Κοινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα και της ευρωβουλευτού των Πράσινων, Ska Keller
Κοινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα και της ευρωβουλευτού των Πράσινων, Ska Keller

Κοινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα και της ευρωβουλευτού των Πράσινων, Ska Keller

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, είχε το μεσημέρι της Παρασκευής στα γραφεία της Κουμουνδούρου η Ευρωβουλευτής των Πράσινων, Ska Keller. Στην μεταξύ τους συνομιλία, ο Αλέξης Τσίπρας και η Ska Keller ανέπτυξαν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα των προσφύγων σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη καθώς και οι δυνατότητες προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η διαχείριση απορριμμάτων στην Ελλάδα, η επερχόμενη συνάντηση για το κλίμα στο Παρίσι και η σπουδαιότητα της κοινωνικής διάστασης στις περιβαλλοντικές πολιτικές.

Ακολουθεί η κοινή δήλωση:

«Η Ελλάδα και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις, για τις οποίες χρειάζεται μια βιώσιμη, κοινωνικά δίκαιη και προοδευτική απάντηση. Τα επίπεδα ανεργίας, ειδικά για τους νέους ανθρώπους, είναι απαράδεκτα. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι το σημείο εκκίνησης ενός αγώνα για μια πιο κοινωνικά δίκαιη και βιώσιμη οικονομία που σέβεται τους ανθρώπους και τη φύση, και άρα να πρωτοστατήσει σε ένα κοινωνικό-περιβαλλοντικό μετασχηματισμό της οικονομίας.»

 «Οι πρόσφυγες δραπετεύουν από πόλεμο και διώξεις. Αν η Ευρώπη θέλει να είναι συνεπής με τις ιδρυτικές αξίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αλληλεγγύη, θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες βρίσκουν ένα ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη και δίκαιη αντιμετώπιση. Για το σκοπό αυτό, χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή λύση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να χειριστεί αυτό το ζήτημα μόνη της. Απαιτούνται αυξημένες προσπάθειες για τη στέγαση των προσφύγων, ειδικά στα νησιά, όπως επίσης για τη μεταφορά των προσφύγων στην ηπειρωτική  χώρα, ενώ κάνουμε επίσης έκκληση σε όλα τα κράτη μέλη να μοιραστούν αυτή την ευθύνη με πνεύμα αλληλεγγύης.»

 «Η Ελλάδα έχει μεγάλο δυναμικό σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, που θέλουμε να αξιοποιηθεί. Αυτό θα είναι μια σημαντική συμβολή ενόψει της Διάσκεψης του Παρισιού για το κλίμα. Πιστεύουμε επίσης ότι είναι εξαιρετική ευκαιρία να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και η ρύπανση, ειδικά γιατί οι φτωχότερες κοινωνίες υποφέρουν περισσότερο από την περιβαλλοντική υποβάθμιση. Η περιβαλλοντική πολιτική είναι ταυτόχρονα κοινωνική πολιτική.»