ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΕΝΡΙΚΟ ΛΕΤΑ

βίντεο

Είχα την ευκαιρία να κουβεντιάσω με τον Ενρίκο Λέτα, τον Ιταλό Πρωθυπουργό, και να τον ενημερώσω για τις βασικές θέσεις της υποψηφιότητάς μου για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Του εξήγησα ότι βασικό μήνυμα της υποψηφιότητάς μου είναι ότι η λιτότητα σκοτώνει την Ευρώπη κι ότι αν θέλουμε να διατηρήσουμε την Eνωμένη Ευρώπη οφείλουμε να επενδύσουμε στη δημοκρατία και στην κοινωνική συνοχή, άρα να σταματήσουμε άμεσα τα σκληρά προγράμματα της λιτότητας, ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο.

Είχα την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις οικονομικές εξελίξεις και για την αναγκαία συνεργασία των λαών του Νότου που επιμένουν να σταματήσουμε αυτή την αδιέξοδη πολιτική προκειμένου να επενδύσουμε σε πολιτικές ανάπτυξης, σε πολιτικές που ενισχύουν την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

Του εξέφρασα επίσης την κάθετη αντίθεσή μας στο ισχύον πλαίσιο της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Ένα πλαίσιο που αναγκάζει τις χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, να μετατρέπονται σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών, καθώς οι μετανάστες που έρχονται στις χώρες μας δεν θέλουν να μείνουν εδώ, αλλά θέλουν να προχωρήσουν προς τις χώρες εκείνες του Βορρά όπου θα μπορέσουν να βρουν πιο εύκολα εργασία. Του εξέφρασα λοιπόν την άποψη ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο ΙΙ και να υπάρξει μια πιο δίκαιη και αλληλέγγυα κατανομή των βαρών, διότι Ευρώπη πάνω απ΄ όλα σημαίνει αλληλεγγύη. Κι όπως προχθές δήλωσε και ο Γερμανός φιλόσοφος ο Χάμπερμας θέλουμε μια Ένωση Ευρωπαϊκή και όχι μια Ένωση Γερμανική. Θέλουμε μια Ένωση των λαών της Ευρώπης και όχι μια Ένωση που θα νοιάζεται μόνο για τα κέρδη των τραπεζών.

Ήταν νομίζω μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση. Με ρώτησε βεβαίως αν σκοπεύω να ασχοληθώ ενεργά με τη νέα λίστα που θα κατέλθει στις ευρωπαϊκές εκλογές, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Του εξήγησα ότι δεν θέλω να είμαι ένας Ιταλός πολιτικός, αλλά ένας πολιτικός που με αφετηρία την Ελλάδα θα βάλω το δικό μου λιθαράκι για την αναγκαία συνεργασία των λαών προκειμένου να επιστρέψει η δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη.

–    Βρήκατε ανταπόκριση; Είδατε η κρίση να απασχολεί και τον Λέτα από τη δική του σκοπιά;

Νομίζω ότι σε πολλά σημεία υπήρξε κοινή διαπίστωση. Η κρίση αυτή είναι καταστροφική. Επενεργεί με τρόπο διαλυτικό τόσο στον κοινωνικό ιστό όσο και στο πολιτικό σύστημα. Ως εκ τούτου νομίζω ότι υπήρξαν πολλά σημεία στα οποία μπορεί κανείς να πει ότι ο προβληματισμός μας είναι κοινός.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