Παρέμβαση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας «Δομή και λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των Α.Ε.Ι»

Εμάς, δεν μας εκπλήσσει αυτή η εξέλιξη. Καθʼ όλη τη διάρκεια της διήμερης συζήτησης –από την πλευρά της κυβέρνησης και της υπουργού– έγινε μια αγωνιώδης, ομολογώ, προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί η συναίνεση μεταξύ των δυο κομμάτων εξουσίας.

Ούτως ή άλλως πρόκειται για ένα νομοσχέδιο σαφώς δεξιόστροφο, νεοφιλελεύθερο, μετανεωτερικής εμπνεύσεως και είναι απολύτως λογικό να επιτυγχάνεται αυτή η συναίνεση.

Μόνο μια παρατήρηση, κύριε πρόεδρε. Θα γραφτεί στα χρονικά αυτό το οποίο συνέβη σήμερα και χθες. Κατά την έναρξη της συζήτησης οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εγείρονται, κατά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την ένσταση αντισυνταγματικότητας – και ορθώς εγείρονται βεβαίως – διότι βουλευτής τους και  πρώην υπουργός έχει εκθέσει με αρθρογραφία του το θέμα της αντισυνταγματικότητας και στο τέλος να ψηφίζουν επί της αρχής το νομοσχέδιο. Αλλά ας αφήσουμε στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας αυτή την εξέλιξη.

Εμείς αυτό το οποίο επισημαίνουμε είναι ότι δεν υπερασπιζόμαστε το παρελθόν, ως έχει, κυρία Διαμαντοπούλου, όμως δεν πρόκειται να δώσουμε κανένα άλλοθι σε μια προσπάθεια πισωγυρίσματος η οποία θα βρει στην πράξη μια σειρά από δυσκολίες εφαρμογής, όχι μονάχα γιατί έχει αντίθετη τη συντριπτική πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά, κυρίως, – και γιʼ αυτό δε θα μπορέσει να εφαρμοστεί – διότι στερείται στοιχειώδους συνταγματικότητας.