Ομιλία Αλ. Τσίπρα, προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στην προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό ΕΥΠ πολιτικών αντιπάλων του και δημοσιογράφων
Ομιλία Αλ. Τσίπρα, προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στην προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό ΕΥΠ πολιτικών αντιπάλων του και δημοσιογράφων

Ομιλία Αλ. Τσίπρα, προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στην προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό ΕΥΠ πολιτικών αντιπάλων του και δημοσιογράφων

Κύριε Μητσοτάκη, δεν ξέρω αν το έχετε αντιληφθεί, αλλά σήμερα δεν έρχεστε στην Εθνική Αντιπροσωπεία ως τιμητής. Έρχεστε ως υπόλογος για ένα σοβαρότατο, βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα.
Ο λαός μας λέει σοφές παροιμίες: «Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης». Εδώ όμως δεν πρόκειται κανείς να φοβηθεί.
Θα δώσετε απαντήσεις, διότι είστε κατηγορούμενος, κύριε Μητσοτάκη, για μία πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά θεσμική αντιδημοκρατική εκτροπή.
Είστε κατηγορούμενος για υπονόμευση της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και κατάλυση στοιχειωδών εγγυήσεων του κράτους δικαίου. Γι’ αυτό είστε κατηγορούμενος.
Μιλάτε εσείς για ανηθικότητα. Ποιος την έχασε την ηθική για να τη βρείτε εσείς και να έχετε το θράσος να ανεβείτε σε αυτό το Βήμα να μιλάτε για ανηθικότητα, ενώ είστε υπόλογος και κατηγορούμενος για παρακολούθηση πολιτικών σας αντιπάλων;
Οι υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, κύριε Μητσοτάκη, κατά παράβαση του άρθρου 19 παράγραφος 1 του Συντάγματος, δεν είναι απλά ένα πολιτικό σφάλμα. Είναι αξιόποινη πράξη. Ιδιαίτερα, δε, όταν αυτές αφορούν παραβίαση απορρήτου των επικοινωνιών εκλεγμένου εκπροσώπου του ελληνικού λαού, βουλευτή ή ευρωβουλευτή. Ακόμη περισσότερο, όταν πρόκειται για παρακολούθηση αρχηγού πολιτικού κόμματος δεν νοείται καμιά επίκληση νομιμότητας ή νομιμοφάνειας.
Σήμερα, λοιπόν, εδώ κατανοώ την ανάγκη σας να έχετε μια τοξική παρουσία μπας και συσπειρώσετε το κοινό σας. Όμως, σας ακούει ελληνικός λαός, σας ακούει ολόκληρη η δημοκρατική και φιλελεύθερη Ευρώπη που παρακολουθεί εμβρόντητη τις τελευταίες αποκαλύψεις. Και περιμένουν από εσάς εξηγήσεις, απαντήσεις για το δια ταύτα, όχι γενικά εκθέσεις ιδεών, ούτε αστείες απόπειρες αντιπερισπασμών.
Είναι δυνατόν, κύριε Μητσοτάκη, να ισχυρίζεστε ότι είναι νόμιμο ο εκάστοτε πρωθυπουργός μιας δημοκρατικής και ευνομούμενης ευρωπαϊκής χώρας να δύναται να παρακολουθεί πολιτικούς του αντιπάλους για λόγους εθνικής ασφάλειας, χωρίς να εξηγεί ποιοι είναι αυτοί; Και ποιος είναι αυτός ο οποίος θα κρίνει τον λόγο της εθνικής ασφάλειας; Ο ίδιος μαζί με τους εκλεκτούς του συνεργάτες;
Αλλά ακόμη και αν θα μπορούσε να είχε έστω και μία πιθανότητα να σταθεί το συνταγματικά και νομικά έωλο επιχείρημα σας, είστε νομικά, πολιτικά, αλλά πρωτίστως ηθικά υποχρεωμένος σήμερα στην Εθνική Αντιπροσωπεία να αφήσετε τα μισόλογα και να δώσετε εξηγήσεις σε ένα κρίσιμο ερώτημα: Γιατί παρακολουθούσατε τον ευρωβουλευτή τότε υποψήφιο και σήμερα αρχηγό του τρίτου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος; Δώστε αυτή την πολύ απλή απάντηση!
Ποιος είναι ο λόγος εθνικής ασφάλειας που επικαλείστε και σας οδήγησε να προχωρήσετε στην παρακολούθηση των επικοινωνιών του κ. Ανδρουλάκη είτε με συμβατικές πρακτικές, είτε με τεχνολογικά πιο εξελιγμένες μεθόδους, είτε κατά σατανική σύμπτωση με τον συνδυασμό και των δύο; Δώστε μία απάντηση. Είστε υποχρεωμένος να δώσετε μια απάντηση ποιος ήταν ο εθνικός λόγος.
Είναι πράκτορας ξένων συμφερόντων, κύριε Μητσοτάκη, ο κ. Ανδρουλάκης; Πείτε μας να ξέρουμε. Είναι κατάσκοπος ξένων δυνάμεων; Είναι επικίνδυνος για τα εθνικά μας συμφέροντα; Πάρτε το μικρόφωνο! Σας δίνω τον λόγο. Σταματώ την αγόρευσή μου και σας δίνω τον λόγο. Πάρτε το μικρόφωνο. Ορίστε, πάρτε τον λόγο!
Δεν απαντάτε. Σήμερα όμως καλείστε να δώσετε απαντήσεις. Και, ξέρετε κάτι, έτσι και αλλιώς θα δώσετε απαντήσεις γιατί ακόμα και η αποσιώπησή σας, η άρνησή σας να πείτε την αλήθεια είναι και αυτό μία απάντηση. Είναι η χειρότερη βεβαίως που θα μπορούσατε να δώσετε διότι αποτελεί η σιωπή και η μη απάντηση την ισχυρότερη απόδειξη της ενοχής σας.
Όμως, κύριε Μητσοτάκη, ξέρετε κάτι; Οι υπεκφυγές και τα ψέματα τελείωσαν. Δεν μπορείτε να κρύβεστε πια πίσω από το δάκτυλο του ανιψιού σας και μέχρι προχθές αντ’ αυτού σας, του κ. Δημητριάδη, και του εκλεκτού σας για την ΕΥΠ, του κ. Κοντολέοντα. Και αν το μισό της παρέμβασής σας σήμερα ήταν θράσος, το άλλο μισό ήταν δειλία. Η μεγαλύτερη δειλία είναι να μην αναλαμβάνετε την πολιτική ευθύνη και να λέτε «δεν φταίω εγώ, φταίει ο ανιψιός μου». Ούτε παιδιά του δημοτικού δεν το κάνουν αυτό! «Δεν φταίω εγώ, φταίει ο ανιψιός μου»!
