Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού στη Διημερίδα Διαλόγου “Μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας” του Υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού στη Διημερίδα Διαλόγου “Μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας” του Υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να παρευρίσκομαι σε μια τόσο ουσιαστική πρωτοβουλία, γιατί σήμερα ξεκινά ένα ουσιαστικό κάλεσμα σε ανοιχτό διάλογο για μια αναγκαία μεταρρυθμιστική προσπάθεια στον χώρο της δημόσιας υγείας, τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα με τη συμβολή, τη θετική συμβολή, και ευχαριστούμε για αυτό τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Βέβαια, θέλω να ξεκινήσω λέγοντας ότι δυστυχώς τα τελευταία χρόνια στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών. Η έννοια μεταρρύθμιση έχει ταυτιστεί με σκληρές, βάναυσες πολλές φορές επιλογές που αφορούσαν την εξίσου σκληρή και βάναυση δημοσιονομική προσαρμογή που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια. Όμως αυτό είναι λάθος και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να ανατρέψουμε αυτή την εννοιολογική ταύτιση στη συλλογική συνείδηση. Η μεταρρύθμιση, ιδιαίτερα στον χώρο της δημόσιας υγείας και βεβαίως στον χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας στον βαθμό που μπορεί να οδηγήσει και πρέπει να οδηγήσει σε ένα σύστημα ανοικτό στις ανάγκες του πολίτη και στην εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών, είναι μια πολύ θετική έννοια. Αρκεί αυτή τη θετική έννοια να τη νοηματοδοτήσουμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, σχέδιο και δράσεις για να μην είναι και αυτό το μεταρρυθμιστικό σχέδιο μια ωραία ευχή, όπως πολλά άλλα που έχουμε δει στο παρελθόν.

Άποψή μας είναι ότι όλες οι βαθιές μεταρρυθμίσεις έχουν ως αναγκαία προϋπόθεση το άνοιγμα στην κοινωνία και το διάλογο κυρίως ανάμεσα σε όλα τα συμβαλλόμενα μέρη. Δηλαδή, σε όλους όσους θα κληθούν να υλοποιήσουν αυτή τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Και πιστεύω ότι αυτό είναι μια προϋπόθεση για να πετύχει η οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική προσπάθεια ιδιαίτερα σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο χώρο όπως ο χώρος της Υγείας. Και, βεβαίως, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να ξεκινά ως αναγκαιότητα την περίοδο της κρίσης αλλά και πολύ πριν από την κρίση. Όμως, δυστυχώς, στη χώρα μας δεν ξεκίνησε ποτέ με πραγματικούς και ουσιαστικούς όρους.

Αντιθέτως, η χώρα τα τελευταία χρόνια βρέθηκε αντιμέτωπη με μια συνεχή υποβάθμιση του τομέα της υγείας, με όλο και λιγότερους πολίτες να έχουν δυστυχώς τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτήν. Και νομίζω ότι υπάρχουν συγκεκριμένα αίτια και συγκεκριμένες ευθύνες για την κατάσταση αυτή.

Η κοινωνία γνωρίζει ότι και ιδιαίτερα την περίοδο 2010 – 2015, το κοινωνικό κράτος ήταν ο εύκολος και ο πιο άμεσος στόχος μιας καταστροφικής πολιτικής λιτότητας και αυτό, βεβαίως, ήταν μια πολιτική επιλογή.

Γιατί στο κοινωνικό κράτος – ιδιαίτερα στον τομέα της Υγείας – αντανακλώνται τα συμφέροντα και οι ανάγκες των πολλών και των αδύναμων. Και ήταν αυτά τα οποία έπρεπε πρώτα να θιγούν, προκειμένου να μην θιγούν ή να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών σε αυτό τον τόπο.

