Επιστολή του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού
κ. Κυριτσάκη Δημήτριο.

Κοινοποίηση:  Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
κ. Φίλιππο Πετσάλνικο

Αθήνα, 12.04.11

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Από την Ειδική Γραμματεία του Προέδρου της Βουλής, μου κοινοποιήθηκε την 6η Απριλίου επιστολή σας προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, με την παράκληση να έρθει σε γνώση της Εθνικής Αντιπροσωπείας.

Στην επιστολή σας, αναφέρετε πως η καταγγελία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την κατάσταση στην αγορά των καυσίμων έτυχε «προτεραιοποίησης», λόγω του πάντα επίκαιρου θέματος των πετρελαιοειδών. Σας υπενθυμίζω ότι η καταγγελία από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έγινε το 2006 και η υπόθεση συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού το 2010. Η καθυστέρηση εκδίκασης της καταγγελίας αυτής για 4 ολόκληρα χρόνια μάλλον δεν αποτελεί παράδειγμα υπόθεσης που έτυχε «προτεραιοποίησης».

Στην επιστολή σας, δεν θεωρείτε πως είναι αντιδεοντολογικό ο εισηγητής της υπόθεσης να έχει συνεργαστεί στο παρελθόν σε «επιστημονικό επίπεδο» με τον δικηγόρο της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια, ο οποίος μάλιστα τυγχάνει και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Παραδέχεστε επίσης, ότι και σε άλλες υποθέσεις που απασχόλησαν την  Επιτροπή, ο ίδιος εισηγητής ήταν αντίδικος με τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού και νυν εκπρόσωπο διαφόρων εταιρειών. Επειδή η εποχή του «ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό» έχει παρέλθει οριστικά, εκτιμώ ότι είναι αδιανόητο σε τέτοιες υποθέσεις οι εισηγητές να μην θεωρούν υποχρέωσή τους να αυτοεξαιρεθούν.

Υπό αυτές τις εξελίξεις, είμαι υποχρεωμένος εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, να σας ζητήσω τα πρακτικά εκδίκασης όλων των υποθέσεων, στις οποίες ήταν εισηγητής εκ μέρους της Επιτροπής ο κ. Α. Κομνηνός και εκπρόσωπος των εταιρειών ο κ. Τζουγανάτος και το δικηγορικό του γραφείο, οι οποίοι χειρίστηκαν και την καταγγελία μας.

Τέλος, με μεγάλη έκπληξη διάβασα το σημείο (δ) της επιστολής σας προς τον Πρόεδρο της Βουλής. Από ότι θα διαπιστώσετε και από τα πρακτικά της Βουλής, τα οποία επισυνάπτω, στην ομιλία μου εγώ δεν έθεσα  ζήτημα  διαφωνίας ενός μέλους της εισηγητικής ομάδας. Από εσάς, τα πιο επίσημα χείλη, το πληροφορήθηκα διαβάζοντας την επιστολή σας.

Με τιμή,

Αλέξης  Τσίπρας