Παρέμβαση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών

Παρέμβαση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των Πιστωτικών Ιδρυμάτων – Ρύθμιση θεμάτων χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα – Κύρωση της Σύμβασης – Πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των τροποποιήσεών της και άλλες διατάξεις»

•    Έχετε στήσει μεθοδικά την είσοδο της χώρας  στο Δ.Ν.Τ., στη διεθνή επιτήρηση και στην απώλεια της εθνικής κυριαρχίας

•    Ο Πρωθυπουργός κρύβεται

•    Οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην κοινωνική χρεοκοπία και κατά μεγάλη πιθανότητα πλέον και στη συντεταγμένη, ελεγχόμενη, βέβαια, αλλά συντεταγμένη οικονομική χρεοκοπία

•    Είμαστε και στις χώρες της Ευρώπης με τους χαμηλότερους μισθούς και τις χαμηλότερες συντάξεις, με την υψηλότερη ανεργία και με το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας

•    Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα στα πρόθυρα της λατινοαμερικανοποίησης

•    Το κίνημα «δεν πληρώνω» δεν είναι από τον άνεργο, από το μικροϊδιοκτήτη που δεν έχει να πληρώσει, διότι αυτό δεν είναι κίνημα «δεν πληρώνω», είναι κίνημα «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος». Το κίνημα το πραγματικό το «δεν πληρώνω» το κάνανε μόδα σε αυτή τη χώρα οι μεγαλοεφοπλιστές

•    Οι μεγαλοκεφαλαιούχοι, αυτοί που διαπλέκονται με τα media, αυτοί που έχουν μάθει σε αυτή τη χώρα να βγάζουν χρήματα εκμεταλλευόμενοι την πολιτική τους επιρροή

•    Θα απολογηθεί ποτέ κανείς από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη Νέα Δημοκρατία, γιατί φθάσαμε ως εδώ;

«Μια ολιγόλεπτη παρέμβαση διότι άκουσα με προσοχή από το κύκλωμα της Βουλής τη 40λεπτη και πλέον ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού των Οικονομικών και συνειδητοποίησα ότι τούτη την κρίσιμη ώρα που όλοι θα έπρεπε να αναλάβουμε το κόστος των πολιτικών ευθυνών που μας αναλογεί και να προτείνουμε κάτι συγκεκριμένο για να αντιμετωπιστεί αυτή η κοινωνική καταστροφή που έρχεται, ασκούμαστε σε ρητορείες, σε αντιδικίες με εξυπνακισμούς σαν να μην έχουμε καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει.

Ο κ. Καρατζαφέρης βέβαια αρέσκεται σε έξυπνες ατάκες, είχε πει κάποτε ένα εύστοχο, ότι ο Υπουργός των Οικονομικών είναι ικανός να πουλήσει ψυγείο σε Εσκιμώους. Όμως δεν είναι τώρα ώρα για εξυπνάδες, διότι στην πραγματικότητα πρέπει να απαντήσει και ο Υπουργός των Οικονομικών και η Κυβέρνηση –κυρίως ο Πρωθυπουργός που κρύβεται δεν έχει έρθει στη Βουλή 4 μήνες τώρα– κρύβεται από τον πολιτικό όγκο του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης να απαντήσουν στο κρίσιμο ερώτημα. Με τους δικούς σας χειρισμούς και με τις επιλογές σας να οδηγήσετε τη χώρα σε αυτό το δήθεν ασφαλές λιμάνι του Δ.Ν.Τ. οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην κοινωνική χρεοκοπία και κατά μεγάλη πιθανότητα πλέον και στη συντεταγμένη, ελεγχόμενη βέβαια, αλλά συντεταγμένη οικονομική χρεοκοπία. Άκουσα τον Υπουργό των Οικονομικών να λέει ότι παράγουμε ελλείμματα. Ποιος φταίει που παράγουμε ελλείμματα; Φταίνε οι δημόσιοι υπάλληλοι; Φταίνε οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι; Οι εργαζόμενοι αυτής της χώρας; Φταίει το ό,τι τα φάγαμε μαζί και παράγουμε ελλείμματα;

