Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Κ. Μητσοτάκη, για θέματα εγκληματικότητας και προστασίας του πολίτη, στη Βουλή των Ελλήνων

Είναι νομίζω σε όλους μας προφανές τόσο από το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε έναν χρόνο μετά την εκλογή του στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση όσο και από το θέμα που επέλεξε για αυτήν την επίκαιρη ερώτηση, αλλά κυρίως από την παρουσία του σε αυτό εδώ το Βήμα –ενώ όλη η ελληνική κοινωνία ασχολείται προφανώς με το πραγματικά επίκαιρο ζήτημα που είναι η διαπραγμάτευση, ενώ η ελληνική κοινωνία ασχολείται με το πραγματικό επίκαιρο ζήτημα που είναι αν ο κ. Μητσοτάκης επιτέλους θα έχει να μας δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα θέματα, που αφορούν τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εν όψει της κρίσιμης αξιολόγησης, τον λόγο για τον οποίο πήγε να συναντήσει κρυφά τον κ. Σόιμπλε στο Βερολίνο, αλλά και την αδυναμία του να απαντήσει για τα θαλασσοδάνεια του κόμματός του, για την αδυναμία του να φέρει το πόθεν έσχες του στη Βουλή- πως επινοεί ένα άλλο επίκαιρο ζήτημα. Τις τελευταίες ημέρες έγινε πολύ σοβαρή προσπάθεια από κάποια δελτία ειδήσεων να το φέρουν στην επικαιρότητα. Δεν το υποτιμώ ως ζήτημα. Δεν είναι, όμως, επίκαιρο. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια και αφορά την εγκληματικότητα, αφορά την παραβατικότητα. Επίκαιρο, όμως, δεν το λες.

Εγώ, λοιπόν, θα απαντήσω στον κ. Μητσοτάκη με στοιχεία, πάρα πολύ συγκεκριμένα στοιχεία. Πριν απαντήσω, όμως, με τα στοιχεία, θα ήθελα να κάνω ορισμένες παρατηρήσεις. Προφανώς, κάποιος από τους πολλούς επικοινωνιολόγους που έχει δίπλα του και προσπαθούν να του φτιάξουν το προφίλ -πραγματικά δύσκολη, πολύ δύσκολη δουλειά!-, θα του σύστησε ότι πρέπει να αναδείξει την ατζέντα του «φόβου», προκειμένου να αποκτήσει συγκροτημένη αντιπολιτευτική γραμμή. Άλλωστε, αυτή είναι μια ατζέντα που αποτελεί, θα έλεγε κανείς, την παραδοσιακή ατζέντα της πιο σκληρής Δεξιάς. Φόβος και κινδυνολογία για την οικονομία, φόβος και κινδυνολογία για την ασφάλεια, φόβος και κινδυνολογία για τα εθνικά θέματα. Εξάλλου, την υιοθέτησε αυτήν την ατζέντα και ο προκάτοχος του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Σαμαράς, χωρίς ωστόσο ιδιαίτερη επιτυχία.

Θα ήθελα να πω ότι αυτή είναι και η λεπτή κόκκινη γραμμή που συνδέει τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος εμφανίζεται ως δήθεν μεταρρυθμιστής, με τη Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά: Η πολιτική του φόβου, αλλά και η Ακροδεξιά. Μας είπε πριν λίγο ο κ. Μητσοτάκης ότι είναι πολύ μικρή η απόσταση που συνδέει τη βαριοπούλα με το «καλάσνικοφ». Εγώ θα έλεγα ότι πράγματι είναι πολύ μικρή η απόσταση που συνδέει τη βαριοπούλα με τα έδρανα τα βουλευτικά και τα υπουργικά της Νέας Δημοκρατίας, στην περίπτωση του κ. Βορίδη! Για να μην ξεχνιόμαστε σε αυτόν τον τόπο.

Έρχομαι, όμως, να απαντήσω επί της ουσίας στα ερωτήματα τα οποία θέσατε, κύριε Μητσοτάκη, στην απεγνωσμένη σας προσπάθεια να δημιουργήσετε την πλαστή εντύπωση ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει έξαρση της εγκληματικότητας.

Θέλω να σας πω ότι τα στοιχεία αυτά δεν έχουν καμία βάση αληθείας και ότι δεν επιβεβαιώνονται από τις στατιστικές. Κάτι προσπαθήσατε να πείτε σε σχέση με την αύξηση των ληστειών, όμως συγκρίνετε ανόμοια πράγματα, διότι προφανώς συγκαταλέγετε στις ληστείες και τις μικροληστείες, τις κλοπές κινητών τηλεφώνων.

Βεβαίως, εγώ θα σας πω ευθέως ότι ήλθατε στη Βουλή σήμερα για να κάνετε πόλεμο εντυπώσεων και να ισχυριστείτε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει βούληση να διασφαλίσει την τάξη και τη νομιμότητα.

Θα σας πω, λοιπόν, ανοιχτά ότι λέτε ψέματα, κύριε Μητσοτάκη, και τα στοιχεία σάς διαψεύδουν. Θέμα με την εγκληματικότητα βεβαίως και υπάρχει, όσο υπήρχε και όλα τα προηγούμενα χρόνια, τα χρόνια που εσείς κυβερνούσατε, αλλά δεν υπάρχει καμία έξαρση της εγκληματικότητας το τελευταίο διάστημα και βεβαίως δεν υπάρχει αδιαφορία από την πλευρά της Κυβέρνησης, την οποία εσείς υπαινίσσεστε.

Αντιθέτως, υπάρχει μία έντονη δράση της Αστυνομίας η οποία φαίνεται καθημερινά και στην ειδησεογραφία, με εξάρθρωση κυκλωμάτων εγκληματικότητας, με οργανωμένα σχέδια και επιχειρήσεις και με μεγάλη αποτελεσματικότητα, αλλά φαντάζομαι ότι εσάς δεν σας ενδιαφέρει τόσο πολύ αυτό. Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι να δημιουργήσετε εντυπώσεις, να ισχυριστείτε ότι η Κυβέρνηση αφήνει ανεξέλεγκτους τους κουκουλοφόρους λόγω της αριστερής της ιδεοληψίας, να διατυπώσετε το επιχείρημα ότι η Κυβέρνηση δεν ιεραρχεί ψηλά το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών.

Διαβάζοντας κανείς την ερώτησή σας, αλλά και ακούγοντάς σας να μιλάτε απ’ αυτό το Βήμα, νομίζει ότι μέχρι να αναλάβει αυτή η Κυβέρνηση, τα Εξάρχεια πιθανόν να ήταν ένας παράδεισος, ότι δεν είχαν υπάρξει ποτέ επεισόδια στην Πατησίων, ούτε επιθέσεις στη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά ούτε και στον Ασπρόπυργο, στο Ζεφύρι, στο Μενίδι. Ισχυρίζεστε ότι όλα αυτά τα γεγονότα ξεκίνησαν επί των ημερών μας, ότι η παραβατικότητα και η παρανομία στον τόπο ξεκίνησαν τον Γενάρη του 2015.