Και θα μου επιτραπεί εδώ να σημειώσω το εξής:

Οι ίδιοι, οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις, το ίδιο πολιτικό προσωπικό που προσυπέγραψαν και προώθησαν αυτές τις πολιτικές επιλογές για τη συρρίκνωση, την καταστροφή του κοινωνικού κράτους, επιμένουν και σήμερα, αν και βρίσκονται στα έδρανα της αντιπολίτευσης, να ζητούν, να καταθέτουν ως εναλλακτική προοπτική, τη μείωση των δαπανών του δημοσίου.

Και επιμένουν, βέβαια, προσπαθώντας να αποφύγουν να δηλώσουν ξεκάθαρα, τί εννοούν. Όμως είναι απολύτως σαφές το τί εννοούν.

Εννοούν μείωση προσωπικού στα νοσοκομεία. Εννοούν μείωση μισθών για γιατρούς, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, εννοούν δραστική υποβάθμιση των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας και υποκατάστασή τους από τον ιδιωτικό τομέα – για όποιον φυσικά αντέχει οικονομικά να προσφεύγει στον ιδιωτικό τομέα. Και, βεβαίως, εννοούν παραπέρα υποβάθμιση όλων των άλλων τομέων του κοινωνικού κράτους, όπως η Παιδεία και το συνταξιοδοτικό σύστημα. Και νομίζω ότι έχουμε πια την εμπειρία να κρίνουμε τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών επιλογών, τις οποίες ζήσαμε τα πέντε τελευταία χρόνια και είναι γνωστά σε όλους μας:

Είναι η έλλειψη αναγκαίου ιατρικού προσωπικού, είναι η διόγκωση του αριθμού των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, είναι η ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην παροχή υπηρεσιών υγείας έναντι ενός διαρκώς υποβαθμιζόμενου Εθνικού Συστήματος Υγείας, που μετέτρεψαν το αγαθό της υγείας, δυστυχώς, σε είδος πολυτελείας.

Η έλλειψη ενός οργανωμένου Δημόσιου Συστήματος Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είναι λοιπόν σήμερα, μετά από έξι συνεχόμενα χρόνια κρίσης, κάτι παραπάνω από ορατή στη χώρα μας.

Η απουσία αυτή ευθύνεται για τη δημιουργία και αναπαραγωγή των περισσοτέρων από τις παθογένειες του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Το γεγονός, δηλαδή, ότι η παροχή υγειονομικών υπηρεσιών στερείται συνέχειας και ολοκληρωμένης φροντίδας, θέτει στο επίκεντρο του συστήματος το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός συστήματος υγείας που βασίζεται σχεδόν κατά αποκλειστικότητα στη δευτεροβάθμια, εξειδικευμένη νοσοκομειακή περίθαλψη, δίνοντας ελάχιστο βάρος στην πρόληψη. Στη χώρα μας, ακόμη και για την πιο άμεση επαφή με την απλή, ιατρική συμβουλή και το πρώτο κρύωμα των παιδιών μας, των ηλικιωμένων, των νέων μας, πηγαίνουμε στο νοσοκομείο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπερφόρτωση ενός ήδη επιβαρυμένου συστήματος, την υπερφόρτωση και επιβάρυνση ενός συστήματος, που ήδη λειτουργεί στα λειτουργικά του όρια με αδυναμίες πολλές σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και αυτό διογκώνει τα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα στον χώρο της Υγείας.

Αυτή, λοιπόν, η εικόνα της απορυθμισμένης Υγείας για λίγους, που χτίστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, πιστεύω ότι πρέπει να ανατραπεί και στόχος μας είναι να την ανατρέψουμε κάνοντας την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας πραγματικά καθολική.