Δεν μπορείτε λοιπόν να κρύβεστε ούτε πίσω από το τείχος του ψεύδους που τον τελευταίο καιρό επιχειρήσατε να στήσετε με όσα ψευδή για τις παρακολουθήσεις κατέθεσαν οι πιο στενοί σας συνεργάτες χωρίς καμία ντροπή μέχρι που οι αποκαλύψεις γκρέμισαν τη μυθολογία σας.
Και δεν μπορείτε βεβαίως να κρύβεστε πίσω από τη διάχυση της ευθύνης. Η ευθύνη σας ανήκει αποκλειστικά και ολοκληρωτικά όχι μόνο αντικειμενικά, διότι είστε πρωθυπουργός, αλλά και γιατί το πρώτο πράγμα που πράξατε -το πρώτο πράγμα!- με το που αναλάβατε τη διακυβέρνηση της χώρας ήταν να περάσετε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών αποκλειστικά στη δική σας ευθύνη.
Και το δεύτερο πράγμα που πράξατε κατακαλόκαιρο ήταν να περάσετε νόμο εδώ για να διορίσετε τον εκλεκτό σας, τον κ. Κοντολέοντα, ενώ ο ίδιος δεν πληρούσε τα τυπικά προσόντα για αυτή τη θέση. Και αν θυμάστε τότε, στις αρχές της διακυβέρνησής σας, είχαμε εδώ, από αυτό το Βήμα, και έναν διαπληκτισμό για αυτό το θέμα. Σας προειδοποίησα από τότε για αυτό που πάτε να κάνετε. Επιμείνατε όμως και αλλάξατε τον νόμο.
Άρα, λοιπόν, η ευθύνη είναι αντικειμενικά δική σας, αλλά επιπροσθέτως αποκλειστικά δική σας, διότι και με βάση το νόμο περάσατε την ευθύνη στο δικό σας Γραφείο και είσαστε εσείς άμεσα ο προϊστάμενος του κ. Κοντολέοντα. Και η ευθύνη αυτή είναι αμετάθετη. Δεν υπάρχει εδώ οικογενειακή ευθύνη, «φταίει ο ανιψιός μου», είναι αμετάθετη.
Επανέρχομαι, λοιπόν, στο ερώτημα, μήπως απαντήσετε στη δευτερολογία σας, αν και προσφέρθηκα να διακόψω την αγόρευσή μου μήπως απαντήσετε. Ερωτώ: Γιατί, κύριε Μητσοτάκη, η ΕΥΠ, υπό τη δική σας αποκλειστική ευθύνη, παρακολουθούσε το Νίκο Ανδρουλάκη, την περίοδο μάλιστα που ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία εκλογής Προέδρου στο ΚΙΝΑΛ; Ποιοι ήταν οι λόγοι; Ποιο το σκεπτικό; Ποια η εθνική επιδίωξη αυτής της επισύνδεσης, νόμιμης και παράνομης;
Μας είπατε, όμως, ότι δεν το γνωρίζατε. Μάλιστα. Να δεχθούμε, για την οικονομία της συζήτησης, την ανευθυνότητα και την ανεπάρκεια, την οποία επικαλείστε. Να σας αναγνωρίσουμε μειωμένη δυνατότητα αντίληψης. Γιατί, αυτό επικαλείστε, ότι είστε τόσο ανεύθυνος και τόσο ανεπαρκής, που ακόμα και ο πιο στενός σας συνεργάτης, ακόμα και ο πιο στενός σας συγγενής λειτουργούσαν σε τόσο σοβαρά ζητήματα εν αγνοία σας.
Δεν γνωρίζατε, λοιπόν. Μάλιστα. Τι κάνατε, όταν μάθατε για τον κ. Ανδρουλάκη, που έρχεστε από πάνω να επιτεθείτε και στο θύμα, που του λέτε χωρίς ντροπή να πάει στα δικαστήρια; Έχει πάει, λοιπόν. Πήγε και έκανε στον Εισαγγελέα μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου. Άρα, λοιπόν, το μάθατε. Κάποιος σας ενημέρωσε ότι πήγε ο αρχηγός του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και κατήγγειλε ότι έγινε απόπειρα παρακολούθησής του. Όταν, λοιπόν, το μάθατε, δεν ρωτήσατε τον εκλεκτό σας διοικητή της ΕΥΠ, για τον οποίο αλλάξατε το νόμο, και τον ανιψιό σας, που παραιτήθηκε αρχικά γιατί δεν μπορούσε να αντέξει την τοξικότητα -έτσι έλεγαν οι διαρροές σας- δεν τους ρωτήσατε, λοιπόν, να μάθετε γιατί πάει εκεί και καταγγέλλει, τι έχει γίνει; Και δεν σας είπαν τι έγινε; Δεν το φαντάζομαι. Και εάν σας είπαν, δεν ρωτήσατε, ποιος είναι ο λόγος της εθνικής ασφάλειας;
Σήμερα που συζητάμε, κύριε Μητσοτάκη, γνωρίζετε τον λόγο της εθνικής ασφάλειας, για τον οποίο παρακολουθούσατε κατά την προεκλογική περίοδο στο ΚΙΝΑΛ τον υποψήφιο αρχηγό του τρίτου κόμματος στη χώρα;
Δεν καταλαβαίνετε, όσο επικαλείστε αυτά τα ανόητα, αυτά τα αστεία επιχειρήματα της εθνικής ασφάλειας και του εθνικού απορρήτου, ότι τάχα δεν μπορείτε να μας το πείτε, ότι είναι πολύ σημαντικό, ότι με αυτόν τον τρόπο αφήνετε να σέρνεται μια τέτοιου είδους υποψία για κάποιον εθνικό κίνδυνο ή εθνική μειοδοσία, που προσβάλλουν ένα ολόκληρο κόμμα και τον πρόεδρό του; Δεν το καταλαβαίνετε;
Ξέρετε κάτι εσείς, κύριε Παναγιωτόπουλε, να μας το πείτε; Να μας πείτε εσείς, εάν ξέρετε τον εθνικό λόγο. Ποια ήταν η εθνική ασφάλεια;
Μέσα στον πανικό σας, όμως, τις πρώτες ημέρες αποκάλυψης του σκανδάλου, εκθέσατε όλα τα φιλικά σας μέσα ενημέρωσης αλλά και μία σοβαρή εφημερίδα του χώρου σας, εμπλέκοντας σε αυτήν την υπόθεση τρίτες χώρες. Δεν διστάσατε ακόμα και να αναζητήσετε κάποιο άλλοθι, διακινδυνεύοντας τις σχέσεις της χώρας με τρίτες χώρες και διακινδυνεύοντας την εξωτερική μας πολιτική.
Επίσημες διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου! Τη μία μιλήσατε για την Κίνα, την άλλη μιλήσατε για την Αρμενία, την τρίτη μιλήσατε για την Ουκρανία. Η πρώτη δεν αξίωσε καν να ασχοληθεί. Οι πρεσβείες των δύο άλλων χωρών διέψευσαν με οργίλο τρόπο τις διαρροές σας. Με δυο λόγια, κάνατε διεθνώς ρεζίλι τη χώρα μας από τον πανικό σας να κρύψετε αυτή την πρωτοφανή εγκληματική πράξη, προκειμένου να μπορείτε να στοιχειοθετήσετε και να επικαλείστε λόγο εθνικής ασφάλειας. Πείτε μας λοιπόν ποιος είναι αυτός ο λόγος. Αφήστε τις υπεκφυγές και κυρίως σταματήστε να διασύρετε τη χώρα διεθνώς!