Θέλω, λοιπόν, να σας ρωτήσω ευθέως να μας πείτε τι κάνατε εσείς που αυτή η Κυβέρνηση σταμάτησε ξαφνικά να κάνει όταν εξελέγη και πώς, κατά τον ισχυρισμό σας, εκεί που υπήρχε απόλυτη κοινωνική ειρήνη, ξαφνικά ξέσπασε παραβατικότητα και να μας το εξηγήσετε, αλλά να το εξηγήσετε και στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία δημοσιεύει τελείως διαφορετικά νούμερα, στοιχεία και στατιστικές απ’ αυτά τα οποία εσείς επικαλείστε, χωρίς, όμως, ουσιαστικά στοιχεία, εκτός αν αμφισβητείτε τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Θα σας πρότεινα να μην μπείτε καν σ’ αυτόν τον κόπο, διότι όλοι έχουμε καταλάβει ότι εδώ έχετε έλθει για να στήσετε ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα και να μας πείτε ότι για όποια βιτρίνα σπάει υπεύθυνοι είναι η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε είναι στην Κυβέρνηση είτε στην Αντιπολίτευση, άσχετα με το γεγονός ότι αυτή η πρακτική της σπασμένης βιτρίνας, ιδιαίτερα σε περιόδους κοινωνικών αντιδράσεων και κινητοποιήσεων, μόνο την Αριστερά ζημιώνει, άσχετα με το αν πολλές φορές αυτή η πρακτική της σπασμένης βιτρίνας έγινε αφορμή για υπονόμευση ειρηνικών κινητοποιήσεων και για επιθέσεις με δακρυγόνα εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών επί των ημερών σας. Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι να φορτώσετε στην Αριστερά και ειδικότερα στον ΣΥΡΙΖΑ την ιδιοκτησία κάθε τέτοιου επεισοδίου.

Βέβαια, θα ήθελα να αναρωτηθώ για το εξής, κύριε Μητσοτάκη, που μιλήσατε είκοσι δύο λεπτά και αναφερθήκατε σε διάφορα γεγονότα που έχουν συμβεί και που συνέβαιναν όλα τα προηγούμενα χρόνια, επεισόδια στην Πατησίων, κάψιμο κάποιων τρόλεϊ ή επεισόδια πέριξ των Εξαρχείων ή στη Χαριλάου Τρικούπη. Δεν είπατε κάτι για το γεγονός ότι κάθε τρεις και λίγο κουκουλοφόροι επιτίθενται στο σπίτι του Υπουργού Φλαμπουράρη. Δεν είχατε να πείτε κάτι γι’ αυτό.

Ξέρετε γιατί δεν είχατε να πείτε κάτι γι’ αυτό; Ίσως γιατί δεν θα μπορούσατε με την ίδια ευκολία να αποδώσετε τη ρετσινιά.

Κύριε Μητσοτάκη, αν αισθανόμουν ότι έχετε έρθει εδώ για μια σοβαρή και με επιχειρήματα κοινοβουλευτική αντιπαράθεση και όχι για άγρα εντυπώσεων, θα σας έλεγα ότι η παραβατικότητα όντως υπάρχει στον τόπο. Θα σας έλεγα και κάτι ακόμα. Δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα. Υπάρχει σε όλον τον κόσμο. Υπάρχει ακόμα και στη Γερμανία, που ήσασταν προχθές και που, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, δεν κυβερνά η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ εκεί. Η παραβατικότητα θα έλεγα επίσης ότι είναι φαινόμενο δεκαετιών και έχει συνέχεια, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην Κυβέρνηση. Αυτό όμως που δεν έχει συνέχεια τα τελευταία χρόνια στον τόπο – κι εκεί είναι η μεγάλη μας διαφορά – είναιι η αντίληψή μας για τον ρόλο και τον τρόπο δράσης της Αστυνομίας, η αντίληψή μας για την καταστολή.

Η δική μας λογική για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας είναι ο απόλυτος επαγγελματισμός και η αποτελεσματικότητα στις αστυνομικές επιχειρήσεις. Κάτι τέτοιο εσάς δεν σας ενδιέφερε και πολύ όσο ήσασταν στην Κυβέρνηση. Και δεν σας ενδιέφερε να διαφυλάξετε το κύρος, την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό, θα έλεγα εγώ, του αστυνομικού Σώματος. Εμάς όμως αυτό μας ενδιαφέρει.

Μας ενδιαφέρει να έχουμε μια αστυνομία ευρωπαϊκού κράτους, αποτελεσματική και επαγγελματική, μια αστυνομία που δεν θα χτυπάει περαστικούς και δεν θα κλωτσάει δεκαπεντάχρονα που φοράνε χειροπέδες. Πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό αυτό το έχουμε καταφέρει. Και το έχουμε καταφέρει κυρίως χάρη στην εξαιρετική συνεργασία και στον επαγγελματισμό που επιδεικνύει η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τώρα, αν εσείς θεωρείτε αποτελεσματική πολιτική μόνο την υπέρβαση των ορίων και την κατάχρηση εξουσίας, είτε είστε όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας της παράταξής σας, είτε επιχειρείτε να ψαρέψετε στα θολά νερά ψήφους από τη Χρυσή Αυγή ή και τα δυο μαζί.

Αυτή η συζήτηση όμως, κύριε Μητσοτάκη, εμάς δεν μας αφορά. Για τη δική μας αντίληψη ο χουλιγκανισμός είναι χουλιγκανισμός. Δεν μας ενδιαφέρει αν κάποιοι καίνε λεωφορεία επειδή έχασε η ομάδα τους ή επειδή νομίζουν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο δήθεν χτυπάνε τον καπιταλισμό ή επειδή απλά μ’ αυτόν τον τρόπο εκτονώνονται. Η αντιμετώπιση και τα μέτρα πρέπει να είναι τα ίδια. Και σίγουρα η αντιμετώπιση δεν είναι η αδράνεια και η ανοχή, αλλά για σας η διαφορά μας είναι ότι δεν είναι το ίδιο.

Είναι άλλο πράγμα, για παράδειγμα, η βία στα γήπεδα –για την οποία δεν έχω δει να έχετε δείξει μεγάλη ευαισθησία όλο το προηγούμενο διάστημα και τώρα- και άλλο πράγμα για σας η βία στα Εξάρχεια διότι αυτή θέλετε να τη φορτίσετε με ιδεολογικό περιεχόμενο, γιατί πολύ απλά τη βία στα γήπεδα, κύριε Μητσοτάκη, εσείς δεν μπορείτε να την αξιοποιήσετε πολιτικά. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ερώτησή σας δεν θίγετε καθόλου το ζήτημα της ποδοσφαιρικής βίας, η οποία επί των ημερών σας είχε πάρει τρομακτικές διαστάσεις, αλλά ποτέ δεν τολμήσατε να ακουμπήσετε το φαινόμενο. Δεν πήρατε το παραμικρό μέτρο. Έπρεπε να έρθουμε εμείς για να ασχοληθούμε, να σταματήσουμε τρεις φορές το πρωτάθλημα, να ρίξουμε ποινές, να βάλουμε ακόμα και την Αντιτρομοκρατική να δράσει για να σπάσουν τα κυκλώματα.

