Αλέξης Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη κυβερνάτε εσείς ή οι Φουρθιώτηδες; Έχετε τελειώσει πολιτικά, αποτύχατε – Παραιτηθείτε και προκηρύξτε εκλογές
Αλέξης Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη κυβερνάτε εσείς ή οι Φουρθιώτηδες; Έχετε τελειώσει πολιτικά, αποτύχατε – Παραιτηθείτε και προκηρύξτε εκλογές

Αλέξης Τσίπρας: Κύριε Μητσοτάκη κυβερνάτε εσείς ή οι Φουρθιώτηδες; Έχετε τελειώσει πολιτικά, αποτύχατε -  Παραιτηθείτε και προκηρύξτε εκλογές

Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής

 

Θα ήθελα πριν ξεκινήσω, κύριε Πρόεδρε, να εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχές για ταχεία ανάρρωση στην κ. Γιαννάκου που περνάει μια περιπέτεια και όλοι ευχόμαστε σύντομα να είναι ξανά κοντά μας.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, τρεις μέρες συζήτησης πιστεύω ότι απέδειξαν πόσο δικαιολογημένα είναι τα κύματα οργής και αγανάκτησης που διατρέχουν την ελληνική κοινωνία.

Αποτύχατε, κύριοι της κυβέρνησης. Αποτύχατε με τεράστιο κόστος για τον ελληνικό λαό, κόστος κοινωνικό, οικονομικό, ανθρώπινο, αλλά συμπεριφέρεστε σαν να έχετε πιστέψει και εσείς οι ίδιοι την προπαγάνδα που εσείς κατασκευάζετε, σαν να βρίσκεστε αλλού.

Αυτή την προπαγάνδα την κατασκευάζετε για να την καταναλώνουν οι τηλεθεατές, οι πολίτες, αλλά τελικά φαίνεται ότι οι μόνοι που την καταναλώνουν είσαστε εσείς. Οι τηλεθεατές, απ’ ό,τι φαίνεται, και οι πολίτες όλοι έχουν πάθει πια ανοσία. Το καταλαβαίνει κανείς από την πρώτη ματιά, αφού κανένας σταθμός τηλεοπτικός δεν μπορεί πια να κάνει ρεπορτάζ χωρίς να κλείνει τα μικρόφωνα από τους περαστικούς. Οι πολίτες έχουν πάθει ανοσία στην προπαγάνδα, αλλά εσείς έχετε πάθει εθισμό, εθισμό στο ψέμα και στη διαστρέβλωση της αλήθειας.

Έχετε συναίσθηση, αλήθεια, της πραγματικότητας –αναρωτιέμαι- ακούγοντάς σας όλους τον ένα μετά τον άλλον τους βουλευτές της Συμπολίτευσης να έρχεστε σε αυτό το Βήμα ή είσαστε θύματα αυτής της προπαγάνδας και πρώτος εσείς, κύριε Μητσοτάκη, κλεισμένος σε μια προστατευτική γυάλα των αυλοκολάκων της συμφοράς και των δημοσκόπων της χαράς;

Γιατί όταν, κύριε Μητσοτάκη, ένας πολιτικός, πόσο μάλλον ένας πρωθυπουργός, γίνεται ανέκδοτο, αντικείμενο ολιγωρίας και σαρκασμού, τότε ο πολιτικός αυτός έχει ήδη τελειώσει και απλά δεν το γνωρίζει ακόμη.
Ώρα, λοιπόν, να σας ενημερώσει κάποιος. Ώρα να σας ενημερώσει κάποιος που θέλει το καλό σας για το τι πραγματικά συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία. Κύριε Μητσοτάκη, έχετε τελειώσει πολιτικά. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι ζείτε στο δικό σας παράλληλο σύμπαν, σε ένα οργουελικό «1984», όπου όλα πηγαίνουν καλά γιατί εμφανίζονται καλά από την κυρίαρχη ενημέρωση.

Και τελειώσατε όχι μόνο γιατί αποτύχατε με τεράστιο ανθρώπινο οικονομικό και κοινωνικό κόστος σχεδόν σε όλα τα κρίσιμα που διαχειριστήκατε: στην πανδημία, στις φωτιές, στην ακρίβεια, στον τελευταίο χιονιά που φέρνει την υπογραφή της οριστικής πολιτικής σας χρεοκοπίας. Αλλά κυρίως γιατί την ώρα που αποτυγχάνετε παταγωδώς σε όλα, εσείς συνεχίζετε το ίδιο βιολί μιας άθλιας επικοινωνίας.

Την ώρα που αποτυγχάνετε, εσείς συνεχίζετε με τρόπο προκλητικό να πιστεύετε ότι δεν είστε ένας πρωθυπουργός εκλεγμένος που έχει υποχρέωση να λογοδοτεί, αλλά συμπεριφέρεστε ως πρίγκιπας που η εξουσία του ανήκει ως κληρονομικό δικαίωμα και αδιαφορείτε αν ο λαός υποφέρει. Μονάχα χτίζετε το δικό σας καθεστώς με τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων σε απευθείας αναθέσεις, σε κερδοσκόπους, σε golden boys και σε ανθρώπους της νύχτας, την ώρα που συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών δεν έχει να βγάλει τον μήνα. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα.

Αποτύχατε, αλλά δεν έχετε καμία διάθεση να καταλάβετε τα λάθη σας, να αλλάξετε κάτι στην πολιτική σας, στις πρακτικές σας. Τίποτα.