Είπατε ότι είμαστε στις 30 πλουσιότερες χώρες του κόσμου και το λέτε και το ξαναλέτε. Όμως ταυτόχρονα –γιατί αυτός είναι δείκτης σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά κεφαλήν– που είμαστε στις 30 πλουσιότερες χώρες του κόσμου, είμαστε και στις χώρες της Ευρώπης με τους χαμηλότερους μισθούς και τις χαμηλότερες συντάξεις, με την υψηλότερη ανεργία και με το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας. Άρα τι σημαίνει αυτό; Ότι είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα στα πρόθυρα της λατινοαμερικανοποίησης, αυτό συμβαίνει. Διότι και άλλες χώρες  στη Λατινική Αμερική εντάσσονται στις πλουσιότερες αλλά ο κόσμος πεινάει στους δρόμους. Άρα εδώ υπάρχει μια διαχρονική, άδικη, αντικοινωνική, άνιση πολιτική που είναι η αιτία της σημερινής κατάστασης που βρισκόμαστε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Και ποιος μας οδήγησε ως εδώ; Ποιος κυβερνούσε τόσα χρόνια; Ποιες κυβερνήσεις ήταν αυτές που διαχρονικά συντελούσαν με την πολιτική τους να έχουμε υστέρηση δημοσίων εσόδων; Και που συνίσταται αυτή η υστέρηση των εσόδων; Στο γεγονός ότι δεν πλήρωναν εισφορές οι φορολογούμενοι, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι ή οι μικροεπιχειρηματίες; Όχι βέβαια. Στο γεγονός ότι διαχρονικά σε αυτή τη χώρα κάποιοι δεν πληρώνουν.

Το κίνημα «δεν πληρώνω» δεν είναι από τον άνεργο, από το μικροϊδιοκτήτη που δεν έχει να πληρώσει, διότι αυτό δεν είναι κίνημα «δεν πληρώνω», είναι κίνημα «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος». Το κίνημα το πραγματικό το «δεν πληρώνω» το κάνανε μόδα σε αυτή τη χώρα οι μεγαλοεφοπλιστές για τους οποίους τσάι και συμπάθεια κύριε Υπουργέ. Είπατε ότι θα συζητήσετε μαζί τους ενώ στους μισθωτούς χαράτσι. Το έχουν κάνει μόδα οι μεγαλοκεφαλαιούχοι, αυτοί που διαπλέκονται με τα media, αυτοί που έχουν μάθει σε αυτή τη χώρα να βγάζουν χρήματα εκμεταλλευόμενοι την πολιτική τους επιρροή. Να πάτε λοιπόν να κόψετε το ρεύμα σε αυτούς που χρωστάνε 30 δις και δεν μπορείτε τώρα να τα πάρετε και έχουν πισίνες και βίλες, όχι στους μικροϊδιοκτήτες.

Γιατί φθάσαμε ως εδώ; Θα απολογηθεί ποτέ κανείς από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη Νέα Δημοκρατία, γιατί φθάσαμε ως εδώ; Τι έγινε με αυτά τα πάρτι με την ολυμπιάδα, με τις μίζες, με τη διαπλοκή;

Έρχομαι, όμως σε ένα πολύ σημαντικό θέμα. Μιλήσατε, κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης για θεωρίες συνωμοσίας, ότι δεν είναι ώρα για θεωρίες συνωμοσίας ή για θαύματα. Εμείς, όπως ξέρετε, δεν πιστεύουμε στα θαύματα ούτως ή άλλως. Αλλά για να δούμε, ποιες είναι οι θεωρίες συνωμοσίας. Έχετε στήσει μεθοδικά την είσοδο της χώρας  στο Δ.Ν.Τ., στη διεθνή επιτήρηση και στην απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, υπάρχουν αμείλικτα ερωτήματα στα οποία δεν έχετε δώσει απαντήσεις και μιλάτε για θεωρίες συνωμοσίας.