Για να συνεχιστεί, όμως, η προσπάθεια αυτή είναι απολύτως αναγκαία και η εκκίνηση μιας ολοκληρωμένης μεταρρύθμισης για το ουσιαστικό ρίζωμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στόχος μας το νέο σύστημα να απλωθεί σε κάθε γειτονιά της χώρας, ώστε να έχουν ευχερή πρόσβαση όλοι οι συμπολίτες μας, να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σύστημα Υγείας που θα εγγυάται ισότιμη και ποιοτική φροντίδα υγείας σε όλους, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Και φιλοδοξούμε αυτή η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ να είναι μια από τις σημαντικότερες τομές με θετικό κοινωνικό πρόσημο που θα πραγματοποιήσει η κυβέρνησή μας. Φιλοδοξούμε να αποτελέσει και είναι, πράγματι, φιλόδοξος στόχος να αποτελέσει την πιο εμβληματική, μεταρρυθμιστική προσπάθεια στη διακυβέρνησή μας.

Μέχρι στιγμής, φίλες και φίλοι, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα και θα μου επιτρέψετε κάποια από αυτά να τα απαριθμήσω. Γιατί, όπως γνωρίζετε, εμείς από τότε που αναλάβαμε, δεν διαχειριζόμαστε ούτε τα δάνεια, ούτε τα χρήματα και τις χορηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για να διατηρούμε καλές σχέσεις με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και ως εκ τούτου πολλές από τις σοβαρές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και τομές που έχουμε κάνει, δεν έχουν περάσει από τα ΜΜΕ και δεν βρίσκονται σε γνώση των πολιτών. Θεσμοθετήσαμε, καταρχάς, το δικαίωμα 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων συμπολιτών μας στην πλήρη και δωρεάν υγειονομική κάλυψη, χωρίς να υποχρεούνται σε δήλωση αποδοχής χρέους και μεταφορά της οφειλής για τη νοσηλεία τους στις ΔΟΥ, στις εφορίες, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Υλοποιήσαμε άμεσα την κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα νοσοκομεία.

Θεσμοθετήσαμε με το Παράλληλο Πρόγραμμα τη Λίστα Χειρουργείου, ως μέτρο διαφάνειας, δίκαιης πρόσβασης και αποτροπής παράνομου χρηματισμού, το γνωστό σε όλους μας φακελάκι.

Αυξήσαμε το όριο των δαπανών για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ στον προϋπολογισμό του 2016 σε έναν προϋπολογισμό που προέβλεπε ύφεση, δηλαδή την ίδια στιγμή που το συνολικό budget μειωνόταν, αποφασίσαμε να εξαιρέσουμε την Υγεία και να αυξήσουμε το budget, τον προϋπολογισμό για την Υγεία, όταν τα τελευταία 5 χρόνια υπήρξαν μειώσεις ύψους 40% στις δαπάνες για την Υγεία. Και έτσι αυξήσαμε τον προϋπολογισμό για το 2016 για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ κατά 300 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το 2015, και κατά 34 εκατομμύρια για τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η διαφάνεια στις προσλήψεις που γίνονται μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και η συνολική εξυγίανση στη λειτουργία του οργανισμού, είναι επίσης μια σημαντική πρωτοβουλία.

Η πάταξη του πελατειακού κράτους και του μαύρου χρήματος, στο χώρο της Υγείας, η αναβάθμιση του ΕΟΠΥΥ με την εκκίνηση ενός Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης, προκειμένου να αποτελέσει Πρότυπο Δημόσιου Ασφαλιστικού Οργανισμού, με στόχο την προσφορά ποιοτικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες.

