Κύριε Μητσοτάκη, τη δυσπιστία του ελληνικού λαού την έχετε δεδομένη. Και πολύ σύντομα η δυσπιστία αυτή θα μετατραπεί σε ψήφο αλλαγής, σε ψήφο απαλλαγής της δημοκρατίας μας από τις καθεστωτικές σας πρακτικές. Μην στεναχωριέστε!
Ωραία τα χειροκροτήματα της κοινοβουλευτικής σας ομάδας, αλλά ακόμα ωραιότερη η πραγματικότητα, την οποία πρέπει να έχετε το θάρρος να την αντικρίσετε κατάματα.
Έθεσα μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα στην πρωτολογία μου. Δεν απαντήσατε. Επαναλαμβάνω μήπως απαντήσετε επί της ουσίας στην καταληκτική σας ομιλία. Ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίον ακούγατε τον κ. Ανδρουλάκη;
Το επιχείρημα ότι δεν μπορείτε να μας το πείτε και ότι θα το πείτε στον ίδιο είναι τόσο παιδικό που δεν μπορεί να σταθεί σε μια σοβαρή συνεδρίαση της Εθνικής Αντιπροσωπείας.
Ποιος είναι ο λόγος επίσης -καμία αναφορά δεν κάνατε- παρακολούθησης του δημοσιογράφου Κουκάκη; Είπα βαρύτατα πράγματα από αυτό εδώ το Βήμα -πολύ βαρύτερα από όσα οδήγησαν τον κ. Γεραπετρίτη να ζητήσει επί προσωπικού τον λόγο- για τις αλλαγές που κάνατε στον Ποινικό Κώδικα, δήθεν με πρόσχημα να αλλάξετε και να αυστηροποιήσετε τη ρίψη μολότοφ, αλλά στην πραγματικότητα για να δώσετε τη δυνατότητα ασυλίας σε δεκάδες υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, τα οποία είχαν ανοιχτές κακουργηματικές υποθέσεις και για να δώσετε τη δυνατότητα αποδέσμευσης εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που ήταν δεσμευμένα από ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αυτό ερευνούσε ο Κουκάκης κι αυτό έγραφαν οι εφημερίδες τότε. Και κυρίως δεν δώσατε καμία απάντηση στο ερώτημα: Πόσους ακόμα ευρωβουλευτές και βουλευτές παρακολουθείτε;
Πότε ενημερωθήκατε, κύριε Μητσοτάκη, από τον ανιψιό σας και τον εκλεκτό σας διοικητή της ΕΥΠ, αφού μας λέτε ότι δεν γνωρίζατε, ότι ήταν σε επίσημη επισύνδεση ο κ. Ανδρουλάκης; Διότι προσπαθείτε να ξεφύγετε και εκμεταλλεύεστε την κοινοβουλευτική μου ευπρέπεια και ευγένεια απαντώντας στον κ. Γεραπετρίτη. Και, ναι, πράγματι, αν θέλετε να μιλήσω ακριβολογώντας, δεν μίλησε ο κ. Γεραπετρίτης σε αυτήν την διαδικασία και ανασκεύασα. Έκανε, όμως, τον «ψόφιο κοριό» μέσα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Και ως προς τούτο, δεν ανασκευάζω. Έκανε τον «ψόφιο κοριό». Το ερώτημα, λοιπόν, του το έθεσα. Δεν είδα την ευθιξία του και την έντονη αντίδρασή του να πάρει τον λόγο και να μου απαντήσει στο ερώτημα: Γνώριζε ή δεν γνώριζε;
Γνωρίζατε ή δεν γνωρίζατε; Όταν στείλατε με εντολή σας τον εκλεκτό σας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας -και δώσατε μάλιστα εντολή να τον συνοδεύσουν δύο πρωτοκλασάτοι υπουργοί, ενοχοποιώντας τους, ό,τι κι αν λένε τώρα, η παρουσία τους και μόνο η παρουσία τους εκεί ήταν ενοχοποίηση, εσείς δώσατε εντολή να πάνε ο κ. Πιερρακάκης και ο κ. Γεραπετρίτης- γνωρίζατε ή δεν γνωρίζατε ότι ο κ. Κοντολέων θα έλεγε αισχρά ψέματα στην Εθνική Αντιπροσωπεία, ότι ουδέποτε υπήρξε επισύνδεση και παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη;
Και σε ό,τι αφορά τα δημοσιεύματα της ημέρας εκείνης αποδίδουν και στον ίδιο τον κ. Γεραπετρίτη -ο οποίος λέει «δεν μίλησα» και δεν έχω κανέναν, μα κανέναν λόγο να τον αδικήσω ή να πλήξω την αξιοπρέπειά του περισσότερο από όσο την πλήττει ο ίδιος ή ο πρωθυπουργός του, δίνοντάς του εντολή να παραβρεθεί εκεί μέσα, στη διαδικασία του ψέματος και της απάτης, στο θέατρο της απάτης- το ότι είπε πως η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο αυστηρά πλαίσια για τις νόμιμες επισυνδέσεις, τονίζοντας ότι δεν γίνεται γνωστοποίηση σε περιπτώσεις όπου υπάρχει νόμιμη επισύνδεση για λόγους εθνικής ασφάλειας, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες στον κόσμο. Και ποιες είναι αυτές; Είναι περιπτώσεις υβριδικού πολέμου και περιπτώσεις κατασκοπείας.
