Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στο Ιδρυτικό συνέδριο του Podemos

βίντεο

Συντρόφισσες και Σύντροφοι, Φίλες και Φίλοι,

Ο δημοκρατικός ελληνικός λαός και ο ΣΥΡΙΖΑ σας στέλνουμε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό. Χαιρετισμό ελπίδας, νίκης, προοπτικής.    Με την επίγνωση ότι στην Ελλάδα και την Ισπανία επιταχύνεται ο χρόνος της Ιστορίας.

 Είναι πια ξεκάθαρο πως μαζί μπορούμε (Podemos) να κάνουμε πράξη σύντομα -και θα το κάνουμε- το μέχρι χθες ακατόρθωτο. Ν’ αλλάξουμε τη πορεία της Ευρώπης. Να σταματήσουμε την καταστροφική λιτότητα. Να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Να βάλουμε τους ανθρώπους στο προσκήνιο, πάνω απο τα κέρδη των τραπεζών και των πολυεθνικών.

Κάθε μέρα που περνά, το λαϊκό κίνημα στις χώρες μας, με τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην Ελλάδα και τους Podemos στην Ισπανία, γίνεται το αντίπαλο δέος στη νεοφιλελεύθερη, γερμανικής κοπής, ηγεμονία στην Ευρώπη. Τώρα πια ο χρόνος μέτρα αντίστροφα και ο φόβος έχει περάσει στην άλλη πλευρά. Οι λαοί μας νίκησαν το φόβο και έβαλαν στην θέση τους την αυτοπεποίθηση και την ελπίδα. Τώρα πια δε ρωτάνε τον ΣΥΡΙΖΑ τι θα κάνει αν η κ. Μέρκελ του πει Όχι στο σχέδιό του. Αλλά ρωτάνε την Καγκελάριο τί θα κάνει όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Podemos σχηματίσουν προοδευτικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα και στην Ισπανία και ακυρώσουν τη λιτότητα.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι, Φίλες και Φίλοι,

Σε τόσο λίγο χρόνο έχετε κερδίσει τη βαθιά εκτίμηση του ελληνικού λαού και του ΣΥΡΙΖΑ. Σας γέννησαν οι πλατείες της αγανάκτησης.  Οι ίδιες πλατείες δυνάμωσαν και μας στην Ελλάδα. Σας θυμίζω οτι τότε εσείς δώσατε το έναυσμα και μεις πιάσαμε το νήμα.  «Τι ώρα είναι;  Ώρα να φύγουν», έγραφαν τα πανό στη Πλατεία ντελ Σολ και στην Πλατεία Συντάγματος. Τι ώρα ειναι τώρα; Ώρα να φεύγουν και ο Ραχόι και ο Σαμαράς.  Ώρα να έρθουμε.  Οι λαοί του Νότου.     Με τις δυνάμεις της ελπίδας και της ανατροπής στην Ελλάδα και την Ισπανία.

Σήμερα είμαστε εμείς, στην Ελλάδα, ένα βήμα πριν από την ιστορική ευθύνη της διακυβέρνησης με το λαό, για το λαό.  Αύριο έρχεται η δική σας σειρά. Τα χρόνια που έρχονται ο Νότος, η ευρωπαική περιφέρεια θα ξαναγράψει την Ιστορια της Ευρώπης.

Η αλλαγή έχει ήδη ξεκινήσει. Στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιρλανδία οι συσχετισμοί έχουν ήδη αλλάξει. Μαζί  θα αλλάξουμε και την πολιτική ατζέντα. Θα Προωθήσουμε τις τρεις προϋποθέσεις. Το τρίπτυχο για ν’ ανασάνει η Ευρώπη τον αέρα της ανάπτυξης.