Επί ένα χρόνο ο προκάτοχός σας και ο Πρωθυπουργός όπου βρισκόταν και όπου στεκόταν στην Ευρώπη, όταν ακόμη ήμασταν στις αγορές, μίλαγε για τους διεφθαρμένους Έλληνες και για τον «Τιτανικό» που είναι η ελληνική οικονομία. Το Γενάρη του 2010 βγήκατε στις αγορές να πάρετε 5 δις, σας δώσανε 25 και σεις πήρατε τα 7. Ενώ ξέρατε –ο Πρωθυπουργός είχε παραδεχθεί ο ίδιος ότι συζητούσε, βεβαίως καλούσε τους αρχηγούς των κομμάτων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν τους έλεγε τίποτα– συζητούσε την υπαγωγή με τον Στρος Καν στο Δ.Ν.Τ. και την ίδια στιγμή αρνιόσασταν να αναζητήσετε εναλλακτικές πηγές δανεισμού. Γιατί οι άλλες χώρες το κάνουν; Γιατί η μικρή Κύπρος το κάνει αυτό; Είναι άλλα τα μεγέθη θα μου πείτε. Και η Πορτογαλία και η Ισπανία αναζητούν εναλλακτικές πηγές δανεισμού.

Και την ίδια στιγμή αφήνατε την υποτιμητική κερδοσκοπία στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδας με το Τ+10 και κανείς δεν έχει απολογηθεί γιʼ αυτό. Και την ίδια στιγμή –μα και αυτό συνωμοσία;– τοποθετούσατε σε κρίσιμους τομείς της διαχείρισης των δεδομένων της ελληνικής οικονομίας, στον Οργανισμό Διαχείρισης Χρέους και στην Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία ανθρώπους της Goldman Sachs και του Δ.Ν.Τ. και αυτό συνωμοσία είναι;

Και θα μου πείτε πού το κακό, αν οι άνθρωποι αυτοί έχουν τη δυνατότητα και το ισχυρό βιογραφικό να διαχειριστούν αυτές τις κρίσιμες αποφάσεις και εγώ σας ερωτώ κύριε Υπουργέ των Οικονομικών. Σε ποιο αφεντικό υπάκουε ο κ. Γεωργίου; Σε ποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ευρωζώνης εντάσσονται αδιακρίτως τα ελλείμματα όλων των Δ.Ε.Κ.Ο. στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης; Θα μου πείτε μα ποια η διαφορά για 2 μονάδες που αυξήθηκε το έλλειμμα; Αυτές οι μονάδες, κύριε Υπουργέ και κύριοι της κυβέρνησης, είναι που μεταφράζονται –κατά την προσφιλή σας έκφραση– σε δάκρυα και αίμα για τον ελληνικό λαό; Αν λοιπόν όλα αυτά είναι θεωρίες συνωμοσίας, δώστε μια στοιχειώδη εξήγηση.

Και ένα τελευταίο. Κύριε Αντιπρόεδρε της Κυβέρνησης, είπατε ότι η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, αλλά το μεγαλύτερο δράμα είναι όταν δημοκρατικά οδηγούμεθα στο αδιέξοδο. Το μεγαλύτερο δράμα όλων των δραμάτων είναι όταν καταργείται η ίδια η δημοκρατία προκειμένου να οδηγηθούμε στο αδιέξοδο. Γιατί αυτό συμβαίνει. Καταργείται η ίδια η δημοκρατία, το Σύνταγμα και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες και είστε έγκριτος συνταγματολόγος. Μην απωλέσετε την επιστημονική σας ιδιότητα προκειμένου να εξηγήσετε αυτά που δεν εξηγούνται.

Είπατε ότι έχετε εντολή για τέσσερα χρόνια, το εννοείτε αυτό; Έχετε λαϊκή εντολή να παίρνετε τόσο κρίσιμες αποφάσεις χωρίς να ρωτήσετε τον ελληνικό λαό; Είχατε εντολή δηλαδή τον Οκτώβρη του 2009, όταν κερδίσατε τις εκλογές, λέγοντας λεφτά υπάρχουν, σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα και αυξήσεις στις συντάξεις. Αυτή την εντολή πήρατε, να βάζετε χαράτσι στα ακίνητα, να κόβετε μισθούς και συντάξεις και να απολύετε εργαζόμενους από το στενό δημόσιο τομέα και να ετοιμάζεστε να ξεπουλήσετε και τη μισή Ελλάδα; Δεν πήρατε αυτή την εντολή κύριε Αντιπρόεδρε και κύριε Υπουργέ.