Αναρωτιέμαι, λοιπόν: Συμμετέχει ο κ. Ανδρουλάκης σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις κατασκοπείας ή υβριδικού πολέμου; Δεν ντρέπεστε; Έχετε το θράσος να μας κουνάτε το δάχτυλο; Δεν ντρέπεστε λιγάκι; Και να μιλάτε και για κυβίστηση!
Πάμε παρακάτω. Η ομιλία σας και η δευτερομιλία σας δημιουργεί ακόμα περισσότερα και ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά. Δεν είναι ασφαλής κανένας μας και καμιά μας όσο συνεχίζετε να λειτουργείτε με αυτή την αντίληψη και από το Βήμα της Βουλής να μας λέτε ότι κανένας εκλεγμένος δεν εξαιρείται.
Ενόσω διεξάγεται αυτή η συζήτηση, παρενέβη εκ νέου ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, στην οποία συμμετείχατε. Γνωρίζετε πόσες φορές έχω συγκρουστεί μαζί διαφωνώντας πολιτικά. Παρεμβαίνει, όμως, καταθέτοντας τη νομική του άποψη.
Κι επειδή με ρωτήσατε στην πρωτομιλία σας εάν συμφωνώ, σας απαντώ πως ναι, με αυτήν τη νομική άποψη συμφωνώ, όπως πρέπει και θα έπρεπε να συμφωνεί κάθε δημοκρατικός πολίτης. Διότι, τι λέει;
Αυτό το οποίο λέει είναι ότι προφανώς και πρέπει να υπάρχει εξαίρεση για εκλεγμένο βουλευτή ή ευρωβουλευτή σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας, διότι τόσο άρθρα του Συντάγματος όσο και ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, όσο και ό,τι αφορά τη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όσο όμως και η Ιδρυτική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -ήταν ευρωβουλευτής ο κ. Ανδρουλάκης- απαγορεύει να έχετε τη δυνατότητα των επικοινωνιών του εσείς η υπηρεσία, χωρίς καμία άλλη έγκριση παρά μονάχα με την υπογραφή ενός εισαγγελέα.
Λέει, λοιπόν, σήμερα ο κ. Βενιζέλος -και απαντήστε σε αυτό- ότι άλλο πράγμα είναι οι λόγοι εθνικής ασφάλειας γενικά και αόριστα -λόγοι που θα κρίνετε εσείς, άραγε;- και άλλο πράγμα είναι το ζήτημα του εγκλήματος, εάν έχει διαπραχθεί κάποιο έγκλημα ή υπάρχει σαφής ένδειξη εγκληματικής δραστηριότητας προκειμένου να υπάρξει διαλεύκανση του εγκλήματος.
Άλλο, λοιπόν, η Χρυσή Αυγή. Και στη Χρυσή Αυγή, όμως, που ήταν εγκληματική οργάνωση -αναφερθήκατε στη Χρυσή Αυγή- υπήρξε στη δικογραφία της Χρυσής Αυγής καμία επισύνδεση και δεν το γνωρίζουμε; Υπήρξε παρακολούθηση και επισυνδέσεις στους βουλευτές της Χρυσής Αυγής ενόσω ήταν βουλευτές;
Σας απαντώ, λοιπόν. Όχι, κύριε Μητσοτάκη. Όχι, ουδέποτε υπήρξε στη χώρα μας -όσο μπορούμε να γνωρίζουμε, τουλάχιστον από την Μεταπολίτευση και μετά- επίσημη επισύνδεση σε εκλεγμένο εκπρόσωπο του εθνικού Κοινοβουλίου ή της Ευρωβουλής. Ο μόνος ο οποίος το τολμήσατε, είστε εσείς.
Κύριε Μητσοτάκη, επίσης θέλω να σας πω ότι είστε πάρα πολύ προβλέψιμος. Στις θλιβερές παρεμβάσεις που κάνατε και στην πρώτη και στη δεύτερη ομιλία αναδείξατε από το Βήμα της Βουλής με κάθε τρόπο τοξικότητα. Αναφερθήκατε σε όλες τις τοξικές αναρτήσεις των troll του διαδικτύου.
Στην απελπισία σας, μάλιστα, για να μπορέσετε να δημιουργήσετε την αίσθηση ότι όλοι το ίδιο είμαστε, ότι είναι κανονικότητα οι παρακολουθήσεις, είπατε ότι στην Ισπανία η σοσιαλιστική κυβέρνηση παρακολουθεί. Εσείς λέτε παρακολουθούσατε τους Υπουργούς σας και αναφερθήκατε στον κ. Πανούση, αναφερθήκατε στον κ. Βαρουφάκη, αναφερθήκατε στην κυρία Βαλαβάνη.
Και ο κ. Βαρουφάκης μίλησε. Δεν χρειάζεται να επαναλάβω. Εάν δεν το γνωρίζετε, ο κ. Πανούσης έκανε δήλωση: «Ουδέποτε είπα ότι με παρακολουθούσαν». Η κυρία Βαλαβάνη έκανε δήλωση ενόσω ομιλούσατε και διευκρίνισε ότι δεν έχει καμία περαιτέρω ένδειξη για παρακολουθήσεις ή για προσωπική της παρακολούθηση και δεν έχει καταγγείλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για εντολή παρακολούθησης της. Τα καταθέτω έτσι απλά για την ιστορία.
Όλα αυτά, όμως, αναδεικνύουν τον πανικό σας, κύριε Μητσοτάκη. Είστε σε πανικό και δεν το κρύβετε. Δεν κρύβεται αυτό. Ακούστε, κύριε Μητσοτάκη. Δεν θα κρυφτείτε πίσω από δήθεν καταγγελίες.
Και ειλικρινά σας ζητώ, αν έχετε οποιαδήποτε σοβαρή καταγγελία, εμπεριστατωμένη καταγγελία που να αφορά την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τη διακυβέρνηση να μην διστάσετε αύριο κιόλας να την πάτε στον εισαγγελέα. Διότι «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».
Αναρωτιέμαι -όχι αναφερόμενος σε εσάς, αλλά στο Κοινοβούλιο- θα είχε, αλήθεια, έστω και ένα στοιχείο ο κ. Μητσοτάκης εδώ και τρία χρόνια -όχι τρεις μήνες, τρία χρόνια και κυβερνά- που ενοχοποιεί την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα το είχε δημοσιοποιήσει, δεν θα το είχε αξιοποιήσει;
Μας πήγατε -και το αναφέρατε τρεις φορές εδώ στην ομιλία σας- σε δύο ειδικά δικαστήρια. Για το σκάνδαλο Novartis, που θέλατε να το ονομάσετε «σκευωρία» και τελικά δεν πείστηκαν ούτε οι δικαστές που διορίστηκαν επί των ημερών σας ότι είναι σκευωρία. Μας πήγατε σε ειδικό δικαστήριο γιατί βάλαμε τους καναλάρχες να πληρώσουν και δεν θα στήνατε έστω μια εξεταστική επιτροπή, αν είχατε κάποια σοβαρή καταγγελία για παρακρατική λειτουργία της ΕΥΠ επί των ημερών μας και θέλετε να το πιστέψουμε αυτό;
Κύριε Μητσοτάκη, πιαστήκατε με τον «κοριό στο αυτί». Και τώρα προσπαθείτε ματαίως να ανακαλύψετε εκ των υστέρων συμψηφισμούς και αντιπερισπασμούς φθηνούς. Δεν πείθετε κανένα.
