Ομιλία Αλέξη Τσίπρα, Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιου για την προεδρία της ευρωπαϊκής επιτροπής σε προεκλογική εκδήλωση της Εναλλακτικής Αριστεράς Γαλικίας
Ομιλία Αλέξη Τσίπρα, Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιου για την προεδρία της ευρωπαϊκής επιτροπής σε προεκλογική εκδήλωση της Εναλλακτικής Αριστεράς Γαλικίας

Ομιλία  Αλέξη Τσίπρα, Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιου για την προεδρία της ευρωπαϊκής επιτροπής σε προεκλογική εκδήλωση της Εναλλακτικής Αριστεράς Γαλικίας

Φίλες και Φίλοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Αυτή η μεγάλη συγκέντρωση προμηνύει τη νέα μεγάλη άνοδο της Εναλλακτικής Αριστεράς της Γαλικίας.

Αυτές οι ευρωεκλογές θα δείξουν, για μία ακόμα φορά, ότι σωστά κάποιοι λένε, ότι είστε πράγματι ο «ΣΥΡΙΖΑ της Γαλικίας». Όχι μόνο ως προς τις εκλογικές επιδόσεις.

Αλλά, κυρίως, ως προς την αντίληψη.  Ώστε να έρθουν, ως συνέπεια, και οι εκλογικές επιδόσεις.  Ότι, δηλαδή, η Αριστερά, για να είναι Αριστερά, πρέπει να ενώνει – όχι να διαιρεί. Γι’ αυτό, η δική μου υποψηφιότητα για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, απευθύνεται σε όλους τους πολίτες της Ευρώπης. Ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους. Είτε ζουν στο Βορρά της Ευρώπης, στο Νότο ή οπουδήποτε. Γιατί εμείς θέλουμε να ενώσουμε αυτούς που διαιρεί ο νεοφιλελευθερισμός. Απευθυνόμαστε σε όλους τους λαούς που υποφέρουν από τη λιτότητα. Που είναι ενάντια στη λιτότητα.

Απευθυνόμαστε σε όλες και όλους που λένε: Φτάνει πια! Ως εδώ! Τώρα είναι η ώρα της αλλαγής. Απευθυνόμαστε, όμως, κυρίως, στις νέες και τους νέους της Ευρώπης.

Γιατί. Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική Ιστορία αυτής της ηπείρου. Μια γενιά νέων ανθρώπων γνωρίζει ότι θα ζήσει χειρότερα από τους γονείς τους. Είναι μια γενιά που μπαίνει στη ζωή χωρίς ελπίδα και προοπτική για το μέλλον. Με καταγεγραμμένη ανεργία των νέων στο 55% στη Γαλικία. Στο 60% στην Ισπανία και πάνω και από 60% στην Ελλάδα. Κοντά στο 40% στην Ιταλία και την Πορτογαλία. Και με πάνω από 7,5 εκατ. νέους, χωρίς δουλειά και χωρίς εκπαίδευση σ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Που κινδυνεύουν να πιαστούν στην παγίδα της μακροχρόνιας ανεργίας.

 Είναι απαράδεκτο και ντροπή για την Ευρώπη. Δεν ανεχόμαστε την Ευρώπη της μιζέριας, της φτώχειας και της ανεργίας. Γι’ αυτό, συντρόφισσες και σύντροφοι.  Άμεση προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είναι να ξανακερδίσουμε το δικαίωμα της εργασίας στην Ευρώπη. Κι έτσι να δώσουμε ελπίδα και αισιοδοξία στη νεολαία. Γι’ αυτό θέλουμε να τερματίσουμε αμέσως τη λιτότητα. Για να δώσουμε χώρο στη νέα γενιά να δημιουργήσει. Να βάλει τη δική της σφραγίδα στο μέλλον.

Αλλά η Ευρώπη δεν υποφέρει μόνο από τη λιτότητα και την ανεργία. Αυτές οι βάρβαρες πολιτικές για να εφαρμοστούν είχαν μια προϋπόθεση: τη συρρίκνωση της Δημοκρατίας. Αλλά και για να ξανακερδίσουμε τη Δημοκρατία. Που βρίσκεται σε διαρκή υποχώρηση σε όλη την Ευρώπη. Και στην Ισπανία έχει γυρίσει 35 χρόνια πίσω. Με την σκοταδιστική, νεοσυντηρητική επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών από την κυβέρνηση Ραχόι. Ακυρώνοντας τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων. Όταν, όμως, περιστέλλονται στην Ισπανία τα δικαιώματα των γυναικών. Αύριο είναι βέβαιο ότι το ίδιο θα συμβεί και αλλού. Γι’ αυτό είναι κίνδυνος όχι μόνο για την Ισπανία, αλλά για όλη την Ευρώπη. Γ ι’ αυτό η αλληλεγγύη, ακόμα κι όταν αργεί, είναι αναγκαία και έχει αποτέλεσμα. Έστω και τώρα, από τα κάτω. Με αυτοοργάνωση. Μπορεί και πρέπει να συγκροτηθεί ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών. Για να ανακόψουμε, όλες και όλοι μαζί, τη νεοσυντηρητική επέλαση στην Ευρώπη. Στις 25 Μαΐου ψηφίζουμε και για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Ψηφίζουμε Εναλλακτική Αριστερά στη Γαλικία.