Δεν είναι στη λίστα Πέτσα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ούτε μπορούν να ανέχονται τις διαρκείς ενοχλήσεις σας για να αλλάξουν πρωτοσέλιδα. Ούτε βεβαίως έχουν περάσει στην ηγεσία των μεγαλύτερων εκδοτικών συγκροτημάτων της Ευρώπης συριζαίοι που διακινούν αυτά τα πρωτοσέλιδα. Ξεφτιλίζεστε με αυτά που λέτε και ξεφτιλίζετε και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό ως μία φιλελεύθερη δημοκρατία.

Μιας λοιπόν και όπως μου είπατε θα απαντήσετε όχι τώρα που σας έδωσα το λόγο αλλά στη συνέχεια, να σας κάνω και ένα επόμενο ερώτημα. Εσείς, όπως λέτε, δεν γνωρίζατε. Όμως, όταν ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου στον Άρειο Πάγο, ούτε τότε ενημερωθήκατε από αυτούς που αργότερα αποπέμψατε;

Όταν ο κ. Γεραπετρίτης, ο υπουργός Επικρατείας, ο κ. Πιερρακάκης, ο έτερος υπουργός Επικρατείας, ήρθαν εδώ στη Βουλή μαζί με τον κ. Κοντολέοντα, που δεν σας είχε ενημερώσει, όπως λέτε, ή σας είχε –λέω εγώ- και ψάχνατε να τα μπουρδουκλώσετε και τους στείλατε στην Εθνική Αντιπροσωπεία, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μαζί με τον κ. Κοντολέοντα να λένε ψέματα στις διαδοχικές ερωτήσεις των βουλευτών, ότι δήθεν δεν υπάρχει καμία ανάμειξη της ΕΥΠ στην απόπειρα παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, εν αγνοία σας έγινε αυτό και εν αγνοία τους έλεγαν ψέματα;

Σας εξαπάτησε ο ανιψιός σας και ο κ. Κοντολέων; Δεν σας είπε τίποτα; Σας έκρυψε την αλήθεια και όταν είχε σκάσει το σκάνδαλο και έτρεχαν οι yπουργοί σας στην Επιτροπή Θεσμών να λένε ψέματα στο εθνικό Κοινοβούλιο; Συνέχισαν δηλαδή να σας κρύβουν την αλήθεια;

Μάλιστα. Ακόμη και αυτό αν το δεχθούμε, να δεχτούμε δηλαδή ότι δεν κυβερνούσατε εσείς, εσείς απλά προεδρεύατε, ότι πρωθυπουργός ήταν ο ανιψιός σας –αυτό μας λέτε, δεν κυβερνούσατε εσείς- να το δεχθούμε και αυτό, να δεχτούμε δηλαδή ότι ο ανιψιός σας και ο κ. Κοντολέων συνέχισαν να σας εξαπατούν. Πώς το είχε πει η κ. Μενδώνη; «Με εξαπάτησε». Ήσασταν λοιπόν όλοι θύματα και εσείς και ο κ. Γεραπετρίτης και ο κ. Πιερρακάκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όταν το 2021, το Μάρτιο, νομοθετούσατε, μετά την καταγγελία του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη στην ΑΔΑΕ, ότι παρανόμως παρακολουθείται –πήγε ο άνθρωπος και κατήγγειλε «έχω την υποψία και ζητάω να διερευνηθεί από την Αρχή»- και μόλις το μάθατε, σπεύσατε ξαφνικά να νομοθετήσετε την απαγόρευση στην Ανεξάρτητη Αρχή της δυνατότητας και της δημοκρατικής υποχρέωσης –λέω εγώ, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες πλην της Ρωσία, της Ουγγαρίας και της Βουλγαρίας- όταν –επαναλαμβάνω- νομοθετήσατε λοιπόν να μην ενημερώνεται ο πολίτης από την Ανεξάρτητη Αρχή, να μην έχει τη δυνατότητα η Ανεξάρτητη Αρχή να ερευνήσει για τυχόν παρακολούθησή του, όταν αυτή έχει αρθεί, πάλι δεν γνωρίζατε τι ακριβώς νομοθετούσατε;

Δεν γνωρίζατε τι νομοθετούσατε ούτε γιατί ακριβώς το κάνατε αυτό. Πάλι δεν ξέρατε. Ε, δεν ήσασταν εσείς ο πρωθυπουργός άμα δεν ξέρατε. Άλλος ήταν ο πρωθυπουργός. Να ψάξουμε να βρούμε ποιος ήταν.