Εν πάση περιπτώσει, ποιο είναι το τελευταίο επιχείρημα που σας έμεινε; Όχι ότι είστε αθώος, αλλά ότι αυτό που κάνετε είναι κανονικότητα και όλοι το ίδιο κάνουν και όλοι το ίδιο είναι. Και δείτε τώρα σε τι ελεεινή θέση έχετε έρθει εσείς και έχετε φέρει και το κόμμα σας. Για να διασωθείτε, λέτε εσείς ότι είστε ίδιος με εμάς. Εμείς ίδιοι με εσάς. Δηλαδή, ότι εσείς οι άριστοι είστε οι ίδιοι με εμάς τους χείριστους, ότι εσείς οι πατριώτες είστε ίδιοι με εμάς τους προδότες, ότι εσείς οι μεταρρυθμιστές είστε ίδιοι με εμάς τους λαϊκιστές. Αυτό μας λέτε. Αν αυτό δεν είναι το «Πάρθιο βέλος» στον μύθο σας, στον μύθο που χτίζατε τόσα χρόνια, τον μύθο του αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρεύματος, τότε αναρωτιέμαι τι άλλο είναι, κύριε Μητσοτάκη.
Για να επανέλθω, δεν είμαστε όλοι το ίδιο, ούτε όλοι είναι ίδιοι. Δεν είμαστε όλοι γόνοι μιας αριστοκρατίας ή αριστείας εκ θεού και εξ ιστορίας, με δικαιώματα ιδιοκτησίας στο κράτος και τη χώρα. Δεν αντιμετωπίζουν όλοι σε αυτή την Αίθουσα -και δεν αναφέρομαι μόνο στη δική μας παράταξη- το κράτος ως λάφυρο και τους πολίτες ως παθητικούς δέκτες αδικίας και καταναλωτές προπαγάνδας.
Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να πω και δυο λόγια επί της ουσίας για όσα έζησα, ξέρω κι έχω πλήρη ευθύνη τους για την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε και ήμουν πρωθυπουργός, για να τελειώνουμε με αυτή την τοξική ισοπέδωση.
Κύριε Μητσοτάκη, εγώ δεν πήρα υπό την ευθύνη μου την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Αλλά, δεν πρόκειται να κάνω εδώ τον ανήξερο. Δεν πρόκειται να βγω και να πω αυτό το απίστευτο που είπατε, ότι δεν μπορεί να γνωρίζει ο πρωθυπουργός της χώρας ποιον παρακολουθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Δηλαδή, μας λέτε ότι εξ ορισμού η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και ο εκάστοτε διοικητής της φτιάχνει ένα στεγανό, ένα παρακράτος ανεξέλεγκτο από την ίδια τη δημοκρατία. Αδιανόητα πράγματα λέτε! Εκστομίζετε τέτοιες ανοησίες μέσα στον πανικό σας που αναρωτιέμαι ποιος σας τα λέει να τα πείτε αυτά.
Πείτε μου, κύριε Γεραπετρίτη, τι είναι αυτά που λέει ο πρωθυπουργός; Πού στέκουν αυτά τα πράγματα; Ποια συνταγματική επιταγή μπορεί να λέει ότι η ΕΥΠ μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να έχει γνώση ο πρωθυπουργός;
Σας διαβεβαιώνω λοιπόν, κυρία Πιπιλή, που είστε εκνευρισμένη σήμερα, και διαβεβαιώνω όλους τους Έλληνες που απαιτούν την αλήθεια ότι επί των ημερών μας ούτε θα μπορούσα να διανοηθώ ούτε φυσικά υπήρξε έστω και ένας εκλεγμένος εκπρόσωπος του ελληνικού λαού στη Βουλή και το Ευρωκοινοβούλιο που να έπεσε θύμα επισύνδεσης, είτε παράνομης είτε νόμιμης. Και μάλιστα για λόγους εθνικής ασφάλειας. Και ούτε ένας δημοσιογράφος γιατί μας ενοχλούσε για την έρευνα και τη δουλειά του.
Δεν διανοηθήκαμε και δεν διανοήθηκα ποτέ να προβώ σε τέτοια εγκληματική κακοποίηση του κράτους δικαίου. Δεν πήρα στον προσωπικό μου έλεγχο τη ΕΥΠ. Δεν άλλαξα τον νόμο για να κάνω διοικητή ένα τυχάρπαστο χωρίς τα απαραίτητα προσόντα πρόσωπο. Δεν ανέθεσα σε συγγενή μου την πολιτική της εποπτεία. Και προφανώς δεν έδωσα εντολή παρακολούθησης για κανέναν πολιτικό αρχηγό ή οποιονδήποτε άλλο πολιτικό μου αντίπαλο.