Έχουμε δώσει προτεραιότητα, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, στις προσλήψεις στον τομέα της υγείας, αλλά και στη διευκόλυνση της διαδικασίας κρίσεων και διορισμών των ιατρών του ΕΣΥ, προκειμένου να υποστηριχθεί καλύτερα η λειτουργία των Δημόσιων Φορέων Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Όλα αυτά, αποτελούν τα πρώτα δείγματα γραφής σε ένα εξαιρετικά δυσμενές δημοσιονομικό περιβάλλον. Και να θυμίσω, σε αυτό το σημείο, πως από το 2009 μέχρι τον Γενάρη του 2015 που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, στο χώρο της δημόσιας υγείας είχαν πραγματοποιηθεί μόνο απολύσεις, ούτε μια πρόσληψη. Kαι αυτό είναι το λιγότερο: Είναι γνωστή και δημόσια ομολογημένη η δέσμευση αυτών που κυβερνούσαν ως το 2015, η δέσμευσή τους προς τους θεσμούς για μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, αν συνέχιζαν τις δεσμεύσεις τους τότε, και στην 5η Αξιολόγηση, αν θυμάστε, το 2015 και το 2016. Κάτι που θα συνιστούσε, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, ένα συντριπτικό πλήγμα για τις υπηρεσίες της Δημόσιας Υγείας, πλήγμα, προφανώς, προς τους πιο φτωχούς και πιο αδύναμους.

Η πολιτική μας, λοιπόν, έχει εντελώς διαφορετικές προτεραιότητες.

Έτσι, για το 2016, όχι μόνο δεν υλοποιήσαμε δεσμεύσεις για απολύσεις στο χώρο της Υγείας αλλά άρχισαν να υλοποιούνται 3.448 νέες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Έχουν προκηρυχθεί 500 θέσεις για τη στελέχωση των ΜΕΘ, έχουν τοποθετηθεί 141 γιατροί , νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό για την ενίσχυση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου καθώς και 584 θέσεις επικουρικού προσωπικού.

Και επαναλαμβάνω ότι όλα αυτά είναι δείγματα απλά, είναι ίσως μόνο η αρχή μιας ουσιαστικής στήριξης και ενός σχεδίου αναβάθμισης του νευραλγικού τομέα της δημόσιας υγείας, αφού δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι όλες αυτές οι προσπάθειες και η αύξηση του προϋπολογισμού και οι τομές που σας ανέφερα και η διαδικασία των προσλήψεων, γίνεται ενόσω είμαστε υποχρεωμένοι να βρισκόμαστε σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής, δημοσιονομικής στενότητας. Αλλά αυτές οι κινήσεις που έγιναν παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε αντίξοες συνθήκες, επιβεβαιώνουν την προσήλωσή μας στην κατεύθυνση της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης όλων των πολιτών της χώρας στο δημόσιο αγαθό της υγείας.

Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι έχουν μεγαλύτερη αξίας εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Διότι, διαφορετικά μπορεί να κρίνει κανείς την επιλογή όταν βρίσκεσαι σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας, στην υγεία να δώσεις προτεραιότητα, απ’ ό, τι όταν όλοι, η χώρα και η οικονομία βρίσκεται σε ρυθμούς υψηλής ανάπτυξης και γίνονται και κάποια βήματα στο χώρο της Υγείας. Και ίσως, αυτό ακριβώς να είναι και το προμήνυμα, η πρόγευση του πώς εμείς θα θέλαμε να μοιραστούν τα οφέλη της ανάπτυξης που έρχεται.

