Προσφώνηση του Πρωθυπουργού και αντιφώνηση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολίτειων Αμερίκης, κ. Μπ. Ομπάμα, κατά την υποδοχή στο Μέγαρο Μαξίμου
Προσφώνηση του Πρωθυπουργού και αντιφώνηση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολίτειων Αμερίκης, κ. Μπ. Ομπάμα, κατά την υποδοχή στο Μέγαρο Μαξίμου

_a503825Αλέξης Τσίπρας: Θα ήθελα να σε καλωσορίσω στην γενέτειρα της Δημοκρατίας σε μια κρίσιμη στιγμή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά επίσης για την ευρύτερη περιοχή και την παγκόσμια Κοινότητα, καθώς είμαστε μπροστά σε τρεις παράλληλες κρίσεις: Την οικονομική κρίση, την προσφυγική κρίση και την κρίση ασφάλειας.

Είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή να έχεις επιλέξει την Ελλάδα ως τον σταθμό, έναν από τους σταθμούς του τελευταίου σου ευρωπαϊκού ταξιδιού και νομίζω ότι αυτό μπορεί να δώσει από μόνο του πάρα πολύ σημαντικά μηνύματα, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην παγκόσμια κοινότητα.

Γιατί η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν κουβαλάει μόνο την αρχαία παράδοση -την πολιτισμική και την πνευματική- υπεράσπισης σημαντικών πανανθρώπινων αξιών, αλλά μάχεται και στο σήμερα, στο παρόν, για την υπεράσπιση αυτών των αξιών, όπως είναι η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η Ισότητα, η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρά τις δυσκολίες που περάσαμε, ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια, σταθήκαμε όρθιοι και υπερασπιστήκαμε αυτές τις αξίες. Και πιστεύω ότι το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, ελπίζοντας, πολύ σύντομα, ότι οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού να βρουν ανταπόκριση και να έχουμε μία θετική εξέλιξη στα σημαντικά θέματα που έχουμε μπροστά μας: στις διαπραγματεύσεις που αφορούν την κρίση του χρέους και μια θετική εξέλιξη με τους εταίρους μας, που αφορά την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία. Αλλά και το κυπριακό πρόβλημα, στο οποίο όλοι ελπίζουμε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Ανυπομονώ, λοιπόν, να συζητήσουμε, κατ’ ιδίαν, όλα αυτά τα σημαντικά ζητήματα και είμαι βέβαιος ότι το τελευταίο ταξίδι σου στην Ευρώπη θα είναι πολύ ουσιαστικό και θα δώσει τη δυνατότητα για θετικές εξελίξεις σε αυτά τα κρίσιμα και ιστορικής σημασίας ζητήματα.

 

Μπαράκ Ομπάμα: Θα είμαι πολύ σύντομος, από τη στιγμή που έπεται συνέντευξη Τύπου και ήδη απευθύνθηκα στον Τύπο, στη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προηγουμένως. Για μια ακόμη φορά θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό και τον Πρωθυπουργό που με υποδέχτηκαν στη γενέτειρα της Δημοκρατίας.

Ο Πρωθυπουργός, κύριος Τσίπρας, μίλησε για εποχή προκλήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο και πράγματι, ήταν τέτοια, ειδικότερα για τον λαό της Ελλάδος. Kαι θέλω να συγχαρώ τον ίδιο, την κυβέρνησή του και τον ελληνικό λαό, που κατάφεραν να προχωρήσουν μπροστά σε μία τόσο δύσκολη διαδικασία. Η ελπίδα μου είναι ότι με δεδομένη την ανάπτυξη που είδαμε φέτος, μπορούμε να χτίσουμε την πρόοδο.

Οι μεταρρυθμίσεις δεν ήταν εύκολες, αλλά ήταν απαραίτητες, ώστε να καταστήσουν την οικονομία πιο ανταγωνιστική και ταυτόχρονα, το μήνυμά προς την υπόλοιπη Ευρώπη είναι, ότι θα συνεχίσω να δίνω έμφαση στην άποψή μας ότι η λιτότητα από μόνη της δεν μπορεί να φέρει ευημερία. Και αυτό θα είναι σημαντικό, τόσο σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους και άλλες κατάλληλες στρατηγικές, ώστε να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό σε αυτή την περίοδο προσαρμογής.

Θέλω να εκφράσω για άλλη μια φορά, τη βαθιά μας εκτίμηση για τη συμπόνια που έδειξε ο ελληνικός λαός προς τους πρόσφυγες και την δέσμευσή μας να συνεργαστούμε και να βοηθήσουμε την Ελλάδα στην υλοποίηση των προγραμμάτων, τα οποία μείωσαν τις προσφυγικές ροές.

Θέλω να ευχαριστήσω, τον Πρωθυπουργό, κύριο Τσίπρα, για τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Προσφυγικό, στην οποία έδωσε έμφαση στην ανάγκη να εργαστούμε μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους οργανισμούς προκειμένου να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε τεράστια ανάγκη, την ώρα που εμείς προσπαθούμε να αποκρούσουμε τις συγκρούσεις που επιδεινώνουν την προσφυγική κρίση.

Με την Ελλάδα, την Τουρκία και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, ελπίζουμε ότι θα στηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε μία δίκαιη και διαρκή λύση στο Κυπριακό. Και αυτό είναι ένα πεδίο ακόμα, στο οποίο, διαρκώς, μπορούμε να στηριζόμαστε στην Ελλάδα ως φίλη χώρα, σύμμαχο, ζωτικό σύνδεσμο με το ΝΑΤΟ και την διατλαντική εταιρική σχέση. Και ξέρω, εκ μέρους της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ότι θα ήθελαν να σας εκφράσουν τη βαθιά τους αγάπη και την απέραντη φιλία προς τον ελληνικό λαό. Ως εκ τούτου, σας ευχαριστώ και πάλι, κύριε Πρωθυπουργέ.