Μήνυμα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα,στις «Ημέρες Ναζίμ Χικμέτ και Ειρήνης» του Δήμου Δικελί-1-2 Σεπτεμβρίου 2012

31/08/2012

Μήνυμα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα,στις «Ημέρες Ναζίμ Χικμέτ και Ειρήνης» του Δήμου Δικελί-1-2 Σεπτεμβρίου 2012

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την Ειρήνη»

Ο πρόεδρος της Κ.Ο .του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας έστειλε χαιρετιστήριο μήνυμα στις εκδηλώσεις «ΗΜΕΡΕΣ ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΣ» που πραγματοποιούνται το σαββατοκύριακο στο δήμο Δικελί  της Τουρκίας.

Το μήνυμα μεταφέρει αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ από τους Πανό Τριγάζη και Γιώργο Πάλλη, που μετέχει στις εκδηλώσεις.

Το πλήρες κείμενο του μηνύματος είναι το ακόλουθο :

Μήνυμα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ,

 Αλέξη Τσίπρα,

στις «Ημέρες Ναζίμ Χικμέτ και Ειρήνης» του Δήμου Δικελί,

1-2 Σεπτεμβρίου 2012

Χαιρετίζω θερμά τις εκδηλώσεις του Δήμου Δικελί, που φέτος είναι αφιερωμένες στο μεγάλο Τούρκο ποιητή, με την παγκόσμια ακτινοβολία, Ναζίμ Χικμέτ και στην υπόθεση της ειρήνης.

Με το Δήμο του Δικελί συμπορευόμαστε, εδώ και χρόνια,  διεκδικώντας ένα ειρηνικό μέλλον για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας, κόντρα στον μιλιταρισμό, στον εθνικισμό και στις ιμπεριαλιστικές πολιτικές του «διαίρει και βασίλευε». 

Δεν ξεχνούμε ότι ο Δήμος Δικελί ήταν από τους πρώτους φορείς της Τουρκίας που υποστήριξε την πρότασή μας για την αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών και των στρατιωτικών δαπανών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Πρόταση που δεν απευθύνεται μόνο στις κυβερνήσεις, αλλά αποτελεί ήδη πεδίο κοινής και αλληλέγγυας δράσης των κινημάτων στις δύο χώρες, στα οποία μπορεί να στηριχθεί η παραπέρα ανάπτυξη της «διπλωματίας των πολιτών», με την ενεργό υποστήριξη των φιλειρηνικών δυνάμεων και της Ευρώπης.

Τιμούμε μαζί σας τον  Ναζίμ Χικμέτ, ο οποίος υπηρέτησε τις ιδέες της ειρήνης και της πανανθρώπινης αλληλεγγύης, τόσο με την ποίησή του όσο και με τους αγώνες του και υπήρξε φλογερός κήρυκας της ειρήνης και της φιλίας ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, σε πολύ δύσκολους καιρούς. 

«Η καρδιά μου στην Ελλάδα ντουφεκίζεται», έγραφε στο ποίημά του «Στηθάγχη» το 1948, τότε που ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα ήταν στο αποκορύφωμά του και πολλοί  Έλληνες παρτιζάνοι έρχονταν καθημερινά αντιμέτωποι με τις φυλακίσεις και τα εκτελεστικά αποσπάσματα. 

Αν ζούσε σήμερα ο Ναζίμ Χικμέτ θα καλούσε σε διαρκή εγρήγορση για την υπεράσπιση της ειρήνης στην ταραγμένη περιοχή μας, η οποία ζει έντονες γεωπολιτικές ανακατατάξεις και δοκιμάζεται από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Θα υποστήριζε ενεργά την επανένωση της Κύπρου στη βάση της ισότιμης συνύπαρξης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε μια ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς ξένους στρατούς και ξένες βάσεις.

Θα έλεγε «ΟΧΙ» ο Χικμέτ στον πολυαίμακτο  εμφύλιο πόλεμο της Συρίας και θα υποστήριζε σθεναρά το αναφαίρετο δικαίωμα του Συριακού λαού να αποφασίζει ο ίδιος δημοκρατικά για το μέλλον του, χωρίς ντόπιους δυνάστες και ξένους πάτρωνες.

Η υπεράσπισή της ειρήνης – θα έλεγε ο Χικμέτ, όπως και ο Γιάννης Ρίτσος –  βρίσκεται στην καρδιά όλων των αγώνων για την αντιμετώπιση όλων των μεγάλων παγκόσμιων προβλημάτων, πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών. 

Πολύ περισσότερο σήμερα, που οι κοινωνίες δοκιμάζονται έντονα από μια χωρίς προηγούμενο κρίση του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού,  στην οποία η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την επικράτηση της αρχής «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη», σε ευθεία σύγκρουση με τον νεοφιλελευθερισμό.

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ειρήνη για την ανθρωπότητα. Γιατί όπως έλεγε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, «ο πόλεμος δεν μπορεί να γίνει ανθρώπινος, μόνο να καταργηθεί μπορεί».

Εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στις εκδηλώσεις του Δήμου Δικελί.

Αθήνα, 30 Αυγούστου 2012 Αλέξης Τσίπρας