Γιατί η χώρα έζησε και άλλες φορές περιόδους που είχαμε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το μεγάλο δυστύχημα είναι ότι αυτή την ανάπτυξη δεν την αξιοποιήσαμε προκειμένου να αφήσουμε ουσιαστικές υποδομές κοινωνικής προστασίας. Δεν την αξιοποιήσαμε για να δημιουργήσουμε πρωτοβάθμιο σύστημα φροντίδας υγείας για να σταθεροποιήσουμε το ΕΣΥ, για να δημιουργήσουμε υποδομές κοινωνικού κράτους και προστασίας για τους πολίτες και τώρα, βεβαίως, αυτό πληρώνουμε στην περίοδο της κρίσης. Γιατί, πολλές φορές το λέω αυτό όταν βρίσκομαι με συνομιλητές μου, ομολόγους μου στο εξωτερικό, στην Ευρώπη. Δεν είναι το ίδιο να υπολογίζει κανείς τη δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε στην Ελλάδα με απόλυτα μεγέθη και να την συγκρίνει, βεβαίως ακόμη και αυτό δεν θα άντεχαν, ούτε κατά διάνοια, χώρες του κέντρου της Ευρώπης και του Βορρά αλλά πρέπει να το συγκρίνει και με το γεγονός ότι εκεί υπάρχουν σταθερές και ουσιαστικές υποδομές κοινωνικής προστασίας, σε σχέση με την Ελλάδα που δυστυχώς δεν υπάρχουν. ΄Αρα, είναι διπλή η επίδραση η κοινωνική στους πιο αδύναμους αυτής της σκληρής, δημοσιονομικής προσαρμογής που έγινε τα τελευταία χρόνια. Επιβεβαιώνουν, λοιπόν, αυτές οι επιλογές την προσήλωσή μας για τον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου με στόχο την αντιμετώπιση του τεράστιων υγειονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων που προκάλεσε η λιτότητα και η αποασφάλιση στην αγορά εργασίας των τελευταίων χρόνων. Συνιστούν, όμως, και μια μεγάλη προσπάθεια για την ουσιαστική αναβάθμιση του αγαθού αυτού, την προστασία του οποίου βάλαμε ως μια από τις πρώτες προτεραιότητες για την υποστήριξη της ζωής και της αξιοπρέπειας των κατοίκων αυτής της χώρας. Και να είστε σίγουροι ότι οι πολίτες θα είχαν πληγεί πολύ περισσότερο αν δεν υπήρχε το φιλότιμο και η ευαισθησία των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζόμενων στο σύστημα υγείας αλλά και η εξαιρετική δουλειά των ανθρώπων της κοινωνικής αλληλεγγύης και των εθελοντικών οργανώσεων. Όπως ακριβώς και τους τελευταίους μήνες, η ανιδιοτελής, σπουδαία προσφορά αυτών των ανθρώπων, των ανθρώπων της υγείας απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ήρθαν στη χώρα μας, από αυτές τις πρωτοφανείς προσφυγικές ροές, αποδεικνύει ότι έχουμε σημαντικούς λόγους να είμαστε περήφανοι για τις αξίες του λαού μας και για το πόσο τις υπερασπίστηκε σε μια δύσκολη στιγμή.

Θα ήθελα, λοιπόν, να κλείσω λέγοντας πως η σημερινή ημέρα είναι μια ημέρα ουσιαστική γιατί μπορούμε να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα σε έναν από τους πιο νευραλγικούς τομείς του κοινωνικού κράτους που είναι το σύστημα υγείας και ιδιαίτερα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