Ήρθατε, λοιπόν, χθες για άλλη μια φορά μετά από μια δραματική για άλλη μια φορά περιπέτεια για χιλιάδες συμπολίτες μας και αντί να απολογηθείτε στους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν άδικα, αντί να απολογηθείτε στον ελληνικό λαό γιατί μια από τις βασικές σας υποσχέσεις ήταν ότι θα φτιάξετε επιτελικό κράτος και έχετε φτιάξει επιτελικό χάος -όταν πιάνει φωτιά με δύο μποφόρ, καίγεται η μισή Ελλάδα και όταν βρέχει, πλημμυρίζουμε και όταν χιονίζει, προβλεπόμενα κλείνουν οι κεντρικές αρτηρίες της πρωτεύουσας- και αντί να πείτε «αποτύχαμε», είχατε το θράσος για άλλη μια φορά να μας κουνήσετε το δάχτυλο. Και πάλι ως ασπίδα σας η τραγωδία στο Μάτι.

Το Μάτι, κύριε πρωθυπουργέ, ήταν και παραμένει ένα συλλογικό τραύμα, το οποίο απαιτεί σεβασμό, σεμνότητα και όχι μικροκομματικά παιχνίδια που διαρκώς κάνετε για να αποκρύψετε τις δικές σας ευθύνες.

Πού ήταν αλήθεια προχθές εκείνος ο σύμβουλός σας που βγάζατε στα κανάλια, ο κ. Συνολάκης, να σας δώσει το σχέδιό του για να εκκενώσετε την Αττική Οδό και τη Μαραθώνος και την Κατεχάκη και τη Μεσογείων σε 25 λεπτά και όχι σε 25 ώρες;
Πού ήταν η γνώση σας και η τεχνοκρατική σας επάρκεια; Θάφτηκαν όλα μέσα στο χιόνι, όπως πνίγηκαν στις πλημμύρες, κάηκαν στις πυρκαγιές με δύο μποφόρ. Αυτό το περιβόητο «112» πού ήταν, όταν έμειναν άνθρωποι μέσα στην παγωνιά, χωρίς νερό, χωρίς φαγητό επί τριάντα ώρες και δεν είχαν μια ενημέρωση από πουθενά; Πού ήταν να τους στείλετε ένα μήνυμα για οδηγίες, για το τι πρέπει να κάνουν, πώς θα επιβιώσουν επί ώρες μέσα στην παγωνιά και στο κρύο;
Και πού ήταν το κράτος όλες αυτές τις ώρες; Ακόμα και ο στρατός επενέβη εσπευσμένα και χωρίς σχέδιο. Την Τρίτη το πρωί, την ώρα που επιχειρούσαν οι στρατιώτες για τον απεγκλωβισμό οχημάτων και οδηγών, έλαβαν εντολή να αφήσουν ό,τι κάνουν και να μαζευτούν στην έξοδο 10 της Αττικής Οδού, όπου ήταν μαζεμένα τα τηλεοπτικά συνεργεία για να πάρουν τα συνεργεία πλάνα! Όλα για την επικοινωνία! Ντροπή πια!
Όμως βέβαια μας είπατε ότι ζητήσατε «συγγνώμη», παρότι όλοι εμείς καταλάβαμε ότι μας είπατε ότι όλοι οι άλλοι φταίνε. Φταίει το χιόνι που έπεσε μεσημέρι, ενώ συνήθως πέφτει νύχτα και σας αιφνιδίασε. Τι να κάνουμε, αφού το χιόνι συνήθως πέφτει νύχτα, δεν πέφτει μεσημέρι;
Φταίει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία που δεν σας ενημέρωσε. Ενημέρωσε όλο τον ελληνικό λαό εκτός από εσάς. Φταίνε οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες. Και αυτοί δικοί σας όμως είναι. Φταίνε οι ιδιώτες παραχωρησιούχοι και η εταιρεία των τρένων. Φταίει που η Κατεχάκη και η Μεσογείων δεν είναι στην ελληνική επικράτεια, είναι σε άλλη χώρα. Φταίνε όλοι οι άλλοι.
Και μας λέτε -για να πειστούμε ότι φταίνε οι άλλοι- ότι κάνατε μάλιστα και κρίσιμες συσκέψεις χωρίς να κρατάτε Πρακτικά. Τελικά απ’ ό,τι φαίνεται ο μόνος που κρατούσε Πρακτικά σ’ αυτή την κυβέρνηση ήταν ο κ. Φουρθιώτης. Κανένας άλλος δεν κρατάει Πρακτικά!
Αλλά ξέχασα, μας είπατε μια «συγγνώμη» και καθαρίσατε. Πώς το λέει ο λαός μας; «Από τότε που βρέθηκε η συγγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο».
Όμως, κύριε Μητσοτάκη, δεν θα καθαρίσετε έτσι εύκολα. Φοβάμαι ότι δεν αρκεί μία συγγνώμη για να «καθαρίσετε». Δεν αρκεί μία συγγνώμη, γιατί χρωστάτε χιλιάδες συγγνώμες. Χρωστάτε 23275 συγγνώμες σε κάθε οικογένεια που έχασε τους ανθρώπους της μέσα στην πανδημία και είναι χιλιάδες αυτές οι οικογένειες που έχασαν άδικα τον άνθρωπό τους. Γιατί εσείς αποφασίσατε να μην ενισχύσετε το ΕΣΥ, την ίδια στιγμή που οι σύμβουλοί σας, ο κ. Τσιόδρας, ο κ. Λύτρας σας έλεγαν ότι πρέπει να τους ενισχύσετε και αν ενισχύατε το ΕΣΥ, οι μισοί εξ αυτών σήμερα θα είχαν σωθεί. Και ερχόσασταν εσείς σε αυτό εδώ το Βήμα χωρίς ντροπή, να μας λέτε ότι δεν έχετε καμία μελέτη και ότι είναι το ίδιο να χαίρει κάποιος της φροντίδας σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και το ίδιο να είναι διασωληνωμένος πρόχειρα έξω από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Χρωστάτε μία συγγνώμη σε κάθε γιατρό και νοσηλευτή, που ξενυχτάει σε τρεις και τέσσερις συνεχόμενες βάρδιες, στην αγωνιώδη μάχη να σώσει ζωές και βλέπει αυτές τις ζωές να χάνονται από τα χέρια του, γιατί εσείς, με την απέχθειά σας για κάθε τι δημόσιο, για κάθε τι κοινωνικό, τους αφήσατε μόνους και εγκαταλελειμμένους, χωρίς τα όπλα που θα τους βοηθούσαν θα νικήσουν τον θάνατο.