Για τον δημοσιογράφο, τον κ. Κουκάκη, κύριε Μητσοτάκη, ούτε γι’ αυτόν γνωρίζατε ότι παρακολουθείται; Ούτε γι’ αυτόν γνωρίζατε ότι ετέθη σε παρακολούθηση.

Πείτε μας λοιπόν έστω, αφού δεν θέλετε να μας πείτε τον μεγάλο λόγο εθνικής ασφάλειας για τον οποίον ακούγατε τον κ. Ανδρουλάκη, γιατί ακούγατε τον κ. Κουκάκη. Κι αυτός πράκτορας ξένων μυστικών υπηρεσιών;
Για τη σύμπτωση τη σατανική, τη διαβολική των παρακολουθήσεων με συμβατικά μέσα από την ΕΥΠ και διαδοχικώς, όταν αυτό δεν ήταν επαρκές, από το σύγχρονο και παράλογο λογισμικό predator ούτε για αυτό γνωρίζατε κάτι; Σύμπτωση, διαβολική σύμπτωση!
Κύριε Μητσοτάκη, σαν πολλές διαβολικές συμπτώσεις έχουν μαζευτεί σε αυτή την ιστορία, σε αυτή τη δύσοσμη υπόθεση!
Και επειδή στα κρίσιμα ερωτήματα που σας έθεσα πιθανολογώ ότι ούτε στη δευτερολογία σας θα δώσετε πειστικές απαντήσεις, έχω την υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό που μας παρακολουθεί και απέναντι στην Εθνική Αντιπροσωπεία και στο όνομα της δημοκρατικής ευθύνης και ομαλότητας, στο όνομα του Συντάγματος και της Δημοκρατίας να δώσω εγώ απαντήσεις και να μιλήσω σήμερα τη γλώσσα της αλήθειας, έτσι όπως εγώ την κατανοώ, εμείς την κατανοούμε και πιστεύω η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας που παρακολουθεί εμβρόντητη.
Επί τριάμισι χρόνια, κύριε Μητσοτάκη, απολύτως συνειδητά χτίζετε ένα καθεστώς χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, προκειμένου να εδραιωθείτε στην εξουσία. Εκλεγήκατε πρωθυπουργός με την υπόσχεση της αριστείας, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της ασφάλειας και τελικά δημιουργήσατε και διευθύνετε ένα καθεστώς -επαναλαμβάνω τη λέξη- νεποτισμού, εκφυλισμού, σήψης, όπως λένε διεθνή μέσα ενημέρωσης και παρακμής, που όμοιό του δεν έχει ξαναδεί η μεταπολιτευτική Ελλάδα.
Διότι δεν είναι μόνο, δυστυχώς, οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών σας αντιπάλων. Είναι ένα πλέγμα ενεργειών που επιβεβαιώνει την καθεστωτική σας αντίληψη και την πρωτοφανή σας αλαζονεία.
Με το πού αναλάβατε, στο όνομα του επιτελικού κράτους πήρατε υπό τον στενό σας έλεγχο όχι μόνο την ΕΥΠ, αλλά και την ΕΡΤ και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Στην ΕΥΠ δεν διστάσατε να αλλάξετε τον νόμο για να βάλετε τον άνθρωπό σας και στην ΕΡΤ να βάλετε τον επικεφαλής, τον διευθυντή του προσωπικού σας γραφείου Τύπου.
Δεν διστάσατε, επίσης, αμέσως μόλις αναλάβατε –ή λίγο μετά- να μοιράσετε αφειδώς δημόσιο χρήμα, προκειμένου να ελέγξετε το σύνολο της ενημέρωσης και δεν σας έφταναν μόνο τα δώρα στους ιδιοκτήτες των μεγάλων καναλιών. Θέλατε τον απόλυτο έλεγχο. Γι’ αυτό και προχωρήσατε στη λίστα Πέτσα και σε μια σειρά από άλλες παρόμοιες λίστες της ντροπής, που σε καμία φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία δεν θα μπορούσαν να σταθούν. Αποφασίσατε να μοιράσετε δημόσιο χρήμα σε εφημερίδες και διαδικτυακούς ιστότοπους με μόνο κριτήριο την ευνοϊκή για την κυβέρνησή σας γραμμή τους στην ενημέρωση. Και την ίδια στιγμή εξαπολύσατε πογκρόμ σε όσα μέσα ενημέρωσης και όσους δημοσιογράφους δεν πειθάρχησαν στις διαθέσεις σας, διώξεις και απόπειρα οικονομικού στραγγαλισμού.
Όλα αυτά είναι που οδήγησαν τη χώρα στην ντροπιαστική κατάταξη στην 108η θέση σε όλο τον κόσμο για την ποιότητα της ενημέρωσης και του πλουραλισμού.
Την ίδια στιγμή εσείς που προεκλογικά ομνύατε στη φιλελεύθερη δημοκρατία και στην αξιοκρατία ήσασταν αυτός που έκανε το κράτος κομματικό και οικογενειακό λάφυρο. Αυξήσατε, σχεδόν διπλασιάσατε τις θέσεις των μετακλητών υπαλλήλων. Εσείς που κατηγορούσατε τους αντιπάλους σας για κομματικό κράτος διορίζατε κατά μέσο όρο πενήντα νέους μετακλητούς τον μήνα τα τρία αυτά χρόνια που κυβερνάτε.
Εφορμήσατε, όπως εφορμούν οι ακρίδες, στο δημόσιο χρήμα. Μέσα σε ενάμιση χρόνο και αξιοποιώντας τη συνθήκη της πανδημίας δαπανήσατε, αντλήσατε 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το Δημόσιο Ταμείο σε απευθείας αναθέσεις και σε κλειστούς διαγωνισμούς.
