Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο σχέδιο νόμου: «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015»

δείτε το βίντεο


Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε μια παροιμία που λέει εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι; Κάπως έτσι και σεις τώρα. Επιβεβαιώθηκε σήμερα η παροιμία με την ομιλία σας. Εμείς, αποχωρήσαμε από την Αίθουσα ζητώντας να  έρθετε εσείς να δώσετε εξηγήσεις γιʼ αυτό το πογκρόμ της βίας και της καταστολής που υπέστησαν ειρηνικοί διαδηλωτές, νέα παιδιά, ηλικιωμένες γυναίκες, ανήμποροι άνθρωποι στα καροτσάκια, ακόμη και οι δύσμοιροι αθλητές των Special Olympics στο Μοναστηράκι.

Αποχωρήσαμε από την αίθουσα, ζητώντας να έρθετε εδώ να δώσετε κάποιες εξηγήσεις. Εκτιμώντας και εσάς προσωπικά και τα δημοκρατικά σας φρονήματα και την ιστορία σας, περιμέναμε σήμερα εδώ κάτι να μας πείτε.

Ακόμη και οι συνδικαλιστές των αστυνομικών ο κ. Φωτόπουλος και ο κ. Καραδήμας πριν από λίγο ζήτησαν συγγνώμη από τον ελληνικό λαό γιʼ αυτά τα αποτρόπαια που έπραξαν συνάδελφοί τους, απέναντι στους ειρηνικούς διαδηλωτές χθες στην πλατεία Συντάγματος. Και σεις δεν είχατε να πείτε μια λέξη.

Και μάλιστα οι συνδικαλιστές της αστυνομίας τους οποίους εμείς επανειλημμένα έχουμε συναντήσει διότι εμείς δεν θεωρούμε τους αστυνομικούς εχθρούς του λαού, τους θεωρούμε παιδιά του λαού.

Θεωρούμε ότι δεν μπορείτε να τους φτιάχνετε ως πραίτορες, να επιτίθενται απέναντι στους πολίτες. Αν δεν είχαν στολή θα βρισκόντουσαν και αυτοί μαζί με τους διαδηλωτές.

Είπαν, λοιπόν και μίλησαν οι συνδικαλιστές της αστυνομίας για ανάγκη να επιρριφθούν ευθύνες και να υπάρξει και αντικατάσταση προσώπων αυτοί τουλάχιστον που δώσανε εντολές γιʼ αυτό το πογκρόμ της βίας. Και σεις εδώ μεγάλα λόγια που δυστυχώς ούτε οι ίδιοι οι Υπουργοί της κυβέρνησής σας δεν τα πιστεύουν, ότι δήθεν όσο υπάρχει ΠΑ.ΣΟ.Κ. , Παπανδρέου, ο ήλιος ο πράσινος δεν ξέρω εγώ τι, δεν θα υπάρχουν θύλακες ακροδεξιάς στην αστυνομία.

Και λέω Υπουργοί γιατί άκουσα και τη συνέντευξη του κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος μίλησε σαφώς για συνεργασία κράτους παρακράτους που πρέπει να εξιχνιαστεί.

Κύριε Υπουργέ, αλήθεια η γραμμή άμυνας περιφρούρησης της Βουλής φθάνει μέχρι τον Μπαϊρακτάρη; Η γραμμή άμυνας περιφρούρησης της Βουλής φθάνει μέχρι το Θησείο, το Μοναστηράκι, την Κολοκοτρώνη; Αλήθεια αυτούς που απεγκλώβισε η αστυνομία χθες και τους φέρθηκε με το γάντι και τους έβαλε να τους προστατεύσει μέσα στο προαύλιο της Βουλής γιατί τους φέρονταν τόσο καλά ενώ σε κάποιους άλλους φέρθηκε με πρωτοφανή βία.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ ο κ. Χαρίσης είναι με εννιά ράμματα στο νοσοκομείο. Δεν είναι κουκουλοφόρος, ούτε φόρεσε ποτέ στη ζωή του κουκούλα. Ο Δημήτρης Τρίμης ο δημοσιογράφος και μέλος της ΕΣΗΕΑ δεν είναι κουκουλοφόρος, ούτε ποτέ στη ζωή του φόρεσε κουκούλα, είναι με σπασμένο χέρι.

Κύριε Γεωργιάδη βγήκες να υποστηρίζεις την κυβέρνηση. Έχετε γίνει ένα. Χθες δρούσαν τα αγαπημένα σας παιδιά. Τα παιδιά της ακροδεξιάς δρούσαν χθες χέρι-χέρι μαζί με τις δυνάμεις της αστυνομίας.