Την Ενωμένη Αριστερά στην Ισπανία. Τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Σας διαβεβαιώνω ότι για πρώτη φορά η Αριστερά θα κερδίσει τις ευρωεκλογές και πολύ σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα. Αυτό θα είναι το θετικό παράδειγμα για όλη την Ευρώπη.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι, Στη θέση μιας Ευρώπης του φόβου για την ανεργία και την φτώχεια. Στην θέση της σημερινής Ευρώπης που αναδιανέμει εισόδημα στους λίγους και φόβο στους πολλούς, Στη θέση μιας Ευρώπης των τραπεζιτών και του κεφαλαίου, Θέλουμε μια Ευρώπη των ανθρώπινων αναγκών. Αυτή την Ευρώπη θα την αλλάξουμε με την ψήφο και τους αγώνες μας.

Φίλες και Φίλοι, Συντρόφισσες και Σύντροφοι, Στις 25 Μαΐου. Κάθε πολίτης. Σε κάθε γωνιά αυτής της ηπείρου, Κρατάει το κοινό μας μέλλον στα χέρια του. Σ’ αυτές τις ευρωεκλογές δεν ψηφίζουμε απλά για να εκλέξουμε νέους ευρωβουλευτές. Σ’ αυτές οι ευρωεκλογές ψηφίζουμε για τη ζωή μας. Γιατί η Ευρώπη βρίσκεται σε ιστορικό σταυροδρόμι. Ή θα συνεχίσει με λιτότητα, ανεργία και φτώχεια για πολλά χρόνια. Ή θ’ αλλάξει πορεία, με ανάπτυξη, δικαιοσύνη και αξιοπρεπή εργασία. Στις 25 Μαΐου ψηφίζουμε για την Ευρώπη και αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Και το μόνο πραγματικό δίλημμα είναι: Λιτότητα ή Δημοκρατία. Λιτότητα ή κοινωνική συνοχή.

Με την Ευρώπη των τραπεζών ή με την Ευρώπη των λαών. Με την Ευρώπη της Αριστεράς ή με την Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ.

Φίλες και Φίλοι, Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Ποτέ άλλοτε μεταπολεμικά η Ευρώπη δεν βυθίστηκε τόσο βαθιά στο σκοτάδι. Ποτέ άλλοτε ο φόβος, η ανασφάλεια και η απαισιοδοξία δεν βάραιναν, τόσο έντονα, τις προσδοκίες των ανθρώπων για το αύριο. Αυτήν την Ευρώπη δεν την θέλουμε.

Αυτήν την Ευρώπη θα την αλλάξουμε. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση.

Κάποιοι είπαν δεν θα γίνουμε σαν τους Έλληνες. Αυτό που έγινε δεν είναι για να τιμωρηθεί ο ελληνικός λαός αλλά για να παραδειγματιστούν οι άλλοι λαοί. Γι’ αυτό αν δεν τους σταματήσουμε σύντομα θα προσπαθήσουν να το επαναλάβουν αλλού.

Μας λένε ότι το χρέος είναι πολύ ψηλό.  Ποιος το δημιούργησε; Η μόνη απάντηση στη θηλιά που μας βάζουν στο λαό είναι η αλληλεγγύη και η διαγραφή των χρεών. Η μόνη απάντηση είναι η ευρωπαϊκή απάντηση. Αυτό το χρέος δεν το χρωστάνε οι λαοί, δεν θα το πληρώσουν οι λαοί. Η μόνη απάντηση στην κρίση είναι η αλληλεγγύη, η δημοκρατία και η ανάπτυξη. Και τη μόνη απάντηση την έχει η Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Φίλες και Φίλοι,

Έχω γυρίσει σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης σε μια καμπάνια για την αλλαγή της Ευρώπης. Από παντού έρχεται μήνυμα ελπίδας και αλλαγής. Ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι φυσικό φαινόμενο – ούτε και είναι ανίκητος. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα είναι η θετική έκπληξη των εκλογών του Μάη. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά υπολογίζει σε εσάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζει σε εσάς.

Όλοι μας σας ευχόμαστε καλούς και νικηφόρους αγώνες. Αυτός θα είναι ο Μάης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αυτός θα είναι ο Μάης της ελπίδας και της αλλαγής για την Ευρώπη.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