Δήλωση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, κατά την επίσκεψή του στους μετανάστες απεργούς πείνας στο Μέγαρο «Υπατία»

Πήραμε την πρωτοβουλία με τον Θοδωρή Δρίτσα, να επισκεφτούμε, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τους απεργούς πείνας εργάτες μετανάστες που διεκδικούν δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Και διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι όλα όσα ακούγαμε το τελευταίο διάστημα, ότι εδώ στο κτίριο «Υπατία» υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι στοιβαγμένοι, που διεκδικούν την αξιοπρέπειά τους, διεκδικούν δικαίωμα στη ζωή και είναι αποφασισμένοι να δώσουν την ίδια τους τη ζωή προκειμένου να την αποκτήσουν.

Οι απεργοί δεν παίζουν, όπως κάποιοι νομίζουν. Προσφέρουν την ίδια τους τη ζωή. Η κυβέρνηση παίζει. Παλινωδεί εδώ και αρκετές μέρες. Δε γνωρίζω αν αυτό οφείλεται σε αδυναμία ενδοκυβερνητικής συνεννόησης, αν αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει αποφασίσει μια συγκεκριμένη στάση στο μεταναστευτικό για να χαϊδεύει τα αφτιά της κοινής γνώμης. Όμως εδώ έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν.

Οφείλουν να αναλάβουν σοβαρά τις ευθύνες τους. Πρώτα απ΄ όλα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Διότι η πιθανότητα να χαθεί ανθρώπινη ζωή είναι πια πάρα πολύ σοβαρή, όσο περνούν οι ώρες, όσο περνούν τα λεπτά. Ένα ζήτημα που θα μπορούσε να έχει λυθεί από την πρώτη στιγμή και υπάρχουν τρόποι, υπάρχουν λύσεις. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να έρθει σε επαφή με τους απεργούς και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους. Βεβαίως πρέπει να αλλάξει ρότα και στην μεταναστευτική πολιτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει μία ολοκληρωμένη πρόταση νόμου, και βλέπουμε με χαρά το τελευταίο διάστημα να καταλαγιάζει αυτή η πολιτική υστερία και επικρατεί η λογική. Εάν δεν υπάρξει ένας ριζικός αναπροσανατολισμός στην μεταναστευτική πολιτική που θα δίνει τη δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, που για χρόνια ζουν σε αυτή τη χώρα και είναι καλά όταν μαζεύουν τις ελιές μας, φροντίζουν τους ηλικιωμένους γέροντές μας, αλλά δεν θέλουμε να τους αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να έχουν χαρτιά, εάν δεν αλλάξει αυτή η αντίληψη τότε είμαστε μπροστά σε γενικευμένες κοινωνικές συγκρούσεις. Πρέπει να τις αποφύγουμε. Οφείλουμε να τις αποφύγουμε, οφείλουμε να αφουγκραστούμε το πρόβλημα για να λειτουργήσουμε με βάση τη λογική. Απευθύνουμε, λοιπόν, έκκληση στον Πρωθυπουργό  και στην κυβέρνηση άμεσα στις επόμενες ώρες να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

  • Ερ: Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τους απεργούς πείνας ως παράνομους μετανάστες και λέει ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιηθούν. Εμφανίζεται αμετακίνητη, την ίδια ώρα που το ένα Υπουργείο πετάει το μπαλάκι στο άλλο Υπουργείο.

Γιʼ αυτό είπα πιο πριν ότι οι μετανάστες δεν παίζουν, αλλά η κυβέρνηση παίζει. Νομίζω ότι υπάρχει λύση στο πρόβλημα. Η δικαίωση των αιτημάτων των μεταναστών δεν είναι μια παράνομη πράξη. Είναι κάτι το οποίο δικαιολογείται άμεσα για την εκτόνωση της κρίσης, αλλά νομίζω ότι υπάρχει τρόπος και θεσμικά να βρεθεί λύση χωρίς, αυτό που θα έλεγε κανείς, εκτροπή από το νομικό πλαίσιο. Το  υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Από εκεί και πέρα στο συνολικό ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής θέλει ουσιαστικές νομοθετικές τροποποιήσεις.

Εμείς έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση. Με χαρά ακούμε ότι και στην κυβέρνηση αρχίζουν να το σκέφτονται διαφορετικά, αρχίζουν αυτές οι κορώνες της μηδενικής ανοχής να μένουν ως κορώνες επικοινωνιακής κατανάλωσης. Διότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό, είναι πρόβλημα το οποίο θα το βρίσκουμε διαρκώς μπροστά μας και ελπίζουμε πρώτα και κύρια να βρεθεί άμεσα λύση να μην χαθεί ανθρώπινη ζωή. Θα ήταν τραγωδία να χαθεί ανθρώπινη ζωή. Ποιος μπορεί σήμερα να πάρει αυτή την ευθύνη; Από εκεί και πέρα οι  νομοθετικές τροποποιήσεις που χρειάζονται στην κατεύθυνση της πρότασης νόμου που έχουμε καταθέσει, για την αποσύνδεση της άδειας παραμονής από τα ένσημα – ιδίως σε μια περίοδο κρίσης οι Έλληνες δεν μπορούν να έχουν ένσημα, πόσο μάλλον οι μετανάστες –  νομίζω ότι είναι ζητήματα που πρέπει να τα δει κανείς με νηφαλιότητα, με τον ορθό λόγο και όχι με ακραίες και υστερικές τοποθετήσεις.