Γιατί, λοιπόν, δεν ασχολείστε μ’ αυτό το θέμα; Αφού σας ενδιαφέρει τόσο πολύ η αντιμετώπιση της βίας, γιατί δεν κάνετε τίποτα για τη βία στα γήπεδα; Γιατί σας ενδιαφέρει μονάχα η βία εκείνη στην οποία μπορείτε να κολλήσετε κάποια ιδεολογική ρετσινιά. Τον ποδοσφαιρικό χουλιγκανισμό δεν τον ακουμπάτε, δεν σας ενδιαφέρει, γιατί δεν κολλάει η Αριστερά εκεί και επίσης γιατί εκεί παίζονται και μεγάλα συμφέροντα, με τα οποία έχετε αποδείξει ότι τα πηγαίνετε μια χαρά, κύριε Μητσοτάκη.

Εμάς, λοιπόν, μας ενοχλεί κάθε είδους χουλιγκανισμός, ανεξάρτητα αν επικαλείται ιδεολογικά κίνητρα, ποδοσφαιρικά κίνητρα ή οτιδήποτε άλλο.

Σε ό,τι αφορά τα όπλα, βεβαίως και είναι τρομοκρατία, όπως όμως και επί των δικών σας ημερών και ναι, ενεργούμε για την εξάρθρωσή τους, όπως θέλω να πιστεύω βεβαίως ότι γινόταν και επί των δικών σας ημερών. Δεν θέλω να αντιδικήσουμε επ’ αυτού.

Θέλω, όμως, να σας πω ότι εμείς έχουμε αποτελέσματα, αλλά προφανώς δεν θέλετε να τα αναγνωρίσετε αυτά τα αποτελέσματα. Θα σας τα πω εγώ, λοιπόν: Κατά τη διετία 2015-2016 συνελήφθησαν σε πέντε υποθέσεις τρομοκρατίας οκτώ άτομα, με αποκορύφωμα τη σύλληψη του ηγετικού στελέχους της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας», η οποία αναζητείτο από το 2012. Όταν έγιναν συλλήψεις κατηγορουμένων για τρομοκρατία βγήκατε στο twitter, κύριε Μητσοτάκη, και δώσατε συγχαρητήρια στην Αστυνομία. Σας το θυμίζω. Τώρα όμως που θέλετε σώνει και καλά να αλλάξετε την ατζέντα, προσπερνάτε τα γεγονότα, για να στήσετε σώνει και καλά το αφήγημα της αναρχοκρατούμενης Ελλάδας. Αυτή η στάση δεν είναι σοβαρή.

Πρέπει να πω ότι παρά την απεγνωσμένη σας προσπάθεια να δημιουργήσετε κλίμα -και βεβαίως, όπως είπα και στην αρχή, παρά την προσπάθεια φιλικών μέσων ενημέρωσης, μόλις καταθέσατε την ερώτηση, να κάνουν μεγάλα αφιερώματα στη βία στα Εξάρχεια- και να δημιουργήσετε το αφήγημα ξαφνικά ότι έχει παραδοθεί η χώρα στο έλεος του αναρχισμού, τα στοιχεία σάς διαψεύδουν.

Θέλω, λοιπόν, να σας καταθέσω τα συγκριτικά στοιχεία, τα οποία έρχονται από την ίδια την Ελληνική Αστυνομία.

Εμπρησμοί οχημάτων στην περιοχή Εξαρχείων: 43 το 2010, 68 το 2011, 104 το 2012, 51 το 2013, 24 το 2014. Και μετά ήρθε αυτή η Κυβέρνηση που «τα διέλυσε όλα»! Ξανά 24 το 2015 και 20 το 2016. Πείτε μου, λοιπόν, που είναι η έξαρση…

Εντάξει, μπορούμε να το γυρίσουμε στην πλάκα προφανώς. Όταν τα στοιχεία δεν βγαίνουν, το γυρίζουμε στην πλάκα, κάνουμε αστειάκια. Δεν είχαμε, λέει, αυτοκίνητα για να κάψουμε.

Όταν η πραγματικότητα σάς αμφισβητεί δεν μπορείτε να λέτε «τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα». Να παραδεχτείτε ότι έρχεστε εδώ με πομφόλυγες για να κάνετε εντυπώσεις. Μόνο για αυτό είστε, για εντυπώσεις!

Συνεχίζω, όμως, με τα στοιχεία.

Επιθέσεις σε αστυνομικούς στόχους στα Εξάρχεια: το 2011 47 επιθέσεις, το 2012 51 επιθέσεις, το 2013 26 επιθέσεις, το 2014 19 επιθέσεις. Μετά, επί συγκυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ξανά 19 επιθέσεις το 2015 και ξανά 19 το 2016.

Πού είναι αυτή η έξαρση της εγκληματικότητας που λέτε; Και εν πάση περιπτώσει, τα ξέρατε αυτά τα στοιχεία; Γιατί δεν ρωτάγατε, να σας τα δώσει η Ελληνική Αστυνομία πριν καταθέσετε αυτήν την ερώτηση;

Και κάτι ακόμα, για το υποτιθέμενο «άβατο στα Εξάρχεια». Εγώ όσο θυμάμαι τον εαυτό μου από τη δεκαετία του ’80 θυμάμαι ότι στα Εξάρχεια υπήρχαν εντάσεις. Φαντάζομαι ότι θα το θυμάστε και εσείς, είστε λίγο μεγαλύτερος από εμένα. Σίγουρα θα το θυμούνται και άλλα στελέχη σας, όπως ο κ. Βορίδης, που συμμετείχε και αυτός σε αυτά τα επεισόδια κάποιες φορές.

Εν πάση περιπτώσει, όμως, τα Εξάρχεια πράγματι ήταν πάντοτε μια περιοχή η οποία δεινοπαθούσε, όπως και οι κάτοικοί της, όχι κυρίως από τα επεισόδια στις πέριξ πανεπιστημιακές σχολές, αλλά κυρίως από τη δράση κυκλωμάτων και ιδίως από τη δράση κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών. Βεβαίως, επειδή έχω εμπειρία διότι ζούσα και κάποια περίοδο της ζωής μου ως φοιτητής σε αυτήν την περιοχή, το γνωρίζω πάρα πολύ καλά. Έχετε καταλάβει, κύριε Μητσοτάκη, πότε μπήκε πρώτη φορά η Αστυνομία για να πιάσει αυτά τα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών στα Εξάρχεια;

Μπήκε το περασμένο καλοκαίρι, τον Ιούνιο του 2016. Όταν έκανε επιχείρηση, συνέλαβε δεκατέσσερα άτομα φερόμενα να εμπλέκονται σε κυκλώματα ναρκωτικών.

