Συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα με την τιμημένη με Νόμπελ Ειρήνης Ιρλανδή αγωνίστρια, Μορίντ Μαγκουάιρ
Συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα με την τιμημένη με Νόμπελ Ειρήνης Ιρλανδή αγωνίστρια, Μορίντ Μαγκουάιρ

Συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα  με την τιμημένη με Νόμπελ Ειρήνης Ιρλανδή αγωνίστρια, Μορίντ Μαγκουάιρ

Τους τεράστιους κινδύνους που απειλούν την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας και στον κόσμο επισήμανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την συνάντησή του με την τιμημένη με Νόμπελ Ειρήνης (1976) Ιρλανδή αγωνίστρια Μορίντ Μαγκουάιρ, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι δυνατή η συγκρότηση ενός «παγκόσμιου συνασπισμού της ειρήνης», που μπορεί να αποτρέψει τους κινδύνους, μεταξύ των οποίων και ο κίνδυνος ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου.

«Μια κυβέρνηση της αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ -τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- πέραν της εκπλήρωσης του κύριου στόχου της σωτηρίας της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας από τα μνημονιακά δεινά», θα θέσει και ως προτεραιότητα μια ενεργητική εξωτερική πολιτική με ανάληψη διεθνών πρωτοβουλιών για την ειρήνη. Αναφέρθηκε επίσης ο Αλ. Τσίπρας στις δυνατότητες της Ελλάδας να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο υπέρ της ειρήνης, επικρίνοντας την σημερινή κυβέρνηση της χώρας για την πλήρη απουσία της από το πεδίο των διεθνών φιλειρηνικών πρωτοβουλιών.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο του αγώνα για την ειρήνη στον σημερινό κόσμο των μεγάλων ανισοτήτων και των εκρηκτικών αντιθέσεων, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει σταθερή ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη και απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου καθώς και στην ανάγκη εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά παραδείγματα για τις καταστροφικές συνέπειες, εδώ και δεκαετίες, του ανταγωνισμού των εξοπλισμών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

Από την πλευρά της η Μορίντ Μαγκουάιρ ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το παγκόσμιο αντιπολεμικό φόρουμ στο Σεράγεβο, που έγινε τον Ιούνιο, με αφορμή τα εκατό χρόνια του Α΄ παγκοσμίου πολέμου, καθώς και για τους αγώνες για τον τερματισμό της πολυαίμακτης βίας στη Β. Ιρλανδία, που υπήρξαν καρποφόροι, οδηγώντας στην ειρηνευτική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια και ακόμα διαρκεί. Επίσης, η Ιρλανδή Νομπελίστρια Ειρήνης, η οποία συνοδευόταν από την στενή συνεργάτη της Άν Πάτερσον, αναφέρθηκε στα «οδοιπορικά ειρήνης», που η ίδια έχει πραγματοποιήσει με την πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα», το 2008, και πρόσφατα στη Συρία μέσω Ιράν, τασσόμενη εναντίον των ξένων επεμβάσεων και των δήθεν «ανθρωπιστικών πολέμων». Τέλος, αναφέρθηκε στην τάση στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, λόγω της υπαγωγής της ΚΕΠΠΑ στις επιλογές του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι από μία δραστική μείωση των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών μπορούν να απελευθερωθούν τεράστιοι πόροι προς όφελος της κοινωνικής ανάπτυξης και της επίλυσης οξύτατων και περιβαλλοντικών προβλημάτων των κοινωνιών.

Την Μορίντ Μαγκουάιρ συνόδευσαν στη συνάντηση ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) Π. Τριγάζης και ο διεθνολόγος Κ. Καλαμβοκίδης, ενώ παρέστη και η Νανή Πολίτου εκ μέρους του τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