Δηλώσεις του Πρόεδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα μετά την επίσκεψη του στο ψυχιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το «ΚΕΘΕΑ – Ιθάκη»

Σήμερα επέλεξα να επισκεφθώ το Ψυχιατρείο και την ΙΘΑΚΗ. Θεωρώ ότι στην περίοδο της κρίσης πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και βαρύτητα στους συμπολίτες μας που βρίσκονται χωρίς φωνή, χωρίς δικαιώματα, χωρίς δυνατότητα να διεκδικήσουν. Στους συμπολίτες μας που έχουν άμεση την ανάγκη της στήριξης και της θαλπωρής των κοινωνικών κρατικών δομών. Και οι πρώτοι οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν την αναλγησία της κρίσης θα είναι αυτοί. Μπορεί για κάποιους να φαίνεται πολυτέλεια, όμως οι συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη πρέπει να προστατευθούν πρώτα απ΄ όλα. Και χρειάζεται μια ασπίδα αλληλεγγύης και προστασίας  στους συμπολίτες μας, στους πιο αδύναμους.

  • Για κυβέρνηση Παπαδήμου

Η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι μια κυβέρνηση που ήδη δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης. Υποτίθεται ότι  συγκροτήθηκε προκειμένου να υλοποιήσει τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Αυτές οι αποφάσεις είναι ήδη στον αέρα. Το PSI, το κούρεμα του χρέους, αν κλείσει στις απαιτήσεις των δανειστών, των τραπεζιτών στο 8%, θα είναι δώρο άδωρον, ενώ η μετατροπή του δικαίου του χρέους  στο αγγλοσαξωνικό δίκαιο, θα είναι μια μεγάλη καταστροφή, θα είναι έγκλημα για όσους το αποδεχθούν.

Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Τώρα θέλουν να πάρουν και άλλα μέτρα. Και μάλιστα ψάχνουν τρόπο να χτυπήσουν τους πιο αδύναμους,. Τους συνταξιούχους, αυτούς οι οποίοι δεν έχουν άλλη δυνατότητα να σταθούν. Είναι  ελεεινοί και τρισάθλιοι όσοι σκέφτονται να μειώσουν περαιτέρω τους μισθούς και τις συντάξεις.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου, η εγχώρια τρόικα των τριών κομμάτων της μνημονιακής συνεργασίας, πρέπει να καταλάβει ότι δεν έχει την ανοχή του ελληνικού λαού. Δεν θα μπορέσει τελικά να αποφύγει τις εκλογές. Δεν θα μπορέσει να αποφύγει την εκλογική συντριβή,. Είτε αυτό γίνει με το τρικ του ανασχηματισμού, είτε με το τρικ της σύντομης προεκλογικής περιόδου. Τις εκλογές δεν θα τις αποφύγουν, ούτε τη συντριβή θα αποφύγουν.

Αυτό που χρειάζεται όμως είναι όλοι όσοι συμφωνούμε ότι πρέπει να σταματήσουμε αυτή τη λαίλαπα να αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη. Να συνεργαστούμε όλες οι δυνάμεις που θέλουμε να ανατρέψουμε το μνημόνιο. Έχουμε ιστορική ευθύνη απέναντι στο λαό, ιστορική ευθύνη απέναντι στον τόπο. Να συγκροτήσουμε το αντίπαλο δέος, να δώσουμε σάρκα και οστά στις ελπίδες και τις προσδοκίες του λαού μας.

–    Πάντως η κα Παπαρήγα απ΄ότι φαίνεται δεν έχει την πρόθεση για μια τέτοια συνεργασία της ευρύτερης αριστεράς.. Υπάρχει μια απροθυμία γενικότερη…

Ο καθένας μας κρίνεται καθημερινά και αυτοί οι οποίοι τελικά θα δημιουργήσουν τις δυνατότητες μιας μεγάλης ανατροπής  είναι ο κόσμος, είναι οι πολίτες, είναι ο λαός μας. Εμείς σ΄ αυτούς πρωτίστως απευθυνόμαστε και έχουμε θετικά μηνύματα.