Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. Αλ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης του στον πρωθυπουργό για την κατάσταση στο χώρο της υγείας


  • Δεν σέβεστε την ιστορία σας
  • Αυτός ο λαός ξέρει να βάζει κόκκινες γραμμές στους ισχυρούς
  • Αυτοί που σας στήριξαν, μόλις κάνετε τη βρώμικη δουλειά, θα σας μετατρέψουν σε πρωθυπουργεύοντα Πρωθυπουργό με αεριτζήδες, τεχνοκράτες στο υπουργικό συμβούλιο.

Κύριε Πρόεδρε, σας άκουσα με προσοχή να λέτε ότι ήταν παιδί σας το Ε.Σ.Υ. Και ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα, ότι με όσα συμβαίνουν σε τούτη τη χώρα έξι μήνες τώρα και με την αδυναμία σας να βάλετε κόκκινες γραμμές, παίρνετε διαζύγιο με την ιστορία σας. Και έχετε πάρει μια νωπή λαϊκή εντολή και στο χώρο της υγείας να κάνετε άλλα πράγματα απʼ αυτά που κάνετε.

Μου απαριθμήσατε μια σειρά από θετικά μέτρα, πολλά  εκ των οποίων, ισολογισμούς, μηχανογράφηση, διπλογραφικό σύστημα, πάταξης της διαφθοράς, τα είχαμε συζητήσει σε αυτό το Κοινοβούλιο, τα είχε συζητήσει και τα είχε αποφασίσει το Εθνικό Κοινοβούλιο από το 1996 κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Από τότε 8 χρόνια κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και άλλα 5 ΝΔ δεν πήγε τίποτε μπροστά και το Ε.Σ.Υ. βουλιάζει και δεν φταίει η Αριστερά γιʼ αυτό, που μου λέτε ότι δεν είναι ριζοσπαστικό να μας λέτε τέτοια πράγματα.

Ξέρετε τι έλεγε το πρόγραμμά σας πριν από 6 μήνες; Έλεγε ότι δεσμεύεστε για την αναγέννηση του Ε.Σ.Υ. για ενιαία δομή, δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Έλεγε προσλήψεις νέου προσωπικού 3000 θέσεις κάθε χρόνο πέραν των συνταξιοδοτήσεων. Ενίσχυση του προσωπικού του Ε.Σ.Υ με προτεραιότητα το νοσηλευτικό και τεχνολογικό προσωπικό. Ξέρετε τι γίνεται αυτή τη στιγμή στα δημόσια νοσοκομεία;

Αυτό νομίζετε ότι κάνετε; Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει.

Μειώσατε την κρατική χρηματοδότηση, καταδικάζοντας τη δημόσια υγεία σε κατάρρευση. Περικόψατε λειτουργικές δαπάνες κατά 2/3, μειώνετε μισθούς σε όλο το προσωπικό και αυτό μας λέτε ότι δεν έχει τη σφραγίδα του Δ.Ν.Τ. αλλά τη αλλά τη δική σας σφραγίδα; Είναι δική σας επιλογή αυτή;

Κύριε Πρωθυπουργέ, αν χθες δεν είχατε συναντήσει τους συνδικαλιστές για να τους πείτε τα μέτρα τα οποία σας ζητάνε να πάρετε, μέτρα καταστροφής για την ελληνική κοινωνία, θα μπορούσατε σήμερα να μας λέτε άλλα.

Σήμερα δεν μπορείτε να μας τα λέτε αυτά. Έχετε καταλάβει τι πάτε να κάνετε; Έχετε καταλάβει ότι αυτά τα μέτρα που σας εισηγούνται και σεις δεν αντιδράτε, είναι μέτρα καταστροφής. Τέτοια καταστροφή έχει να ζήσει η χώρα από τον Βʼ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και μη μας λέτε: «Πείτε μας άλλη πρόταση». Διότι έξι μήνες τώρα σας λέμε στρίψτε το τιμόνι. Δεν ήμασταν εμείς αυτοί  που εισηγηθήκαμε τα υφεσιακά μέτρα της 3ης του Μάρτη που μας οδήγησαν στην άβυσσο. Έξι μήνες τώρα σας λέμε, στρίψτε το τιμόνι πηγαίνει το πλοίο σε παγόβουνο και σεις αντί να στρίψετε, ανεβάζετε ταχύτητα. 