Χρωστάτε μια μεγάλη συγγνώμη, κύριε Μητσοτάκη, σε κάθε οικογένεια που σήμερα φοβάται το αύριο και βλέπει τον μισθό να τελειώνει στη μέση του μήνα και ξεπαγιάζει μέσα στο χειμώνα, γιατί εσείς ενθαρρύνατε και διευκολύνατε τους κερδοσκόπους να επιβάλλουν κεφαλικό φόρο στην κοινωνική πλειοψηφία με την εκτίναξη των τιμών σε βασικά είδη κατανάλωσης.
Χρωστάτε μία συγγνώμη σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες, γιατί εσείς, προσωπικά εσείς, παίξατε με τον πατριωτισμό τους. Εκμεταλλευτήκατε την αγάπη τους για την Ελλάδα και για τη Μακεδονία και τους κοροϊδέψατε με τον πιο χυδαίο τρόπο για να κερδίσετε μερικές ψήφους, ενώ ξέρατε ποιο είναι το σωστό. Και ερχόσασταν σε αυτό εδώ το Βήμα και λέγατε ότι πουλάμε τη Μακεδονία για τις συντάξεις. Είναι ντροπή σας και χρωστάτε μια συγγνώμη σε όλους αυτούς που εξαπατήσατε.
Χρωστάτε μια συγγνώμη, τέλος –εκατόν τρεις συγγνώμες- στις οικογένειες όσων χάθηκαν στο Μάτι και σε κάθε συγκλονισμένο, από την ανθρωπιστική εκείνη καταστροφή, πολίτη, γιατί εσείς, προσωπικά εσείς, κάνατε τις χαμένες ζωές εκλογικό σας σκαλί για να σκαρφαλώσετε στην κυβέρνηση και συνεχίζετε να πράττετε το ίδιο, ενώ ξέρατε –το ομολογήσατε αργότερα- πώς και γιατί και σε πόσο ελάχιστο χρόνο συντελέστηκε αυτή η ανείπωτη τραγωδία.
Χρωστάτε όλες αυτές τις συγγνώμες, όπως χρωστάτε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, να δώσετε διέξοδο στο σημερινό αδιέξοδο.