Δεν έγινε επί των ημερών σας καμία επιχείρηση, για να σπάσει το κύκλωμα ναρκωτικών στα Εξάρχεια. Έγιναν έρευνες σε σπίτια, κατασχέθηκαν ποσότητες ναρκωτικών, εξαρθρώθηκε ένα ολόκληρο κύκλωμα, που ήταν κράτος εν κράτει και δρούσε, σχεδόν, ανοιχτά στην Πλατεία Εξαρχείων. Ρωτήστε τους κατοίκους της περιοχής να σας το επιβεβαιώσουν.

Σας ρωτάω, λοιπόν: Γιατί ανάλογη επιχείρηση δεν έγινε επί των ημερών σας, αφού εσείς τόσο πολύ είστε με την ευταξία, ενώ εμείς με την αναρχία; Από ποιον, λοιπόν, έρχεστε σήμερα εδώ και ζητάτε τα ρέστα;

Δείτε τι έγινε επί των ημερών της δικής μας Κυβέρνησης, ακόμα και στο ζήτημα αυτό που ονομάζουν κάποιοι «άβατο των Εξαρχείων».

Συνεχίζω με τα στοιχεία: Στις 31 Γενάρη 2016 υπήρξε εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης για διακίνηση λαθραίων καπνικών προϊόντων, με τη σύλληψη είκοσι επτά ατόμων.

Στις 23 και 24 Φλεβάρη 2016 είχαμε εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης για διάπραξη εμπρησμών, επεισόδια σε διαδηλώσεις, χουλιγκανισμό, επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών με ρίψεις μολότοφ, με σύλληψη πέντε ατόμων.

Στις 17 Μαΐου 2016 είχαμε εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης για διάπραξη ληστειών και κλοπών σε οικίες, σύλληψη 16 ατόμων και εξιχνίαση 32 περιπτώσεων.

Στις 11 Ιουλίου 2016 είχαμε εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικών, συνελήφθησαν 14 άτομα και κατασχέθηκαν 34 κιλά κάνναβης. Είναι η επιχείρηση που προανέφερα μέσα στα Εξάρχεια, όπου κατασχέθηκαν 34 κιλά κάνναβης.

Όχι, όμως, μόνο στα Εξάρχεια, αλλά και εκτός Εξαρχείων. Στις 29 Σεπτέμβρη 2016 υπήρξε εξάρθρωση στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών άλλης εγκληματικής οργάνωσης, σύλληψη έξι μελών και κατάσχεση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών και όπλων.

Στις 13 Οκτωβρίου 2016 υπήρξε εξάρθρωση δομημένης διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης για trafficking, σύλληψη πέντε ατόμων και ταυτοποίηση πέντε ατόμων.

Στις 25 και 26 Νοεμβρίου 2016 υπήρξε εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης στην ίδια περιοχή 146 μέλη, εκ των οποίων συνελήφθησαν συνολικά 97 άτομα και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, μεγάλα χρηματικά ποσά και προϊόντα ληστειών.

Αυτά, για εσάς, δεν είναι αποτελέσματα; Δεν είναι! Δεν προσβάλλετε εμάς. Την Ελληνική Αστυνομία προσβάλλετε. Προσβάλλετε αυτούς τους ανθρώπους που ζουν καθημερινά με τον κίνδυνο και κάνουν τη δουλειά τους με αποτελεσματικότητα και με επαγγελματισμό.

Να σας απαντήσω και σε ό,τι αφορά το Μενίδι και το Ζεφύρι. Έχουν γίνει επανειλημμένως αστυνομικές επιχειρήσεις. Έχουν εξαρθρωθεί πολυμελή κυκλώματα, με δραστηριότητα στο εμπόριο ναρκωτικών και στις κλοπές. Τέτοιες επιχειρήσεις, βεβαίως, γινόντουσαν και πριν από εμάς. Δεν θέλω εδώ να ισχυριστώ ότι έχουμε τα πρωτεία. Πάλι, όμως, αν ήμασταν σήμερα σε θέση να κουβεντιάσουμε σοβαρά – γιατί πιστεύω ότι δεν ήρθατε για σοβαρή συζήτηση – θα σας έλεγα ότι το ζήτημα εκεί δεν λύνεται μόνο με αστυνομικές επιχειρήσεις και με μαζικές συλλήψεις.

Υπάρχει εκεί ένας κόσμος που το πρώτο που χρειάζεται είναι να ενταχθεί κοινωνικά, ένας κόσμος που για δεκαετίες εξωθείται στο περιθώριο και δεν έχει καμία απολύτως προοπτική κοινωνικής ένταξης, ούτε καν στη βασική εκπαίδευση. Γι’ αυτόν τον κόσμο η εγκληματικότητα θα έλεγε κανείς ότι είναι μια εύκολη επιλογή, ασχέτως αν η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων προσπαθεί να δουλέψει και να ζήσει τίμια.

Είναι αστείο, όμως, να ισχυρίζεστε ότι αυτά τα φαινόμενα είναι φαινόμενα της τελευταίας διετίας, από τότε που αναλάβαμε εμείς. Σας παρακαλώ, λοιπόν, και το επαναλαμβάνω αυτό, δεν υποτιμάτε εμάς, υποτιμάτε αυτούς τους ανθρώπους, τους αξιωματικούς και τους απλούς αστυνομικούς που καθημερινά μπαίνουν σε κίνδυνο, όταν καταφέρεστε με τέτοιον τρόπο, προκειμένου να κερδίσετε εντυπώσεις.

Και, βεβαίως, θέλω να σας πω ότι δεν σας περιποιεί τιμή να ισχυρίζεστε ότι η Αστυνομία δεν παρεμβαίνει σε αυτές τις περιοχές.

Ωστόσο, θέλω να δώσω και εδώ τα στοιχεία της Αστυνομίας για τη δυτική Αθήνα. Στη Δυτική Αττική εξιχνιάστηκαν συνολικά 2.995 υποθέσεις και συνελήφθησαν 3.438 άτομα για υποθέσεις σοβαρής και οργανωμένης εγκληματικότητας.

Και, για να έχετε και τα πανελλαδικά στοιχεία, να σας τα πω και αυτά μήπως και τα χρειαστείτε σε κάποια επόμενη ερώτηση, όταν θα είσαστε σε δύσκολη θέση και θα θέλετε να βγείτε από το αδιέξοδο πάλι με ζητήματα ασφάλειας. Σε όλη την Ελλάδα τη διετία 2015-2016 είχαμε 414.000 συλλήψεις ατόμων για ανθρωποκτονίες, ληστείες, κλοπές, διαρρήξεις, ναρκωτικά, απάτες και πλαστογραφίες. Εξαρθρώθηκαν 681 σημαντικές εγκληματικές σπείρες, κατασχέθηκαν 12,5 τόνοι κάνναβης, 747 κιλά ηρωίνης, 210 κιλά κοκαΐνης, 110.000 δενδρύλλια κάνναβης και 6.650 όπλα, εξιχνιάστηκαν 80.000 περίπου σοβαρές υποθέσεις κοινού και οργανωμένου εγκλήματος.

