Ερώτηση του προέδρου της Κ.Ο., Αλέξη Τσίπρα και του βουλευτή Μ.Κριτσωτάκη προς τον υπουργό Υγείας με θέμα: Περικοπή επιδόματος μετακίνησης Νεφροπαθών

Δραματικές μειώσεις μεταξύ άλλων και στο επίδομα που δίνεται στους νεφροπαθείς οι οποίοι υποβάλλονται  σε αιμοκάθαρση για τις μετακινήσεις τους, φέρνει ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας.

Το επίδομα που χορηγείται στους νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, για την κάλυψη των εξόδων που κάνουν για τις συχνές μετακινήσεις τους, θα κυμαίνεται από 115 ευρώ έως 400 ευρώ το μήνα (ανάλογα με το μεταφορικό μέσο που χρησιμοποιούν), ενώ μέχρι σήμερα καλύπτονταν εξ ολοκλήρου, με την προσκόμιση των σχετικών αποδείξεων. Και ενώ στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας προβλέπεται για τις λοιπές ασθένειες σε εξαιρετικές περιπτώσεις και αεροπορική μεταφορά, δεν προβλέπεται για τους νεφροπαθείς, κάνοντας άνιση μεταχείριση και διάκριση σε βάρος των ΑμΕΑ όπως χαρακτηρίζονται οι νεφροπαθείς.

Είναι γνωστό και χρόνιο το πρόβλημα των πασχόντων που αναγκάζονται να μπαίνουν στην ταλαιπωρία της μετακίνησης, και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των απομακρυσμένων  νησιωτικών περιοχών, αφού οι μονάδες αιμοκάθαρσης είναι λίγες σε όλη την Ελλάδα.

Οι νεφροπαθείς είναι ασθενείς με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%,  η διαδικασία της αιμοκάθαρσης, 3 φορές την εβδομάδα, είναι ιδιαίτερα επώδυνη και απαραίτητη και η ποιότητα ζωή τους έχει πληγεί δραματικά, καθώς εξαρτώνται από την ύπαρξη μονάδας αιμοκάθαρσης.

Κι ενώ το κράτος οφείλει να  δημιουργήσει μονάδες αιμοκάθαρσης σε όλα τα νοσοκομεία για την καλύτερη δυνατή πρόσβαση των ασθενών, που αναγκάζονται να υφίστανται σε πολλές περιοχές την ταλαιπωρία της πολύωρης μετακίνησης τις ημέρες της αιμοκάθαρσης, η κυβέρνηση επιδεικνύοντας μια ακόμη μορφή αναλγησίας, βρήκε να ασκήσει τη βίαιη και άδικη εισπρακτική πολιτική της, σε μια ακόμη ευπαθή ομάδα πολιτών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Με βάση ποια αξιολόγηση και κριτήρια μειώνεται το συγκεκριμένο επίδομα;

2. Θα αποκαταστήσετε άμεσα αυτήν την απαράδεκτη και άδικη περικοπή του επιδόματος μετακίνησης των νεφροπαθών;

3. Υπάρχει προγραμματισμός δημιουργίας δημόσιων μονάδων αιμοκάθαρσης σε περιοχές που η πρόσβαση είναι χρονοβόρα, δαπανηρή και προβληματική;

4. Γιατί κάνει διάκριση στους νεφροπαθείς σε σύγκριση με τις άλλες ασθένειες;

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