Επί των ημερών μας υπήρχαν παθογένειες; Υπήρχαν παθογένειες. Πρέπει να αλλάξουν; Ναι, αλλά επί των ημερών μας η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών προσανατολίστηκε όχι στον εσωτερικό εχθρό, αλλά στο οργανωμένο έγκλημα και στην προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας.
Και τα γνωρίζετε αυτά, κύριε Μητσοτάκη, διότι σχεδόν κάθε έξι μήνες με δική μου εντολή ο τότε διοικητής της ΕΥΠ σας ενημέρωνε αναλυτικά και εσάς και κάποιους εκ των συνεργατών σας.
Και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, κύριε Μητσοτάκη, και κάνατε μία αναφορά αλλά την κάνατε κουτσή, ότι επί των ημερών μας έγιναν δύο μεγάλες έρευνες και σας αφήσαμε δύο μεγάλους φακέλους για το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα. Και οι δύο εστάλησαν στον εισαγγελέα, δώδεκα μήνες η μία έρευνα, δεκατέσσερις η άλλη. Και η μία έχει προχωρήσει στον δικαστικό της δρόμο, η άλλη δεν ξέρω γιατί δεν έχει προχωρήσει. Για αυτή η οποία προχώρησε στον δικαστικό δρόμο αποσπασματικά βγαίνουν κάποια στοιχεία από δικογραφίες, τα όποια στοιχεία έχετε την αφέλεια εσείς εδώ ως πρωθυπουργός να επικαλείστε στη Βουλή, ενώ τα γνωρίζετε όλα και μπερδεύετε και επίθετα απ’ ό,τι κατάλαβα.
Θέλω να σας πω όμως ακόμα και αν μπερδεύστε ότι ουδέποτε ακόμα και για το έγκλημα επί των ημερών μας δεν υπήρξε επισύνδεση βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου με εντολή της ΕΥΠ. Ουδέποτε. Αν κάποιος βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου συνομιλούσε με κυκλώματα εγκληματικά και άρα κάποια στιγμή καταγράφηκε, είναι άλλο. Μην θορυβείτε, είναι άλλο. Αυτό είναι το επιφώνημα της άγνοιας, της αφέλειας ή είναι της απορίας; Αν είναι το επιφώνημα της απορίας, να σας τις λύσουμε όλες τις απορίες. Επαναλαμβάνω, καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται.
Και για να τελειώνουμε λοιπόν με αυτούς τους φτηνούς αντιπερισπασμούς, που κάποτε αγγίζουν και τα όρια της προβοκάτσιας, θέλετε, κύριε Μητσοτάκη, -σας έπιασε τώρα, τρία χρόνια δεν το είχατε αυτό, αλλά τώρα σας έπιασε, που πιαστήκατε με τον κοριό στο αυτί- να ελέγξετε την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ; Κάντε εξεταστική μόνο για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, άλλη όμως, προσέξτε άλλη. Όσες εξεταστικές θέλετε, πλειοψηφία έχετε.
Δεν είναι ανάγκη να εκτίθεστε, για να κρατάτε σε αγωνία κάποιους δικούς σας, να μιλάτε για εξεταστική από το 2012. Ποιον θέλετε να φοβερίσετε; Ποιον θέλετε να κρατήσετε; Τον κ. Σαμαρά, που ήταν πρωθυπουργός, ή τον κ. Δένδια, που τότε ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη; Αφήστε λοιπόν τα εσωκομματικά σας κόλπα και τις μαφιόζικες πρακτικές. Φτιάξτε ξεχωριστή εξεταστική για την περίοδο 2015-2019 και μόνο. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα!
Αλλά μην διανοείστε να αποδράσετε από τη διερεύνηση της αλήθειας για την παράνομη παρακολούθηση του Αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, του κυρίου Ανδρουλάκη, και του δημοσιογράφου, του κ. Κουκάκη. Η έρευνα αυτή θα γίνει και πρέπει να γίνει αυτοτελώς και κατά προτεραιότητα.