Αυτά τα αποτελέσματα, κύριε Μητσοτάκη, είναι αποτελέσματα για τα οποία κάποια αστυνομικοί έβαλαν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Αυτούς, λοιπόν, προσβάλλετε και αμφισβητείτε, όταν έρχεστε εδώ στο Κοινοβούλιο και λέτε ότι η χώρα είναι κάτω από το έλεος της αναρχίας.

Αυτά όσον αφορά τα στοιχεία και τους αριθμούς, ελπίζω να τελειώσαμε.

Και τώρα, κύριε Μητσοτάκη, επιτρέψτε μου να ασχοληθώ και με το ουσιαστικό ζήτημα, με τις ουσιαστικές απαντήσεις για το γιατί ήρθατε σήμερα εδώ να καταθέσετε αυτήν την ερώτηση. Και επιτρέψτε μου, μιας και εσείς μου κάνατε μία όχι και τόσο επίκαιρη ερώτηση, εγώ, πριν κατέβω από το Βήμα, να σας θέσω, για να έχετε τη δυνατότητα να μου απαντήσετε, μια πραγματικά επίκαιρη ερώτηση, να σας θέσω ένα πραγματικά επίκαιρο ερώτημα και όχι «προκάτ» από τα φιλικά δελτία ειδήσεων των τελευταίων ημερών, ένα ερώτημα που απασχολεί την επικαιρότητα και η επικαιρότητα των τελευταίων ημερών είναι η διαπραγμάτευση.

Πείτε μας, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη, τι ακριβώς πήγατε να κάνετε στη Γερμανία λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup. Τι ακριβώς συζητήσατε πίσω από κλειστές πόρτες με τον κ. Σόιμπλε τόσο μυστικά και απόρρητα, που ούτε μια φωτογραφία δεν θέλατε να δώσετε στη δημοσιότητα;

Μας είπατε – κύκλοι σας και ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας – ότι πήγατε εκεί για να παρουσιάσετε, λέει, επί εβδομήντα πέντε λεπτά την πρότασή σας για την έξοδο από την κρίση. Και εγώ σας ρωτώ: Στον κ. Σόιμπλε είχατε εβδομήντα πέντε λεπτά, σε εμάς εδώ, στον ελληνικό λαό δεν έχετε ούτε πέντε λεπτά να μας την παρουσιάσετε αυτήν την περιβόητη πρόταση για την έξοδο από την κρίση;

Και, επειδή, κύριε Μητσοτάκη, ουδείς εδοξάσθη κρυπτόμενος, μη νομίζετε ότι θα σας βγει σε καλό σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο να μην παίρνετε θέση και να κάνετε διαρκώς κριτική εκ του ασφαλούς. Σας δίνω, λοιπόν, σήμερα μία ευκαιρία να πάρετε θέση και να μας πείτε καθαρά: Συμφωνείτε με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μέτρα ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ μετά το τέλος του προγράμματος; Αναγνωρίζετε ή όχι τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και τα στοιχεία της Commission και της Eurostat, που αποδεικνύουν ότι υπεραπόδωσε η οικονομία, ότι έχουμε επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και άρα δεν χρειάζεται άλλη προσαρμογή; Ή μήπως ταυτίζεστε και σε αυτό το θέμα με τις ακατανόητες για κάθε σοβαρό οικονομολόγο θέσεις και αιτιάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου;

Και, τέλος, συνεχίζετε να επιμένετε στην άποψη ότι για τις καθυστερήσεις ευθύνεται η ελληνική Κυβέρνηση, που επιδιώκει να προστατέψει την ελληνική κοινωνία, και όχι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τις παράλογες απαιτήσεις του;

Αυτά είναι πραγματικά επίκαιρα ερωτήματα, ευθύτατα και περιμένουμε ευθύς και καθαρές απαντήσεις από εσάς, κύριε Μητσοτάκη, και όχι συναντήσεις πίσω από κλειστές πόρτες και κριτική εκ του ασφαλούς. Η κριτική εκ του ασφαλούς είναι μία ανεύθυνη στάση σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή που περνάει ο τόπος.

 

Δευτερολογία του Πρωθυπουργού στην απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Κύριε Μητσοτάκη, η παρουσία σας ήταν – το λιγότερο – θλιβερή σήμερα. Είναι θλιβερό ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης όχι μόνο να προσπαθεί να υπεκφύγει, να μην πάρει σαφή θέση στο κρίσιμο ερώτημα των ημερών σε σχέση με τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, αλλά να παρουσιάζει την εικόνα ενός μεμψίμοιρου, που καιροφυλακτεί πραγματικά, η μεγάλη προσπάθεια που κάνει η ελληνική Κυβέρνηση να μην φορτωθούν τα βάρη στον ελληνικό λαό, να αποτύχει, για να έρθει μετά ο ίδιος να πει εκ του ασφαλούς: «Εγώ που ζήταγα εκλογές πριν και έλεγα να μην κλείσετε την αξιολόγηση -αρκεί να πέσετε- και ταυτόχρονα, όμως, μετά σας έλεγα να την κλείσετε άρον, άρον για να πάρετε μέτρα, είμαι ο ίδιος που τώρα σας λέω ότι  την κλείσατε με μεγάλα βάρη στον ελληνικό λαό». Είναι μία τακτική ανεύθυνη.

Θα κάτσετε και θα ακούσετε με προσοχή τώρα. Δεν θα με διακόπτετε. Δεν θα ξεφύγετε από τις απαντήσεις που θα πάρετε ενώπιον του ελληνικού λαού. Θα πάρει απαντήσεις σήμερα ο κ. Μητσοτάκης γι’ αυτήν την άθλια παρουσία του εδώ στο Βήμα της Βουλής, αλλά και στο Βερολίνο λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη διαπραγμάτευση.

Εκ του ασφαλούς πολιτική ανευθυνότητας για τον τόπο και για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, αυτό είναι το μόνο που έχετε να προσκομίσετε ως συνεισφορά.

Έρχεστε εδώ και μας κατηγορείτε ότι εμείς, λέει, είμαστε αυτοί οι οποίοι φορτώνουμε στον ελληνικό λαό πλεονάσματα. Μα τον περνάτε για χαζό τον ελληνικό λαό; Δεν θυμάται τι είχατε υπογράψει; Πλεονάσματα 4,5% είχατε υπογράψει. Εμείς το 4,5% το κάναμε 3,5% και αυτό σήμαινε 20 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερος δημοσιονομικός χώρος για την τριετία.

