ως Πρωθυπουργός την ευθύνη την παίρνεις μαζί σου και όταν κοιμάσαι και δεν ξέρεις τι ώρα θα ξυπνήσεις, τι ώρα θα σε ξυπνήσουν για διάφορα συμβάντα που μπορεί να χρειάζονται άμεση απόφαση.

Αλλά το πρόγραμμά μου παραμένει βεβαρημένο και είναι διαρκής η πίεση των δικών μου ανθρώπων να τους αφιερώνω χρόνο. Οπότε τα Χριστούγεννα είναι μια ευκαιρία για όλους να αφιερώσουν λίγο χρόνο στους αγαπημένους τους ανθρώπους.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Χαρά στα παιδιά σας και στην οικογένειά σας. Συνειδητοποιήσατε ότι είστε πια στην αντιπολίτευση και είναι άλλος πια ο ρόλος σας εντελώς διαφορετικός; Το συνειδητοποιήσατε; Κάτσατε με τον Αλέξη – μόνοι σας οι δυο σας, εσείς και ο Αλέξης Τσίπρας – βγάλατε κάποια αποτελέσματα και συμπεράσματα γιατί έγινε αυτή η αλλαγή;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κύριε Παπαδάκη αυτά τα χρόνια που πέρασαν, τα τεσσεράμισι στην Κυβέρνηση, αλλά εγώ θα έλεγα από το 2012 που έγινε η μεγάλη έκρηξη του ΣΥΡΙΖΑ και βρέθηκε από το 4% στο 30, μετά στο 36 τώρα στο 32 δηλαδή αυτά τα χρόνια που ήταν βεβαίως ταυτόχρονα και τα χρόνια της κρίσης, αλλά και τα χρόνια που ανέδειξαν μια εναλλακτική προοπτική και την Αριστερά να καταλαμβάνει τον ευρύτερο χώρο από το δημοκρατικό Κέντρο έως «τα αριστερά της Αριστεράς», που λέω εγώ, ήταν χρόνια και είναι χρόνια που χρίζουν αποτίμησης απ` όλους μας.

Νομίζω ότι η αποτίμηση εκ πρώτης όψεως έχει και αρνητικά και θετικά, όπως κάθε αποτίμηση. Το κρίσιμο για εμένα όμως είναι ότι οι βασικοί στόχοι επετεύχθησαν, με λάθη με παραλείψεις. Η χώρα όταν ανέλαβα τη διακυβέρνηση, την πρωθυπουργία το 2015 ήταν σε κρίση ανθρωπιστική, ήταν στη μέση μιας πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης, δεν είχαμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, τα θυμάστε φαντάζομαι, τα ζήσαμε όλοι μας, αν και ξεχνάμε γρήγορα.

Καταφέραμε να βγούμε από αυτό τον εφιάλτη, να ξαναβάλουμε την οικονομία σε ράγες, να κάνουμε το χρέος μας βιώσιμο και να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους. Δεν καταφέραμε όσα θα θέλαμε να καταφέρουμε, γιατί και σήμερα τρία στα τέσσερα νοικοκυριά περνάνε δύσκολα και πρέπει να έχουμε επίγνωση επ’ αυτού και να μη δημιουργούμε και επικοινωνιακά συνθήκες διαφορετικές από αυτές που είναι στην πραγματικότητα, γιατί καμία φορά αυτό γυρνάει μπούμερανγκ.

Ταυτόχρονα, όμως, περάσαμε και πολύ δύσκολες στιγμές στην προσφυγική κρίση, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Νομίζω ότι η δική μου θητεία ήταν μια θητεία που σε τέσσερα – τεσσεράμισι χρόνια είχε όλα μαζί, που μπορεί να ζήσει κανείς σε είκοσι χρόνια διακυβέρνησης, όχι σε τεσσεράμισι.

Κάθε Πρωθυπουργός έχει μια κρίση, εγώ τις είχα όλες μαζί! Είχα πέρα της πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης και την κρίση στα εθνικά θέματα και την κρίση την προσφυγική, νομίζω ότι σε γενικές γραμμές μπορεί να πει κανείς ότι παρά τις δυσκολίες, παρά τις αδυναμίες, παρά τα λάθη, παρά τις παραλείψεις και βεβαίως είμαστε ανοιχτοί και σε μια αυτοκριτική στην πορεία προς το Συνέδριό μας για όλα αυτά, αυτό που καταφέραμε και είναι ένα μεγάλο επίτευγμα, είναι η αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα και το βλέπουμε αυτό.
Όταν αποφάσιζα τη Συμφωνία των Πρεσπών και κάποιοι αναρωτιούνταν «μα είναι τρελός αυτός; Γιατί το κάνει; Θα χάσει τις εκλογές». Το αποφάσισα με πλήρη επίγνωση ότι είναι επείγον να αναβαθμίσουμε τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και ήταν ένας από τους λόγους που χάσατε τις εκλογές.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, νομίζω ήταν ένας από τους λόγους. Κυρίως η τοξική προπαγάνδα που δημιουργήθηκε γύρω από αυτό, ο λαϊκισμός που είδαμε κάποιους που ήταν υπέρμαχοι της λύσης εδώ και τριάντα χρόνια να επικροτούν όσους διαφωνούσαν έντονα με αυτήν και με ένα πατριδοκάπηλο χαρακτήρα θα έλεγα. 

Αλλά έλεγα, ότι ήταν επείγουσα ανάγκη να αναβαθμίσουμε τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας, επείγουσα ανάγκη να επιλύσουμε προβλήματα και διαφορές για να μην έχουμε και στα βόρεια σύνορά μας την παρουσία της Τουρκίας, όπως επείγουσα ανάγκη ήταν και η αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας με αυτές τις τριμερείς συνεργασίες Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος, Ελλάδα – Κύπρος – Ιορδανία και στα Βαλκάνια η πολιτική μας και με την Αίγυπτο η προσπάθεια να προχωρήσουμε σε μια στρατηγική συνεργασία και η επιλογή για τη Σύνοδο των χωρών του Νότου, όλοι τώρα πιστεύω ότι αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι αυτά δεν ήταν σπορά της τύχης, αλλά ήταν ένα σχέδιο. Ένα σχέδιο, που έδωσε πιστεύω κάποιες δυνατότητες γιατί η χώρα πρέπει να έχει συνέχεια και εγώ στην εξωτερική πολιτική τουλάχιστον, το έχω δηλώσει και στη Βουλή, δεν θα κάνω αυτά που μου έκανε ο σημερινός Πρωθυπουργός όντας Αρχηγός της Αντιπολίτευσης.
Δεν θα βγω να λαϊκίσω προς όφελος κάποιων ψήφων ενδεχομένως διακινδυνεύοντας το συμφέρον της χώρας. Εκεί όπου χρειάζεται συναίνεση, θα τη δώσω. Θα είμαι εδώ όμως για να ασκήσω και κριτική στα κακώς κείμενα.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάμε στην κοινωνία. Ήρθε φορτσάτη η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και άρχισε να δίνει. Μειώνει φόρους, μειώνει εισφορές, μειώνει τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., την εισφορά αλληλεγγύης σταδιακά θα την κόψει, πού βρήκε τα λεφτά και το κάνει και εσείς δεν το κάνατε; Και γιατί δεν το κάνατε εσείς;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Συγνώμη, την τσέπη σας την έχετε δει; Γιατί ωραία είναι όλα αυτά, ωραία είναι να τα ακούς και εμένα μου αρέσει να τα ακούω, αλλά στο τέλος γίνεται ταμείο με την τσέπη του καθένα. Και εγώ αυτό που ξέρω και βλέπω είναι ότι πέρσι τέτοιο καιρό εσείς εδώ ασκούσατε και καλά κάνατε, διότι εσείς εδώ είστε η μόνη εκπομπή της τηλεόρασης η οποία είναι σταθερά και διαχρονικά αντιεξουσιαστική, είστε οι αντιεξουσιαστές των Μέσων Ενημέρωσης.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και πρέπει να σας πω ότι πολύ με εκνευρίζατε ως Πρωθυπουργό και ορθά κάνατε, αλλά φαντάζομαι τώρα συνεχίζετε να εκνευρίζετε άλλους. Αυτός είναι ο ρόλος σας.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εύχομαι να εκνευρίζω αυτή την περίοδο τον κ. Μητσοτάκη.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά, δυστυχώς, είστε από τους πολύ λίγους.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με τιμά κ. Πρόεδρε.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πέρσι λοιπόν τέτοιο καιρό διαρκώς έβλεπα, δίναμε 800 εκατομμύρια ευρώ μέρισμα σε 3.700.000 συμπολίτες μας και έβλεπα ότι κάθε πρωί μας ταλανίζατε με τους φιλοξενούμενους και «τι γίνεται, γιατί δεν δίνετε παραπάνω, τι δίνετε, τι δεν δίνετε»…

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έτσι είναι.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και είχαμε και την αντιπολίτευση να μιλάει για ψίχουλα, να μιλάει για κοροϊδία και τώρα πανηγυρίζουν γιατί δίνουν 175 εκατομμύρια, όχι 800 εκατομμύρια και τα δίνουν σε 200.000 νοικοκυριά.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουν δικαιολογία, λένε ότι «τα έδωσε ο Τσίπρας, το Πάσχα έδωσε μέρισμα».

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα μου δώσετε την ευκαιρία να τα πω γιατί γι` αυτό ήρθα να κουβεντιάσουμε.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βεβαίως.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρώτα απ` όλα η κοροϊδία, η απάτη. Τρία χρόνια ολόκληρα με κατηγορούσαν ότι δίναμε ψίχουλα, αλλά αυτά τα «ψίχουλα» έδιναν τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας να περάσουμε καλύτερα τις γιορτές τους. Σήμερα αυτοί θα το στερηθούν το μέρισμα, ό,τι και να λένε τα κανάλια, ό,τι και να λένε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ό,τι και να λέει η Κυβέρνηση.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι εμείς λέμε ότι είναι πάρα πολλοί εκείνοι οι οποίοι είναι έξω.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τρία εκατομμύρια συμπολίτες μας θα ψάξουν να βρουν αυτό που είχαν συνηθίσει να βρίσκουν όλα τα προηγούμενα χρόνια, και δεν θα βρουν τίποτε. Χορταίνει κανείς με υποσχέσεις; Χορταίνει κανείς με εξαγγελίες;
Και έρχομαι στο να απαντήσω αυτό που λέτε …

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι εγώ, το λέει η Κυβέρνηση ότι «κοιτάξτε να δείτε, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το μέρισμα το Πάσχα».

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα απαντήσω και σε αυτό που είπατε εσείς, γιατί είπατε ότι έχει μπει με φόρα και μειώνει, μειώνει, μειώνει…
Μισό λεπτάκι. Κατ` αρχάς θετικό είναι κανείς μειώνει και ό,τι έχει βρει, το έχει βρει από εμάς. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι εμείς καταφέραμε να βγούμε από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 (21/8/2018). Και από τον Σεπτέμβρη του ’18 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μέχρι και τον Ιούλη του ’19 όταν έγιναν οι εκλογές, δώσαμε μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, σε μόνιμα μέτρα περίπου 2,2 δις ευρώ, συν 800 εκατομμύρια το μέρισμα. 3 δις σε αυτούς τους οκτώ – εννιά μήνες.
Η Κυβέρνηση η οποία είναι σήμερα, όταν τα δίναμε αυτά, τι έλεγε τότε η αντιπολίτευση; Έλεγε ότι «είναι το 4ο Μνημόνιο, ότι είναι ψίχουλα, ότι είναι παροχές». 3 δις μέτρα!
Η Κυβέρνηση αυτή που λέτε ότι ήρθε φορτσάτη και δίνει, δίνει, δίνει… από τον Ιούλιο του ’19 που κέρδισε 7 Ιουλίου μέχρι και σήμερα, μέχρι και το τέλος του χρόνου σε πραγματικό αριθμό έχει δώσει 205 εκατομμύρια στην αναθεώρηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. προς τα πάνω για τα μεγάλα βαλάντια, όμως, και άλλα 175 εκατομμύρια που αφορούν το κοινωνικό μέρισμα. Δηλαδή να πούμε γύρω στα 400 εκατομμύρια.
Τρία δις έχουμε δώσει εμείς – 400 εκατομμύρια έχουν δώσει αυτοί.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Παρ` όλα αυτά δεν αναγνωρίστηκε από τον κόσμο όμως. Γιατί;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και δημιουργείται η αίσθηση ότι ξαφνικά άνοιξαν οι ουρανοί και πέφτουν πενηντάευρα. Δεν είναι αυτή η πραγματικότητα.
Η μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών επαναλαμβάνω συνεχίζει να έχει δυσκολίες. Η κριτική που ασκούμε σε αυτή την Κυβέρνηση, είναι κριτική που έχει να κάνει με τον πυρήνα της πολιτικής. Διότι τα δημοσιονομικά δεδομένα δεν είναι τόσο ευρύχωρα όσο θα θέλαμε, θα μπορούσαν όμως να είναι πιο ευρύχωρα, εάν ακολουθούσε τη στρατηγική που εμείς ανακοινώσαμε πριν τις ευρωεκλογές – την οποία την ανακοινώσαμε αργά, είναι αλήθεια- αλλά ….

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αργά, αυτό ήθελα να σας πω.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά την ανακοινώσαμε όταν είχαμε εξασφαλίσει – διασφαλίσει τα δημοσιονομικά δεδομένα μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ που ήρθαν μετά τις ανακοινώσεις της Eurostat.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Φάνηκαν όμως ότι ενώ ήταν διαμορφωμένο το αποτέλεσμα των εκλογών, το κάνατε καθαρά για προεκλογικούς λόγους, ή δεν το χειριστήκατε σωστά επικοινωνιακά, κ. Πρόεδρε.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακούστε, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στην ενέργεια ήταν μόνιμο μέτρο. Η παροχή εν είδει 13ης σύνταξης, ενός επιδόματος ουσιαστικού για τους συνταξιούχους.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ήταν λειψή.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για τους χαμηλοσυνταξιούχους όμως ήταν …

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ήταν ολόκληρη.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ήταν ολόκληρη. Για τους μεσαίους ήταν τα 2/3 για τους άλλους ήταν μισή. Αλήθεια είναι αυτό και το παραδεχτήκαμε ότι είναι έτσι, γιατί αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο είχαμε. Αλλά προσέξτε, ήταν μόνιμο μέτρο, μόνιμο.
Τώρα, όταν η Κυβέρνηση έρχεται και λέει ότι «σας έδωσε το μέρισμα τον Ιούνιο», πρέπει να ξεψηφίσει. Πρέπει να ξεψηφίσει τη μονιμότητα αυτού του μέτρου. Εμείς ήρθαμε και είπαμε: «τόσος είναι ο δημοσιονομικός χώρος, θα δημιουργήσουμε ως μόνιμο μέτρο το επίδομα της 13ης σύνταξης.
Και όταν αυξηθεί αυτός ο δημοσιονομικός χώρος που θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, αυτό το μόνιμο κουτσουρεμένο μέτρο θα γίνει μόνιμο ολόκληρο μέτρο. Οι συνταξιούχοι πείστηκαν ενδεχομένως από αυτή την τοξική προπαγάνδα ότι πρόκειται για ένα προεκλογικό τρικ και… λυπάμαι που θα το πω, αλλά ήδη έχουν αρχίσει να βλέπουν τα αποτελέσματα.
Τα βλέπουν, διότι δεν θα πάρουν μέρισμα. Τα βλέπουν, διότι ανακοινώθηκε ότι θα καταργηθεί η μόνιμη 13η σύνταξη και, βεβαίως, θα τα δουν και οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι με το νέο ασφαλιστικό το οποίο αναίτια έρχεται, για να ανατρέψει ένα ασφαλιστικό νόμο που μεγάλη κριτική υπέστη, αλλά έδωσε αποτελέσματα, συγκεκριμένα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βγήκαν κάποιες διατάξεις του βέβαια αντισυνταγματικές.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι αντισυνταγματικές διατάξεις που βγήκαν, δεν αποτελεί αυτό μια δικαιολογία για την αναίρεση όλης της φιλοσοφίας του νόμου και εν τοιαύτη περιπτώσει ο πυρήνας της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που θα φέρει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ως στόχο την ιδιωτικοποίηση, τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές, λέτε.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές, αλλά αυτό που αφορά τους τηλεθεατές μας είναι ότι οι εργαζόμενοι γυρνώντας… γιατί ξέρετε οι συντάξεις που δίνουμε στους συνταξιούχους είναι τα χρήματα που μας δίνουν οι εργαζόμενοι από τις εισφορές τους, αυτά τα χρήματα παίρνουμε αυτά τους δίνουμε.
Τώρα λοιπόν, γυρνώντας ξανά πίσω σε ένα σύστημα που θα μοιάζει μάλλον με το σύστημα των κλάσεων, θα είναι βεβαίως κατ’ επιλογή, αλλά αυτό που αφορά τους τηλεθεατές είναι ότι η μέση επιβάρυνση των μη μισθωτών, των μη μισθωτών επαναλαμβάνω, θα είναι 500 € ετησίως από το νέο ασφαλιστικό σύστημα.
Διότι το 80% των μη μισθωτών, είχαν τη μείωση στις ασφαλιστικές τους εισφορές, πολύ σημαντική μείωση στις ασφαλιστικές τους εισφορές, είχε την αδυναμία αυτός ο νόμος με την αναλογικότητά του ότι ένα ποσοστό το επιβάρυνε, βεβαίως έγινε η διορθωτική κίνηση αν θυμάστε με τη μείωση της εισφοράς, πέρσι τέτοιο καιρό το ψηφίσαμε και εφαρμόστηκε.
Όμως αυτό το οποίο θα δει η μεσαία Τάξη, η περιβόητη αυτή μεσαία Τάξη η έρμη μεσαία Τάξη, που τόσο πολύ έχει δεινοπαθήσει, που τόσο πολύ όλοι ομνύουμε σε αυτήν, αντί να δει ελαφρύνσεις δυστυχώς βλέπει επιβαρύνσεις και θα δει ακόμη μεγαλύτερες.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε όμως συμβαίνει το εξής: λέτε και σας έχω ακούσει πολλές φορές και εσάς και στελέχη του Κόμματός σας, ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα Κόμμα το οποίο θέλει να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, στοχεύει ώστε να δώσει κίνητρα με τη βοήθεια που προσφέρει στην επιχειρηματικότητα και ότι έτσι θα έχουμε περισσότερες θέσεις εργασίας, έτσι θα έχουμε καλύτερους μισθούς, κάτι με το οποίο εσείς διαφωνείτε.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όμως η διαφορά σας ξέρετε ποια είναι; Από τη μια πλευρά έχουμε ένα Κεντροδεξιό όπως θέλει να λέγεται η Νέα Δημοκρατία, γιατί εσείς θα μου πείτε «ποιο Κεντροδεξιό;» σας λέω τι λέει η Νέα Δημοκρατία, και από την άλλη έχουμε να κάνουμε με ένα Κεντροαριστερό.
Ίσως εκείνο το οποίο δεν μπόρεσε να χωνέψει ο ελληνικός λαός ήταν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρώτος Αριστερός ηγέτης, η «Πρώτη φορά κυβερνώσα Αριστερά» ακολούθησε τακτικές και πολιτικές που ήταν κόντρα στην ιδεολογία της. Αυτό ίσως δεν μπόρεσαν να σας το συγχωρέσουν οι άνθρωποι που σας ψήφισαν.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, διότι εγώ ανέλαβα τη διακυβέρνηση της χώρας όχι σε μια εποχή που μου δινόταν η δυνατότητα να κάνω greek statistics και να φτάνω τα ελλείμματα στο 15% όχι σε μια εποχή παχιών αγελάδων, αλλά βρέθηκα για να βγάλω τα κάστανα από τη φωτιά.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εκ υστέρων όμως.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως εκ των υστέρων.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί πιο μπροστά οι λύσεις και οι επιλογές που είχατε, ήταν άλλες.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, αλλά τα κάστανα στη φωτιά δεν τα βάλαμε εμείς. Εμείς ενδεχομένως να είχαμε την φιλοδοξία να τα βγάλουμε πιο εύκολα, να τα βγάλουμε πιο γρήγορα.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ή τις αυταπάτες.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το οποίο το παραδεχτήκαμε.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρατε τι παραλαμβάνετε, αυτό είναι το θέμα.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ξέρετε πόσο σημαντικό είναι η αυτογνωσία και η αυτοκριτική στην πολιτική, ξέρετε πόσο με έχουν κατηγορήσει γι` αυτό;

Αλλά ποια είναι η διαφορά κ. Παπαδάκη. Η διαφορά είναι ότι εγώ έδωσα την υπόσχεση να δώσω μια μάχη σκληρή, την οποία την έδωσα. Δεν μπορεί να πει κανένας ότι δεν την έδωσα. Ίσα – ίσα με κατηγορούν ότι «την έδωσες με τόσο εμμονικό τρόπο, που φτάσαμε και στο χείλος του γκρεμού». Στο τέλος όμως πήρα την απόφαση που έπρεπε να πάρω, προκειμένου να μην οδηγηθεί η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας σε ακόμη χειρότερες θέσεις.
Και πήγα στον ελληνικό λαό και συνέχισα να δίνω αυτή τη μάχη με εντιμότητα. Η διαφορά μας απέναντι σε εμάς που μας λένε λαϊκιστές επειδή αγωνιστήκαμε μέχρι τέλους για το δίκαιο του ελληνικού λαού και σε αυτούς που είχαν επίγνωση της απάτης που έλεγαν προεκλογικά, είναι τεράστια.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Άρα έχει χρώμα το Μνημόνιο κ. Πρόεδρε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Διότι προσέξτε, το να λες 4ο Μνημόνιο όταν έχεις βγει από το Μνημόνιο και μετά να δίνεις παροχές στις πλάτες της προηγούμενης Κυβέρνησης είναι απάτη, είναι εξαπάτηση.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το Μνημόνιο, είναι Μνημόνιο.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το να βγαίνεις και να λες στον ελληνικό λαό ότι «θα έχω με το που θα εκλεγώ ανάπτυξη 4%» και να σου λένε ότι θα έχεις 2% είναι εξαπάτηση, γιατί ξέρεις ότι δεν μπορείς να φτάσεις στο 4%. Το να βγαίνεις και να λες «θα μειώσω τα πλεονάσματα….» και να λες μετά «α, δεν θα τα μειώσω τώρα, θα τα μειώσω του χρόνου» που θα μειώνονταν ούτως ή άλλως, είναι απάτη.
Το να λες ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προδοτική» και μετά να λες ότι την προδοτική αυτή Συμφωνία θα την τηρήσω και θα την τιμήσω και από πάνω, είναι απάτη αυτό. Πώς να το κάνουμε!

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εξαπάτηση δεν είναι όταν δημιουργείς την αίσθηση στον ελληνικό λαό ότι «μετά τα δυο Μνημόνια, μη σε νοιάζει τρίτο δεν θα έρθει»; Γιατί η ρητορική σας η προεκλογική και δεν μιλάω για τον Ιούλιο του ’15…

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η ρητορική μας ήταν ρητορική μάχης. Και κάπου αυτή η προπαγάνδα πρέπει να έχει και ένα τέλος. Εγώ έκανα δηλώσεις προγραμματικές με το που εξελέγην Πρωθυπουργός και επειδή γνώριζα και τη δυσκολία και την αδυναμία, το κλίμα μέσα στη Βουλή ήταν ένα κλίμα μάχης. Το θυμάστε αυτό;

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πολύ καλά.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Που μου λένε ότι «έφτασες στο σημείο να δακρύσεις»; Ναι, διότι η αίσθηση που αισθανόμουν, είναι ότι πάμε να δώσουμε μια μάχη ως έθνος, ως λαός. Και τη δώσαμε αυτή τη μάχη και φτάσαμε μέχρι τέλους. Ποιος μπορεί να με κατηγορήσει γι` αυτό;
Θέλετε να κάνετε τον απολογισμό κι εσείς της πενταετίας. Ποιος μπορεί να μας κατηγορήσει γι` αυτό; Ότι φτάσαμε μέχρι τέλους για να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη και την εντολή του ελληνικού λαού; Ενώ από την άλλη πλευρά αυτό το οποίο έχουμε είναι μια συνειδητή εξαπάτηση. Είναι συνειδητή εξαπάτηση να λες 4ο Μνημόνιο ενώ ξέρεις – ξέρουν, οικονομολόγοι είναι οι περισσότεροι από αυτούς! – ότι έχουμε πάρει ρύθμιση για το χρέος, ότι έχουμε 37 δις μαξιλάρι ασφάλειας, το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να μας δανείζουν τώρα με επιτόκια 1%.
Και μας λένε ότι «ξέρετε γιατί μας δανείζουν τώρα με χαμηλά επιτόκια; Όχι για το μαξιλάρι ασφάλειας, επειδή άλλαξε η Κυβέρνηση». Μα ποιος τα πιστεύει αυτά; Ποιος μπορεί να τα πιστέψει αυτά;

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το μαξιλάρι όμως από πού προέρχεται; Προέρχεται από το προσκέφαλο το δικό μας.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλήθεια είναι αυτό. Το μισό όμως προέρχεται από τους δανειστές, το άλλο μισό το φτιάξαμε με συνέπεια και με νοικοκύρεμα, αλλά από τις θυσίες του ελληνικού λαού, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σε αυτό.
Αν δεν φτιάχναμε όμως, τούτη την ώρα δεν θα είχαμε βγει από τα Μνημόνια. Ξέρετε τι θα είχαμε; Αυτό το οποίο πρότεινε τότε ο κ. Στουρνάρας και το είχε αποδεχτεί και ο κ. Μητσοτάκης τότε. Δηλαδή τι; Πιστοληπτική γραμμή. Δηλαδή τι; Πάλι τους δανειστές πάνω από το κεφάλι μας.
Αυτό που δεν έχει καταλάβει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, είναι το ότι έφυγαν πάνω από το κεφάλι μας οι δανειστές δεν ήταν μια φυσική εξέλιξη. Δεν θα συνέβαινε αν δεν επιδεικνύαμε συνέπεια, αν δεν ξανακερδίζαμε την αξιοπιστία της χώρας στο δημοσιονομικό σκέλος και όχι μόνο σε όλη την Ευρώπη.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να έρθουμε τώρα στην επικαιρότητα.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και αυτά επικαιρότητα είναι!

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια – βέβαια και επικαιρότητα διαρκείας, μέχρι να λυθούν τα προβλήματα στον τόπο και να μπούμε σε μια σειρά και κανονικότητα, αν και η Κυβέρνηση η σημερινή λέει ότι επανήλθαμε στην κανονικότητα.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ επειδή ξέρω ότι μας παρακολουθούν αυτή την ώρα και πάρα πολλοί άνθρωποι του μόχθου, συνταξιούχοι, ωραία επανήλθαμε στην κανονικότητα, μόνο που δεν τρώγεται η κανονικότητα, ξέρετε. Δεν χορταίνει κανείς με κανονικότητα!

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να έρθουμε στα τελευταία γεγονότα με τα καταγγελλόμενα από εσάς για υπέρμετρη αστυνομική βία, αλλά και τη γενικότερη αντίληψη της Κυβέρνησης για επιβολή του νόμου, της τάξης. Διαφωνείτε με το ότι θα πρέπει οι νόμοι να εφαρμόζονται, να λογοδοτούν εκείνοι οι οποίοι παρανομούν, να έχουμε μια Αστυνομία με την οποία θα μπορούμε να είμαστε ασφαλείς και η οποία να παρεμβαίνει όταν διαπιστώνει κρούσματα παραβατικότητας.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα ποιος μπορεί να διαφωνήσει με όλα αυτά; Βλέπω τώρα και κάτι ανόητες παρεμβάσεις… Ξέρετε κάθε φορά που συμβαίνει κάτι, υπάρχει έτοιμη και μια δημοσκόπηση, ώστε όποιος αντιδρά να του λένε «Τι αντιδράς; Εδώ…!». Μα αν ρωτήσουν εσάς αν θέλετε το νόμο και την τάξη, θα απαντήσετε «όχι»; Εμένα να ρώταγαν, θα έλεγα «όχι»; Προφανώς θέλουμε το νόμο και την τάξη.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μα και στη δημοσκόπηση αυτή 1 στους 4 ή στους 5 μου φαίνεται …

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι δυνατό να μη θέλει κανείς να υπάρχει νομιμότητα, να υπάρχει νόμος, να υπάρχει ευταξία; Η ανησυχία μου, η μεγάλη μου ανησυχία είναι ότι συμβαίνει το αντίθετο. Αυτό το οποίο συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα και αναδείχθηκε και από την εκπομπή σας, και δεν αναφέρομαι στο ότι επέλεξε η Αστυνομία να πάει να αδειάσει ένα κατειλημμένο σπίτι, διότι αυτό το κάναμε κι εμείς, αλλά όχι με αυτό τον τρόπο. Δεν στήναμε σόου, δεν παίρναμε τις κάμερες, δεν το κάναμε σε ζωντανή σύνδεση!
Και εμείς είχαμε αυτή την επιλογή να προστατεύσουμε το νόμο και την ιδιοκτησία. Αλλά το να είσαι ένας φιλήσυχος πολίτης, όπως ο συγκεκριμένος σκηνοθέτης – δεν τον γνώριζα – ο κ. Ινδαρές και ξαφνικά ακριβώς επειδή ζητάς να εφαρμοστεί ο νόμος, να μπαίνουν μέσα στο σπίτι σου μέσα στο ίδιο σου το σπίτι, χωρίς παρουσία Εισαγγελέα, να σε κακοποιούν, να σε βασανίζουν, να σε εξευτελίζουν και την ίδια στιγμή…..

Γιατί το πιο εξοργιστικό, το σοκαριστικό για εμένα δεν ήταν όλα αυτά, λάθη μπορεί να γίνονται. Το πιο συγκλονιστικό και σοκαριστικό ήταν η οργουελική προσπάθεια, από την επόμενη στιγμή, με δεκάδες παπαγαλάκια ταυτόχρονα σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης να περνάνε μια γραμμή ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν συνεργός των καταληψιών, τα παιδιά τους ήταν μέλη της κατάληψης, αντιστάθηκε κατά της Αρχής, έδειρε έναν αστυνομικό…. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται ούτε στις αμερικανικές ταινίες.
Και πράγματι είναι σοκαριστικό αυτό. Και ξέρετε γιατί είναι σοκαριστικό; Όχι μόνο γιατί αυτός ο άνθρωπος υπερασπίστηκε κάτι συντηρητικό, όχι ριζοσπαστικό, δεν υπερασπίστηκε την κατάληψη, την οικιακή του ειρήνη υπερασπίστηκε, την ιδιοκτησία του υπερασπίστηκε, το νόμο, το Σύνταγμα «Να μπεις στο σπίτι μου, ναι. Αλλά να είναι Εισαγγελέας να μου εξηγήσει για ποιο λόγο θα μπεις».

Το πιο συγκλονιστικό απ` όλα όμως είναι ότι ζούμε σε μια περίοδο εικονικής πραγματικότητας που το άσπρο γίνεται μαύρο. Και που ξαφνικά μπορείς να βρεθείς όχι απλά δαρμένος, αλλά και μπλεγμένος και απολογούμενος.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εδώ υπάρχει από την πλευρά της Κυβέρνησης το εξής και σας κατηγορεί: για ιδεολογική συνάφεια και σχέση ότι προστατεύετε ομάδες και ανθρώπους, οι οποίοι συστηματικά επιδίδονται σε δραστηριότητες, τις οποίες εσείς δεν δίνετε την ευκαιρία στην Αστυνομία να μπορέσει τις αντιμετωπίσει.
Βγαίνουν συνδικαλιστές για παράδειγμα και λένε «η σημερινή Κυβέρνηση μας έλυσε τα χέρια, ότι μπορούμε να επιβάλλουμε το νόμο και την τάξη. Πιο μπροστά δεν υπήρχε ή η πολιτική βούληση, ή μια σιωπηλή…».

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές, ακριβώς επειδή είναι συνδικαλιστές προφανώς είναι συνδικαλιστές, όχι ουδέτεροι και όχι ανεξάρτητοι, αλλά ανήκουν σε μια συγκεκριμένη Παράταξη πολιτική, σε ένα συγκεκριμένο Κόμμα. Αλλά δεν θέλω να σχολιάσω αυτό.
Εγώ θέλω να σχολιάσω επί της ουσίας. Ξέρετε ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται απ` όλους. Πρέπει να εφαρμόζεται από τον πολίτη, πρέπει να εφαρμόζεται όμως πρωτίστως από αυτόν που έχει την ευθύνη με βάση το Σύνταγμα να εφαρμόζει το νόμο.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κανένας δεν διαφωνεί με αυτό.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται από το δημοσιογράφο, πρέπει να εφαρμόζεται από τον Εισαγγελέα, πρέπει να εφαρμόζεται από τον πολιτικό, πρέπει να εφαρμόζεται από τον αστυνομικό πάνω απ` όλα.

Αν οδηγηθούμε σε μια κοινωνία όπου ο μόνος που θα είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει το νόμο είναι ο αδύναμος, τότε δεν θα είναι μια κοινωνία της ευταξίας και της ευνομίας, αλλά θα είναι Far West. Όπου θα είναι οι σερίφηδες από τη μια μεριά και αυτοί που θα αναλαμβάνουν το νόμο στα χέρια τους από την άλλη, οι καουμπόηδες. Αυτό θέλουμε;

Εγώ ανησυχώ. Και ανησυχώ, πέρα από το ότι είμαι σοκαρισμένος από αυτές τις σκηνές, από αυτές τις εικόνες, ένας άνθρωπος που από ό,τι είδα τον λόγο του δεν είναι ούτε επαναστάτης, ούτε Αριστερός με αυτή την έννοια, αλλά ένας άνθρωπος αστός που υπερασπίστηκε το οικιακό του άσυλο, την ατομική του ιδιοκτησία και είπε: «Είμαστε σε διαρκές εμφύλιο;».

«Συμπεριφέρεστε σαν αναρχικοί» είπε σε αυτούς που τον κακοποιούσαν. Που για ένα καπρίτσιο – τη δείξατε αυτή τη σκηνή, να την ακούσουν οι τηλεθεατές σας; – καίνε τις περιουσίες των ανθρώπων.

Εγώ θεωρώ ότι εδώ βρισκόμαστε σε έναν επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο. Πρώτα απ` όλα διότι έγινε αυτό που έγινε, δεύτερον και σημαντικότερο διότι την ίδια στιγμή προσπάθησαν να διαστρεβλώσουν την αλήθεια με την υπεροπλία των Μέσων Ενημέρωσης που διαθέτουν και, τρίτον, διότι ενώ ήξεραν την πραγματικότητα, Χρυσοχοΐδης και Μητσοτάκης, δεν βρήκαν μια συγνώμη να πουν σε αυτό τον πολίτη. Μια συγνώμη!

Να τον πάρουν ένα τηλέφωνο και να του πουν «σε αδικήσαμε, ήταν παράλογη αυτή η συμπεριφορά, υπέρμετρη, έξω από τα καθήκοντα».
Και ξέρετε ποιο είναι το μήνυμα που δίδεται σε αυτά τα νέα παιδιά; Γιατί νέα παιδιά είναι και οι αστυνομικοί, τι νομίζετε ότι είναι; Τίποτε μεσήλικες, μεστοί στο μυαλό τους; Νέα παιδιά είναι που κάποια στιγμή…

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θέλετε κάτι να μου πείτε με αυτό που λέτε;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, δεν είναι καλό να σας λέω μεσήλικα;

Αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι το μήνυμα που δίνει η στάση του κ. Χρυσοχοΐδη και του κ. Μητσοτάκη, είναι ένα μήνυμα σε αυτά τα νέα παιδιά τους αστυνομικούς, ότι «μπορείτε να κάνετε ό,τι γουστάρετε!».

Και από την άλλη μεριά το μήνυμα στους πολίτες είναι ένα μήνυμα ότι δεν υπάρχει νόμος, αλλά μονάχα για τον ισχυρό. Φοβάμαι ότι όταν σπέρνεις ανέμους, μπορεί να θερίσεις θύελλες. Και θέλω να ευχηθώ να μη θερίσουν θύελλες, αλλά πρέπει αυτή η πολιτική να αλλάξει. Δεν μπορεί σε όλα να κάνεις επικοινωνία, δεν μπορεί σε όλα να κινείσαι με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Διότι τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ξέρετε, είναι στατικά. Δεν εμπεριέχουν τη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί στην κοινωνία.

Και στο τέλος – τέλος η ασφάλεια είναι να μπορώ εγώ να πάω Σάββατο, ή Κυριακή μεσημέρι στην αγορά στο Μαρούσι να πάω να ψωνίσω με τα παιδιά μου και να μην αισθάνομαι ότι είμαι στη Γάζα, ξαφνικά, με χημικά.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια δεν είναι τα χημικά μόνο από την άλλη πλευρά είναι τα καντρόνια, είναι οι πέτρες, είναι οι πυροσβεστήρες.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Απολύτως.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δηλαδή δεν μπήκαν ξαφνικά τα ΜΑΤ στο Μαρούσι να χτυπάνε. Κλήθηκαν, για να αντιμετωπίσουν μαινόμενους …

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο. Αλλά θυμάστε τι έλεγαν προεκλογικά; Ότι με αυτή την πολιτική του αυταρχισμού να το πω έτσι, θα λυθούν αυτά τα προβλήματα. Εγώ βλέπω, πέρα της κριτικής που κάνω για τη δημοκρατία, πέρα της κριτικής που κάνω για την τήρηση της νομιμότητας, ότι υπάρχει και μια κριτική σε σχέση με το αν είναι τελικά αποτελεσματική. Διότι αν στο τέλος της ημέρας ο πολίτης ξαναδεί την ασφάλειά του να διακινδυνεύει από την άλλη πλευρά, δηλαδή να μην μπορεί να κυκλοφορήσει στο δρόμο, τότε δεν είναι αποτελεσματικό όλο αυτό που ζούμε. Έτσι δεν είναι; Διότι μας έλεγαν ότι ο Ρουβίκωνας θα σταματήσει, μόλις εκλεγούν. Έτσι δεν μας έλεγαν; Σταμάτησε;

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είχαμε διαρκώς δράση του Ρουβίκωνα. Είχαμε διαρκώς καταδρομικές επεμβάσεις αναρχικών ομάδων μέσα στην αγορά.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν μπορείτε όμως να καταλήξετε τι Αστυνομία θέλουμε, ποια είναι τα περιθώρια στα οποία μπορεί να κινηθεί, τι ακριβώς ζητάει ο πολίτης από την Αστυνομία, πως βλέπει ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι και να είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο, με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει είτε κάποιος με παραβατική δραστηριότητα, είτε ένας αστυνομικός με υπερβολική αντίδραση.
Γιατί δείξαμε και ένα άλλο περιστατικό με μια γυναίκα από το αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας, την οποία με μάνικα την κατάβρεξαν.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και μάλιστα ήταν άτομο με αναπηρία.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και εδώ ο συνδικαλιστής είπε ότι κακώς που αυτό βγήκε από την εφημερίδα ως αποκλειστικό.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, κακώς έγινε…

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δυο μήνες μετά, έπρεπε να το είχε βγάλει -θα συμφωνήσετε με αυτό- η Ελληνική Αστυνομία σαν κακό δείγμα αυθαιρεσίας αστυνομικής. Και το είπε συνδικαλιστής. Ήταν καλό αυτό, μου άρεσε που το άκουσα.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εν τοιαύτη περιπτώσει νομίζω ότι για να μπορέσουμε να είμαστε και αποτελεσματικοί, αλλά ταυτόχρονα να προσφέρουμε στην κοινωνία, γιατί η ασφάλεια δεν είναι μια συντηρητική έννοια. Η ασφάλεια είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για τη δημοκρατία μας.
Ο κάθε πολίτης πρέπει να αισθάνεται ασφαλής. Να αισθάνεται ασφαλής μέσα στο σπίτι του, έξω από το σπίτι του, στη δουλειά του, άρα πρέπει να μιλήσουμε και για την εργασιακή ασφάλεια, που εδώ είδαμε ότι έχουν ξεσαλώσει οι εργοδότες και έχουν αρχίσει τις απολύσεις και έχουν αρχίσει να καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις, να καταργούν τις εργασιακές σχέσεις.

Ασφάλεια είναι η κοινωνική ασφάλιση, η δυνατότητα να έχεις περίθαλψη… Η ασφάλεια, είναι μια έννοια προοδευτική και όχι συντηρητική. Και δεν θα την πάρει ο νεοδεξιός κ. Χρυσοχοΐδης για να τη μετατρέψει σε νόμο και τάξη. Αλλά δεν είναι νόμος και τάξη, είναι τρόμος και πάταξη αυτό που κάνει. Αν ήταν νόμος και τάξη; Εγώ είμαι στην αρχή του αείμνηστου Ηλιού, τον θυμάστε εσείς φαντάζομαι ..

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ένας κορυφαίος κοινοβουλευτικός της Αριστεράς, της ΕΔΑ. Ο οποίος τι έλεγε στα δύσκολα εκείνα χρόνια, που «όλα τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά», έλεγε «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα». Στη νομιμότητα έλεγε. Τη νομιμότητα εμείς θα την υπερασπιστούμε.
Αλλά κοιτάξτε τώρα, για να μπορέσεις να κάνεις πολιτική, πρέπει να είσαι απαλλαγμένος από το βάρος της επικοινωνίας, να έχεις στο μυαλό σου δηλαδή το πώς επικοινωνία θα κερδίσω. Στα κρίσιμα θέματα δεν μπορείς να λειτουργείς με αυτό τον τρόπο.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα κάνουμε μια μικρή διακοπή και εδώ θέλω να δώσω κάποιες εξηγήσεις και σε εσάς, αλλά και σε εσάς που μας παρακολουθείτε. Πάγια τακτική μου όταν έχω ιδιαίτερα τον Πρωθυπουργό ή τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επειδή δεν βγαίνουν και κάθε μέρα στα κανάλια, δίνω τη δυνατότητα να μιλήσουν εκείνοι και όχι να κάνω εγώ το κομμάτι μου και να πω «τον έσκισα τον Τσίπρα» ή «τον έσκισα τον Μητσοτάκη». Από εμένα ειδικά δεν πρόκειται να το δείτε και να το ακούσετε ποτέ.
Ένα μικρό διάλειμμα και επιστρέφουμε να μιλήσουμε λιγάκι για τα εθνικά μας θέματα.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και να πιείτε και λίγο νερό. Το έχετε κόψει το πολύ νερό…

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, καλό πράγμα είναι το νερό.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τώρα που είστε στην αντιπολίτευση, παλιά μας στοιχίζατε με συγχωρείτε πάρα πολύ, μας είχατε καταχρεώσει. Όταν ήσασταν Πρωθυπουργός πίνατε πέντε μπουκάλια.

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νερό έπινα, δεν έπινα …

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεύτερο ποτήρι είναι; Ε, μη του μετράμε και νερό! Επιστρέφουμε σε λίγο.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα ολοκληρώσουμε την κουβέντα μας κ. Πρόεδρε με την προκλητικότητα τη συνεχιζόμενη την τουρκική, το αν θα πρέπει να υπάρχει ένα αρραγές εθνικό μέτωπο, ομοψυχία, πέρα από τις διαφορές που μπορεί να προκύπτουν σε επιμέρους ζητήματα. συμφωνείτε σ’ αυτό;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Απολύτως συμφωνώ. Κι όπως είπα κι αρχικά, δε θ’ ακολουθώ στην αντιπολίτευση που έζησα εγώ ως Πρωθυπουργός στα εθνικά θέματα. Γιατί νομίζω ότι το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, είναι η εθνική ενότητα και η εθνική ομοψυχία. Άρα λοιπόν στις κρίσιμες επιλογές θα είμαστε εκεί για να πούμε τη γνώμη μας, να καταθέσουμε τις απόψεις μας, την εμπειρία που έχουμε, και να διαμορφωθεί μια εθνική στρατηγική. Θα είμαστε εδώ όμως ν’ ασκούμε και κριτική στα κακώς κείμενα.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάνε καλά τα πράγματα; Υπάρχει ένας διπλωματικός μαραθώνιος, ο κ. Δένδιας πήγε στη Λιβύη, πήγε στο Κάιρο, έχουμε την υπογραφή για τον East Med που είναι σημαντικός…

A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα σας πω ότι είμαι ανήσυχος.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σε τί;

A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και θα σας πω ότι είμαι ανήσυχος όχι μόνο γιατί βλέπω αυτή την τουρκική προκλητικότητα την οποία την είχαμε προδιαγράψει σε μεγάλο βαθμό, τη γνωρίζαμε, ήταν μάλλον ανέτοιμη η κυβέρνηση, ήταν αναμενόμενη που έκανε, γιατί ουσιαστικά είμαστε αν θέλετε σ’ αυτό τον τομέα θύμα της επιτυχίας που είχαμε το προηγούμενο διάστημα στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού μας ρόλου με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την επικύρωση αυτής της συνεργασίας από τις ΗΠΑ για τον East Med.
Και τί κάνει τώρα η Τουρκία; Ουσιαστικά κάνει γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, εκεί απ’ όπου ξεκινά ο East Med και θέλει με τη συμφωνία με τη Λιβύη να δημιουργήσει μια εγκάρσια τομή για ν’ ακυρώσει το έργο. Γιατί είμαστε όμως ανήσυχος; Είμαι ανήσυχος διότι βλέπω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επιφυλακτική.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και επί των ημερών σας ήταν. Είχε πάρει αποφάσεις αλλά…

A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Επί των ημερών μας πήρε αποφάσεις και πιέστηκε γι’ αυτές τις αποφάσεις.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν τις εφάρμοσε;.

A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και πιέστηκε και για τις κυρώσεις στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο. Και δεν τις εφάρμοσε, εκεί λοιπόν έχω ν’ ασκήσω μια κριτική στη σημερινή κυβέρνηση, διότι η σημερινή κυβέρνηση εμφανίζεται με μια πολυφωνία στο θέμα αυτό. Άλλα λέει ο Υπουργός Εξωτερικών μετά τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις και για την παραβατικότητα στην περιοχή νοτίως της Κρήτης, άλλα λέει ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών στη Βουλή. Ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι δε χρειάζονται κυρώσεις.
Εγώ δεν είμαι της λογικής των κυρώσεων σώνει και καλά, αλλά είναι ένα αποτρεπτικό όπλο για τα χειρότερα. Πρέπει τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει σε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, ώστε ν’ αποτρέψει τη στρατιωτική της παρουσίας την περιοχή.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Φοβόσαστε θερμό επεισόδιο;

A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αν σας πω ότι ως Πρωθυπουργός δε φοβόμουν θερμό επεισόδιο, θα σας έλεγα ψέματα. Και ψέματα στην πολιτική σε τέτοια θέματα δεν είναι καλό να λέμε. Όταν έχεις μια τέτοια παραβατική συμπεριφορά, ακόμα και από ένα ατύχημα μπορεί να προκληθεί, και φτάσαμε τρεις φορές σε θερμό επεισόδιο. Αλλά επιτρέψτε μου να πω δυο πράγματα που είναι κρίσιμα: East Med υπογραφή σήμερα, θα μπορούσε να είχε γίνει από το Δεκέμβρη του 2018, όταν στο Μπερ Σεβά συμφωνήσαμε Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ.
Ένα χρόνο δεν υπογράψαμε γιατί θέλαμε και την παρουσία της Ιταλίας. Δεν είναι σήμερα η Ιταλία.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είπε ότι θα στείλει έναν εκπρόσωπό της στις 2 Γενάρη..

A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το επισημαίνω. Γιατί με ρωτήσατε γιατί είμαι ανήσυχος, σας λέω τις ανησυχίες μου. Δεύτερον, σημαντική κίνηση εξαιρετική, το νομοσχέδιο Μενέντες. Το East Med Act που έχει να κάνει με την ασφάλεια, τη συνεργασία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Εξαιρετικό νομοσχέδιο για τα συμφέροντά μας.
Εμείς με τις ελληνοαμερικανικές Οργανώσεις δουλέψαμε γι’ αυτό και έγινε νόμος του κράτους, του αμερικανικού, στον προϋπολογισμό τώρα. Τι λέει αυτό: λέει ότι θα πρέπει να αρθεί το εμπάργκο όπλο στην Κύπρο, λέει ότι το State Department θα πρέπει ν’ ασχοληθεί με τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, θεσμοθετεί τη συνεργασία 3+1 και τον αγωγό East Med, λέει πολύ σημαντικά πράγματα.
Αλλά βγαίνει ο Ταμπ και λέει «έχω ενστάσεις γι’ αυτό το νομοσχέδιο». Δηλαδή έχουμε ένα αμερικανικό πολιτικό σύστημα να λέει όχι στον Ερντογάν και έναν Τραμπ να υποστηρίζει τον Ερντογάν. Ερώτημα: Τί θα γίνει, στη συνάντηση του Πρωθυπουργού εκεί;

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: 6 με 8 Ιανουαρίου.

A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα τεθεί ως προϋπόθεση για να συνεχιστεί αυτή η στρατηγική ας σχέση με τις ΗΠΑ, η στήριξη Τραμπ στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας; Κρίσιμα ερωτήματα αυτά. άρα, Ιταλία, Τραμπ και Βερολίνο. Το Βερολίνο θέλει να μη διαταράξει τις σχέσεις του με την Τουρκία. Φοβάται τις προσφυγικές ροές.
Εμείς λοιπόν όλα αυτά πρέπει να τα έχουμε υπ` όψιν μας, ν’ ανησυχούμε διότι όπως πολύ σωστά έχει ειπωθεί, αν συμβεί κάτι, να το έχουμε υπ` όψιν μας, θα είμαστε μόνοι μας. Το θέμα είναι να μη συμβεί αυτό το κάτι. Και για να μη συμβεί, χρειάζεται να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκές κυρώσεις ακόμα και με βέτο, και στους Αμερικανούς, να τους πούμε “κοιτάξτε, αν ο Τραμπ δεν υποστηρίξει τις θέσεις μας δεν είμαστε δεδομένοι ούτε για τις αμυντικές συμφωνίες” που είναι και δικά μας παιδιά αυτές οι συμφωνίες. Αλλά δεδομένοι δεν πρέπει να είμαστε για κανέναν.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δυο λόγια για το ΣΥΡΙΖΑ του 2020. Κάνετε ανοίγματα, ετοιμάζετε το συνέδριο, βέβαια έχετε και εκ των έσω κάποιες αντιρρήσεις, μη γίνουμε σούπερ μάρκετ.

A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Διαλέξαμε έναν δύσκολο δρόμο, ένα δρόμο ν’ αντιστοιχηθούμε με τη λαϊκή μας βάση, ν’ αντιστοιχηθούμε με τον προοδευτικό χώρο, μέσα από μια διαδικασία ανοίγματος. Κι αυτό το άνοιγμα σημαίνει ότι θα υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις και διαφορετικές γνώμες..

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κακά τα ψέματα. Οργανώσεις δεν είχατε. Ήταν ανύπαρκτες οι ολιγομελείς; Δηλαδή δεν είχατε έκφραση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στα Σωματεία; Δεν είχατε, δηλαδή ήσαστε κόμμα εξουσίας, ήσαστε στην κυβέρνηση και δεν είχατε εκπροσώπηση. Ποια είναι η εκπροσώπησή σας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και το κρίσιμο είναι ότι εμείς δεν επιλέγουμε το δρόμο της εγγραφής ενός μητρώου μελών, αλλά της πραγματική ένταξης των πολιτών, που συμφωνούν μ’ εμάς.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Απ’ όπου κι αν προέρχονται;

A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Απ’ όπου κι αν προέρχονται, αρκεί να συμφωνούν…

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έστω κι αν μέχρι χτες είχαν ασκήσει δριμύτατη κριτική;

A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αρκεί να συμφωνούν με τις προγραμματικές μας αρχές, με τη διακήρυξη την οποία βγάλαμε όλοι μαζί πριν από τρεις μήνες. Από κει και πέρα, θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Η Ελλάδα μετά το μνημόνιο ξαναγυρνάει όχι στο μνημόνιο – αντιμνημόνιο που ζήσαμε 8 χρόνια, αλλά στη διαχωριστική γραμμή πρόοδος – συντήρηση.
Εμείς οικοδομούμε τη ραχοκοκαλιά, το νέο ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι η ραχοκοκαλιά της μεγάλης προοδευτικής παράταξης του τόπου.

 

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με τον Τσίπρα Πρόεδρο;

A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δε θέλουμε μονοπώλιο, όσο τα μέλη του κόμματος το επιλέγουν αυτό, ναι, κάποια στιγμή θα υπάρξει κι άλλος Πρόεδρος. Εμένα το όραμά μου είναι αυτό το κόμμα να γίνει η ραχοκοκαλιά της Προοδευτικής Παράταξης. Και το όραμά μου είναι η χώρα να προχωρήσει μπροστά με προοδευτική διακυβέρνηση. Αυτός είναι ο στόχος μου και αυτό θα προσπαθήσω.

Δε διεκδικούμε το μονοπώλιο στον προοδευτικό χώρο, διεκδικούμε να είμαστε όμως η σύγχρονη Αριστερά που θα δίνει απαντήσεις και λύσεις και κυβερνήσεις συνεργασίας. Γι’ αυτό προχωρήσαμε στην απλή αναλογική.

Η απλή αναλογική ήρθε για να μείνει, οι πολίτες δε θέλουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις που θα αποφασίζουν κεκλεισμένων των θυρών. Θέλουν προγραμματικές συγκλήσεις. Και, υπό αυτή την έννοια, απευθυνόμαστε σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου για την επόμενη μέρα που χρειάζονται συναινέσεις, χρειάζεται όμως και ριζοσπαστικές προοδευτικές τιμές και λύσεις σε όλα τα ζητήματα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε που ήσαστε μαζί σας, μας δώσατε την ευκαιρία ν’ ακούσουμε τις απόψεις σας οι οποίες κρίνονται ή θετικά ή αρνητικά..

A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κι εγώ να σας ευχαριστήσω, διότι αν και αντιεξουσιαστές, όπως είπε, με την καλή έννοια, διεξήγαμε έναν πολύ καλό διάλογο.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας εύχομαι τα καλύτερα κ. Πρόεδρε για την οικογένεια και για την Ελλάδα.

A. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ευχαριστώ και θέλω να ευχηθώ σε όλους καλές γιορτές. Με μέρισμα ή χωρίς μέρισμα, καλά Χριστούγεννα.