Επανέρχομαι τώρα σε ένα ακόμα κρίσιμο ερώτημα που δεν απαντήσατε: Πόσοι ακόμα παρακολουθούνται ή παρακολουθήθηκαν επί των ημερών σας, βουλευτές, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφοι;
Έχω δύο δημοσιεύματα από την Καθημερινή. Το ένα είναι στις 14 Αυγούστου και το άλλο στις 24 Αυγούστου και μιλάνε για επτά ή οκτώ πολιτικά πρόσωπα.
Τα καταθέτω στα Πρακτικά.
Θα απαντήσετε σε αυτά; Δεν το λέει η Αυγή. Δεν το λένε, βέβαια, και οι New York Times που είναι ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι Financial Times που έχει εισπηδήσει η «κόκκινη ασθένεια», το λέει η Καθημερινή. Θα απαντήσετε σε αυτά τα δημοσιεύματα; Πόσοι ακόμα;
Είπα, λοιπόν, στην πρωτομιλία μου και το επαναλαμβάνω ότι δεν μας αρκεί εδώ να ανεβείτε στο Βήμα στην τριτομιλία σας και να μας πείτε «εξ όσων γνωρίζω, κανείς ακόμα», γιατί το ξέρουμε το έργο: «δεν ήξερα, ο ανιψιός μου φταίει». Υπάρχει μία και μόνο ουσιαστική απάντηση. Είτε θα καταργήσετε την τροπολογία που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να διερευνήσει για τον κάθε πολίτη εάν έπεσε θύμα παρακολούθησης και μάλιστα αναδρομικά, ώστε να μπορούν να το πληροφορηθούν όλοι οι βουλευτές, όσοι το επιθυμούν. Σε κάποιους μπορεί να αρέσει να παρακολουθούνται. Πρόβλημά σας, δεν έχω θέμα εγώ! Πρόβλημά σας, μπορεί να σας αρέσει. Πιστεύω, όμως, ότι στην πλειοψηφία τους δεν τους αρέσει. Άρα, λοιπόν, είτε θα εξαγγείλετε τώρα την κατάργηση της συγκεκριμένης τροπολογίας, ώστε όσοι έχουν την όποια υποψία να πάνε στην ΑΔΑΕ και αναδρομικά να ερευνήσει εάν υπήρξε επισύνδεση στο κινητό τους τηλέφωνο, είτε εάν δεν το κάνετε, η απάντησή σας είναι ότι είστε ένοχος και φοβάστε, κύριε Μητσοτάκη.
Δύο παρατηρήσεις ακόμα και θα κλείσω. Μας είπε ο πρωθυπουργός ότι δεν έχουμε προτάσεις. Ίσως να είναι και μια ευκαιρία να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος, για να καταλάβει τι εννοώ όταν λέω ότι δεν αρκεί απλώς να εναλλασσόμαστε στην εξουσία, αλλά πρέπει να κάνουμε γενναίες μεταρρυθμίσεις, να ενισχύσουμε το κράτος δικαίου, τη λογοδοσία, τη δημοκρατία στον τόπο μας. Αυτό είπα.
Ξέρετε κάτι, κύριε Μητσοτάκη; Είναι πολύ αστείο στις ημέρες μας να προσπαθείτε να δημιουργήσετε ένα κλίμα εσωτερικού εχθρού αλλά ταυτόχρονα και κινδύνου απώλειας της ασφάλειας της χώρας, εάν η κυβέρνησή σας πληγεί. Στη δημοκρατία οι κυβερνήσεις εναλλάσσονται, η λαϊκή ετυμηγορία κρίνει. Δεν είστε ταυτισμένος εσείς με το εθνικό συμφέρον, όπως κανένας πολιτικός και κανένα κόμμα. Δεν υπάρχει, λοιπόν, κανένας κίνδυνος αποσταθεροποίησης, όπως λέτε, ή παράλυσης διακυβέρνησης, εάν εσείς ξαφνικά απωλέσετε την πλειοψηφία και δεν είστε πρωθυπουργός.