–    Με Άμεσο τερματισμό της λιτότητας.
–   Με «Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος», για την οργανωμένη αναδιάρθρωση των χρεών της Ευρωζώνης. Ζητάμε ένα νέο Λονδίνο για το Χρέος. Η Γερμανία δεν έχει ούτε το ηθικό ούτε το ιστορικό δικαίωμα να αρνείται σήμερα στην Ευρώπη αυτό που η Ευρώπη με γενναιοδωρία και ενόραση της προσέφερε το 1953.
–   Με «Ευρωπαϊκό New Deal» δημοσίων επενδύσεων, αυτοτελή και ισχυρή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Στο κατώφλι μιας ιστορικής αλλαγής στην Ελλάδα.  Ο ΣΥΡΙΖΑ δε πρόκειται να αποδεχτεί καμία συμφωνία ερήμην του ελληνικού λαου και ιδιαίτερα καμία συμφωνία, με το δημόσιο χρέος στο ράφι. Και για τον λόγο αυτό, δεν δεχόμαστε και δεν δεσμευόμαστε σε προαπαιτούμενα περικοπών και λιτότητας, που ανατροφοδοτούν την υπερχρέωση. εν δεχόμαστε και δεν δεσμευόμαστε στον παραλογισμό των νέων φόρων, που έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να εισπραχθούν. Δεν δεχόμαστε και δεν δεσμευόμαστε στον παραλογισμό των νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2015, που θα στείλουν την οικονομία πίσω στην ύφεση.

Ζητάμε εκλογές, γιατί θέλουμε ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης από τον ελληνικό λαό. Γιατί σήμερα η αναξιόπιστη και ανυπόληπτη κυβέρνηση Σαμαρά αντί να διαπραγματευτεί υποκύπτει στους όρους της τρόικας, μήπως και την πείσει να εκδώσει το εισιτήριο Βρυξέλλες-Αθήνα. Παραδίδεται αμαχητί για να έρθει η τρόικα στην Αθήνα αλλάζοντας και νόμους που μόλις πριν από λίγες μέρες η ίδια έχει ψηφίσει.

Συντρόφισσες και Σύντροφοι, Φίλες και Φίλοι,

    Αυτή η κρίση που καταστρέφει ζωές και όνειρα εκατομμυρίων ανθρώπων δεν είναι τυχαία.     Είναι το τελικό αποτέλεσμα μια πολύχρονης, κοινωνικά άδικης πολιτικής.       Της πολιτικής που άφησε ανεξέλεγκτες, χωρίς περιορισμούς τις αγορές και το κεφάλαιο. Της πολιτικής που έθεσε τα κέρδη των λίγων, πάνω από τις ανθρώπινες ζωές και την συνοχή της κοινωνίας.  Ας μην ξεχνάμε όμως το πιο σημαντικό:  αυτοί που διαχειρίζονται σήμερα την κρίση, δεν επιδιώκουν την υπέρβασή της. Επιδιώκουν την διαιώνισή της.   Γιατί ή κρίση είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια τους.  Είναι εργαλείο διαίρεσης της Ευρώπης και επικυριαρχίας του Βορρά. Όλοι αυτί, όμως, λογαριάζουν χωρίς τους λαούς.  Και οι λαοί της Ευρώπης, θα έχουν την τελευταία λέξη.

Σήμερα, το μεγάλο δίλημμα είναι:  θα μείνουμε υποταγμένοι στην λογική του χρηματοπιστωτικού κέρδους; Ή θα θέσουμε την οικονομία, την πολιτική  και τους θεσμούς στην υπηρεσία της κοινωνίας;  Θα παραμείνουμε δεμένοι στην θηλιά της καταστροφικής λιτότητας και των δημοσιονομικών περιορισμών; Ή θα διεκδικήσουμε όλοι μαζί ένα μέλλον δικαιοσύνης και αλληλεγγύης;

 Το δίλημμα αφορά, πριν από όλα, τις χώρες του Νότου. Τους λαούς που κατηγορήθηκαν για τεμπελιά, σπατάλη και εύκολη ζωή, όταν κλήθηκαν να φορτωθούν τις ζημιές των τραπεζών. Αλλά και τα τεράστια οικονομικά ελλείμματα που δημιούργησε η πολιτική διαφθορά. Υπολόγισαν ότι οι λαοί θα υπομείνουν την νέα κατάσταση με σκυμμένο κεφάλι. Χτυπημένοι από την παραίτηση και τον φόβο.  Τώρα διαπιστώνουν ότι κάνουν λάθος.  Γιατί ο ευρωπαϊκός Νότος αλλάζει τους συσχετισμούς και δημιουργεί νέες συμμαχίες.