Και τώρα που πέσαμε πάνω στο παγόβουνο, τι μας λέτε; Να πέσουμε όλοι στη θάλασσα και όποιος μπορέσει. «Έχετε άλλη πρόταση»;

Βεβαίως και έχουμε άλλη πρόταση κύριε Πρωθυπουργέ. Να μην αποδεχθείτε την καταστροφή της χώρας. Αυτή είναι η μόνη πρόταση. Ότι και να κάνετε με τα δάνεια, ακόμη και αν αύριο έρθουν και σας πουν, σας χαρίζουμε το χρέος, με αυτά τα μέτρα που προβλέπουν 5% ύφεση μέχρι το 2014, νομίζετε ότι θα δούμε άσπρη μέρα;

Θα διαλυθεί η δημόσια υγεία και πίσω από τους αριθμούς και τα νούμερα, υπάρχουν άνθρωποι, ανάγκες, όνειρα, δικαιώματα. Υπάρχουν άνθρωποι πίσω από τα νούμερα! Έχετε καταλάβει τι σημαίνει να κόψετε δυο μισθούς; Από ποιους θα τους κόψετε. Από τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες που έχουν ανά πενήντα ασθενείς σε κάθε θάλαμο και προσπαθούν να δώσουν από το υστέρημα του χρόνου και της ζωής τους για τον συνάνθρωπό τους; Θα κόψετε δυο μισθούς από τους καθηγητές και τους δασκάλους που μαθαίνουν γράμματα στα παιδιά μας; Μια οικογένεια εκπαιδευτικών με δυο παιδιά, ένα να δίνει πανελλήνιες και το άλλο σε μια άλλη πόλη να σπουδάζει, ξέρετε τι σημαίνει περικοπή  τεσσάρων μισθών;

Από πού θα κόψουν; Από το φροντιστήριο θα κόψουν; Από το νοίκι θα κόψουν; Από το φαί θα κόψουν; Από πού θα κόψουν; Τι σημαίνει για τον συνταξιούχο που παίρνει 600 ευρώ να του κόψουν δυο συντάξεις; Έχετε καταλάβει τι πάτε να κάνετε; Είναι πολιτική αυτή η οποία συνάδει με την ιστορία σας; Δεν σέβεστε την ιστορία σας. Διότι αυτό που είπε ο κ. Πάγκαλος ότι δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, γιατί τις κόκκινες γραμμές τις βάζουν οι ισχυροί αντίκειται στην ιστορία αυτού του λαού. Τις κόκκινες γραμμές τις έβαλε αυτός ο λαός και απέναντι στον κατακτητή, και απέναντι στη χούντα των συνταγματαρχών και δεν δικαιούστε να λέτε ότι δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές.

Αν ζούσε ο  Α. Παπανδρέου και έβγαινε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και έλεγε δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, θα τον κρατούσε την επόμενη μέρα; Και πείτε μου επιτέλους ένα όχι που είπατε. Η διαπραγμάτευση έχει και διεκδίκηση. Ένα όχι που είπατε κύριε Πρωθυπουργέ!

Καταλάβετέ το κύριε Πρωθυπουργέ και κύριοι της κυβέρνησης, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. 

Ζητείστε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Προκαλέστε δημοψήφισμα. Αφήστε το λαό να δώσει διέξοδο. Έτσι όπως τα κάνατε δυο επιλογές υπάρχουν ή δημοψήφισμα για να υψώσει ο λαός το ανάστημα του ή να πάτε και να ζητήσετε άλλη λαϊκή εντολή. Γιατί η λαϊκή εντολή που πήρατε ήταν όχι για να κατεδαφίσετε την κοινωνία. Να την προστατέψετε ήταν.

Και μη νομίζετε ότι μπορείτε να πάτε πολύ μακριά έτσι. Ήδη οι αγαπημένοι σας σύμμαχοι που βγήκαν χθες στα κανάλια και ζητάγανε αίμα από τον ελληνικό λαό, ήδη οι αγαπημένοι σας σύμμαχοι και ο κ. Καρατζαφέρης και ο κ. Μητσοτάκης, και ο Σ.Ε.Β. μη νομίζετε ότι θα συνεχίσουν για πολύ να σας σέβονται. Δεν σας εκτιμούν και δεν σας σέβονται. Δεν είναι οι φυσικοί σας σύμμαχοι αυτοί.

Μόλις κάνετε τη βρώμικη δουλειά θα τους είστε τελείως άχρηστοι και ήδη επεξεργάζονται λύσεις με τεχνοκράτες, στο Υπουργικό Συμβούλιο, με αεριτζήδες που βγάλανε χρήματα από το δημόσιο πλούτο και σας θέλουν πρωθυπουργεύοντα Πρωθυπουργό.

Δεν σας αξίζει ούτε εσάς, ούτε στον ελληνικό λαό. Η κόκκινη γραμμή υπάρχει και είναι η προστασία της χώρας από την καταστροφή. Και αν θέλετε συνεργασία με την Αριστερά που μας το λέτε διαρκώς, αλλάξτε στρατηγική και βγείτε δυναμικά να βάλετε τις κόκκινες γραμμές σε αυτούς που θέλουν να καταστρέψουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο στην ελληνική κοινωνία.


το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης