Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Προέδρου της Κ.Ο. Αλ. Τσίπρα στον Πρωθυπουργό για την επιδείνωση των κοινωνικών δεικτών από τις κυβερνητικές αποφάσεις και την επιτήρηση του ΔΝΤ

δείτε το βίντεο


Ομιλία Αλ. Τσίπρα

  • Έκθεση ιδεών από τον Πρωθυπουργό – Απουσία σχεδίου για να ξεπεραστούν οι συνέπειες των μέτρων
  • Είστε η κυβέρνηση της περίφημης ρήσης Πεταλωτή «δεν μπορούμε να εγγυηθούμε τίποτα»
  • Αδιάψευστοι μάρτυρες οι κ.κ. Προβόπουλος και Σαχινίδης ότι γνωρίζατε τα πάντα και δική σας επιλογή ήταν το Δ.Ν.Τ.
  • Ανακαλέστε τα άδικα και εγκληματικά μέτρα

Κύριε Πρωθυπουργέ, θα σας το πω με συμπάθεια, αλλά η σημερινή σας απάντηση στην ερώτησή μου, μου προξενεί απογοήτευση. Διότι στις απαντήσεις σας δεν μπορείτε να έρχεστε εδώ με μια έκθεση ιδεών. Δεν βρισκόμαστε στην προεκλογική περίοδο, δεν είμαστε στο Σεπτέμβρη του 2009, είμαστε στο Μάιο του 2010.

Το να περιγράφετε τις δυσμορφίες, τις αντιξοότητες, τις κοινωνικές ανισότητες που υπάρχουν στην Ελλάδα και έχουν συσσωρευτεί από τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης μεταξύ των οποίων και οι δικές σας, παρά τα όποια πολλά θετικά έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη δεκαετία του ʼ80 και βεβαίως της Νέας Δημοκρατίας, τα γνωρίζουμε. Τα περιγράψατε στις προεκλογικές σας ομιλίες και σας αντάμειψε ο ελληνικός λαός με δέκα μονάδες διαφορά.

Η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνησή της καταδικάστηκε από τον ελληνικό λαό. Αυτό ήρθατε να μας πείτε σήμερα; Και μας λέτε αν συμφωνούμε με τη Νέα Δημοκρατία; Αντιπολίτευση ισχυρή κάναμε την προηγούμενη πενταετία κύριε Παπανδρέου.

Το ζήτημα είναι τώρα τι κάνετε εσείς. Και σας το λέω αυτό διότι είχε δυο σκέλη η ερώτησή μου. Το πρώτο σκέλος της ερώτησής μου ήταν αν αντιλαμβάνεστε την επιδείνωση των κοινωνικών δεικτών μετά τις δικές σας επιλογές, καταστροφικές και εγκληματικές επιλογές και το δεύτερο ήταν αν έχετε σχέδιο.

Και σε ότι αφορά την επιδείνωση των κοινωνικών δεικτών θα ήθελα να σας πω ότι μάλλον δεν έχετε καταλάβει ή υπολογίσει που οδηγούμαστε ως χώρα μετά απʼ αυτές τις επιλογές. Που πηγαίνουμε ως χώρα. Πηγαίνουμε στην δεκαετία του ʼ50 και θα χρειαστεί τουλάχιστον μια 20ετια να ξεπεραστούν αυτές οι καταστροφικές συνέπειες αυτών των μέτρων που πήρατε.

Θα σας πω ορισμένα στοιχεία. Με βάση τις εκτιμήσεις οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας την επόμενη τριετία θα είναι αρνητικοί έως 5 μονάδες. Με βάση τις εκτιμήσεις, θα έχουμε πάνω από 2.500.000 Έλληνες που θα ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας δηλαδή με 5.800 ευρώ ετήσιο εισόδημα.

Με βάση τις εκτιμήσεις και δικές σας εκτιμήσεις, θα έχουμε πάνω από 1.500.000 ανέργους στο τέλος του έτους, που σημαίνει ότι σε κάθε ελληνική οικογένεια θα μπει και ένας άνεργος.

Με βάση τις εκτιμήσεις η κοινωνική πρόνοια θα διαλυθεί τελείως. Νοσοκομεία θα κλείσουν. Ρωτήστε τη Ρουμανία που μπήκε το Δ.Ν.Τ. τι έγινε. Οι συντάξεις θα μετατραπούν σε προνοιακό επίδομα.

Με βάση τις εκτιμήσεις –μη γελιόμαστε, μ΄αυτά που λένε για αποπληθωριστική πολιτική- μονάχα το εισόδημα των εργαζομένων θα μειωθεί. Οι τιμές τραβάνε την ανηφόρα, διότι αυξήθηκε ο Φ.Π.Α. στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και αυξάνονται οι τιμές. Στασιμοπληθωρισμός λέγεται αυτό; Τι στασιμοπληθωρισμός; Ύφεση, σε συνθήκες ύφεσης. Και με βάση τις εκτιμήσεις, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τον Σεπτέμβρη και μετά θα αρχίσουν να κλείνουν και θα αρχίσουν να βαράνε κανόνια στην αγορά.

 Χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά που είναι όμηροι των τραπεζών θα αρχίσουν να χάνουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς. Αυτά πως θα τα αντιμετωπίσετε; Έχετε σχέδιο για να τα αντιμετωπίσετε;

Προφανώς, σήμερα μας είπατε ότι δεν έχετε κανένα σχέδιο αντιμετώπισης της καταστροφής που έρχεται, αλλά είστε εντελώς παραδομένοι.  Ήσαστε η κυβέρνηση της περίφημης ρήσης Πεταλωτή η κυβέρνηση του «δεν μπορούμε να εγγυηθούμε τίποτα».

Έχετε αναρωτηθεί όμως αν ο ελληνικός λαός αισθάνεται ασφαλής με μια κυβέρνηση που ομολογεί ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα; Ξέρετε αν ο ελληνικός λαός θέλει να έχει μια κυβέρνηση που ομολογεί ότι δεν θέλει να εγγυηθεί τίποτα. Τον έχετε ρωτήσει;

Πριν από 7 μήνες κερδίσατε την λαϊκή εντολή υποσχόμενοι ότι θα εγγυηθείτε τα πάντα και τώρα έρχεστε και μας λέτε δεν μπορούμε να εγγυηθούμε τίποτα.

Και μη μας λέτε κύριε Πρωθυπουργέ, ότι δεν γνωρίζατε τι θα αντιμετωπίσετε. Μπορεί να μη γνωρίζατε στο σύνολο τις συνέπειες. Αλλά αδιάψευστος μέχρι στιγμής μάρτυρας ο κ. Προβόπουλος, ότι μέσα Σεπτέμβρη γνωρίζατε την πραγματική εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

Και μη μας λέτε ότι δεν ήταν δική σας επιλογή το Δ.Ν.Τ. Αδιάψευστος μάρτυρας ο κ. Σαχινίδης -διότι αρχίζουν οι Υπουργοί σας και ομολογούν- ο οποίος στη δημόσια τηλεόραση βγήκε και είπε ότι από την επομένη των εκλογών αποφασίσαμε ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από το Δ.Ν.Τ. Και αν το αποφασίσατε από την επομένη των εκλογών, τι κάνατε έξι μήνες; Γιατί κοροϊδεύατε τον ελληνικό λαό ότι μπορούμε και μόνοι μας. Μήπως για να δημιουργηθεί κλίμα επικοινωνιακής τρομοκρατίας και να δεχθεί ο ελληνικός λαός αυτές τις επιλογές ως μονόδρομο;

Κύριε Πρωθυπουργέ, είχατε την ευκαιρία να πείτε αλήθειες πριν τις εκλογές, δεν τις είπατε. Είχατε ευκαιρία να πείτε αλήθειες μετά τις εκλογές, δεν τις είπατε. Είχατε την ευκαιρία να κάνετε έστω τα μισά απʼ αυτά που δεσμευθήκατε και σας ακούμε τώρα εδώ να περιγράφετε την κατάσταση.

Έχετε ένα πρόγραμμα προεκλογικό, δεν το συμμεριζόμαστε, εφαρμόστε το λοιπόν. Εφαρμόστε το δικό σας πρόγραμμα. Γιατί δεν το εφαρμόζετε.

Κύριε Πρωθυπουργέ, όση στήριξη και να έχετε από μέσα μαζικής ενημέρωσης και από μαϊμού δημοσκοπήσεις ο ελληνικός λαός βράζει, η κοινωνία βράζει και δεν μπορείτε να πάτε πολύ μακριά με την κοινωνία και το λαό απέναντι.

Εμείς σας επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά.

Ανακαλέστε όσο είναι καιρός αυτά τα άδικα και εγκληματικά μέτρα. Αυτά που πήρατε στις 5 του Μάη και τα άλλα που πήρατε στις 3 του Μάρτη. Ανακαλέστε τα, όπως επίσης και το νομοσχέδιο διάλυσης του ασφαλιστικού που ετοιμάζετε να φέρετε προς ψήφιση.

Και επαναδιαπραγματευθείτε την ενσωμάτωση της χώρας στο γενικό πλαίσιο αντιμετώπισης του προβλήματος δανεισμού που αποφασίστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 9 Μάη απαιτώντας παράλληλα να μην κοπούν μισθοί και συντάξεις. Να μην εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα γιατί πολύ απλά δεν τα αντέχει ο ελληνικός λαός, δεν τα δέχεται ο ελληνικός λαός.

Και σε αυτή τη χώρα ο ελληνικός λαός είναι κυρίαρχος.

Αν δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα απʼ αυτά και να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων έχω μια απορία. Αν λέτε και ισχύει αυτό ότι δεν μπορείτε να εγγυηθείτε τίποτα ποιος είναι ο ρόλος σας; Γιατί παριστάνετε τον Πρωθυπουργό αν δεν μπορείτε να εγγυηθείτε τίποτα;