Ποτέ άλλοτε δεν έγινε αυτό, αναθέσεις ακόμα και σε εταιρείες που στήνονταν λίγες μόνο μέρες πριν την ανάθεση έργου.
Αυξήσατε τις διευθυντικές θέσεις και τους μισθούς σχεδόν σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς για να βολέψετε δικούς σας ανθρώπους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ΔΕΗ όπου εν μέσω ενεργειακής κρίσης τριπλασιάσατε αμοιβές και πολλαπλασιάσατε τις Διευθύνσεις για να χωρέσουν, να βολευτούν. Από 7 γενικούς διευθυντές, τους κάνατε 15. Από 27 διευθυντές, 105. Από 60 βοηθούς, 250 βοηθούς διευθυντές. Δεν βρίσκατε χώρο να «τρουπώσετε» κόσμο παντού, με διπλούς παχυλούς μισθούς, αργόμισθους. Και βεβαίως στήσατε το μεγάλο πάρτι με τα γαλάζια golden boys να δίνουν υπέρογκα μπόνους στον εαυτό τους, ενώ η μέση οικογένεια δυσκολεύεται και δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα.
Όμως, ο μεγάλος σας στόχος ήταν και παραμένει τα περίπου 30 δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης να τα διαθέσετε κατά το δοκούν, χωρίς να δίνετε σε κανέναν λογαριασμό. Γι’ αυτό και απορρίψατε την πρότασή μου που στήριξε όλη η αντιπολίτευση για τη σύσταση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα ελέγχει και θα εποπτεύει την κατανομή και τη χρηστή διαχείριση των πόρων.
Ήσασταν και είστε γενικά αλλεργικός σε κάθε διακομματικό έλεγχο, σε κάθε θεσμό λογοδοσίας, ίσως ακριβώς επειδή αυτή η πρωτοφανής μιντιακή και συστημική στήριξη που με στοχευμένες κινήσεις καταφέρατε, σας έχει δημιουργήσει την ψευδαίσθηση της παντελούς απουσίας πολιτικού κόστους. Σε ό,τι και αν κάνατε είχατε την αίσθηση ότι είστε ανέλεγκτος και την ψευδαίσθηση ότι θα μείνετε ανεξέλεγκτος εις το διηνεκές και ότι ουδέποτε θα κληθείτε να δώσετε εξηγήσεις.
Και αυτή η αίσθηση ασυδοσίας μεγέθυνε την αλαζονεία και σας οδήγησε να κάνετε τα πιο ανήκουστα εγκλήματα εις βάρος της ίδιας της δημοκρατίας, να παρακολουθείτε ακόμα και τους πολιτικούς σας αντιπάλους.
Κύριε Μητσοτάκη, είπα ότι θα πω αλήθειες έτσι όπως εγώ τις καταλαβαίνω και θα τις πω. Τον κ. Ανδρουλάκη, κύριε Μητσοτάκη, δεν αποφάσισε ούτε ο ανιψιός σας ούτε ο εκλεκτός σας διοικητής της ΕΥΠ να τον παρακολουθήσει. Εσείς δώσατε την εντολή να τον παρακολουθήσουν. Εσείς! Προσωπικά εσείς. Όχι γιατί είναι πράκτορας ούτε γιατί έχει σχέσεις με Κινέζους, με Αρμένιους και με Ουκρανούς. Μην ευτελίζετε άλλο τον πολιτικό διάλογο και μην κάνετε τα πράγματα χειρότερα, αφήνοντας να σέρνεται αυτή η υποψία εθνικού κινδύνου ή εθνικής μειοδοσίας για τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Τον κ. Ανδρουλάκη δώσατε εσείς εντολή να τον ακούνε, γιατί μέσα στην αλαζονεία σας δεν σας έφτανε να είστε αρχηγός του πρώτου κόμματος. Θέλατε να ελέγξετε απόλυτα και τις εξελίξεις στο τρίτο κόμμα ώστε να διασφαλίσετε τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει του νέου εκλογικού νόμου, της απλής αναλογικής, που απαιτεί κυβερνήσεις συνεργασίας. Γι’ αυτό δώσατε εντολή να ακούτε τον κ. Ανδρουλάκη! Αυτός είναι ο λόγος. Και είναι τόσο ποταπός όσο και οι προθέσεις σας! Είναι ο ορισμός της υπονόμευσης της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος!
Και τον κ. Κουκάκη, που πολύ καλά γνωρίζατε ότι παρακολουθείται, δεν τον ακούγατε επειδή είχατε λόγους εθνικού συμφέροντος, αλλά επειδή τόλμησε να ασχοληθεί και να ερευνήσει εξονυχιστικά τη νομοθετική σας πρωτοβουλία –μία από τις πρώτες- να δώσετε ασυλία σε υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών για ανοικτές ποινικά υποθέσεις «θαλασσοδανείων» με κατηγορίες κακουργηματικής απιστίας! Αυτό ερευνούσε! Και προχωρήσατε, επίσης, στην αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών εκατοντάδων εκατομμυρίων για όσους ελέγχονται για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος! Αυτά ερευνούσε! Αυτά τα πολύ ενοχλητικά για εσάς ερευνούσε ο κ. Κουκάκης.                         
Και αυτές οι έρευνες, όπως επίσης και τα σχετικά δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο, που δεν έχει λίστα Πέτσα, και ειδικότερα στους Financial Times εκείνη την εποχή, ήταν που σας οδήγησαν στην παγίδευση του τηλεφώνου του. Κύριε Μητσοτάκη, όχι μόνο γνωρίζατε, αλλά ήσασταν ο ιθύνων νους αυτής της παρακρατικής λειτουργίας. Και γνωρίζατε και δεν διστάσατε να χρησιμοποιήσετε άθλιες μεθόδους, με στόχο, όπως είπα, την εδραίωση τη δική σας στην εξουσία.
Επιτρέψτε μου, όμως, εδώ να πω το εξής: Η αθλιότητα των μεθόδων σας συνάδει με την αθλιότητα της πολιτικής σας, με την αθλιότητα της επιβολής της πιο προκλητικής αδικίας, της πιο προκλητικής διασπάθισης δημόσιου χρήματος, της επιθυμίας σας να συνεχίσετε να κυβερνάτε και να μοιράζεστε με τους γνωστούς φίλους σας τα ιμάτια του δημόσιου πλούτου, ενώ η ακρίβεια σαρώνει τα λαϊκά νοικοκυριά και πολλαπλασιάζει τις τάξεις της νέας φτώχειας.
Όταν στο ρεύμα ανακοινώνονται τρομακτικές αυξήσεις, ενώ οι πάροχοι απολαμβάνουν τρομακτικά κέρδη, που τα καθιστούν ακόμα πιο τρομακτικά οι κρατικές σας επιδοτήσεις, από την τσέπη, δηλαδή, του φορολογούμενου στις τσέπες των καρτέλ και των golden boys, ο μόνος τρόπος, όταν συμβαίνει αυτό ενάμιση χρόνο τώρα, να μπορέσεις αυτό, αυτήν την αθλιότητα να την επιβάλεις ως δήθεν κανονικότητα, είναι ο αυταρχισμός, είναι ο έλεγχος της ενημέρωσης, είναι η συρρίκνωση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων.
Δεν ήταν, λοιπόν, μια «κακιά στιγμή», μια αβλεψία, ένα λάθος όλα όσα συγκλονίζουν τον τελευταίο καιρό την κοινή γνώμη και στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό για τις επισυνδέσεις και τις παρακολουθήσεις. Ήταν θεμελιακό στοιχείο του καθεστώτος που από την πρώτη μέρα επιχειρείτε να εγκαθιδρύσετε.
Δεν ήταν μια «κακιά στιγμή» η παρακολούθηση Ανδρουλάκη – Κουκάκη και ποιος ξέρει πόσων ακόμα! Είναι οι άκρες μόνο. Είναι οι άκρες ενός μηχανισμού που στήθηκε μεθοδικά και με πλήρη γνώση του εγκληματικού του χαρακτήρα, από εσάς, κύριε Μητσοτάκη.
Μόνο που μέσα σε αυτήν την υπέρμετρη αλαζονεία σας δεν λογαριάζετε ότι στην Ελλάδα έχουμε δημοκρατία που έχει βαθιές ρίζες. Δεν έχουμε πια ούτε θέλουμε να έχουμε πρίγκιπες και βασιλιάδες. Έχουμε δημοκρατία, με τα ελαττώματα, τις ατέλειες και τις αντιφάσεις της. Δημοκρατία, όμως, κύριε Μητσοτάκη! Και στη δημοκρατία κανείς δεν είναι υπεράνω του Συντάγματος και του νόμου. Με βάση, λοιπόν, το Σύνταγμα είστε αποκλειστικός υπεύθυνος μιας ωμής παραβίασής του.
Και σήμερα γι’ αυτό οφείλετε να απολογηθείτε, να δώσετε απαντήσεις στα ερωτήματα που σας έθεσα. Να δώσετε, όμως, απάντηση και σε ένα ακόμη, που είναι ίσως το πιο κρίσιμο, αυτό που θα έλεγα ότι σήμερα απασχολεί τον κάθε δημοκρατικό άνθρωπο και καταργεί το αναγκαίο σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία αίσθημα στοιχειώδους ασφάλειας: Ο μέσος πολίτης σήμερα, ο μέσος επιχειρηματίας ξέρετε τι σκέφτεται; Ότι αν παρακολουθείται ένας Ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την προεδρία ενός κόμματος και ένας δημοσιογράφος που ερευνά οικονομικά σκάνδαλα, τότε ποιος μπορεί να κοιμάται ήσυχος ότι δεν συμβαίνει και στον ίδιο;
Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, ο κ. Δεμίρης, όταν ρωτήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το αν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι, απάντησε «a priori κανείς δεν εξαιρείται». Και σήμερα ήρθατε εδώ και το επιβεβαιώσατε, υψώνοντας και τον τόνο! Τώρα μιλάτε εσείς, οι ωτακουστές για παραβίαση κανόνων και για Πρακτικά; Έχετε το θράσος; Ακούγατε τους πολιτικούς σας αντιπάλους! Δεν ντρέπεστε λίγο; Δεν ντρέπεστε; Δεν ντρέπεστε λίγο; Ντροπή δεν έχετε πάνω σας;
Αλλά δεν χρειαζόταν να διαρρεύσει αυτό που είπε ο κ. Δεμίρης. Το είπε, σήμερα, το επανέλαβε εδώ ο πρωθυπουργός. Αυτό μας είπε: ότι κανένας σε αυτήν εδώ την Αίθουσα δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος, ότι όλοι είναι εν δυνάμει στόχοι, συμπολίτευση και αντιπολίτευση.