Και εγώ, δεν αναφέρομαι μονάχα στον Υπουργό, αναφέρομαι συνολικά στην κυβέρνηση. Και αναφέρομαι κυρίως και σε πολλούς εκ των Βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας που γνωρίζω ότι δεν μπορεί να έχουν πουλήσει την ψυχή τους στο διάβολο, έχουν κάποια δημοκρατικά αντανακλαστικά διότι βρέθηκαν μέσα στους αγώνες αυτού του λαού στο παρελθόν για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη και ξέρουν ποιες είναι, από πού προέρχονται αυτές οι ομάδες του παρακράτους και ποιος είναι ο στόχος τους.

Κύριε Υπουργέ, έχουμε συλλέξει μια σειρά από περιστατικά ωμής και απρόκλητης βίας. Μια σειρά από περιστατικά αγαστής συνεργασίας ΜΑΤ και κουκουλοφόρων. Διότι η τεχνολογία βοηθάει σε αυτό όπως καλά γνωρίζετε,  ακόμη και ο τελευταίος συμπολίτης μας μπορεί με την χρήση ενός κινητού τηλεφώνου να καταγράφει αυτές τις στιγμές. Βρίθει το διαδίκτυο από τέτοια βίντεο και σήμερα το πρωί επικοινώνησα με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον κ. Τέντε και αύριο το πρωί θα καταθέσω μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.

Διότι αυτό που συνέβη χθες στους δρόμους της Αθήνας, ήταν η κατάλυση της δημοκρατίας. Διότι αυτό που συνέβη χθες ήταν αντιδημοκρατική εκτροπή και κάποιοι έχουν ευθύνη γιʼ αυτή την εκτροπή.

Αναφερθήκατε σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό. Εγώ μπορώ να σας πω δεκάδες άλλα. Τι έχετε αλήθεια να πείτε κύριε Υπουργέ, για το περιστατικό της ωμής βίας ενός άνδρα των ΜΑΤ που κτυπά στο κεφάλι, στη μέση της πλατείας Συντάγματος έναν άνδρα που ούτε κουκούλα φοράει, ούτε απειλητικός ήταν εναντίον του, παρά τον εκλιπαρεί, λέγοντάς του «μη με κτυπήσεις». Και τον αφήνει αιμόφυρτο.

Εσείς που μας λέτε ότι αγωνιάτε για να μη τρέξει σταγόνα αίμα. Ξέρετε πόσο αίμα χύθηκε χθες; Από τύχη δεν θρηνούμε θύματα. Εκατοντάδες οι κλήσεις ασθενοφόρων που δεν μπορούσαν να προσέλθουν. Πόσο μίσος μπορεί να έχει αυτός ο άνθρωπος απέναντι στη ζωή, πόσο μίσος μπορεί να έχει απέναντι στην ίδια τη δημοκρατία και σεις από αυτό εδώ το βήμα δεν αναγγείλατε ούτε μια κύρωση για όλους αυτούς που χθες υπερέβησαν εαυτούς και παρέβησαν βεβαίως το καθήκον τους. Διότι καθήκον τους είναι να προστατεύουν τον πολίτη όχι να επιτίθενται απέναντι στους πολίτες.

Δεκάδες καταγγελίες απλών πολιτών που καθόντουσαν στο εστιατόριο Μπαϊρακτάρης ότι εδέχθησαν επίθεση βίας από τους δυνάμεις των μοτοσικλετιστών χωρίς κανένα λόγο.

Αυτή κύριε Παπουτσή είναι η αυτοσυγκράτηση την οποία επιδείξατε; Αυτή είναι; Βαράγανε στις ταβέρνες και στα μανάβικα. Αυτή είναι η αυτοσυγκράτηση; Φανταστείτε δηλαδή να μην είχατε ζητήσει και αυτοσυγκράτηση.

Και βεβαίως τα ληγμένα χημικά με ημερομηνία λήξης 1997 έχουν συλλέξει αρκετοί πολίτες πολλά απʼ αυτά, καταγγελίες και από τον ιατρικό σύλλογο είχαμε χθες, απαγορεύονται σε πολεμικές συρράξεις, όχι σε διαδηλωτές.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εγώ δεν μέμφομαι τον κ. Παπουτσή, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, η μοίρα τον έφερε από Πρόεδρο της ΕΦΕΕ που κατήγγειλε τα ΜΑΤ για τη δολοφονία Κουμή –Κανελλοπούλου να είναι σήμερα Υπουργός υπεύθυνος για τις δυνάμεις καταστολής μιας κυβέρνησης που έχει επιλέξει με τη βία και την καταστολή να περάσει τα πιο σκληρά μέτρα που έχουν περάσει από τη μεταπολίτευση και μετά. Και σήμερα βεβαίως σας συμφέρει αυτό που γίνεται. Να συζητάμε για τη βία της αστυνομίας, του κράτους, του παρακράτους και όχι για το γεγονός ότι αυτή η Βουλή χθες ψήφισε μέτρα 80 δις, 30 που αφορούν τη λιτότητα και 50 τις αποκρατικοποιήσεις.