Αλήθεια, δεν καταλαβαίνετε ότι δεν μπορείτε να προχωρήσετε άλλο έτσι; Δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι; Δεν καταλαβαίνετε ότι από εδώ και στο εξής θα έχετε μόνο φθορά; Δεν καταλαβαίνετε ότι έχει μεγαλύτερη αξία για έναν πολιτικό να φεύγει με αξιοπρέπεια παρά να γαντζώνεται στην καρέκλα της εξουσίας;
Αφού αλήθεια, κύριε Μητσοτάκη, είστε τόσο βέβαιος -και χαμογελάτε- ότι υπερέχετε και θα μας νικήσετε στις εκλογές αφού, όπως υπεροπτικά δηλώνετε, απολαμβάνετε δημοσκοπική μονοκρατορία, παντοκρατορία και εμείς κατάρρευση –έτσι δεν λέτε;- γιατί λοιπόν δεν επιλέγετε τη λύτρωση της λαϊκής ετυμηγορίας; Τι σας εμποδίζει να προκηρύξετε εκλογές; Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό σας, αλλά θα με ακούσετε και θα με ακούσει και ο ελληνικός λαός.
Γιατί δεν σπεύδετε, κύριε Μητσοτάκη, να αποδείξετε την εμπιστοσύνη του λαού στο πρόσωπό σας; Ιδού λοιπόν η κάλπη. Η δημοκρατία περιορίζεται, αλλά δεν καταργείται από την πανδημία. Αποδείχθηκε στην Αμερική, στη Γερμανία, στην Πορτογαλία σήμερα και αλλού.
Από τη δημοκρατική κάθαρση των εκλογών όμως, προτιμάτε την προσχηματική «συγγνώμη» για τα τελευταία κατορθώματά σας. Γιατί; Γιατί οι πολιτικές δυνάμεις που απολαμβάνουν δημοσκοπική άνοιξη παρά τον βαρύ χειμώνα των επιλογών τους δεν επιθυμούν εκλογές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν καταστρέφεται τις επιδιώκει με κάθε τρόπο; Μήπως τρελάθηκαν όλες αυτές τις πολιτικές δυνάμεις ή μήπως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από την εικονική πραγματικότητα που θέλετε να επιβάλλετε;
Και εν πάση περιπτώσει, κύριε Μητσοτάκη, ειλικρινά αναρωτιέμαι, με ποια αξιοπιστία θα συνεχίσετε να κυβερνάτε, ενώ μπροστά η χώρα έχει μεγάλες δυσκολίες; Με αυτό το έλλειμμα αξιοπιστίας, με αυτήν την τραγική έκπτωση αποτελεσματικότητας, με αυτή την πλήρη έκπτωση ηθικής; Παράγετε πολύ περισσότερα δεινά, πολύ περισσότερη διαφθορά, πολύ περισσότερο ψέμα απ’ ό,τι ο λαός μας θα μπορούσε να καταναλώσει. Πώς θα προχωρήσετε έτσι;
Το διαβόητο “επιτελικό κράτος”, προσωπικό σας δημιούργημα και καύχημα, έχει γίνει εδώ και δυο χρόνια αντικείμενο χλευασμού και οργής, ανέκδοτο και παράδειγμα προς αποφυγή. Τι θα γίνει αν εσείς φτάσετε μέχρι το καλοκαίρι; Πάλι με επικοινωνιακά τερτίπια θα προσπαθήσετε να τα μπαλώσετε; Και τι προετοιμασία έχετε κάνει εσείς που δήθεν διδάσκεστε από τα λάθη σας; Πού είναι οι πεντακόσιοι δασο-κομάντος που είχατε υποσχεθεί; Πού είναι τα κέντρα επιχειρήσεων που είχατε διαφημίσει; Πού είναι η ομπρέλα της αντιπυρικής προστασίας που θα φτιάχνατε; Πού είναι το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ; Πού είναι τα Canadair που διατυμπανίζει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ότι αγοράζει; Πού είναι τα ρωσικά Beriev που θα νοικιάζατε; Πού είναι όλα αυτά; Τώρα έπρεπε να τα έχετε κάνει όλα αυτά. Πότε θα τα κάνετε όλα αυτά και με ποια αξιοπιστία;
Όμως, δεν ήταν μόνο ο χιονιάς και οι καταστροφικές πυρκαγιές. Στην Κρήτη αυτήν την ώρα που μιλάμε οι σεισμόπληκτοι παρακολουθούν τα κατορθώματα του “επιτελικού κράτους” από τα κοντέινερ ξεπαγιάζοντας. Στις πλημμύρες, που ακολούθησαν τις φωτιές, το επιτελικό σας κράτος αρμένιζε μεταξύ δηλώσεων και υποσχέσεων. Και στην περσινή και στη φετινή κακοκαιρία χιλιάδες σπίτια μένουν χωρίς ρεύμα για μέρες. Γιατί δεν μπορείτε να διορθώσετε αυτά τα λάθη; Ένας χρόνος πέρασε. Προσλάβατε αριθμό ρεκόρ σε μετακλητούς, αυξήσατε τις αποδοχές τους μέχρι 70%, φτιάξατε και διαφημίσατε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, είναι κέλυφος, όμως, άδειο, χωρίς περιεχόμενο. Διορίσατε τεχνοκράτες σε ανώτατες και υπουργικές θέσεις διαφημίζοντας την αριστεία η οποία θα καθιστούσε το επιτελικό κράτος υπόδειγμα. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Επικοινωνία, επικοινωνία και πάλι επικοινωνία. Αυτό ήταν όλο. Ένας ακραίος και επικίνδυνος προσωπικός και πολιτικός ναρκισσισμός ο οποίος χαρακτηρίζει κάθε σας κίνηση, για να οδηγήσετε τελικά τη χώρα σε τραγωδίες και το επιτελικό σας κράτος στην πλήρη απαξίωση, εκπαιδευμένο όχι να διαχειρίζεται κρίσεις, αλλά να διαχειρίζεται τις αποτυχίες του και τις αποτυχίες σας.
Αναρωτιέμαι, κύριοι συνάδελφοι, πώς όμως θα μπορούσαμε να έχουμε αποτελεσματικό και επιτελικό κράτος όταν εσείς έχετε αλλεργία στο ίδιο το κράτος; Πώς να έχουμε πολιτική και κοινωνική προστασία όταν εσείς απεχθάνεστε οτιδήποτε δημόσιο και αγαπάτε μονάχα κάθε τι ιδιωτικό; Ιδιωτικοποιήσεις στην υγεία, ιδιωτικοποιήσεις στην παιδεία, ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια, ιδιωτικοποιήσεις στις υποδομές, ιδιωτικοποιήσεις παντού. Πώς θέλετε να έχουμε κράτος και μάλιστα επιτελικό;
Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της ευρωπαϊκής λίστας θανάτων ανά εκατομμύριο και στις υψηλότερες θέσεις στον κόσμο από την πανδημία και την ίδια ώρα εσείς βάζετε λουκέτο στο Νοσοκομείο Παίδων της Πεντέλης. Βάζετε λουκέτο σε νοσοκομείο όπου περιθάλπει παιδιά εν μέσω πανδημίας και δεν έχετε καμία ντροπή να προωθείτε την εισβολή της κερδοσκοπίας στη δημόσια υγεία, το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις των δημόσιων νοσοκομείων. Εξασφαλίζετε ζωτικό χώρο όχι στο ΕΣΥ, όχι για τους ανθρώπους του, για τους ασθενείς και τους πολίτες που προστρέχουν σε αυτό, αλλά για την κερδοσκοπική πρωτοβουλία.

Ο κόσμος δεν έχει να βγάλει τον μήνα με τις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα και εσείς τώρα, στην κορύφωση αυτής της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, σπεύσατε να ιδιωτικοποιήσετε πλήρως τη ΔΕΗ και τα ηλεκτρικά δίκτυα. Ποιο κράτος, λοιπόν, και ποια δημόσια ωφέλεια; «Θα αυτορρυθμιστεί η αγορά», μας λέτε. Και για να διευκολύνετε την αυτορρύθμιση της αγοράς στερήσατε στη χώρα το πιο ισχυρό όπλο που θα μπορούσε να έχει για να αντιμετωπίσει αυτήν την ενεργειακή κρίση, τη Δημόσια –προσέξτε- Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, όχι μια επιχείρηση ηλεκτρισμού χωρίς το «Δέλτα».