Και, βεβαίως, έρχεστε εδώ και λέτε ότι η δεύτερη αξιολόγηση, λέει, έπρεπε να κλείσει από τον Φλεβάρη του 2016. Κάνετε πως δεν θυμάστε ότι η πρώτη έκλεισε τον Μάη του 2016. Πώς θα έκλεινε η δεύτερη τον Φλεβάρη του 2016, ενώ η πρώτη έκλεισε τον Μάη του 2016;

Και κυρίως, κάνετε πως δεν θυμάστε ότι το Μάη του 2016 για την πρώτη αξιολόγηση, όταν πάλι οι «συνήθως ύποπτοι» αμφισβητούσαν μαζί με εσάς τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας για το 2016, το 2017 και το 2018 και προέβλεπαν ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης, ότι δεν θα πιάσουμε τα πλεονάσματα, ότι δεν θα έχουμε επιστροφή στην ανάπτυξη, πάλι μας ζητούσαν 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ του ΑΕΠ –τα ίδια ακριβώς- επιπλέον μέτρα λιτότητας και πάλι τότε εσείς δεν παίρνατε θέση, αν πρέπει να τα δεχθούμε ή όχι. Και πάλι την ίδια κριτική κάνατε: «Κλείστε, κλείστε!», «δεχθείτε τα» δηλαδή, ή ζητάγατε εκλογές. Εσείς ήσασταν. Βεβαίως όχι όλοι.

Ο κ. Μητσοτάκης συνεπικουρούμενος από τους πιο επιθετικούς συνήθως μέσα στο κόμμα, τους πιο ακραίους, όπως και από κάποια εκδοτικά συμφέροντα που τον έβαλαν μπροστά σε αυτόν τον χορό, αμέσως μόλις εξελέγη Πρόεδρος, διότι το μόνο πράγμα που ήθελαν ήταν να σώσουν τα χρέη τους, τα δάνειά τους και τον εαυτό τους.

Διότι, πράγματι και τότε υπήρχαν στελέχη της συντηρητικής παράταξης που είχαν άλλη άποψη, ότι αυτό που προέχει στις κρίσιμες στιγμές για τον τόπο δεν είναι μία στάση ανευθυνότητας και το να καιροφυλακτούμε να αποτύχει η Κυβέρνηση, αλλά να δούμε πώς θα υπάρξει δυνατότητα να μην υποστεί μεγαλύτερη ζημία η κοινωνική πλειοψηφία η οποία λεηλατήθηκε επί των δικών σας ημερών, κύριε Μητσοτάκη.

Δεν μπορεί να αγνοείτε το γεγονός ότι επί πέντε χρόνια, από το 2010 μέχρι το 2015, συρρικνώθηκε 25% ο δημόσιος πλούτος επί των δικών σας ημερών. Ψάχνετε σήμερα εναγωνίως – εναγωνίως πράγματι – να βρείτε στοιχεία ότι η ελληνική οικονομία δεν πάει καλά, ακόμη και τώρα που βγαίνει η Eurostat και αποδεικνύει ότι είχαμε ανάπτυξη 0,3%, ενώ οι προβλέψεις ήταν 0,3% ύφεση για το 2016.

Ακόμη και τώρα που έχουμε τα αποτελέσματα του 2016 για το πρωτογενές πλεόνασμα, που αντί για 0,5% που ήταν ο στόχος, έχουμε πάνω από 2% πλεόνασμα, όταν εσείς και τα συμφέροντα που σας υποστηρίζουν έγραφαν πηχυαίους τίτλους ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης το 2017, έρχεστε να βρείτε με αγωνία στοιχεία ότι δεν πάει καλά η οικονομία.

Αναφέρεστε σε στοιχεία, που για άλλη μία φορά τα παρουσιάζετε όπως θέλετε, διότι το τέταρτο τρίμηνο του 2016 είχαμε αύξηση των αναπτυξιακών ρυθμών σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, μεγαλύτερη από τότε που παρουσιάστηκε η κρίση στη χώρα.

Εν πάση περιπτώσει, εγώ θα σας έλεγα το εξής. Η αντιπολιτευτική σας εγκυρότητα και σοβαρότητα εξαντλείται στο να κάνετε αστειάκια για την παρουσία του Υπουργού Οικονομικών σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, λες και απαγορεύεται κάποιος που βρίσκεται σε μία διαρκή ένταση να παρακολουθήσει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

Όμως ,δεν σταματήσατε εκεί. Αφήσατε και άθλια υπονοούμενα, διότι βρέθηκε στη θέση των επισήμων και παρακολούθησε τον ποδοσφαιρικό αγώνα με τον Πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Τι θέλετε να πείτε; Έχετε κάτι να πείτε; Γιατί δεν το λέτε ευθέως; Εκτός αν αυτό που έχετε να του καταλογίσετε –και εκεί θα συμφωνήσω μαζί σας- είναι ότι ο κ. Τσακαλώτος είναι γκαντέμης και χθες ο ΠΑΟΚ έχασε 3-0!

Αυτό το πράγμα είναι, θα συμφωνήσω μαζί σας. Όλα τα άλλα είναι άθλια υπονοούμενα και δείγμα αδυναμίας να στήσετε ένα σοβαρό επιχείρημα στην αφήγησή σας.

Έρχομαι όμως, κύριε Μητσοτάκη, στα επόμενα θέματα που θέσατε. Είπατε ότι είναι μεγαλύτερες οι δυνατότητες – εντάξει, έχουμε ανάπτυξη – της ελληνικής οικονομίας από αυτές που καταφέρνουμε. Αλήθεια, αφού είναι τόσο μεγαλύτερες, γιατί εσείς δεν τις αξιοποιήσατε, όταν ήσασταν κυβέρνηση; Γιατί εσείς επί πέντε χρόνια μάς είχατε βυθίσει στην ύφεση, μας είχατε τρελάνει στους φόρους και ο ελληνικός λαός είχε απώλεια 25% του ΑΕΠ του και περικοπές στις συντάξεις διαρκώς; Γιατί εσείς αφήσατε τα ταμεία το 2015 άδεια; Γιατί ενώ επρόκειτο να έχουμε πλεόνασμα, είχαμε πολύ μικρότερο, ουσιαστικά άδεια ταμεία και οδηγηθήκαμε σε αυτή την περιπέτεια; Γιατί εσείς δεν τα καταφέρατε, λοιπόν;

Έρχομαι παρακάτω. Δεν απαντήσατε προφανώς για άλλη μία φορά ευθέως στο κρίσιμο ζήτημα που σας έθεσα για το ποια είναι η άποψή σας, η θέση της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τα μέτρα και ξέρετε γιατί δεν απαντήσατε; Γιατί τη γραμμή σας την εκλαϊκεύει στον ελληνικό λαό ο λαλίστατος Αντιπρόεδρός σας, ο κ. Γεωργιάδης. Εδώ είναι, να είναι καλά ο άνθρωπος! Την εκλαϊκεύει. Βγαίνει, λοιπόν, στα τηλεπαράθυρα και λέει αυτά που εσείς, στους γραμμένους λόγους σας, πίσω από τις γραμμές δεν μπορείτε να τα πείτε.

