Η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση που να νοιάζεται για τους πολλούς
Η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση που να νοιάζεται για τους πολλούς

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση που να νοιάζεται για τους πολλούς

Άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στην Αυγή της Κυριακής (14/05/2023)

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι κρίσιμες. Και κάθε απόπειρα να μειωθεί η σημασία τους και να εμφανιστούν ως «πρώτος γύρος» υπηρετεί σκοπιμότητες και δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Από τις εκλογές αυτές είναι πιθανότατο, αν όχι σίγουρο, ότι θα προκύψει κυβέρνηση. Αν η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα, ο Κ. Μητσοτάκης, ό,τι κι αν δηλώνει σήμερα, θα μετέλθει όλων των μέσων προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, τότε ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης από προσδοκία θα γίνει πραγματικότητα.
Την κρισιμότητα, όμως, των εκλογών δεν την καθορίζει μόνο το γεγονός ότι από αυτές θα προκύψει κυβέρνηση. Την καθορίζουν τα διλήμματα που έχει θέσει η πραγματικότητα τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Θα δώσουν οι πολίτες πράσινο φως στον κύριο Μητσοτάκη να συνεχίσει την πολιτική της ασυδοσίας του πλούτου, της αισχροκέρδειας, των προνομίων, στο ένα άκρο, και της συμπίεσης του εισοδήματος των εργαζομένων και της μεσαίας τάξης στο άλλο; Να συνεχιστούν η οικογενειοκρατία, το ενδημικό ρουσφέτι, η επέλαση στα δημόσια ταμεία, το πάρτι της ΔΕΗ και των άλλων οργανισμών; Να ανοίξει ο δρόμος για τσουνάμι πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης; Να πάρουν παράταση το παρακράτος, οι υποκλοπές, η απαξίωση της Παιδείας, η διάλυση του ΕΣΥ; Να παίζονται στα ζάρια του κέρδους και του κομματισμού ακόμα και ανθρώπινες ζωές, όπως έγινε στα Τέμπη; Να ολοκληρωθεί το ξεπούλημα της περιουσίας του κράτους, μαζί με κάθε ίχνος προστασίας των πολλών;
Ή θα επιλέξουν και θα στηρίξουν την αλλαγή; Μια πολιτική ριζικά αντίθετη, που θα αντιστρέψει την πορεία της χώρας; Με την κοινωνική πλειοψηφία, τους νέους, τους εργαζόμενους, τη μεσαία τάξη στο κέντρο της προσοχής; Με την αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου και την προσπάθεια να γίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα και να πάψει επιτέλους να είναι παρίας της Ευρώπης; Επιγραμματικά: Μητσοτάκης ή αλλαγή; Μητσοτάκης ή δικαιοσύνη;
Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν καμιά αμφιβολία και καμιά ταλάντευση. Μια δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη θα είναι καταστροφική για την οικονομία, την κοινωνική πλειοψηφία, την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια και τη ζωή των πολλών, τους θεσμούς, τη χώρα. Ό,τι και να λέει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, ό,τι και να υπόσχεται προεκλογικά, δεν έχει καμιά αξία. Μια ματιά στην τύχη των υποσχέσεων που έδωσε το 2019 αρκεί για να πείσει και τον πιο δύσπιστο. Όλοι θυμόμαστε τι έταξε για το κράτος, τη μεσαία τάξη, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους. Και όλοι ξέρουμε τι έκανε τελικά. Σε ποια ασχήμια κατέληξε η ομορφιά των υποσχέσεών του.
Ένας είναι συνεπώς ο δρόμος για κάθε δημοκρατικό πολίτη: ο δρόμος της αποφασιστικής και τελεσίδικης ήττας του κυρίου Μητσοτάκη και της πολιτικής του. Κι αυτός ο δρόμος, όπως έχουν έρθει τα πράγματα και όπως προκύπτει από την πραγματικότητα των συσχετισμών, ταυτίζεται με τον δρόμο της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει ήττα Μητσοτάκη και Ν.Δ. χωρίς νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει αλλαγή χωρίς νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχουν φως και ελπίδα χωρίς νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεπώς η αποτελεσματική ψήφος ήττας της Ν.Δ. Και μόνο αυτή «τιμωρεί» με τον πιο αποφασιστικό τρόπο τους υπεύθυνους για όσα έχει υποστεί η χώρα τα τελευταία χρόνια. Γιατί δεν υπάρχει πιο σκληρή τιμωρία για τους πρίγκιπες, τους γόνους, τους σπόνσορες και τη διαπλοκή από την απώλεια της εξουσίας τους.
Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι, όμως, μόνο ψήφος τιμωρίας και ήττας της Ν.Δ. Είναι κυρίως ψήφος ευθύνης. Το Συμβόλαιο Αλλαγής, που καταρτίσαμε και ζητούμε να υπογράψουν στις εκλογές οι πολίτες, συμπυκνώνει την ελπίδα και τη μετατρέπει σε πολιτική πράξη. Ρεαλιστικό αλλά και ριζοσπαστικό, προβλέπει άμεσα μέτρα ανακούφισης αλλά και μέτρα στήριξης των πολλών σε βάθος τετραετίας. Προβλέπει αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών. Αλλά και μια δύσκολη προσπάθεια, που είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε σε πέρας με οποιοδήποτε κόστος.
Την προσπάθεια να αποκτήσει επιτέλους η Ελλάδα ένα κράτος δίκαιο και αποτελεσματικό. Στην υπηρεσία του πολίτη και όχι μιας ελίτ που το λυμαίνεται και το παραλύει για δεκαετίες.
Και επειδή η Δικαιοσύνη πρέπει κάποτε να σπεύδει, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε γνωστή την απόφασή του να υλοποιήσει άμεσα με ΠΝΠ, πριν καν η νέα Βουλή συγκροτηθεί σε σώμα, τρία επείγοντα μέτρα: Αναστολή όλων των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι να νομοθετηθεί το πλαίσιο προστασίας. Μείωση έως μηδενισμού του ΦΠΑ στα τρόφιμα, καθώς και μείωση του ΕΦΚ. Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ΑΕΙ, καθώς και της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει, επίσης, μια σαφή εντολή του κυρίαρχου λαού στη δημοκρατική παράταξη για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας. Εκεί, μετά τις εκλογές, οι μικροκομματικές προεκλογικές υπερβολές λαμβάνουν τέλος. Η ευθύνη παίρνει τη θέση τους. Και κάθε κόμμα, κάθε δημοκρατική δύναμη, κάθε δημοκρατικός πολίτης θα κριθούν από την ετοιμότητά τους να συμβάλουν σε μια κυβέρνηση προόδου και μια πορεία αλλαγής. Και να κλείσουν οριστικά την πόρτα στα όνειρα της Ν.Δ. και του κυρίου Μητσοτάκη.
Το Συμβόλαιο Αλλαγής αποτελεί, επίσης, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα. Η πρώτη ευθύνη εδώ ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, που εμφανίζεται ως σοσιαλδημοκρατική δύναμη με αντίστοιχο πρόγραμμα. Η πρόκληση της πραγματικότητας είναι σαφής: Θα επιλέξει τον δρόμο της αλλαγής ή θα δεχτεί να εμπλακεί σε παιχνίδια εξουσίας καταστροφικά για τον τόπο και για το ίδιο; Είναι δυνατό να υποθέτει ο κύριος Ανδρουλάκης ότι αυτό που ζήτησε δημόσια, η διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών από τη Δικαιοσύνη, μπορεί να προχωρήσει με την κυβέρνηση της ενοχής και της συγκάλυψης; Εμείς, πάντως, απλώνουμε το χέρι στη συνεργασία και στη συμπόρευση.
Οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι μια ευκαιρία για τη χώρα που δεν πρέπει και δεν θα πάει χαμένη. Μεταξύ άλλων, γιατί με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δοθεί η ευκαιρία να κυβερνήσει για πρώτη φορά με το πρόγραμμά του και όχι με τρόικες και εξαναγκασμούς, που άλλοι του κληροδότησαν. Και είμαι σίγουρος ότι θα αποδειχτεί ότι και ξέρουμε και μπορούμε. Η αφοσίωση στη Δημοκρατία και στη Δικαιοσύνη, ο πλούτος και η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού, οι πολιτικές και η αποφασιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν ενέργεια στην κοινωνική συνοχή, στην αλλαγή, στην κίνηση προς την πρόοδο. Προς ένα καλύτερο αύριο για τους πολλούς και την Ελλάδα.