«Οι αρχές δεν έχουν αποδώσει ευθύνες. Κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη», επεσήμανε ο Αλέξανδρος Γεωργούλης, ο δικηγόρος των ναυαγών της Πύλου κατά την παρέμβασή του στην Ημερίδα για το Κράτος Δικαίου, τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα.
Ο Αλέξανδρος Γεωργούλης επεσήμανε ότι «αυτό που συμβαίνει σήμερα ουσιαστικά στην χώρα είναι μια κατάσταση που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, προβληματισμό στον μέσο άνθρωπο, για το εάν όλοι κρίνονται με τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά».
Αναφερόμενος στο ναυάγιο της Πύλου επεσήμανε ότι «είναι μια υπόθεση, η οποία θα έλεγα ίσως και εσκεμμένα, έχει βαλτώσει από τις αρμόδιες αρχές και θεωρώ ότι θα έπρεπε να έχει αποδοθεί ήδη δικαιοσύνη για όλα αυτά τα θύματα του συγκεκριμένου ναυαγίου. Για όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν άδικα τη ζωή τους, όλους αυτούς τους ανθρώπους που περίμεναν προστασία και ασφάλεια από το κράτος μας, περίμεναν διάσωση και αντ’ αυτού όχι απλά παραλείψαμε να προβούμε, ενδεχομένως, σύμφωνα με τις ίδιες τις καταγγελίες των εμπλεκομένων στις απαιτούμενες ενέργειες, αλλά υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες για ρυμούλκηση του συγκεκριμένου αλιευτικού σκάφους από το Ελληνικό Λιμενικό».
Όπως σημείωσε ο δικηγόρος των ναυαγών της Πύλου καμία ποινική δίωξη δεν έχει κατατεθεί έως σήμερα και επεσήμανε ότι «το ναυάγιο της Πύλου, δεν ήταν ένα μοιραίο δυστύχημα ήταν ένα ναυάγιο του Κράτους Δικαίου».
Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξανδρου Γεωργούλη
«Όταν μιλάμε για την Δικαιοσύνη, δεν μιλάμε για μια εντελώς αφηρημένη έννοια. Κράτος δικαίου σημαίνει εμπιστοσύνη που δείχνει ο πολίτης στο ίδιο το κράτος, το οποίο θεωρητικά ελέγχει τις κρατικές υπηρεσίες και προβαίνει σε όλα τα απαραίτητα τα απαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να εξασφαλίσει αυτήν την αίσθηση της εμπιστοσύνης. Αυτό που συμβαίνει σήμερα ουσιαστικά στην χώρα είναι μια κατάσταση που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, προβληματισμό στον μέσο άνθρωπο, για το εάν όλοι κρίνονται με τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά.
Το ναυάγιο της Πύλου έλαβε χώρα 14 Ιουνίου 2023. Τον Μάιο που μας πέρασε είχαμε την αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, διότι προσπάθησαν οι κρατικές αρχές να αποδώσουν ευθύνες σε εννέα ναυαγούς για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, παράνομης μεταφοράς από την οποία επήλθαν θάνατοι και παράνομης εισόδου και πρόκλησης ναυαγίου. Έχει περάσει ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι αρχές δεν έχουν αποδώσει ευθύνες. Κανένας δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Θεωρούμε ότι ουσιαστικά είναι μια υπόθεση, η οποία θα έλεγα ίσως και εσκεμμένα, έχει βαλτώσει από τις αρμόδιες αρχές και θεωρώ ότι θα έπρεπε να έχει αποδοθεί ήδη δικαιοσύνη για όλα αυτά τα θύματα του συγκεκριμένου ναυαγίου. Για όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν άδικα τη ζωή τους, όλους αυτούς τους ανθρώπους που περίμεναν προστασία και ασφάλεια από το κράτος μας, περίμεναν διάσωση και αντ’ αυτού όχι απλά παραλείψαμε να προβούμε, ενδεχομένως, σύμφωνα με τις ίδιες τις καταγγελίες των εμπλεκομένων στις απαιτούμενες ενέργειες, αλλά υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες για ρυμούλκηση του συγκεκριμένου αλιευτικού σκάφους από το Ελληνικό Λιμενικό. Και αυτό μέχρι σήμερα, παρόλο που έχουν εισφερθεί πάρα πολλά στοιχεία από ερευνητές δημοσιογράφους, παρόλο που έχουν κατατεθεί μηνύσεις στο ναυτοδικείο Πειραιά, δεν βλέπουμε καμία απολύτως εξέλιξη στην απόδοση ευθυνών. Ακόμα και σήμερα δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε κανέναν και, αν μη τι άλλο, αυτό είναι κάτι το οποίο πραγματικά πρέπει να προβληματίσει τον καθένα και την καθεμία από εμάς. Είναι θα έλεγα, το ναυάγιο της Πύλου, έτσι δεν ήταν ένα μοιραίο δυστύχημα ήταν ένα ναυάγιο του κράτους δικαίου.
Το θέμα είναι να υπάρχει βούληση να μην διστάζουμε στα δύσκολα, διότι το Κράτος Δικαίου δεν κρίνεται στα εύκολα. Το Κράτος Δικαίου κρίνεται στις δύσκολες υποθέσεις. Και το μεταναστευτικό ναι, είναι ένα ζήτημα το οποίο συγκαταλέγεται στα δύσκολα. Είναι σε μια ατζέντα τέτοια που δεν είναι το πιο δημοφιλές σήμερα. Παρόλα αυτά, ο καθένας και η καθεμία από εμάς ως συλλειτουργοί και της Δικαιοσύνης οφείλουμε από την πλευρά μας να συμβάλλουμε στην απονομή αυτής της δικαιοσύνης.
Εγώ είμαι της άποψης ότι αφενός και για την υπόθεση της Πύλου, δικαιοσύνη που δεν αποδίδεται δεν είναι δικαιοσύνη. Υπάρχει ένα σοβαρότατο έλλειμμα Κράτους Δικαίου σήμερα στην Ελλάδα και αυτό το έλλειμμα δημιουργεί και μία ανασφάλεια στον μέσο πολίτη.
Μία ανασφάλεια, διότι βλέπει ότι πολλές υποθέσεις κρίνονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αυτό λοιπόν είναι κάτι το οποίο προβληματίζει γενικότερα. Αυτό που πρέπει εσύ σαν κράτος να καλλιεργήσεις είναι ένα αίσθημα στον πολίτη ότι εμπνέεται από εσένα, εμπνέεται από το σύστημα δικαιοσύνης και όλο αυτό συντελεί στο να δημιουργεί τις προϋποθέσεις, προκειμένου και ο ίδιος να γίνει αρωγός μιας τέτοιας συνολικής προσπάθειας. Διότι όταν νιώθει ότι είναι έξω από όλο αυτό το πλαίσιο, θα λειτουργήσει και σαν να βρίσκεται έξω από αυτό το πλαίσιο, θα απαξιώσει το θεσμό της Δικαιοσύνης, θα απαξιώσει το Κράτος Δικαίου»