Και βγήκε, λοιπόν, ο άνθρωπος ευθαρσώς και είπε «εκλογές, να μην κλείσει η αξιολόγηση, εκλογές, γιατί αυτό που πρέπει να γίνει είναι να πέσει η Κυβέρνηση». Αυτή είναι η γραμμή σας. Μετά είπε και κάτι ακόμα, το οποίο βεβαίως είναι και η αλήθεια. Δεν θα πω τη γνωστή παροιμία «από ποιον μαθαίνεις την αλήθεια», αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

Η αλήθεια, λοιπόν, που είπε ο κ. Γεωργιάδης στα τηλεπαράθυρα ήταν η εξής, ότι «εμείς αυτά και άλλα τόσα από όσα μας ζητούν οι δανειστές και ο Σόιμπλε θα τα κάναμε προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση».

Ε, λοιπόν, να έχει ο ελληνικός λαός την εικόνα του τι ακριβώς θα κάνατε εσείς, αν είχαμε την ατυχία σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για τον τόπο να ήσασταν εσείς στη διακυβέρνηση.

Πάμε παρακάτω. Αναφερθήκατε, κύριε Μητσοτάκη και στο θέμα του Ελληνικού.

Κύριε Μητσοτάκη, η τήρηση των αρχαιολογικών και περιβαλλοντικών όρων είναι προϋπόθεση όχι για να αποτύχει μια επένδυση, αλλά για να πετύχει μια επένδυση. Η επένδυση αυτή έχει ιδιαίτερο συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα, πρέπει να προχωρήσει. Αυτή είναι η απάντησή μου ευθύτατα: Πρέπει να προχωρήσει γρήγορα, ει δυνατόν να καταφέρουμε μέσα στο 2017 να ξεκινήσουν τα έργα. Όμως, προϋπόθεση για να ξεκινήσει αυτή η επένδυση είναι να τηρηθούν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και από τους νόμους διαδικασίες.

Θέλω να σας πω ότι είχαμε και παραδείγματα δικών σας προσπαθειών για επενδύσεις που, ακριβώς επειδή γράφατε στα παλιά σας τα παπούτσια προβλεπόμενες διαδικασίες, δεν προχώρησαν ποτέ, όπως ο Αστέρας, ο οποίος ξεκόλλησε χάρη στις δικές μας προσπάθειες και χάρη στο γεγονός ότι κάναμε μια επαναδιαπραγμάτευση και φέραμε τα πράγματα μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας και προχώρησε η επένδυση.

Εν πάση περιπτώσει, αν ήρθατε εδώ να εγκαλέσετε εμένα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για ερωτήσεις, θα σας παρακαλούσα να δείτε τη δική σας ερώτηση για το «τάμα του έθνους», που τη μαζέψατε άρον-άρον.

Είχατε, κύριε Μητσοτάκη, θα έλεγα, την ατυχή έμπνευση σήμερα να επικαλεστείτε για άλλη μια φορά και μάλιστα, από το Βήμα της Βουλής τις γνωστές αθλιότητες που επικαλούνται στελέχη σας σε μέσα ενημέρωσης σε σχέση με ένα stop over, δηλαδή μια στάση που έκανα, γυρνώντας από τη Λισαβόνα προς την Αθήνα, στο Παρίσι, σε ένα προγραμματισμένο ταξίδι, όχι κρυφό -δεν είναι κρυφό ένα ταξίδι, όταν είναι ενήμερη η Γαλλική Κυβέρνηση, όταν είναι ενήμερη η Ελληνική Πρεσβεία- με στόχο να συναντήσω κάποιους επενδυτές.

Βεβαίως, αν αυτό το έκανε κάποτε ο δικός σας ο Πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς, θα ήταν ο άνθρωπος εκείνος που ακάματα εργάζεται και στον ελεύθερό του χρόνο για να φέρει επενδύσεις στην Ελλάδα. Όταν το κάνω εγώ, είναι είτε αθλιότητα, διότι πάω βόλτα τα παιδιά μου στη Disneyland, όπως διέδιδε δεξιά-αριστερά η αθλιότητα της δικής σας παραφιλολογίας και παρακάμερας ή, βεβαίως, όταν αυτό διαψεύστηκε παταγωδώς, διότι στήνατε ολόκληρο σκάνδαλο με τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και με τις δηλώσεις σας και ζητούσατε και λίστες επιβατών και έβγαινε και έλεγε ο λαλίστατος Αντιπρόεδρός σας ότι δεν υπήρχε πουθενά, μα πουθενά συνάντηση με επενδυτές και λέω ψέματα…

Επειδή καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται και δεν υπήρχε τίποτα να κρύψουμε και έδωσα όλο μου το πρόγραμμα στο Παρίσι, αλλάξατε τροπάριο και φυσικά το τροπάριο δεν είδα να είναι ότι χρησιμοποιεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για να κάνει διακοπές, αλλά το τροπάρι ήταν ότι ήταν ύποπτες οι συναντήσεις.

Θέλω, λοιπόν, να σας πω ποιες ήταν αυτές οι ύποπτες συναντήσεις. Αναφερθήκατε εδώ στη συνάντηση με τους Rothschild. Nα σας πω τι ακριβώς είναι το ύποπτο. Το ύποπτο ποιο είναι; Απόφαση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, πριν πάω εγώ…

[Διακόπτεται από τον Κ. Μητσοτάκη: Απόφαση; Να την καταθέσετε!]

Κατ’ αρχάς, εσείς οφείλετε σε εμένα να καταθέσετε. Διότι, αν αρχίσω εγώ τώρα να σας ζητώ να καταθέσετε τα «πόθεν έσχες» και τα θαλασσοδάνειά σας, δεν θα έχετε ούτε να ξημερώσετε εδώ! Μη μου λέτε εμένα να καταθέσω! Ό,τι θέλετε, λοιπόν, να καταθέσω, θα το καταθέσω, κύριε Μητσοτάκη. Όμως, μην ξύνεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη. Μην το κάνετε αυτό. Πραγματικά, μην το κάνετε. Δεν θα σας βγει σε καλό.

Πάμε παρακάτω. Υπήρξε, λοιπόν, απόφαση να συνεργαστούμε, διότι για να βγει μία χώρα στις αγορές, προφανώς και χρειάζεται να έχει τη δυνατότητα συμβουλών από σχήματα που γνωρίζουν το πώς, με ποιον τρόπο, ώστε να διαμορφωθούν οι καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για να βγει στις αγορές. Δεν είναι απλό πράγμα να βγεις στις αγορές.

