Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον Ν.Τσούκαλη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, συναντήθηκε σήμερα με το Προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ)

01/08/2008
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον Ν.Τσούκαλη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, συναντήθηκε σήμερα με το Προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Αλ. Τσίπρας έκανε την εξής δήλωση: «Οι μεγαλόπνοες κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα πολύ σύντομα αποδείχθηκαν λόγια του αέρα. Ο ασφαλιστικός νόμος που πριν από λίγους μήνες η κυβέρνηση ψήφισε, έχοντας απέναντί της τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, δεν εξασφαλίζει ούτε την άμεση βιωσιμότητα μεγάλων ασφαλιστικών οργανισμών, όπως του Οργανισμού ασφάλισης Ελεύθερων επαγγελματιών που σήμερα αφορά περίπου 2.400.000 ασφαλισμένους, εμπόρους βιοτέχνες, ελεύθερους επαγγελματίες και τα μέλη των οικογενειών τους. Ο οργανισμός αυτός αντιμετωπίζει ένα οξύτατο πρόβλημα, δεν έχει σήμερα τη δυνατότητα να πληρώσει τις συντάξεις του επόμενου μήνα. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι η πολιτεία οφείλει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και έχει στην προνοιακή της υποχρέωση να καλύψει, να χρηματοδοτήσει ένα μέρος τουλάχιστον του μεγάλου αυτού ελλείμματος , προκειμένου κάποια στιγμή να μπορέσει να βγει από το αδιέξοδο ο ασφαλιστικός οργανισμός  των ελεύθερων επαγγελματιών.Πιστεύουμε βαθειά ότι η πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να λύσει το ασφαλιστικό πρόβλημα. Πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να δημιουργήσει την αίσθηση ότι προσπαθεί να νοικοκυρέψει τα δημοσιονομικά τουλάχιστον μεγάλα ελλείμματα αλλά στην πραγματικότητα να μεταθέσει τα ελλείμματα στα ενοποιημένα ταμεία. Ενοποιήσεις που έγιναν στο πόδι, χωρίς αναλογιστικές μελέτες, χωρίς πρόβλεψη για την επόμενη μέρα, ήταν ενοποιήσεις που οδηγούν τους νέους ασφαλιστικούς οργανισμούς στο χείλος του γκρεμού.Η κυβέρνηση έχει απώτερο στόχο να μετατρέψει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Και προνομιακό πεδίο εφαρμογής αυτών των προθέσεων αποτελεί ο χώρος των ελεύθερων επαγγελματιών. Απέναντι σε αυτές τις προθέσεις, οι ενεργές κοινωνικές δυνάμεις, οι πολίτες που αντιλαμβάνονται τι τους ξημερώνει, πρέπει να αντισταθούν. Και δεν πρέπει να αφήσουμε τη ν κυβέρνηση που βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης να συμπαρασύρει σʼ αυτή την κατάρρευση και τις κοινωνικές κατηγορίες που πλήττονται σήμερα από την οικονομική και κοινωνική κρίση.»
To Γραφείο Τύπου