O Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ από τον βουλευτή Γ.Μπανιά, τον συντονιστή της Γραμματεία Γ.Θεωνά και τους Κ.Αθανασίου και Κ.Μαρματάκη, μέλη της Επιτροπής Δικαιωμάτων συναντήθηκαν σήμερα με ανθρωπιστικές, μεταναστευτικές, αντιρατσιστικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, για το θέμα της μετανάστευσης.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε:
«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συναντήσουμε μια σειρά από μη κυβερνητικές οργανώσεις και φορείς προκειμένου να συζητήσουμε πάνω σ΄ ένα πολύ μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζει ένα πολύ μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, το πρόβλημα της μετανάστευσης, που από τη μια μεριά είναι ένα πρόβλημα ανθρωπιστικής κρίσης, με χιλιάδες εξαθλιωμένους μετανάστες και πρόσφυγες όμηρους των κυκλωμάτων, και από την άλλη πλευρά είναι ένα οξυμμένο κοινωνικό φαινόμενο, ιδίως σε ότι αφορά την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής ολόκληρων συνοικιών και περιοχών που γκετοποιούνται.
Κάναμε αυτή τη συνάντηση διότι θέλουμε να δημιουργήσουμε μια διαρκή κοινωνική συμμαχία. Διότι πιστεύουμε ότι η άλλη άποψη πρέπει να τεθεί σε πλαίσια ορθής λογικής, η άλλη άποψη πρέπει να ακουστεί με επιχειρήματα και δεν μπορούμε να συναινέσουμε μ΄ αυτό το διάλογο του παραλόγου που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα στα ΜΜΕ, που από τη μια μεριά έχει τις ακραίες φωνές κυρίαρχες, τις φωνές της μισαλλοδοξίας, του λαϊκισμού. Και πιστεύουμε ότι η φωνή της λογικής πρέπει να ακουστεί και να ακουστεί με επιχειρήματα.
Σ΄αυτή την κατεύθυνση σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει πέντε άξονες μέτρων για μια διαφορετική μεταναστευτική πολιτική.
1. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξει άμεσα το απαράδεκτο καθεστώς ομηρίας στο οποίο έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Πρέπει να ξεκινήσει μια νέα, ανοιχτή και διαρκής διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών με προϋποθέσεις οι οποίες δεν θα έχουν ως στόχο να αποκλείσουν τους μετανάστες από τη δυνατότητα μιας νόμιμης ζωής, αλλά να τους εντάξουν, με απόδοση αριθμού φορολογικού μητρώου, με ένταξη στα ασφαλιστικά ταμεία που έτσι θα εισπράξουν και νέες εισφορές, απαραίτητες για την επιβίωσή τους.
2. Πιστεύουμε πως πρέπει να χορηγηθεί άσυλο στους πολιτικούς πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές. Και κάποιες στιγμές συζητάμε για τα αίτια αυτού του φαινομένου και δεν βλέπουμε ότι πριν το 2001, για παράδειγμα, πριν ξεκινήσει η Νατοϊκή επέμβαση στο Αφγανιστάν στη χώρα μας είχαμε μερικές δεκάδες μόλις Αφγανούς πρόσφυγες. Σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε πάνω από 25 χιλιάδες συλλήψεις Αφγανών στη χώρα μας, την ίδια στιγμή που έχουμε στρατεύματα στη χώρα τους. Δηλαδή βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και με δική μας συνευθύνη. Υπ΄ αυτή την έννοια πιστεύουμε ότι πρέπει να χορηγηθεί άσυλο στους πρόσφυγες που έρχονται από εμπόλεμες περιοχές καθώς και να δοθεί η δυνατότητα εξόδου από τη χώρα σε όσους το επιθυμούν. Κι αυτό προϋποθέτει την απαραίτητη συνεργασία ή και διεκδίκηση. Συνεργασία με άλλες χώρες της Ε.Ε. ή και διεκδίκηση στο πλαίσιο της Ε.Ε. μιας άλλης πολιτικής.
Είναι αδιανόητο στην Ε.Ε. σήμερα να μπορούν να διακινηθούν εύκολα τα κεφάλαια, ο τζόγος, αλλά να μην μπορούν να διακινηθούν ελεύθερα οι άνθρωποι.