Εγώ λοιπόν, κύριοι της κυβέρνησης μέμφομαι την κυβέρνηση Παπανδρέου συνολικά. Διότι χθες με δική της απόφαση γύρισε το ρολόι της ιστορίας πολλά χρόνια πίσω.

Ενορχηστρώσατε και εκτελέσατε ένα τρισάθλιο σχέδιο διάλυσης των ειρηνικών πολιτών, της πλατείας, ένα σχέδιο που περιελάμβανε την ωμή βία, την αγαστή συνεργασία κράτους και παρακράτους. Τέτοιες εικόνες ντροπής και τρόμου είχαμε να ζήσουμε πάρα πολλά χρόνια. Εγκαθιδρύσατε χθες  με την ψήφο σας αλλά και με τα ΜΑΤ και με το όργιο της βίας και με τη συνδρομή του παρακράτους τη νέα μνημονιακή δημοκρατία. Την δημοκρατία του αυταρχισμού της βίας και της τρομοκρατίας.

Κύριοι της κυβέρνησης να την χαίρεστε αυτή τη δημοκρατία. Εμείς σας επαναλαμβάνουμε απʼ αυτό εδώ το βήμα ότι δεν έχετε καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωράτε σε τέτοιες αποφάσεις διότι εκλεγήκατε πριν από 2 χρόνια με ψεύτικες υποσχέσεις.

Είστε μια κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας –έτσι λένε οι δημοσκοπήσεις, δεν το λέμε εμείς- που έχετε 155 Βουλευτές και όσο και αν προκαλείτε, όσο και αν απειλείτε για τανκς, για νεκρούς, για αίμα και όσο και αν με τα ΜΑΤ και την καταστολή  επιχειρείτε να εκφοβίσετε τον ελληνικό λαό, εμείς ένα σας λέμε, ο λαός δεν εκφοβίζεται.

Και να σας πω και κάτι τελευταίο. Είμαστε βέβαιοι ότι το αίτημα για πραγματική δημοκρατία που επί 36 μέρες τώρα συγκλονίζει τις πλατείες, το αίτημα για πραγματική δημοκρατία και λαϊκή κυριαρχία που επί 36 μέρες τώρα συγκλονίζει όχι την πλατεία Συντάγματος, κάθε χωριό, κάθε πόλη αυτής της χώρας, μετά τα χθεσινά γεγονότα γίνεται ακόμη πιο ισχυρό, γίνεται ακόμη πιο επίκαιρο. Αυτός ο λαός στο τέλος θα δικαιωθεί. Οι μέρες όπου μπορείτε να ξεπερνάτε με επικοινωνιακά τερτίπια τέτοιου είδους εκτροπές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Η κυβέρνησή σας δεν έχει πολύ χρόνο ζωής. Η κυβέρνησή σας θα κληθεί πολύ γρήγορα να λογοδοτήσει ενώπιον του ελληνικού λαού και για τη βία, και για την τρομοκρατία και για την καταστολή. Κυρίως όμως θα κληθεί να λογοδοτήσει διότι ερήμην της λαϊκής βούλησης χθες υπερψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο το οποίο ξεπουλάει τη χώρα κα οδηγεί σε μια κοινωνική κόλαση.

Και παρʼ όλα αυτά όμως χθες σεις εδώ της κυβερνητικής πλειοψηφίας, την ώρα που ο λαός μας στέναζε, την ώρα που ο  λαός μας ήταν σε κατάθλιψη, την ώρα που οι Έλληνες πολίτες, οι ειρηνικοί διαδηλωτές δεχόντουσαν χημικά, εσείς εδώ χειροκροτάγατε και πανηγυρίζατε γιατί ο κ. Αθανασιάδης αιτιολόγησε την ψήφο του και είπε «ναι», κατά παράβαση του Κανονισμού κύριε Πρόεδρε της Βουλής.

Πρωτοφανές και αυτό να αιτιολογήσει την ψήφο του σε μια ονομαστική ψηφοφορία.

Ε, λοιπόν, αυτή η εικόνα ο λαός να βρίσκεται σε κατάθλιψη, να τρώει τόνους χημικά, να βομβαρδίζεται από χημικά και να τρώει ξύλο και σεις εδώ να χειροκροτάτε, είναι μια εικόνα την οποία σας αντιγυρίζω. Να τη χαίρεστε αυτή την εικόνα.