Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Α.Τσίπρα με τον Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας και Συντονιστή της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ενωμένης Αριστεράς, Κ. Σεντέγια και την Αντιπρόεδρο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Μ.Μόλα

Συνάντηση με τον Κάρλος Σεντέγια, Γενικό Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας και Συντονιστή της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ενωμένης Αριστεράς είχε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Στη συνάντηση συμμετείχαν η Μαιτέ Μόλα, Αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και η Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Γραμματείας του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ενημέρωση του Κάρλος Σεντέγια αφορούσε την πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ενωμένης Αριστεράς για μια νέα δημοκρατική και συνταγματική συγκρότηση της χώρας, που θα μετατοπίσει το θεσμικό κέντρο βάρους, από το ζήτημα της αυτονομίας των περιφερειών, στην πολιτική και κοινωνική οπτική για την υπέρβαση της κρίσης.

Αφορούσε, επίσης, τις πολιτικές πρωτοβουλίες του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας για την ενότητα όλων των δυνάμεων της Αριστεράς ενόψει των περιφερειακών και τοπικών εκλογών του Μαΐου του 2015 και των εθνικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2015, με στόχο την ανατροπή του σημερινού συσχετισμού δυνάμεων, τον τερματισμό της λιτότητας και την έξοδο από την κρίση.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι, αν υπάρξει ένα ευρύ μέτωπο των δυνάμεων ενάντια στην τρόικα και τη μοναρχία, αυτό μπορεί να γίνει πλειοψηφικό. Προέτρεψε την ισπανική Αριστερά να μην φοβηθεί να θέσει το ζήτημα της διεκδίκησης της εξουσίας – και όχι απλώς της αλλαγής του πολιτικού συσχετισμού σε βάρος των συστημικών δυνάμεων. Υπενθύμισε το προηγούμενο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2011, μίλησε για ένα νέο συνασπισμό εξουσίας, κόντρα σε όλους όσοι τότε τον θεωρούσαν ανέφικτο. Σήμερα, όμως, έχει εδραιώσει μια μη αντιστρέψιμη δυναμική για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση της Πρωτοβουλίας για την Καταλονία, την οποία μετέφερε ο Κάρλος Σεντέγια, για τη διοργάνωση συνάντησης των δυνάμεων της Αριστεράς του ευρωπαϊκού Νότου.

Το Γραφείο Τύπου