Αυτό είπε. Όταν λοιπόν το επιχείρημα είναι ότι a priori κανείς δεν εξαιρείται και δεν υπάρχει συνταγματική προστασία στους εκλεγμένους, στους αιρετούς εκπροσώπους του ελληνικού λαού, βουλευτές ή ευρωβουλευτές, αυτό σημαίνει.
Και δεν ξέρω αν αυτό που σας ενοχλεί, κύριοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, είναι ότι αναφέρομαι και στη συμπολίτευση, δεν μιλάω μόνο για την αντιπολίτευση. Ναι, φυσικά, όλοι οι βουλευτές ανεξαιρέτως. Ποιος μπορεί να γνωρίζει τα κριτήρια αυτού του σκοτεινού μηχανισμού ως προς το ποιος θεωρείται ύποπτος και εχθρός; Ποιος μπορεί να νιώθει ασφαλής όταν ακούμε ότι κανείς δεν εξαιρείται;

Βλέπω βεβαίως από την πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, της συμπολίτευσης -οφείλω να το πω όμως με ορισμένες ελάχιστες, στα δάκτυλα του ενός χεριού, φωτεινές εξαιρέσεις- αυτό που βλέπω είναι άκρα του τάφου σιωπή. Ακούστε, δεν θα σας σώσει η σιωπή. Επιτρέπετε και ανέχεστε με τη σιωπή σας αυτή την κατάφωρη εκτροπή. Δεν αναλογίζεστε πού οδηγείται η χώρα με αυτό;

Πέρα από τις πολιτικές μας διαφορές, εδώ είμαστε αντιμέτωποι με την πολιτική, τη δημοκρατική και εθνική μας ευθύνη, και στις κρίσιμες στιγμές είμαστε αντιμέτωποι και με την ίδια μας την αξιοπρέπεια. Και εν τέλει λοιπόν -να σας το πω για να ολοκληρώσω αυτή τη σκέψη μου- με τη στάση σας, κύριοι βουλευτές και βουλεύτριες της Νέας Δημοκρατίας, εσείς οι ίδιοι θα αποφασίσετε αν αυτό το πρωτοφανές σκάνδαλο στα χρονικά της Μεταπολίτευσης θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένα σκάνδαλο επιτελικού παρακράτους του κ. Μητσοτάκη προσωπικά ή θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένα σκάνδαλο επιτελικού παρακράτους της Νέας Δημοκρατίας, της παράταξής σας συνολικά. Δική σας θα είναι η απάντηση, δική σας είναι και η απόφαση.

Επανέρχομαι όμως στο βασικό ερώτημα για το πόσοι ακόμη εκλεγμένοι βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθούνται ή τέθηκαν υπό παρακολούθηση τα τελευταία τρία χρόνια. Ακούστε, κύριε Μητσοτάκη: δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς σε αυτήν την Αίθουσα ή κανένας πολίτης σε αυτήν τη χώρα που θα μπορούσε να πειστεί από μια δική σας διαβεβαίωση, που ούτως ή άλλως δεν τη δώσατε κιόλας, το αντίθετο είπατε, «a priori κανείς δεν εξαιρείται». Αλλά ακόμη και αν τη δίνατε, δεν θα μπορούσε κανένας να πειστεί. Άλλωστε, όπως σας προείπα, είναι πολύ βολικό αν βγουν στο φως και νέες αποκαλύψεις να μας πείτε και πάλι «Δεν ήξερα, ο ανιψιός μου φταίει και αυτός ο διοικητής της ΕΥΠ που με παραπλάνησε».

Συνεπώς, η μόνη σοβαρή απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι η αποδοχή από εσάς ή η μη αποδοχή της πρότασής μας να νομοθετήσετε σήμερα κιόλας την κατάργηση του απαράδεκτου άρθρου 87 του ν. 4790 που ψηφίσατε τον Μάρτη του 2021, με το οποίο απαγορεύεται στην ΑΔΑΕ η γνωστοποίηση της άρσης απορρήτου. Αν λοιπόν δεν έχετε κάτι να φοβηθείτε, προχωρήστε άμεσα στην επαναφορά του νόμου όπως ήταν πριν την παρέμβασή σας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όποιον Βουλευτή ή Ευρωβουλευτή επιθυμεί να απευθυνθεί στην ΑΔΑΕ και να διερευνήσει η ΑΔΑΕ και να του πει αν ήταν συνδεδεμένο το κινητό του. Προχωρήστε.
Αν πάλι το αρνείστε και στην δευτερολογία σας πάλι δεν πείτε κουβέντα γι’ αυτό, επιβεβαιώνετε για μία ακόμη φορά την ενοχή και τον φόβο σας για νέες και ακόμα μεγαλύτερες και πιο συνταρακτικές αποκαλύψεις.
Αν το αρνηθείτε, επιβεβαιώνετε ότι η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη δεν ήταν ούτε ολίσθημα ούτε λάθος ούτε αμέλεια ούτε αφέλεια ούτε άγνοια, αλλά η κορυφή του παγόβουνου, η κορυφή του καθεστωτικού παγόβουνου που έχει την υπογραφή σας.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, η καταληκτική σκηνή της αρχαίας τραγωδίας ξέρετε ποια είναι; Η Έξοδος. Αυτό ζούμε αυτές τις ημέρες. Την έξοδο του καθεστώτος Μητσοτάκη και την έξοδο από το καθεστώς Μητσοτάκη, ένα καθεστώς που κόστισε πολύ σε δικαιώματα, σε ελευθερίες, σε ανθρώπινο πόνο. Η εθνική αντιπροσωπεία καλείται σήμερα να συμβάλει στην ομαλή και δημοκρατική έξοδο από αυτό το καθεστώς. Διότι η δημοκρατία δεν εκδικείται, αλλά οφείλει και να υπερασπίζεται τον εαυτό της.
Η ΕΥΠ, έτσι όπως κατάντησε τα τελευταία τρία χρόνια -ο κ. Κοντολέων, ο κ. Δημητριάδης- είναι ο όνυχας που δείχνει τον λέοντα. Κι αυτό που ζούμε, όσο και αν προσπαθείτε να πείσετε για το αντίθετο, όχι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν είναι κανονικότητα. Μας προσβάλλει να μας λέτε ότι αυτό είναι κανονικότητα ως χώρα. Ούτε κανονικότητα στην Ευρώπη είναι, όπως προσπαθείτε να μας πείσετε ότι τα ίδια γίνονται και αλλού και στην Ισπανία. Δεν είναι αυτό που ζούμε κανονικότητα. Αυτό που ζούμε είναι εκτροπή και το λέω μετά λόγου γνώσεως.
Είναι εκτροπή που δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να αφήσουμε να περάσει έτσι. Και δεν αναφέρομαι μονάχα στους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Έχουμε διαφορές αλίμονο, υπαρκτές και αναγκαίες στη δημοκρατία θα έλεγα, αλλά το κράτος δικαίου, η απαλλαγή της χώρας από τη σήψη, όπως επισημαίνουν διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, πιστεύω ότι πρέπει να αποτελεί και αποτελεί κοινό τόπο για κάθε δημοκρατικό πολίτη και για κάθε δημοκρατικό βουλευτή, ανεξαρτήτως σε ποια ιδεολογία ή σε ποιο κόμμα ανήκει. Όπως κοινός τόπος είναι το να υπερασπιστούμε το δικαίωμα κάθε πολιτικού, κάθε εκλεγμένου, αιρετού, βουλευτή, ευρωβουλευτή, αλλά και κάθε πολίτη στην ιδιωτικότητα των επικοινωνιών του. Κοινός τόπος πρέπει να είναι να αντισταθούμε στον φόβο, τον εκβιασμό, τις λογικές του “Μεγάλου Αδελφού”, το ψέμα, τις δολοφονίες χαρακτήρα.
Όσο για εσάς, κύριε Μητσοτάκη, πολύ φοβάμαι ότι δεν έχετε και πολλές επιλογές ή μάλλον έχετε δύο επιλογές: τη δημοκρατική που συνεπάγεται αναγνώριση των ευθυνών, παραίτηση και προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία άμεσα. Και την καθεστωτική που συνεπάγεται συγκάλυψη, προκλήσεις, τοξικότητα, λάσπη στον ανεμιστήρα, διχασμό, αλλά και κινήσεις πανικού που θα κάνουν ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία, αλλά και στη διεθνή εικόνα της χώρας.
Σας ενθαρρύνω, λοιπόν, με όση πολιτική αξιοπρέπεια σάς έχει απομείνει, να πράξετε το πρώτο. Παραιτηθείτε και δώστε τη δυνατότητα στους Έλληνες και τις Ελληνίδες να κρίνουν και να αποφασίσουν.
Παραιτηθείτε και μην βυθίζετε άλλο την πολιτική ζωή της χώρας σε κλίμα ζόφου και ανωμαλίας. Οι υποκλοπές, η κακοποίηση του κράτους δικαίου, οι καθεστωτικές πρακτικές δεν μπορούν πια να γίνουν αποδεκτές από το δημοκρατικό λαό μας.
Σ` ό,τι μας αφορά και σ` ό,τι αφορά, πιστεύω, τη μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία, επίσης δεν έχουμε πολλές επιλογές. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ανένδοτο θεσμικό αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων και της ασφάλειας του πολίτη, για να χυθεί άπλετο φως στο παρασκήνιο της εκτροπής, για να διασφαλιστούν οι όροι δημοκρατικής διεξόδου, να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα, να απαλλαγεί η χώρα από το τοξικό νέφος της ανηθικότητας και του ψέματος και να επιστρέψει η σταθερότητα.
Τα υπόλοιπα πολύ σημαντικά για το αύριο της οικονομίας, της κοινωνίας, της χώρας θα τα κρίνει η ψήφος του λαού μας, που εδώ που φτάσαμε νομίζω όλοι καταλαβαίνουμε ότι αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για όλους.