Στις χώρες μας γεννιέται  η ελπίδα – από το Νότο της Ευρώπης ξεκινάει η ανατροπή.
 Εμείς είμαστε η μόνη αντίρροπη δύναμη στο μερκελισμό και το πραγματικό αντίπαλο δέος στη σκοτεινή Ευρώπη της λιτότητας και των φαντασμάτων της. Της άκρας και λαϊκιστικής δεξιάς, του νεοναζισμού, της βίας, της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού.

Μαζί μπορούμε ν’ αλλάξουμε την Ευρώπη και θα την αλλάξουμε.  Θα γκρεμίσουμε το τείχος του χρήματος που διαιρεί την Ευρώπη σε Βορρά και Νότο, σε δανειστές και πιστωτές.  Θα την επανενώσουμε, σε δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική βάση. Γιατί η λιτότητα δεν καταστρέφει μόνο το Νότο, καταστρέφει όλη την Ευρώπη. Ο αποπληθωρισμός, η ύφεση, η στασιμότητα, η ανεργία και η επισφαλής εργασία είναι κοινά προβλήματα στο Βορρά και το Νότο, στην Ανατολή και τη Δύση της Ευρώπης, που απαιτούν συλλογικές και αλληλέγγυες λύσεις.

Το μήνυμα που σας στέλνουμε είναι ένα μήνυμα ενότητας.  Για να κάνουμε πραγματικότητα την ελπίδα και το όνειρο μιας μεγάλης ιστορικής αλλαγής.  Για Να μετατρέψουμε την απόγνωση και την αγωνία εκατομμυρίων ανθρώπων σε πείσμα και θέληση.  Να αναβαθμίσουμε  τους κοινωνικούς αγώνες από το επίπεδο της αντίστασης και της διαμαρτυρίας, στο επίπεδο της ζωντανής πολιτικής προοπτικής.  Να συσπειρώσουμε την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στο κοινό εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο της μεγάλης ανατροπής. 

Στην προσπάθεια αυτή, κάθε προοδευτική δύναμη έχει να συνεισφέρει με τις δικές της θέσεις, τις δικές της αναζητήσεις και τους δικούς της προβληματισμούς.  Χωρίς ιδεολογικές περιχαρακώσεις και δογματισμούς. Αλλά με συνεχή διάλογο και επικοινωνία.

Οι δικές σας επεξεργασίες για ένα νέο μοντέλο δημοκρατίας, για να γίνει η πολιτική υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας, για να συμμετέχουν οι άνθρωποι στις αποφάσεις που τους αφορούν πραγματικά, είναι πολύτιμες για όλους μας. Γιατί το όπλο της σημερινής κυριαρχίας είναι η απάθεια και η παραίτηση των πολλών.  Και την κυριαρχία αυτή θα την ανατρέψουμε φέρνοντας την ενεργή συμμετοχή και την πραγματική δημοκρατία στο προσκήνιο.

Ξέρουμε ότι ο δρόμος προς το μέλλον είναι δύσβατος.  Αλλά ξέρουμε επίσης ότι στο σημείο που βρισκόμαστε, η αλλαγή στην Ευρώπη είναι πια μια ιστορική απαίτηση. Σε αυτή την ιστορική απαίτηση αυτή οφείλουμε να ανταποκριθούμε και θα ανταποκριθούμε.

Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία, σε κάθε σας βήμα από εδώ και εμπρός.  Σας ευχόμαστε δύναμη και νίκες στον πολιτικό σας αγώνα.  Να ξέρετε οτι ο δικός σας αγώνας είναι και δικός μας αγώνας.  Οι νίκες σας είναι και δικές μας νίκες.

Γεια σας και σας ευχαριστώ.
Θα νικήσουμε.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