Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης προς τον πρωθυπουργό «σχέδιο ιδιωτικοποίησης δημοσίων επιχειρήσεων»

δείτε το βίντεο της συζήτησης στη Βουλή


  • Οι προεκλογικές δεσμεύσεις Παπανδρέου για ακύρωση και επαναδιαπραγμάτευση των ιδιωτικοποιήσεων πήγαν περίπατο
  • Δεν έχει γίνει ποτέ κανένας απολογισμός που πήγαν τα λεφτά από τις ιδιωτικοποιήσεις
  • Τα νέα σχέδια αποκρατικοποιήσεων είναι έγκλημα σε βάρος του δημοσίου πλούτου

«Δυστυχώς λείπει ο Πρωθυπουργός στη Βιέννη, θα μιλήσει έμαθα σε μια εκδήλωση σε τραπεζίτες, είμαι βέβαιος ότι θα τον καταχειροκροτήσουν. Και δεν έχω την ευκαιρία να τον ρωτήσω ορισμένα πράγματα.

Ξέρετε, πριν από ένα χρόνο περίπου όταν ολοκληρωνόταν η άνευ όρων παράδοση του Ο.Τ.Ε. στην D. T.,  όταν ήταν αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είχε δηλώσει ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία. Για την Ολυμπιακή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είχε υποστηρίξει τη συμμετοχή του δημοσίου στο σχήμα και τώρα βλέπουμε ένα ιδιωτικό καρτέλ στις αερομεταφορές και δεν τρέχει τίποτα.

Το ίδιο είχατε πει ότι θα ακυρώσετε τη συμφωνία και για την παραχώρηση του λιμανιού του Πειραιά, στην COSCO κινεζικών συμφερόντων. Και βεβαίως το ίδιο είχε πει και για τους υδάτινους πόρους. Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, απαντώντας στις τότε προεκλογικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για εκχώρηση του 23% της ΕΥΑΘ σε πολυεθνική εταιρεία διαχείρισης νερού  γαλλικών και βελγικών συμφερόντων είχε δηλώσει ο Πρωθυπουργός ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τότε, οι υδάτινοι πόροι δεν ιδιωτικοποιούνται. Που πήγαν αυτές οι δεσμεύσεις κύριε Παπακωνσταντίνου;

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι δεν έπρεπε να τις πιστέψουμε αυτές τις δεσμεύσεις διότι είναι στο DNA σας οι αποκρατικοποιήσεις. Άλλοι έχουν το όνομα και άλλοι έχουν τη χάρη. Το όνομα του νεοφιλελεύθερου το έχει ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του το ʼ90-΄93, αλλά οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το ʼ96 και μετά έχουν ξεπουλήσει ότι έχει βρεθεί μπροστά τους. Από τις τράπεζες ως το 49% της Δ.Ε.Η., από τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ως τα Ελληνικά Πετρέλαια και από τον ΟΠΑΠ και τα καζίνο ως το νερό που πίνουμε.

Το ερώτημα είναι έχετε κάνει ποτέ έναν απολογισμό τι κέρδισε ο τόπος απʼ αυτή την πολιτική; Έχετε κάνει έναν απολογισμό; Θεωρείτε ότι κάποιες από τις στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις που συνέβαλαν ουσιαστικά στα δημόσια οικονομικά όπως ο Ο.Τ.Ε., τα ΕΛΠΕ, η Δ.Ε.Η., ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΠ, η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου και άλλες, καλώς δοθήκανε, καλώς παραχωρηθήκανε; Ωφέλησε το ελληνικό δημόσιο η παραχώρησή τους;

Δεν έχει κάνει κανείς έναν απολογισμό για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μετοχοποιήσεις της τελευταίας εικοσαετίας. Και κυρίως δεν έχει κάνει κανείς έναν απολογισμό και δεν έχει απαντήσει που πήγαν τα λεφτά –αναρωτιόταν ο Πρωθυπουργός προεκλογικά, που πήγαν τα λεφτά και εγώ αναρωτιέμαι τώρα- των ιδιωτικοποιήσεων και αποκρατικοποιήσεων από το 2000 έως το 2009 τα οποία εντάχθηκαν μάλιστα και σε ειδικό λογαριασμό, που πήγαν;

