Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, προς ενημέρωση για τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισκέφθηκε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώση σχετικά με τη συμφωνία στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup. Κατά τη συνάντηση, ο Πρωθυπουργός ανέφερε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

“Θέλω να σας ενημερώσω για τις χθεσινές αποφάσεις. Νομίζω ότι τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Αυτό που θα σας πω, σε λίγα λόγια, είναι ότι είχαμε ένα καθοριστικό βήμα χθες. Ένα καθοριστικό βήμα για την έξοδο της χώρας από την πολυετή κρίση. Δόθηκε ένα σαφές μήνυμα εμπιστοσύνης προς τις αγορές. Και ταυτόχρονα, νομίζω ότι αυτό που αφορά και τον ελληνικό λαό, που έχει υποστεί με ιώβεια υπομονή και ψυχραιμία, θυσίες, μεγάλες θυσίες, είναι ότι δόθηκε και μια σαφής δέσμευση για το οριστικό τέλος των προγραμμάτων, των μνημονίων, με το τέλος του τρίτου προγράμματος σε έναν χρόνο από σήμερα.

Τώρα, νομίζω ότι πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και όχι να χαλαρώσουμε. Να εντείνουμε τις προσπάθειές μας σε αυτά τα τελευταία βήματα, ώστε να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για μια δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που, όμως, θα μεταφραστεί στο επίπεδο της ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών σε μια προοπτική δίκαιης ανάκαμψης, δίκαιης ανάπτυξης και επούλωσης των μεγάλων πληγών της κρίσης.

Εγώ θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, να σταθώ και σε κάτι άλλο, όμως, που νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό: Η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ότι η Ελλάδα -και η εικόνα αυτή δεν είναι μόνο από τη χθεσινή εξέλιξη, είναι από την πορεία του τελευταίου διαστήματος- η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη φορά με πάρα πολλούς συμμάχους και υποστηρικτές στο διεθνές στερέωμα. Μετά από πολύ καιρό. Κι αυτό είναι κρίσιμο, διότι γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη γειτονιά, με εντάσεις γύρω μας. Καταφέραμε να κρατηθούμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό είναι σημαντικό. Και βλέπουμε ότι όχι μόνο παραδοσιακοί σύμμαχοί μας στηρίζουν τις προσπάθειές μας. Έχουμε μπροστά μας την προσπάθεια να διεκδικήσουμε δίκαια αιτήματα δεκαετιών. Στη Γενεύη, τέλος του μήνα, έχουμε μια ακόμη κρίσιμη Διάσκεψη για το Κυπριακό.

Και άρα, νομίζω ότι αυτό ίσως είναι το πιο σημαντικό συμπέρασμα, πέραν, δηλαδή, της θετικής χθεσινής εξέλιξης: Ότι πατάμε ξανά στα πόδια μας και έχουμε ισχυρές και σημαντικές συμμαχίες για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων, που αφορούν τον ελληνικό λαό πρωτίστως, αλλά και τον ελληνισμό ευρύτερα.”