ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ Euronews ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝ ΣΟΥΛΤΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΧΑΡΑΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ

Διάβασα με έκπληξη και απορία τη δήλωση του κ. Σουλτς, με αφορμή τις εξελίξεις στην Κριμαία, για επαναχάραξη συνόρων στην Ευρώπη.

Αναρωτιέμαι: Έχει απωλέσει τη μνήμη του ο κ. Σουλτς ή η συμμαχία του με την κυρία Μέρκελ τον εξωθεί σε ανακρίβειες;

Μήπως ξέχασε τη Γιουγκοσλαβία; Ή μήπως δεν γνωρίζει ότι, για πρώτη φορά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύνορα στην Ευρώπη παραβιάστηκαν με την εισβολή των στρατευμάτων του Αττίλα στην Κύπρο;

Αυτό που, πράγματι, συμβαίνει για πρώτη φορά σήμερα, με αφορμή την Ουκρανία,  είναι η στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση μιας κυβέρνησης  με ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία, που παραβιάζει το Σύνταγμα της χώρας της. Στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνήθηκε το δικό της προηγούμενο, με την επιβολή κυρώσεων στην Αυστρία το 2000, όταν στην κυβέρνηση συμμετείχε το ακροδεξιό κόμμα του Γιεργκ Χάιντερ. Και προχωρά σε ψυχροπολεμικές ακροβασίες με τη Ρωσία.

Τέτοιες δηλώσεις παραπέμπουν στο σκοτάδι του Ψυχρού Πολέμου. Αποδεικνύουν ότι ο κ. Σουλτς έχει εγκαταλείψει τη μεταπολεμική σοσιαλδημοκρατική παράδοση – και ιδιαίτερα την εμπνευσμένη Ostpolitik. Και μάλλον βρίσκεται πιο κοντά στην κυρία Μέρκελ παρά στον Βίλυ Μπραντ.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