Θυμίζω, λοιπόν, ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πάρει αντίστοιχο σύμβουλο τη «Lazard». Μόνο που η σύμβαση που είχαν κάνει οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τη «Lazard», ήταν δέκα φορές πιο ακριβή για το ελληνικό Δημόσιο από την αντίστοιχη σύμβαση που εμείς διαπραγματευτήκαμε -και προχωράμε τώρα- με τη «Rothschild». Ο λόγος της συνάντησης προφανώς, παρά τις αθλιότητες που κάποιοι εκτόξευσαν δεξιά και αριστερά, ήταν να συζητήσουμε και να διαμορφώσουμε τους όρους εκείνους με τους οποίους η χώρα θα βγει έγκαιρα και με καλό επιτόκιο στις αγορές.

Έρχεστε, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη, και για άλλη μία φορά -και αυτό, πράγματι, είναι κάτι το οποίο δεν θα σας συμβούλευα να το κάνετε- παίρνετε τον λόγο εσείς προσωπικά για να αναφερθείτε και να επαναλάβετε τις ίδιες αθλιότητες.

Για να κλείσει, λοιπόν, αυτή η ιστορία, σας το αντιγυρίζω. Εγώ στο Παρίσι, κύριε Μητσοτάκη, πήγα και έμεινα σε ξενοδοχείο. Δεν έμεινα στο σπίτι του Βολταίρου.

Σας προκαλώ, αν έχετε την εντιμότητα, και αφού ζητάτε από εμένα να καταθέτω πράγματα στη Βουλή και στη δημοσιότητα, να καταθέσετε εσείς δημόσια το «πόθεν έσχες» σας, διότι αν δεν το καταθέσετε αύριο και περιμένετε τον Μάρτιο, σημαίνει ότι κάτι έχετε να κρύψετε, κύριε Μητσοτάκη.

Τι έχετε να κρύψετε; Αν είστε καθαρός ουρανός που αστραπές δεν φοβάται, αύριο το πρωί να καταθέσετε δημόσια το «πόθεν έσχες» και όχι σε μένα κόλπα με δήθεν μυστικές συναντήσεις στο Παρίσι!

Πάμε παρακάτω. Αυτό που κάνατε τις προηγούμενες ημέρες σε σχέση με τη συνάντησή σας, με την παρουσία σας στο Βερολίνο ήταν – και θα το πω ευθέως – μία αθλιότητα. Γιατί ήταν μία αθλιότητα; Βγήκατε και είπατε ότι θα φορέσετε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας. Τελικά, όμως, τελικά δεν σας κάνει η φανέλα της Εθνικής Ελλάδας, δεν σας χωράει και φορέσατε για άλλη μια φορά τη φανέλα των δανειστών, του ΔΝΤ. Και βγήκατε, στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, να κάνετε δημόσιες δηλώσεις από το Βερολίνο ότι την ευθύνη για τις καθυστερήσεις την έχει η Ελλάδα, όταν αυτό δεν τολμά να το πει σχεδόν κανείς στο ευρωπαϊκό πεδίο. Μόνο το ΔΝΤ το λέει και οι ακραίοι της CDU.

Και γιατί την ευθύνη για τις καθυστερήσεις την έχει η Ελλάδα και όχι αυτοί οι οποίοι θέτουν παράλογες απαιτήσεις; Ήρθατε σήμερα εδώ και μας επαναλάβατε το τροπάρι που λέει ότι έχουμε υλοποιήσει μόνο το 30% από τη δεύτερη αξιολόγηση. Προφανώς δεν ακούσατε την απάντηση του κ. Τσακαλώτου, η οποία ήταν πάρα πολύ σαφής και έλεγε ότι το 70% έχει συμφωνηθεί και ότι απ’ αυτό το 70% που έχει συμφωνηθεί, έχει ήδη υλοποιηθεί και νομοθετηθεί το 35%. Το άλλο 35% προφανώς θα υλοποιηθεί στην πορεία. Ξέρετε από αξιολογήσεις. Πρώτα κλείνει η αξιολόγηση και μετά υλοποιούνται τα prior actions και τα milestones. Τα έχουμε μάθει όλα αυτά πια. Μετά υλοποιούνται. Αφήστε τα αυτά.

Έρχεστε, λοιπόν, να μας εγκαλέσετε, ενώ έχουμε υλοποιήσει το 35% της συμφωνίας και έχουμε συμφωνήσει το 75%, γιατί δεν κλείνουμε το 25%. Αυτό το 25% γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι έχει να κάνει με τις υπερβολικές απαιτήσεις για μέτρα τα οποία δεν τα δικαιολογούν ούτε τα στοιχεία της Eurostat ούτε η απόδοση της ελληνικής οικονομίας ούτε το πλεόνασμα 2,2% το 2016 ούτε η ανάπτυξη του 0,3% του 2016 ούτε -πολύ περισσότερο- οι προβλέψεις και του ΔΝΤ και της Κομισιόν για 2,5% και 3% ανάπτυξη το 2017 και το 2018.

Και ακριβώς επειδή υπάρχουν αυτές οι προβλέψεις και ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι είναι ο τελευταίος κάβος, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι μόλις τον περάσουμε και αυτόν, χωρίς επιπλέον βάρη για την ελληνική κοινωνία, δεν θα έχετε επιχείρημα. Τι θα λέτε; Εκλογές; Εκλογές; Εκλογές; Θα κουραστούν και αυτοί που σας ακούνε. Τι θα λέτε; Ούτε σήμερα το είπατε ανοιχτά για εκλογές. Το ψελλίσατε λίγο. Και επειδή ξέρετε ότι βρίσκεστε σε πραγματικό στρατηγικό αδιέξοδο, πηγαίνετε, λοιπόν, εκεί, στο Βερολίνο, προκειμένου να δημιουργήσετε ένα κλίμα εις βάρος της Κυβέρνησης, τη στιγμή που η ελληνική Κυβέρνηση κάνει τη μεγάλη προσπάθεια προς όφελος του ελληνικού λαού. Πιστεύετε ότι αυτό θα σας το πιστώσει θετικά ο ελληνικός λαός;

Για να κλείσουμε, κύριε Μητσοτάκη, θα πω το εξής. Δεν θα μιλούσα τόσο σκληρά περί αθλιότητας, εάν δεν άκουγα χθες τον Εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας λίγο μετά από αυτή τη συνάντηση για την οποία είπατε ότι είναι απόρρητη και δεν κάνετε διαρροές για το τι ειπώθηκε, να δηλώνει ευθαρσώς ότι, «Εάν δεν κλείσει στις 20 του μήνα, θα καταθέσουμε πρόταση μομφής στην Κυβέρνηση».

Και σας προκαλώ, λοιπόν, αν αυτός είναι ο στόχος σας, αν ο στόχος σας ήταν να τους πείτε: «Βαστάτε να μην κλείσει και εμείς θα τους ρίξουμε», να καταθέσετε πρόταση μομφής. Πρόταση μομφής τώρα!

Αν έχετε την εντιμότητα, καταθέστε πρόταση μομφής! Θα διαπιστώσετε, για άλλη μια φορά, πόσο αρραγείς είμαστε, πόσο ενωμένοι είμαστε και πόσο αποφασισμένοι για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια.