Δηλώσεις του Προέδρου της Κ.Ο. Αλ. Τσίπρα για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία

Ελπίζω η μετάλλαξη του Πρωθυπουργού χθες ενώπιον των Τούρκων διπλωματών και η υπενθύμιση των αυτονόητων  δεσμεύσεων της Τουρκίας απέναντι στο διεθνές δίκαιο να είναι μια ειλικρινής πράξη, να είναι πραγματικότητα και όχι μέρος ενός επικοινωνιακού σχεδίου που θέλει να θολώσει τα νερά.

Κι αυτό το λέω, γιατί την ίδια στιγμή που ο Πρωθυπουργός κάνει αναφορά στο αυτονόητο, ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. περνάει μόνο μέσα από τη λύση του Κυπριακού, η κυβέρνησή του έχει συναινέσει στο ξεπάγωμα της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας χωρίς  κανένα αντάλλαγμα, χωρίς καμία πρόοδο στο Κυπριακό. Και την ίδια στιγμή που κάνει αναφορά στις υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι και στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου, δεν φαίνεται να κάνει καμία αναφορά στις αξιώσεις της τουρκικής πλευράς να βγει το Καστελόριζο έξω από τη συζήτηση για την αποκλειστική οικονομική ζώνη, δηλαδή τα δικαιώματα του Καστελόριζου να μην χρησιμοποιηθούν από τη δική μας πλευρά.

Ελπίζουμε να είναι ειλικρινής αυτή η αλλαγή, όπως ελπίζουμε να υπάρξει μια ουσιαστική πρόοδος στο διάλογο και μια ουσιαστική πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που δεν θα είναι τεχνητή, ψεύτικη, δεν θα έχει να κάνει με την εικόνα, αλλά  με την ουσία.

Σε κάθε περίπτωση καλούμε τον Πρωθυπουργό να ενημερώσει επίσημα τα πολιτικά κόμματα και υπεύθυνα για όλα όσα έχουν συμβεί, για το προχώρημα των συνομιλιών, αν αυτές υπάρχουν, κυρίως όμως για το τι ειπώθηκε κατά τη διάρκεια  της συζήτησής του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, μιας συζήτησης που δεν καταγράφηκε ποτέ στα πρακτικά.