Έχετε υφαρπάξει την εντολή του ελληνικού λαού, έχετε κλέψει την εντολή του ελληνικού λαού και γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι ούτε εσείς αλλά ούτε και η αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Σαμαράς που συναινεί στον πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής, έχετε πάρει εντολή να οδηγείτε τη χώρα στην καταστροφή και στην κοινωνική χρεοκοπία. Μια λύση λοιπόν υπάρχει για μας. Να οδηγηθεί η χώρα τάχιστα στη δημοκρατική διέξοδο και να αποφασίσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός, εκτιμώντας όλα τα δεδομένα, για το ποιο θα είναι το μέλλον του».

************

Απάντηση του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών, κ. Ελευθέριο Βενιζέλο.

•    Μη μιλάτε εσείς στην Αριστερά για πρόγραμμα αξιοπιστίας

•    Μη θεωρείτε δεδομένη την εναλλαγή στην εξουσία των κομμάτων του δικομματισμού

•    Η κυβέρνηση σήμερα είναι σαν το «Tea Party» των ΗΠΑ.

«Κύριε Υπουργέ και κύριε Αντιπρόεδρε αυτό το ερώτημα που θέσατε, θα ήταν πράγματι ένα ερώτημα που θα ευσταθούσε πριν από ένα χρόνο, πριν από δύο χρόνια, πριν από τρία χρόνια όταν ακόμη μπορούσατε να πείθετε τον ελληνικό λαό ότι οι επιλογές σας είναι μονόδρομος και θα μας οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση. Θα έχουμε –λέγατε– φως στο τούνελ, θα βρούμε πάτο στο βαρέλι.

Σήμερα, ειλικρινά, απευθύνετε στην Αριστερά αυτό το ερώτημα; Απευθύνετε το ερώτημα, με ποιο πρόγραμμα αξιοπιστίας θα βγάλετε τη χώρα από την κρίση εσείς. Μα, προφανώς, με το ακριβώς αντίθετο απʼ αυτό που εσείς μας βουλιάξατε μέσα στην κρίση. Καταλάβετε ένα πράγμα και κλείνω, ζούμε ιστορικές στιγμές τομής. Όλο αυτό το μοντέλο το παραγωγικό, το οικονομικό, το σύστημα ανάπτυξης, αυτό που ονομάστηκε νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καταρρέει. Και στις στιγμές τομής –το γνωρίζουμε αυτό και από τη σύγχρονη ιστορία του τόπου– υπάρχει ασυνέχεια στην εξέλιξη της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Μη θεωρείτε, λοιπόν, δεδομένο ότι επειδή από το 1974 ως το 2011 είχαμε διαρκώς τη συνέχεια και τη διαρκή εναλλαγή των δύο κομμάτων εξουσίας στη διακυβέρνηση της χώρας αυτό θα συμβεί και το 2012 σώνει και καλά. Τα κόμματα εκφράζουν κοινωνικές ανάγκες και εκπροσωπούν κοινωνικές κατηγορίες. Εσείς, σήμερα, ένα ιστορικό κόμμα που εξέφρασε και εκπροσώπησε κοινωνικές κατηγορίες και κοινωνικές ανάγκες ούτε εκφράζετε, ούτε εκπροσωπείτε τίποτα παρά μονάχα το μεγάλο κεφάλαιο, τη διαπλοκή και τα μεγάλα συμφέροντα. Είστε το κόμμα «tea party», το κόμμα του τσαγιού των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα διότι αυτό είναι το πρόγραμμά σας και αυτή είναι η πολιτική σας. Ακριβώς αυτό είναι το πρόγραμμά σας και αυτή είναι η πολιτική σας – η αποθέωση του μνημονίου που είναι ευλογία.

Συνεπώς, λοιπόν, μη θεωρείτε δεδομένο ότι τα πράγματα θα κυλήσουν με αυτή τη συνέχεια που γνωρίσαμε τα τελευταία 37 χρόνια διότι και κάποια άλλα κόμματα στην ιστορία αυτού του τόπου που διατέλεσαν και κυβερνήσεις και είχαν ισχυρές πλειοψηφίες, απονεκρώθηκαν, διαλύθηκαν από το ʼ74 και μετά και έχετε πολλούς βουλευτές αυτού του κόμματος το οποίο σας αναφέρω, την Ένωση Κέντρου δηλαδή, στη δικιά σας παράταξη».