Και τώρα που οι τιμές στο ρεύμα, στα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης έφτασαν σε απλησίαστα ύψη, θυμηθήκατε ότι το κύμα της ακρίβειας είναι ένα διεθνές φαινόμενο και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Εμείς, όμως, έχουμε κι εκεί πρωτιές στην τιμή στη χονδρική πώληση του ρεύματος. Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Περιμένετε από τον θεό του κέρδους να λύσει το πρόβλημα μοιράζοντας κάποια ψίχουλα σε όσους πλήττονται.
Πώς, λοιπόν, θα παγώσουν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ όταν στο κέντρο της λογικής σας δεν είναι η κοινή ωφέλεια, αλλά οι τιμές της μετοχής στο Χρηματιστήριο; Πώς θα σταματήσει η αισχροκέρδεια όταν η βασική σας λογική είναι «δεν παρεμβαίνουμε στις αγορές, θα αυτορρυθμιστούν»; Ούτε για ελέγχους παρεμβαίνετε, αφήνοντας τα νοικοκυριά βορά σε αυτή την ασυδοσία των καρτέλ.
Τα ίδια κάνετε και με την πανδημία. Για ποιο κράτος να μιλήσουμε; Θέλετε να είναι και επιτελικό. Εσείς έχετε καταργήσει το κράτος. Αφού δεν θέλετε να παρεμβαίνει, δεν θέλετε ούτε καν να υπάρχει, όχι να παρεμβαίνει. Αφήσατε τα PCR τεστ να φτάσουν σε τιμές που παραπέμπουν σε μαύρη αγορά σε περίοδο κατοχής. Έφτασαν σε μαυραγορίτικες τιμές τα PCR τεστ.
Και ύστερα βάλατε πλαφόν διπλάσιο και τριπλάσιο. Ο απόλυτος εξευτελισμός. Βάλατε πλαφόν διπλάσιο και τριπλάσιο από τις τιμές που πετυχαίνουν οι δήμοι με απείρως μικρότερη διαπραγματευτική δύναμη από το κράτος. Άρα, για ποιο κράτος μάς μιλάτε; Το θέλετε και επιτελικό. Αφού δεν πιστεύετε στο κράτος.
Τα δημόσια νοσοκομεία δυο χρόνια τώρα καταρρέουν και αφήνετε επίμονα εκτός μάχης τα ιδιωτικά, να έχουν δικαίωμα να κάνουν επιλογή σε ασθενείς, να μη παίρνουν βαριά περιστατικά, να μη γεμίζουν κρεβάτια ΜΕΘ, αλλά να λαμβάνουν χρυσή αποζημίωση. Και την ίδια ώρα, όποιος κακόμοιρος πολίτης θέλει να κάνει μια εγχείρηση, να μην έχει επιλογή άλλη από το να δώσει -αν έχει βεβαίως- από το υστέρημά του σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, γιατί τα δημόσια έχουν γίνει αποκλειστικά για COVID. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα. Για ποιο κράτος μιλάτε; Το θέλετε και επιτελικό, τρομάρα σας.
Αφού αποδείχτηκε, λοιπόν, τόσο κερδοφόρα η Novartis, αποφασίσατε να κάνετε κι ένα «ΕΣΥ-Novartis». Αυτό είναι το νέο ΕΣΥ που διαφημίζετε. Αυτή είναι η δική σας ιδεολογία ή πιο σωστά ιδεοληψία, μια παρωχημένη και επικίνδυνη για την κοινωνική πλειοψηφία ιδεοληψία, ιδίως σε περιόδους κρίσης: Μια αγοραία αντίληψη για τον ρόλο της αγοράς, μια χυδαία αντίληψη για την ασυδοσία του κέρδους. Πρόκειται για ένα δόγμα, μια αποστολή σχεδόν θρησκευτικού χαρακτήρα να ενισχύουν, να επιδοτούν, να διευκολύνουν με κάθε τρόπο τον κόσμο του πλούτου και να φυλακίζουν με νόμους, με καταστολή, με απαγορεύσεις την εργασία, την εργατική τάξη, τους μισθούς που οι διεκδικήσεις τους θεωρούνται εμπόδιο στην απρόσκοπτη κερδοφορία. Διότι έτσι δήθεν, μας λέτε, με τον πολλαπλασιασμό των κερδών ο πλούτος θα γίνει επένδυση και η επένδυση θα γίνει θέσεις εργασίας και καλοί μισθοί. Κι ύστερα ζήσαμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα, στο σπίτι του Βολτέρου καλύτερα, γιατί στα ελληνικά νοικοκυριά μάλλον δεν ζούνε καλά στην πλειοψηφία τους.
Όμως, επιμένετε σ’ αυτό το παραμύθι παρότι στην πράξη αυτό το παραμύθι, το οποίο για δεκαετίες ήταν το κυρίαρχο αφήγημα του νεοφιλελευθερισμού, στην πράξη ακυρώνεται σήμερα σε όλο τον κόσμο. Γιατί; Διότι αγνοεί την κοινωνική συνθήκη, κάθε κοινωνική συνθήκη. Διότι οδήγησε στην πρωτοφανή διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς και διεύρυνε τις ανισότητες, αποσταθεροποίησε την οικονομία και τις κοινωνίες. Όμως, εσείς επιμένετε και ας αποδοκιμάζεται σήμερα παντού. Διότι αρνείστε να διαταράξετε την ομαλή διαδικασία κερδοφορίας και εκμετάλλευσης των πολλών από τους ελάχιστους.

Και αυτή ξέρετε, κύριε Μητσοτάκη, είναι η μεγάλη και αδυσώπητη διαφορά μας, η ιδεολογική διαφορά: ότι εσείς είσαστε με τα συμφέροντα των λίγων και μισείτε το κράτος, ενώ εμείς είμαστε με τα συμφέροντα των πολλών και πιστεύουμε σε ένα ισχυρό, αποτελεσματικό και ανθρώπινο κράτος. Αυτή, λοιπόν, είναι η μεγάλη αδυσώπητη διαφορά μας.
Η δεύτερη μεγάλη διαφορά μας είναι στο πεδίο της ηθικής. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πιο έντιμη και καθαρή κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη Μεταπολίτευση και μετά.