3. Ο τρίτος άξονας των προτάσεών μας. Πιστεύουμε ότι πρέπει άμεσα να δημιουργηθούν ανοιχτοί ξενώνες στέγασης και φιλοξενίας μεταναστών όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Κέντρα ανοιχτά πραγματικής φιλοξενίας και όχι κράτησης, που θα προσφέρουν λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα των νεοεισερχόμενων μεταναστών, που είτε είναι άστεγοι, είτε ζουν σε άθλιες συνθήκες μαζικής κατοικίας. Μιλάμε για ανοιχτούς ξενώνες στέγασης και όχι για κέντρα κράτησης ή στρατόπεδα συγκέντρωσης.
4. Τέταρτος άξονας. Πιστεύουμε ότι πρέπει να σταματήσουν οι τρομοκρατικές ουσιαστικά επιχειρήσεις σκούπας. Το μόνο που μπορεί να αποφέρουν είναι για μερικά 24ωρα να αδειάσουν μια περιοχή. Δεν είναι καθόλου αποτελεσματικές, Είναι απάνθρωπες. Και πιστεύουμε ότι η αστυνομία πρέπει να απεμπλακεί από τη διαδικασία χορήγησης ασύλου. Η αστυνομία πρέπει να ασχοληθεί με την εξάρθρωση του οργανωμένου εγκλήματος και των κυκλωμάτων του εγκλήματος, που νάστε σίγουροι δεν είναι πολλές φορές μόνο μετανάστες, κυρίως Έλληνες είναι στα κυκλώματα. Και αναφέρομαι στα κυκλώματα του trafficking, στα κυκλώματα των ναρκωτικών, της σκληρής εγκληματικότητας.
5. Άξονας πέμπτος και, κατά τη γνώμη μας, ιδιαίτερα σημαντικός. Πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα απογκετοποίησης των περιοχών των αστικών κέντρων που σήμερα είναι πολύ έντονο το φαινόμενο. Αυτό πώς μπορεί να γίνει κατά τη γνώμη μας:
Α) Με την υγειονομική παρέμβαση στους χώρους μαζικής διαμονής μεταναστών και τη συστηματική παροχή ιατρικής βοήθειας, με στόχο την πρόληψη αλλά και την περίθαλψη, όπου αυτό είναι αναγκαίο, με μέριμνα των δημοτικών ιατρείων αλλά και των νοσοκομείων του ΕΣΥ.
Β) Με τη συγκρότηση σε μόνιμη βάση κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών φροντίδας, με σκοπό την κοινωνική ένταξη νεοεισερχόμενων αλλά και μόνιμα εγκατεστημένων μεταναστών. Κι εδώ πρέπει να παίξει ρόλο η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με αρμόδια Υπουργεία, έστω να ενισχυθούν οι υπάρχουσες δομές, όπως τα μαθήματα ελληνικών για μετανάστες, όπως η νομική βοήθεια το street work το λεγόμενο.
Γ) Με άμεσες παρεμβάσεις και έργα για τη γενικότερη αναβάθμιση υποβαθμισμένων λαϊκών γειτονιών με τη δημιουργία ελεύθερων χώρων, σχολείων, πολιτιστικών κέντρων, κέντρων νεότητας, αθλητικών εγκαταστάσεων. Όλα αυτά βεβαίως, διασφαλίζοντας καλύτερες και πιο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, που θα ανακουφίζουν τους κατοίκους των συγκεκριμένων υποβαθμισμένων περιοχών.
Δ) Με παρεμβάσεις άμεσης στήριξης των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις περιοχές που έχουν γκετοποιηθεί. Εκεί όπου αποδεδειγμένα οι επιχειρηματίες αυτοί, οι μικρομεσαίοι έχουν πάρα πολύ χαμηλό τζίρο το τελευταίο διάστημα και δεν φταίνε αυτοί. Παρεμβάσεις βεβαίως που πρέπει να συνοδευτούν και από παρεμβάσεις στήριξης των ίδιων των μεταναστών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή όμηροι στα κυκλώματα της εγκληματικότητας.
Τέλος, πιστεύουμε ότι η χώρα μας πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διεκδίκηση μιας νέας ευρωπαϊκής πολιτικής που θα στηρίζει ουσιαστικά τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης. Και αναφέρομαι στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στους πολέμους, στην περιβαλλοντική καταστροφή από πετρελαϊκές μεταλλευτικές και άλλες πολυεθνικές εταιρείες, την έλλειψη νερού. Πρώτον αυτό. Και δεύτερον, η Ε.Ε. πρέπει να στηρίξει με ειδικά ευρωπαϊκά προγράμματα κοινωνικές υποδομές στις χώρες υποδοχής των μεταναστών, όπως είναι η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες του Νότου.
Με αυτούς τους άξονες προτάσεων το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να μιλήσουμε ανοιχτά στην ελληνική κοινωνία. Όχι μονάχα να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό από μια ανθρωπιστική πλευρά. Είναι δεδομένη από τη δική μας πλευρά αυτή η διάθεση. Αλλά και μέσα σ΄ένα πλαίσιο κοινής λογικής. Ο λαϊκισμός έχει κοντά ποδάρια. Η μισαλλοδοξία έχει κοντά ποδάρια. Δεν μπορούμε να ζήσουμε σε μια κοινωνία που θα κυριαρχεί ο τρόμος και ο φόβος, η απειλή του διαφορετικού. Πρέπει να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα μέσα σ΄ ένα πλαίσιο λογικής. Και πλαίσιο λογικής δεν είναι το συντηρητικό πλαίσιο στο οποίο σήμερα επενδύει και το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη και παρασέρνει όμως δυστυχώς την κυρίαρχη πολιτική ατζέντα και το κυβερνών κόμμα, αλλά δυστυχώς και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εσχάτως υιοθετεί προτάσεις και συνθήματα που όλο το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν στην ατζέντα της δεξιάς και της ακροδεξιάς.
Θα προσπαθήσουμε να παρέμβουμε με συγκεκριμένο και συγκροτημένο πολιτικό λόγο και με συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για την αντιμετώπιση του ανθρωπιστικού ζητήματος, τόσο όμως και για την αντιμετώπιση των οξυμμένων προβλημάτων που οι συμπολίτες μας ζουν στις υποβαθμισμένες περιοχές.
ΕΡΩΤΗΣΗ
– Πώς σχολιάζετε τη χθεσινή εξέλιξη με την παραίτηση του Αλ. Αλαβάνου; Δεύτερον, αν προτίθεστε να δεχτείτε την ύπαρξη ενός διευθυντηρίου στον ΣΥΝ και τελικά υπάρχει στη σκέψη σας το να παραιτηθείτε;
Είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη η χθεσινή. Όμως αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει στη δική μου ευθύνη είναι η θεσμική και συντεταγμένη λειτουργία των συλλογικών οργάνων του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Είχαμε ένα αποτέλεσμα κατώτερο των προσδοκιών. Δεν είχαμε όμως μια καταστροφή. Δεν δικαιολογείται λοιπόν η καταστροφική διαχείριση αυτού του αποτελέσματος. Χρειάζεται ψυχραιμία, χρειάζεται διάθεση αλληλεγγύης και συντροφικότητας, χρειάζεται επιδίωξη της μέγιστης δυνατής ενότητας. Στο πολιτικό μας σχέδιο δεν περισσεύει κανείς. Και συντεταγμένα και συλλογικά θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε όποια προβλήματα παρουσιάζονται μπροστά μας με δημοκρατία και με σύνθεση.
Σε σχέση με το ερώτημά σας για σκέψη παραίτησης. Δεν σκέφτομαι να παραιτηθώ, γιατί πιστεύω ότι όταν το καράβι είναι σε φουρτούνα, το χειρότερο που έχει να κάνει ένας καπετάνιος είναι να αφήσει τη γέφυρα, να αφήσει το πηδάλιο ακυβέρνητο.
Τούτη την ώρα χρειάζεται ψυχραιμία, αίσθηση της συλλογικής ευθύνης, χρειάζεται να έχουμε στο μυαλό μας ότι κανείς δεν περισσεύει, όλοι μπορεί να έχουν ρόλους σ΄ αυτή τη συλλογική υπόθεση και κυρίως να έχουμε στο μυαλό μας ότι υπάρχει ένας κόσμος που αγωνιά, ο κόσμος της αριστεράς, και μια κοινωνία που χρειάζεται τη στήριξη από μια διαρκή και ενεργό παρουσία της ριζοσπαστικής Αριστεράς στα κοινωνικά μέτωπα.