Γιατί κύριε Υπουργέ, αν τώρα κάνουμε μια εξεταστική για την SIEMENS και βγαίνουν σκελετοί από τα συρτάρια και διαφαίνεται ότι κορυφαίοι Υπουργοί έπαιρναν μίζες προκειμένου να υπογράφουν συμβάσεις παροχών προς τον Ο.Τ.Ε., για φανταστείτε σε συμβάσεις, αντίστοιχες, παραχώρησης μέρους του Ο.Τ.Ε., μέρους του δημόσιου πλούτου, οι ίδιοι Υπουργοί δεν θα παίρνανε δωράκια; Όπως λέει και μια πετυχημένη διαφήμιση στην ελληνική τηλεόραση, για τη φουκαριάρα τη μάνα τους;

Κύριε Υπουργέ, έχω την αίσθηση ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο. Αυτό από το οποίο θα έπρεπε να ξεκινήσουμε να ψάχνουμε αναζήτηση υπευθύνων αν θέλουμε να καθαρίσουμε το τοπίο, είναι το σκάνδαλο των ιδιωτικοποιήσεων. Αλλά αυτό φυσικά κανείς δεν το αγγίζει. Και κανείς δεν το αγγίζει γιατί είναι διαχρονικό και γιατί έχει παρόν και μέλλον.

Άκουσα ότι στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο μαλώσατε, τσακωθήκατε και φαντάστηκα ότι θα είχατε διαφωνίες για το αν θα έπρεπε να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις. Και πληροφορήθηκα ότι είχατε διαφωνίες για το πώς θα γίνουν; Εσείς προτείνατε μέσω της αμαρτωλής Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και κάποιοι άλλοι συνάδελφοί σας ήθελαν βέβαια ο καθένας και το Υπουργείο του να έχουν την ευθύνη.

Το θέμα είναι κύριε Υπουργέ, ότι προσπαθείτε να βγάλετε στο σφυρί ότι έχει απομείνει, πουλάτε ακόμη και το φυσικό περιβάλλον, ακόμη και το νερό. Πώς μπορείτε να πουλάτε φυσικά αγαθά; Προφανώς γιατί θέλετε να εξυπηρετήσετε ιδιωτικά συμφέροντα.

Και αναρωτιέμαι στις 2 Ιουνίου, είχατε ανακοινώσει ότι θα διαθέσετε το 23% των μετοχών της ΕΥΑΘ μέσω χρηματιστηρίου με το μάνατζμεντ να παραμένει στα χέρια του κράτους. Το ίδιο βράδυ διάσημος τηλεπαρουσιαστής ωρύονταν, λέγοντας ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο; Δεν υπάρχει κυβέρνηση, δεν είναι δυνατόν να μην προχωράμε σε αποκρατικοποιήσεις για να στηρίξουμε την εθνική οικονομία. Και αλλάξατε απόφαση.

Καταλαβαίνω ότι δέχεστε πιέσεις, όμως κύριε Υπουργέ, το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στη χώρα είναι να ξεπουλήσουμε το δημόσιο πλούτο και όλα αυτά τα λαμόγια τα οποία κέρδιζαν όλα αυτά τα χρόνια από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού και δεν έβαλαν δεκάρα, δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη για να αντιμετωπιστεί η κρίση και θέλανε και 28 δισ.  για να στηριχτούν και έχουν φτιάξει και καρτέλ, και ανεβάζουν τις τιμές, ετοιμάζονται τώρα για το μεγάλο φαγοπότι. Έχουν πάρει τα μαχαιροπήρουνα, έχουν φορέσει τις πετσετούλες και περιμένουν να τους σερβίρετε τα φιλέτα.

Μην προχωρήσετε σε αυτό το έγκλημα. Είναι έγκλημα απέναντι στο δημόσιο πλούτο. Και είναι τραγικό την ίδια στιγμή που ο ελληνικός λαός περνά αυτή την τραγωδία, κάποιοι να ετοιμάζονται απʼ αυτή την τραγωδία να επωφεληθούν.

Κύριε Υπουργέ, εάν προχωρήσετε σε αυτές τις αποκρατικοποιήσεις που κατά τη γνώμη μας είναι μεγαλύτερο έγκλημα ακόμη και από την επιλογή σας για το Δ.Ν.Τ. να ξέρετε ότι οι εξεταστικές επιτροπές του μέλλοντος σίγουρα θα έχουν πολλά να εξετάζουν και για τις πράξεις που συντελούνται αυτή την ώρα στον τόπο».