Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, βρίσκεται στο Βερολίνο προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδήλωση των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, που διοργανώνεται από το Γερμανικό κόμμα Die Linke στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας. Συμμετείχε στη Συνεδρίαση Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας και μετά το τέλος της συνεδρίασης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Αυτές τις μέρες σε ευρωπαϊκό επίπεδο διεξάγεται μια συζήτηση για το μέλλον της Ελλάδας, που αφορά την αναθεώρηση του χρέους της Ελλάδας, με απούσα την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, της κ.Μέρκελ και του κ.Σαρκοζί, οι Ευρωσοσιαλιστές του κ. Παπανδρέου, αλλά και οι Φιλελεύθεροι του κ. Όλι Ρεν σχεδιάζουν μονάχα σχέδια σκληρής εξαντλητικής λιτότητας για την Ελλάδα που περιλαμβάνουν περικοπές ακόμα και στις κατώτατες συντάξεις. Το ίδιο, άλλωστε, προβλέπουν και για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στο μέλλον. Η μόνη δύναμη που έδειξε αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό ήταν η Ευρωπαϊκή Αριστερά, που αρνείται να παίρνουν ακριβά δάνεια Έλληνες φορολογούμενοι από τους Γερμανούς φορολογούμενους με μοναδικό στόχο να διασωθούν οι χρεοκοπημένες τράπεζες και διεκδικεί ένα σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του, μεταφορά μέρους του στην ΕΚΤ, με έκδοση ευρωομολόγου και ταυτόχρονα ένα γενναίο επενδυτικό πρόγραμμα, προκειμένου όλες οι χώρες της περιφέρειας αλλά και η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία αλλά και να προχωρήσει σε μια αναπτυξιακή διαδικασία με κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτό το σχέδιο, δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση δεν το υπερασπίζεται, διότι είναι απούσα από τη συζήτηση για το χρέος που διεξάγεται αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν με την Ελλάδα να είναι απούσα και να παρακολουθεί και να κληθεί για άλλη μια φορά να εφαρμόσει τη λυπητερή.
Η ιστορία των λαών της Ευρώπης μας διδάσκει ότι οι κοινωνικές κατακτήσεις και τα δημοκρατικά δικαιώματα κερδήθηκαν μέσα από αγώνες με τους λαούς στο προσκήνιο. Κάποιοι σήμερα επιμένουν ότι στην Ελλάδα πρέπει να αρθούν όλες αυτές οι κατακτήσεις του ευρωπαϊκού χώρου και ταυτόχρονα ο ελληνικός λαός πρέπει να μείνει μουγκός, να μείνει στο σπίτι και να μην αντιδρά. Μάλιστα, δημιουργείται και ένα κλίμα με την ευθύνη της κυβέρνησης ενοχοποίηση των κοινωνικών αγώνων και αντιστάσεων. Όσοι προσπαθούν να έχουν τους πολίτες αποστασιοποιημένους, μουγκούς να βρίσκονται στο σπίτι τους και να μην αντιδρούν, το κάνουν μόνο και μόνο διότι φοβούνται ότι η ιστορία πολύ σύντομα θα τους ξεπεράσει. Οι κοινωνικοί αγώνες στην Ευρώπη που ήταν αυτοί που άνοιξαν το δρόμο, οι κοινωνικοί αγώνες των Ελλήνων πολιτών που αγανακτούν και διαμαρτύρονται σήμερα είναι αγώνες και για λογαριασμό των ευρωπαίων πολιτών και θα πρωτοστατήσουν για να αποκρουστεί αυτή η κοινωνική λαίλαπα. Η Ευρώπη έχει προοπτική μονάχα μέσα από την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή. Ο δρόμος της κοινωνικής κόλασης που μας προτείνουν δεν θα περάσει, διότι οι λαοί θα τον αρνηθούν».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις επιθέσεις εναντίον βουλευτών ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε:
«Η κοινωνική αγανάκτηση είναι δικαιολογημένη. Όμως, οι Έλληνες πολίτες πρέπει να είναι προσεκτικοί. Να μην εκτονώσουν την αγανάκτησή τους, μετατρέποντας τους θύτες σε θύματα. Διότι, οι βουλευτές που ψήφισαν το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και πολλοί απʼ αυτούς λέγοντας μάλιστα ότι δέχτηκαν απειλές -άραγε από ποιόν;-και ότι το έκαναν πέρα από τη συνείδησή τους και σήμερα αποδοκιμάζονται, είναι αυτοί που μετατρέπονται από θύτες του ελληνικού λαού σε θύματα, αξιοποιώντας αυτές τις αποδοκιμασίες. Εμείς πιστεύουμε ότι η καλύτερη απάντηση σε αυτούς τους βουλευτές είναι αυτή που θα τους δοθεί στις ερχόμενες εκλογές, που ούτως ή άλλως δεν μπορεί να αργήσουν. Και θα είναι μια απάντηση μεταφορικού μαυρίσματος στην κάλπη. Η καλύτερη απάντηση του ελληνικού λαού σε αυτούς που πρόδωσαν τα πιστεύω τους είναι το να τους γυρίσουν στο σπίτι τους, διότι δεν έχουν θέση στο κοινοβούλιο γιατί στο κοινοβούλιο βρίσκεται κάποιος για να εκφράζει και να εκπροσωπεί τους πολίτες και σήμερα οι πολίτες αισθάνονται ότι δεν εκφράζονται και δεν εκπροσωπούνται από τη σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία».