Αλ. Τσίπρας: Όραμά μας και κορυφαία πολιτική μας προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια είναι ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας με αξία τη ζωή
Αλ. Τσίπρας: Όραμά μας και κορυφαία πολιτική μας προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια είναι ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας με αξία τη ζωή

Αλ. Τσίπρας: Όραμά μας και κορυφαία πολιτική μας προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια είναι ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας με αξία τη ζωή

Στο συνέδριο που διοργανώνει το ygeiamou.gr με θέμα «Η κοινωνική διάσταση της Υγείας»


Χαιρετισμός του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο συνέδριο που διοργανώνει το ygeiamou.gr με θέμα «Η κοινωνική διάσταση της Υγείας»

Βασική ιδεολογική και πολιτική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις τα τελευταία 40 χρόνια ήταν η θέση για το κοινωνικό κράτος – και ιδιαίτερα για το σύστημα υγείας. Η πανδημία ήρθε και έβαλε τη σφραγίδα της στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν αυτή τη διάσταση απόψεων.

Αυτό που δημιουργείται είναι η απαίτηση για ισχυρό, ανθρώπινο και αποτελεσματικό κράτος, ειδικά στον ευαίσθητο τομέα της υγείας και της πρόνοιας. Αυτή η απαίτηση αποτελεί την πρώτη μεγάλη ιδεολογική επικράτηση της Αριστεράς έναντι της Δεξιάς.

Η υπόθεση του ΕΣΥ δεν είναι μια θεωρητικού τύπου αντιπαράθεση. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Για εμάς ήταν πάντα έτσι και αυτή ήταν η προσέγγισή μας ακόμη και την περίοδο της δημοσιονομικής ασφυξίας που βρεθήκαμε στη διακυβέρνηση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχοντας πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης κρίσιμων λειτουργιών του ΕΣΥ μέσω των ΣΔΙΤ -και όχι σχέδιο ανάπτυξής του- αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση ως μια «παρένθεση» αναγκαστικής στήριξης του ΕΣΥ με συμβασιούχους «μιας χρήσης», χωρίς προοπτική σοβαρής και μόνιμου χαρακτήρα επένδυσης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Σήμερα όμως βρισκόμαστε μπροστά σε κρίσιμο σταυροδρόμι.

Η υγειονομική κρίση απέδειξε ότι χωρίς ισότητα στη φροντίδα, χωρίς αλληλεγγύη στους ευάλωτους, χωρίς δικαιοσύνη στην ιεράρχηση των αναγκών, καμία κοινωνία δεν μπορεί να προσφέρει το αίσθημα της σιγουριάς και της ασφάλειας στα μέλη της.

Ωστόσο είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα, μόλις η κρίση αρχίσει να περνάει, κάποιοι θα επανέλθουν στις βασικές προγραμματικές και ιδεολογικές τους αρχές. Και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε αυτές τις αρχές – της συνεργασίας δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Διότι είναι ζήτημα αρχών, αξιών και προτεραιοτήτων. Αν αξία μας είναι ο άνθρωπος και η ανθρώπινη ζωή ή αν αξία μας είναι τα κέρδη.

Για εμάς η Υγεία αποτελεί ύψιστο δημόσιο αγαθό και η δυνατότητα πρόσβασης για όλους τους πολίτες σε αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας, αποτελεί δείκτη δικαιοσύνης.

Όραμά μας, και κορυφαία πολιτική μας προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια, είναι ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας με αξία τη ζωή, που θα εμπνέει σιγουριά, αξιοπιστία και κύρος, που θα αντιμετωπίζει κάθε ασθενή ανάλογα με τις ανάγκες του και όχι ανάλογα με το πορτοφόλι του.

Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου αποτελεί πραγματοποίηση των αξιών μας. Είναι οι αξίες μας στη πράξη.