Επιτρέψτε μου, όμως, να κάνω και μια αναφορά, διότι έλεγα πριν στον υπουργό τον Ανδρέα Ξανθό, ότι θα έλθω για λίγο γιατί πρέπει να γυρίσω να είμαι σε επαφή και με τους ανθρώπους μας που βρίσκονται στις Βρυξέλες, σε μια μέρα κρίσιμη. Όλοι γνωρίζετε ότι συνεδριάζει το Eurogroup με θέμα το ελληνικό πρόγραμμα. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να κάνω και ένα σχόλιο για αυτό. Είναι, ίσως, το πιο σημαντικό η ημερήσια διάταξη αυτής της συνεδρίασης. Για πρώτη φορά στην ατζέντα, εκτός από μέτρα λιτότητας, θα εισαχθεί και το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να μπω σε λεπτομέρειες ούτε να αναφερθώ στο πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ξεκινάει αυτή η συζήτηση. Η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία και μπορεί να δημιουργήσει ένα εντελώς νέο κλίμα στην ελληνική οικονομία. Να δώσει μια βαθιά ανάσα στα δημοσιονομικά της χώρας και ένα σήμα ότι φύγαμε οριστικά από τον φαύλο κύκλο και περνάμε σε έναν ενάρετο κύκλο όπου αυτό το οποίο θα μας απασχολεί δεν θα είναι πια περικοπές αλλά θα είναι το πώς θα παράξουμε πλούτο και το πώς θα τον κατανείμουμε με δικαιοσύνη για να βοηθήσουμε τους πιο αδύναμους. Αυτός είναι και ο λόγος που το ζήτημα του χρέους αποτέλεσε κεντρικό διαπραγματευτικό στόχο της κυβέρνησής μας σε αντιδιαστολή με την προηγούμενη κυβέρνηση που μιλούσε διαρκώς για βιώσιμο χρέος και ζητούσε απλά ένα πιστοποιητικό αυτής της βιωσιμότητας παρά το γεγονός ότι όλοι οι αναλυτές έλεγαν το αντίθετο. Σε αντιδιαστολή, βεβαίως, και με την σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση που δεν λέει κουβέντα για αυτό το θέμα. ΄Ισως, γιατί δεν έχει κάτι να πει. Θέλω ωστόσο να πω από αυτό το βήμα, να επαναφέρω μια βασική δέσμευση. Κάθε βήμα προς τα εμπρός για την ελληνική οικονομία είτε αυτό αφορά στην αναγκαία ελάφρυνση του χρέους είτε αφορά σε θετικά αποτελέσματα που θα έχουμε σε σχέση με την απόδοση της οικονομίας, κάθε θετικό βήμα θα μετασχηματίζεται σε συγκεκριμένες πολιτικές για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την στήριξη των πιο αδύναμων. Είτε άμεσα, είτε μέσα από την ανασυγκρότηση και ενίσχυση του Κοινωνικού Κράτους.

Έχουμε λοιπόν σημαντικούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι.

Γιατί είμαι βέβαιος ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν αυτά τα απαραίτητα βήματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση και από την επιτροπεία. Θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα για να στηριχθεί η χώρα στα πόδια της. Να γυρίσει σελίδα. Ώστε να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ισότητας, κοινωνικής προστασίας και δικαιοσύνης.

Γιατί παρ’ ό,τι η χώρα περνάει ένα δύσκολο, ίσως τον πιο δύσκολο κάβο, αυτή η κυβέρνηση που παρέλαβε ένα κράτος για την κατάσταση του οποίου, όλοι γνωρίζουν ότι δεν έφερε ευθύνη, μάτωσε και ματώνει καθημερινά σε ένα δύσκολο αγώνα ο οποίος, όμως, έρχεται η στιγμή που θα φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Με αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά, έχουμε αρχίσει ήδη να κάνουμε μεγάλες τομές.

Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που από χθες το βράδυ αποτελεί νόμο του κράτους,

με το δημόσιο διάλογο για την παιδεία που βρίσκεται σε εξέλιξη,

με την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης,

με τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης.

Με όλα αυτά αποδεικνύουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη.

Αποδεικνύουμε ότι η πολιτική δεν είναι απλώς διαχείριση κρίσης, δεν είναι απλώς διαχείριση της μιζέριας αλλά και σχέδιο για την αλλαγή της ζωής μας. Ακόμα και όταν αυτό το σχέδιο είσαι κάποιες στιγμές αναγκασμένος να το υλοποιήσεις στις πιο δυσμενείς, στις χειρότερες δυνατές συνθήκες.

Θέλω, λοιπόν, να ευχηθώ καλή επιτυχία στη Διημερίδα και να σας διαβεβαιώσω ότι τα συμπεράσματα της θα αποτελέσουν τη βάση μιας πολύ φιλόδοξης προσπάθειας που ξεκινάει για μια ουσιαστική και αναγκαία μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που αποτελεί προτεραιότητά μας και θα την υλοποιήσουμε.

Γιατί το οφείλουμε στον ελληνικό λαό γιατί ο ελληνικός λαός και ιδίως τα πιο αδύναμα στρώματά του αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον, μια καλύτερη προοπτική από αυτή στην οποία έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια.

Σας ευχαριστώ πολύ.