Απάντηση στον Γ. Γεραπετρίτη

Χρειάστηκε σωσίβιο ο κ. Μητσοτάκης. Δεν μπορεί μόνος του. Ο κ. Γεραπετρίτης ανέλαβε τον ρόλο. Θα του απαντήσω όμως.
Επαναλαμβάνω. Απηύθυνα μια σειρά από ερωτήματα στον κ. Μητσοτάκη. Σε ένα από αυτά περιλαμβάνεστε κι εσείς, κύριε Γεραπετρίτη. Γνωρίζατε, λοιπόν, ή δεν γνωρίζατε όταν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σε επανειλημμένες ερωτήσεις, εσείς προσωπικά δεν απαντήσατε. Απαντούσε ο κ. Κοντολέων λέγοντας ψέματα. Γνωρίζατε; Γιατί δεν απαντούσατε;
Κύριε Γεραπετρίτη, μην κουνάτε το δάχτυλο για μηνύσεις, εδώ μιλάμε πρωτίστως πολιτικά, ούτε για μηνύσεις ούτε για αγωγές. Το κρίσιμο ερώτημα που αφορά τον κύριο Μητσοτάκη, εσάς και τον κ. Πιερρακάκη, που συνοδεύσατε εκείνη την ημέρα τον αποπεμφθέντα διοικητή της ΕΥΠ, ο οποίος σε επανειλημμένες ερωτήσεις είπε ψέματα και εσείς σε επανειλημμένες ερωτήσεις δεν σπεύσατε να διευκρινίσετε τι ακριβώς συμβαίνει, είναι εάν αυτό…
Αυτό, λοιπόν, το κρίσιμο το οποίο απευθύνεται σε εσάς είναι εάν γνωρίζατε ή δεν γνωρίζατε. Εάν γνωρίζατε, λοιπόν, είστε και εσείς και ο κ. Πιερρακάκης, που είναι δίπλα σας, συμμέτοχοι και συνεργοί στο έγκλημα, κύριε Γεραπετρίτη.
Και ένα τελευταίο. Τις τελευταίες μέρες, κύριε Γεραπετρίτη, με όλα όσα έχουν συμβεί έχει ντραπεί και η ντροπή. Το να βγαίνετε εσείς ως τιμητής και ο πρωθυπουργός και να μου κουνάτε το δάχτυλο ζητώντας μετ’ επιτάσεως επί προσωπικού το λόγο, πάει πολύ. Υπάρχουν, πράγματι, στην πολιτική ζωή του τόπου αξιόλογοι ακαδημαϊκοί -και είστε ένας από αυτούς- οι οποίοι μπαίνοντας στην πολιτική κοσμούν την πολιτική. Υπάρχουν, όμως και πορείες -πρέπει να το ψάξετε- που μπαίνοντας στην πολιτική, χάνουν την αξιοπιστία τους. Ψάξτε το.

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI