Δήλωση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα σχετικά με το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009

Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από το κλείσιμο της αυτοδιοικητικής κάλπης, και η σιγή ασυρμάτου που είχε κηρύξει η Eurostat, προκειμένου να διευκολύνει την κυβέρνηση να κάνει εκλογές, έληξε.

Το αναθεωρημένο έλλειμμα έχει ήδη φορτωθεί στην πλάτη της ελληνικής οικονομίας και θα αποτελέσει την αφορμή για νέα ακόμα πιο σκληρά  και αντικοινωνικά μέτρα. Μέτρα όμως, που είναι ήδη προσυμφωνημένα από την υπογραφή του μνημονίου τον προηγούμενο Μάη.

Είχαμε πει εξαρχής ότι το μνημόνιο δεν είναι η σωτηρία αλλά η χρεοκοπία της κοινωνίας και της οικονομίας. Οι όροι του είναι καταστροφικοί και οι στόχοι του άπιαστοι. Με αυτή την πολιτική, η αναδιάρθρωση του χρέους καθίσταται ολοένα και πιο αναπόφευκτη. Και η κυβέρνηση, αντί να επεξεργάζεται σχέδιο απεμπλοκής, παζαρεύει τώρα την επιμήκυνση του μνημονίου. Δηλαδή παζαρεύει την χρονική επιμήκυνση της ύφεσης, της λιτότητας, της κοινωνικής κατεδάφισης.

Είναι προφανές, ότι αυτή η επιλογή της κυβέρνησης είναι συντριπτικά μειοψηφική στην ελληνική κοινωνία. Ανάγκη των καιρών δεν είναι η παράταση  αλλά η απεμπλοκή της χώρας μας από το μνημόνιο της χρεοκοπίας και η αναζήτηση του άλλου δρόμου. Του δρόμου της κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης, με αναδιανομή του πλούτου και κοινωνική δικαιοσύνη.