Βγάλαμε τη χώρα από τη χαράδρα της χρεωκοπίας στην οποία εσείς με τους συνοδοιπόρους σας την οδηγήσατε. Μέσα από τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις και τον νεποτισμό μάς φορτώσατε την επιτροπεία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και όταν εμείς κάναμε τη μεγάλη προσπάθεια να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία, εσείς συμμαχήσατε ανοιχτά με τους τοποτηρητές. Τα ξεχάσατε; «Γερούν, γερά!» φωνάζατε! Θυμάστε; Πάρτε τα λεφτά σας από τις ελληνικές τράπεζες, έλεγαν τα στελέχη σας στα κανάλια. Το θυμάστε;
Και σήμερα που βγάλαμε τη χώρα και την οικονομία με ασφάλεια από αυτόν τον βούρκο της χρεωκοπίας, ήρθατε εσείς και έχετε στήσει πάρτι χειρότερο από αυτό των ημερών της αφθονίας που μας οδήγησαν στην κρίση. Μοιράσατε 5 δισεκατομμύρια ευρώ με απευθείας αναθέσεις και με κλειστούς διαγωνισμούς μέσα σε δεκαοκτώ μήνες εν ονόματι της πανδημίας! 5 δισεκατομμύρια ευρώ!
Πού τα μοιράσατε; Σε επιχειρήσεις αμορτισέρ, σε μανάβικα, σε «κουμπάρους», «κολλητούς», σε εταιρείες που δημιουργήθηκαν εικοσιτετράωρα πριν πάρουν τη δουλειά, σε πεθερές και συννυφάδες, σε ένα πρωτοφανές πάρτι διανομής του δημόσιου χρήματος.
Δεκάδες εκατομμύρια μοιράσατε σε μέσα μαζικής ενημέρωσης χωρίς καμιά διαδικασία, χωρίς κριτήρια και χωρίς διαφάνεια με μόνο κριτήριο τον βαθμό υπακοής τους στις εντολές σας και το ποσοστό αντιγραφής των «non papers» του Μαξίμου. Όσο πιο υπάκουοι και πιο καλοί αντιγραφείς, τόσο πιο μεγάλη χρηματοδότηση!
Κι όλα αυτά, όταν την ίδια στιγμή στον προϋπολογισμό που ψηφίσατε κόψατε από το Εθνικό Σύστημα Υγείας πάνω από 800 εκατομμύρια, γιατί έπρεπε να μη γίνουν σπατάλες. Ώρες ώρες ντρέπεται και η ντροπή με αυτά που κάνετε!
Η πλήρης αποτυχία, λοιπόν, της κυβέρνησης, που οδήγησε σε κοινωνικά δράματα και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια και σε νέες κοινωνικές τραγωδίες, δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της ενδημικής ανικανότητας του πρωθυπουργού και του περιβάλλοντός του, αλλά και της ανίκητης τάσης τους, της ανίκητης ορμής τους προς την αναξιοκρατία, τον νεποτισμό και το ρουσφέτι, της έφεσής τους να θεωρούν το κράτος και τα δημόσια ταμεία δική τους ιδιοκτησία, του πόθου τους να διαιωνίσουν το καθεστώς που έχουν οικοδομήσει περιφρονώντας τη δημοκρατία, τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη και τους πολίτες.
Μιας και είστε πολύ ανήσυχοι σήμερα, έρχομαι σ’ αυτόν τον κατήφορο -ενδεχομένως να σας χαλάσω και το κέφι, αλλά τι να κάνουμε;- που δεν έχει τέλος και που έχει να κάνει βεβαίως με τις στενές σχέσεις σας -καλησπέρα σας, κύριε Γεραπετρίτη, εδώ είστε; Καλησπέρα σας…- με έναν αστέρα της «trash tv» που κουβαλάει στην πλάτη του περισσότερες από τριάντα εκκρεμείς υποθέσεις με τη δικαιοσύνη και που επί των ημερών σας έγινε πρόσωπο επί των τιμών με δώδεκα αστυνομικούς να τον φυλάνε! Προσέξτε, με δώδεκα αστυνομικούς να τον φυλάνε!
Κύριε καθηγητά, δεν θα ασχοληθώ μαζί σας. Τι να πω για τον κύριο καθηγητή; Κρίμα θα πω και μόνο κρίμα! Κρίμα θα πω!
Κρίμα και ντροπή, γιατί είναι θλιβερό. Είναι πραγματικά θλιβερό να εκβιάζεται ένας υπουργός, δεξί χέρι του πρωθυπουργού, από έναν υπόδικο άνθρωπο με αυτή τη διαδρομή που έχει. Ξέρετε, δεν είναι θλιβερό μόνο για τον υπουργό! Δεν είναι θλιβερό για την κυβέρνηση. Είναι θλιβερό για τη δημοκρατία!
Όμως, εγώ θα θέσω τα ερωτήματά μου κυρίως στον κ. Μητσοτάκη που, αν τον αφήσει ο κ. Γεωργιάδης, θα τα ακούσει για να τα απαντήσει.
Κύριε Μητσοτάκη, είστε σίγουρος για το ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα; Την κυβερνάτε εσείς ή μήπως οι «Φουρθιώτηδες»;
Γιατί ξέρετε κάτι; Είναι η πρώτη φορά -και το λέω μετά λόγου γνώσεως, δεν πρέπει να υπήρξε άλλη κυβέρνηση, τουλάχιστον από τη Μεταπολίτευση και μετά που παρακολουθούμε στενά- στη μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου που η νύχτα διεισδύει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Και θέλω να σας απευθύνω μια σειρά από ερωτήματα, κύριε Μητσοτάκη: Γνωρίζατε ότι η μισή σας κυβέρνηση έκανε εξυπηρετήσεις σε έναν υπόδικο παρουσιαστή; Πώς απέκτησε πρόσβαση σε φύλαξη δώδεκα αστυνομικών; Πώς είχε αυτός ο άνθρωπος τόσες στενές σχέσεις με τόσους υπουργούς σας και όχι μόνο με τον κύριο καθηγητή, αλλά με το μισό Υπουργικό Συμβούλιο; Πώς το “δεξί σας χέρι” διαπραγματευόταν μαζί του τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, με τη μισή κυβέρνηση να του κάνει ντελίβερι; Και σας ρωτώ ευθέως: Το γνωρίζατε αυτό; Το γνωρίζατε ή το αγνοούσατε;
Γνωρίζατε ότι τις μέρες που αντάλλασσε κλήσεις και SMS με τη μισή σας κυβέρνηση ο κύριος αυτός έστησε δεκατρείς εταιρείες με νόμιμους εκπροσώπους να φέρονται δύο αλλοδαπές από τη Γεωργία, εταιρείες «βιτρίνα» χωρίς πραγματική δραστηριότητα, χωρίς δηλώσεις προσωπικού στην ΕΡΓΑΝΗ και χωρίς εγκατάσταση στις δηλωθείσες έδρες, προκειμένου να εισπράττει από τις αναστολές συμβάσεως εργασίας λόγω της πανδημίας και επιστρεπτέες προκαταβολές; Το γνωρίζατε αυτό ή δεν το γνωρίζατε;
Σας ενημέρωσε ή δεν σας ενημέρωσε ο κ. Βρούτσης; Διότι ο κ. Βρούτσης το γνώριζε καλά! Και προς τιμήν του προσπάθησε να το σταματήσει και ο εν λόγω μπήκε με μπράβους στο υπουργείο για να τον τρομοκρατήσει! Και μετά, όμως, όλως παραδόξως αποχώρησε ο Βρούτσης από το Υπουργείο και όχι ο Φουρθιώτης από το Μαξίμου! Τα γνωρίζατε αυτά; Τα γνωρίζατε ή δεν τα γνωρίζατε;
Αν τα αγνοείτε όλα αυτά, κύριε Μητσοτάκη, εγώ σήμερα θέλω να σας βοηθήσω. Θέλω να σας πω τι γνωρίζουμε εμείς, για να τα γνωρίσετε κι εσείς. Από τον Δεκέμβρη του 2020 η Γενική Διεύθυνση Εισφορών του ΕΦΚΑ αποστέλλει έγγραφο στη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχου στον ΣΔΟΕ και στο ΣΕΠΕ για τη διενέργεια έρευνας για την τήρηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας για μια σειρά εταιρειών στις οποίες φιγουράρει το όνομα του Φουρθιώτη. Πρόκειται για εταιρείες που φέρονται να ελέγχονται για το αν όντως λειτουργούν νόμιμα ή αν λειτουργούν ως σχήμα παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων. Τα γνωρίζατε αυτά; Από τις 13 εταιρείες που φέρονται να συνδέονται με τον κ. Φουρθιώτη γνωρίζουμε ότι έχουν πιστωθεί επιστρεπτέες προκαταβολές. Σε έντεκα από αυτές έχει πιστωθεί το συνολικό ποσό των 194.883 ευρώ, ενώ εγκρίθηκαν επιπλέον 56.987 ευρώ. Τα γνωρίζετε; Μιλάμε για το συνολικό ποσό των 250.000 ευρώ, για χρήματα που πιστώθηκαν, σύμφωνα με τις έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας, αρχές Μαρτίου του 2021 και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν, προκειμένου να αιτιολογήσουν χορήγηση δανείου ύψους 182.000 ευρώ στην εταιρεία «EPSILON TV», διαχειριστής της οποίας είναι ο κ. Φουρθιώτης.

Η έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας, όπως επίσης γνωρίζουμε, αν εσείς δεν γνωρίζετε, κύριε Μητσοτάκη, έχει ολοκληρωθεί. Ερώτημα: Έχει διαβιβαστεί στην Οικονομική Εισαγγελία ή όχι; Από πότε έχει διαβιβαστεί; Και γιατί καθυστερεί; Μήπως μπορείτε να μας εξηγήσετε αυτήν την αδράνεια; Προσέξτε, αν έχει διαβιβαστεί ρωτάω. Μη σπεύδετε να μας πείτε για ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Την ξέρουμε την καραμέλα. Ρωτώ αν έχει διαβιβαστεί.
Αυτά, κύριε Μητσοτάκη, τα γνωρίζετε; Κύριε καθηγητά, εσείς τα γνωρίζατε αυτά; Μάλιστα. Τα γνωρίζετε εσείς. Δεν τα ακούσατε πρώτη φορά. Δεν ήμουν από το πρωί, κύριε καθηγητά. Ειλικρινά δεν σας άκουσα.
Μήπως μπορείτε να μας ξαναπείτε αν τον γνωρίζατε καλά τον κύριο αυτό ή μήπως δεν τον ξέρατε; Μπορείτε να μας πείτε αν επιτρέπεται να συνομιλείτε μαζί του έστω στον πληθυντικό και για ποιο πράγμα ακριβώς συνομιλούσατε; Για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης; Και αυτοί οι έλεγχοι; Γνωρίζατε κάτι; Σε ποιον βαθμό και για ποιον λόγο;
Πείτε μου και κάτι ακόμα. Τι θα πει η προτροπή σ’ αυτόν τον κύριο «Μην τους κάνετε τη χάρη να δειλιάσετε»; Για ποιους το λέτε αυτό; Για ποιους; Για τους εισαγγελείς που τον κυνηγούν; Για τον Βρούτση που καταγγέλλει; Για εμάς που στοχοποιεί; Για ποιους το γράψατε αυτό;
Επανέρχομαι, όμως, στον κ. Μητσοτάκη, γιατί εκεί είναι το ζήτημα, όχι σε σας. Τα ερωτήματα που σας απηύθυνα, κύριε Μητσοτάκη, είναι προφανώς ρητορικά, γιατί προφανώς όλα τα ξέρατε και όλα τα συγκαλύπτετε. Αν δεν ήταν έτσι, θα είχατε αποπέμψει από την πρώτη ώρα το “δεξί σας χέρι” από την κυβέρνησή σας. Άρα, ο κ. Φουρθιώτης δεν έχει στο χέρι το “δεξί σας χέρι”. Ο κ. Φουρθιώτης έχει στο χέρι εσάς, κύριε Μητσοτάκη! Εσάς!
Και το ερώτημα είναι γιατί. Η απάντηση ότι μια κυβέρνηση που ελέγχει τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ της χώρας είχε ανάγκη από το κανάλι του Φουρθιώτη, εντάξει, δεν μπορεί να γίνει πιστευτή. Ελπίζω να βρείτε κάποια σοβαρότερη εξήγηση να δώσετε στην ομιλία σας. Αλλιώς, φοβάμαι ότι ο βούρκος στον οποίο τώρα επιπλέετε, πολύ σύντομα θα σας καταπιεί. Κι αυτό δεν είναι ένα καλό πολιτικό τέλος για έναν Πρωθυπουργό.
Αν δεν έχετε σήμερα να δώσετε μια σοβαρή απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα, κύριε Μητσοτάκη, μία είναι η επιλογή αξιοπρέπειας για σας. Να παραιτηθείτε και να προκηρύξετε εκλογές!

