Απάντηση GUE/NL στην επιστολή του Αλέξη Τσιπρα: Πλήρης στήριξη
Απάντηση GUE/NL στην επιστολή του Αλέξη Τσιπρα: Πλήρης στήριξη

Απάντηση GUE/NL στην επιστολή του Αλέξη Τσιπρα: Πλήρης στήριξη

Οι συμπρόεδροι της ευρωομάδας της Αριστεράς, Manon Aubry και Martin Schirdewan, απάντησαν στην πρόσφατη επιστολή-παρέμβαση που τους απέστειλε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και δήλωσαν εμφατικά την ενότητα των δυνάμεων της Αριστεράς σε όλα τα κρίσιμα θέματα που τέθηκαν.
Σχετικά με την Τουρκία, καταδίκασαν τις προκλητικές ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή επισημαίνοντας ότι «οι προκλήσεις αυτές όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυρίαρχα δικαιώματα των κρατών-μελών». Υπενθύμισαν δε, ότι η ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NL ήταν εκείνη που έφερε το θέμα προς συζήτηση στην τελευταία σύνοδο ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν εργάζονται προς την κατεύθυνση της ειρήνης, της αλληλεγγύης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.
Ευχαρίστησαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρό του «για τις συνεχείς προσπάθειες για επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών και για τη στήριξη του διαλόγου με την Τουρκία, ο οποίος είναι απαραίτητος», υπογράμμισαν δε, πως είναι αναγκαίο να υπάρχει ενιαία ευρωπαϊκή προσέγγιση προς την Τουρκία και συμφώνησαν πως «η επιβολή κυρώσεων, αν και όχι λύση, αποτελεί εργαλείο για την αναζωογόνηση του πολιτικού διαλόγου με την Τουρκία», σημειώνοντας ότι η μέχρι τώρα πολιτική του κατευνασμού έχει δείξει να φέρνει αντίθετα αποτελέσματα. 
Επίσης, αναφερόμενοι στη χθεσινή ιστορική, όπως χαρακτηριστικά τόνισαν, απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή, υπογράμμισαν τη σημασία της για το πανευρωπαϊκό αντιφασιστικό κίνημα, για τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία σε όλη την Ευρώπη.
Τέλος, συντάχτηκαν με τη θέση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απογοητευτικό και ανεπαρκές και άσκησαν κριτική στον Αντιπρόεδρο της ΕΕ για την Μετανάστευση Μαργαρίτη Σχοινά ενώ δήλωσαν αποτροπιασμό για τις συνθήκες στο Καρά Τεπέ. Τόνισαν ότι οι δυνάμεις της Αριστεράς θα συνεχίσουν συντεταγμένα τις προσπάθειές τους για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης και ανθρώπινης πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης που εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα, σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις και βασίζεται στις αξίες της αλληλεγγύης.