Εν τοιαύτη περιπτώσει, εάν είναι παράλυτη μια κυβέρνηση που θα προκύψει από τη λαϊκή εντολή και θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας, η δική σας σήμερα δεν είναι παράλυτη; Πώς θα πάτε να αντικρύσετε τους Ευρωπαίους εταίρους σας μετά απ’ αυτό το διεθνές κάζο που έχετε υποστεί; Πώς θα πάτε; Είστε ο πρωθυπουργός των υποκλοπών. Αυτό έχει καταγραφεί, έχει τελειώσει. Πώς θα πάτε;
Μια δεύτερη παρατήρηση. Έχετε μια αγωνιώδη προσπάθεια να αλλάξετε την ατζέντα. Κάνατε ένα μακροσκελές διάγγελμα στις 20 του Αυγούστου, ότι δήθεν εσείς, κύριε Μητσοτάκη, και η κυβέρνησή σας μας έβγαλε από τα μνημόνια.
Κύριε Μητσοτάκη, εντάξει, υποκλοπέας συνδιαλέξεων να είστε, αλλά και υποκλοπέας της εξόδου από τα μνημόνια δεν μπορεί να είστε! Από τα μνημόνια έβγαλε τη χώρα η κυβέρνηση που πλήρωσε γι’ αυτό και πολιτικό κόστος και «μάτωσε» και την έστησε όρθια ξανά. Πήραμε και την έξοδο από τα μνημόνια και τον ορίζοντα της εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία, ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την αναγγελία της εξόδου από τα μνημόνια.
Κλείνω. Προτάσεις. Οποιαδήποτε συζήτηση και πρόταση, προκειμένου όχι μόνο να καλύψουμε το συλλογικό για τη δημοκρατία μας τραύμα, αλλά να δημιουργήσουμε και θεσμούς, αντίβαρα, ώστε καμία άλλη κυβέρνηση και κανένας άλλος μηχανισμός να μην επιχειρήσει αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης, οφείλει να ξεκινά από την άμεση κατάργηση του άρθρου 87 του ν. 4790/2021 για την ΑΔΑΕ.
Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι οφείλουμε να ορίσουμε νομοθετικά την έννοια της εθνικής ασφάλειας, προκειμένου η Εθνική Υπηρεσία να μπορεί να επικεντρωθεί στα καθήκοντά της, σε αυτά που την αφορούν: τα γεωπολιτικά καθήκοντά της και την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και κατασκοπείας και όχι με εκείνους που βαφτίζονται ως εσωτερικοί εχθροί.
Τρίτον, πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τεκμηριωμένη αιτιολογία των εισαγγελικών διατάξεων που αφορούν λόγους εθνικής ασφάλειας. Τι θα πει αυτό;
Τέταρτον, η έγκριση των παρακολουθήσεων να μην γίνεται από εισαγγελικό λειτουργό και μάλιστα ενταγμένο στην ΕΥΠ, αλλά από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς εξοικειωμένους με τον έλεγχο της νομιμότητας της διοικητικής δράσης. Σε αυτούς πρέπει να γνωστοποιούνται το όνομα και η ιδιότητα του θιγόμενου από άρση απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας, που πρέπει να είναι απολύτως τεκμηριωμένη.
Πέμπτον, η επιλογή του διοικητή της ΕΥΠ –το είχα προτείνει και πέρυσι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης- πρέπει να γίνεται με διαδικασία στην οποία θα συμμετέχει ουσιαστικά –όχι έκφραση γνώμης- η Επιτροπή Θεσμών, αλλά και η ΑΔΑΕ.
Έκτον, χρειάζεται ενίσχυση η ΑΔΑΕ, ενίσχυση με προσωπικό, επιστήμονες και τεχνικά μέσα, με ένα πρόγραμμα άμεσης κάλυψης των σχετικών αναγκών. Πρέπει να αποκτήσει ρητή αρμοδιότητα έκφρασης γνώμης για την επάρκεια της αιτιολογίας των διατάξεων άρσης του απορρήτου και για την τυπική μόνο ή ουσιαστική τήρηση των όρων και προϋποθέσεων του νόμου από τη δικαστική αρχή που εγκρίνει τα αιτήματα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Και, τέλος, η εποπτεία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας επί της ΕΥΠ πρέπει να ενισχυθεί, χωρίς τη δυνατότητα να της αντιταχθεί οποιουδήποτε είδους απόρρητο σχετικά με τις δαπάνες και τις συμβάσεις της. Προσέξτε το αυτό το τελευταίο, γιατί φοβάμαι ότι και εκεί θα ανοίξει μια μεγάλη φάμπρικα με τα απόρρητα, το ύψος τους και τις συμβάσεις.
Σας ευχαριστώ.