Δώστε στον ελληνικό λαό τη δυνατότητα άμεσα να σας κρίνει, πριν να είναι αργά για σας, για τη χώρα και για όλους μας!
Είστε σε δρόμο ολισθηρό, είστε σε δρόμο αδιέξοδο, έχετε κοστίσει πολύ ακριβά στον ελληνικό λαό και στη χώρα! Φτάνει!
Η Ελλάδα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χρειάζεται ανάσα προόδου, πριν τη βάλετε κι αυτή στον αναπνευστήρα. Η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση εντιμότητας, μία κυβέρνηση δημοκρατίας. Χρειάζεται μια κυβέρνηση προόδου.

Κι όσο και αν κάποιοι προσπαθούν, φαίνεται ότι δεν θα καταφέρουν να ξεφύγουν από αυτό το μεγάλο δίλημμα, το δίλημμα των εκλογών. γιατί μόνο με εκλογές και προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει αυτός ο κατήφορος, θα αποκατασταθεί η κανονικότητα, θα επανέλθει το αίσθημα της ασφάλειας, θα επανεκκινήσει η οικονομία, διαγράφοντας ή μειώνοντας δραστικά τα χρέη της πανδημίας από την πρώτη στιγμή.
Μόνο με εκλογές και κυβέρνηση προοδευτική με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα προστατευτεί αποτελεσματικά το μέσο νοικοκυριό από τη λαίλαπα της ακρίβειας στο ρεύμα, στα είδη πρώτης ανάγκης, με «πάγωμα» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ρεύμα, με μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα.
Ξέρετε, φίλες και φίλοι των πτερύγων της προοδευτικής παράταξης, του συνόλου της προοδευτικής παράταξης, μην αγνοείτε το δίλημμα αυτό. Μόνο με εκλογές και προοδευτική κυβέρνηση θα απελευθερωθεί η εργασία, με την κατάργηση από την πρώτη βδομάδα του νομικού οπλοστασίου κατά το οκταώρου που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, των πληρωμένων υπερωριών, του δικαιώματος στην απεργία. Μόνο με εκλογές θα αυξηθεί άμεσα, τώρα που υπάρχει ανάγκη για τον μέσο πολίτη, τώρα που η ακρίβεια είναι στα ύψη, ο βασικός μισθός στα 800 ευρώ! Και η αύξηση αυτή θα περάσει σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια!

Μόνο με εκλογές θα ενισχυθεί άμεσα το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με χιλιάδες προσλήψεις υγειονομικών, με γενναία αύξηση στις αμοιβές προσωπικού και μονιμοποίηση όλων όσοι σήμερα δίνουν τη μάχη με σχέσεις ορισμένου χρόνου.
Μόνο με εκλογές θα διανεμηθούν με δικαιοσύνη τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Φανταστείτε όταν μέχρι τώρα έχουν κάνει αυτό το πάρτι, τι θα γίνει με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης! Να διανεμηθούν όχι στους ημέτερους, αλλά στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, στους ανθρώπους του μόχθου και της δημιουργίας.
Μόνο με εκλογές και προοδευτική κυβέρνηση η διαδεδομένη διαφθορά θα αντικατασταθεί από τη δικαιοσύνη που θα επιστρέψει στον τόπο έτσι όπως αξίζει σε αυτή τη χώρα, έτσι όπως αξίζει σ’ αυτόν τον λαό!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταθέσαμε την πρόταση δυσπιστίας. Γι’ αυτό την καταθέσαμε και θεωρώ ότι ήταν ένα σημαντικό βήμα, όχι γιατί αμφιβάλλω για το τι θα πράξει στο τέλος της ημέρας η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας που σήμερα με όλες αυτές τις αποκαλύψεις πραγματικά σπαράζει η καρδιά μου να σας βλέπω μόνο, τα πρόσωπά σας μόνο, την αγωνία σας μόνο…
Θα καταψηφίσει, όμως, τη μομφή για έναν απλό λόγο, ξέρετε. Στις επόμενες εκλογές οι μισοί συνάδελφοι της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν θα είναι σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα. Τουλάχιστον οι μισοί!
Η πρωτοβουλία μας, όμως, θα έχει και συνέχεια, γιατί η χώρα και ο λαός μας δεν αξίζουν αυτήν την παρακμή και γιατί είναι κυριολεκτικά επείγον να αναπνεύσει η κοινωνία, να αναπνεύσει η δημοκρατία.
Σε αυτόν τον αγώνα για την απαλλαγή μας από το καθεστώς Μητσοτάκη καλούμε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της προόδου, καλούμε κάθε δημοκράτη Έλληνα πολίτη, κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα να σταθεί στο πλευρό μας. Μπορούμε και θα το πετύχουμε!
Σας ευχαριστώ.

Φωτογραφία: ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ/EUROKINISSI

Πρόταση μομφής: Λαϊκό αίτημα να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Ομιλίες και παρεμβάσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