Το Βραβείο Ειρήνης Πρεσπών δια χειρός Γιάννη Ψυχοπαίδη
Το Βραβείο Ειρήνης Πρεσπών δια χειρός Γιάννη Ψυχοπαίδη

Δια χειρός Γιάννη Ψυχοπαίδη θα είναι το βραβείο Ειρήνης που θα απονεμηθεί από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ στον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Matthew Nimetz
στην Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και την Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Ωδείο Αθηνών.

Ο μεγάλος εικαστικός καλλιτέχνης πρόσφερε το βραβείο ειδικά για την Διεθνή Διάσκεψη , και το δημιούργησε μέσα από ένα διάλογο που ξεκίνησε με τον Αλέξη Τσίπρα λίγες βδομάδες πριν στην σκιά της Ακρόπολης εκεί που βρίσκεται το ατελιέ του Γιάννη Ψυχοπαίδη.

Αλέξης Τσίπρας και Μπέτυ Μπαζιάνα, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τον ίδιο τον καλλιτέχνη τη διαδικασία έμπνευσης και δημιουργίας του έργου, αλλά και γιατί το ονόμασε “Horae”. “Ώρες” σύμφωνα με την μυθολογία, ήταν οι κόρες του Δία και της Θέμιδος. Σύμφωνα με τον Ησίοδο, είναι η Ευνομία, η Δίκη και η Ειρήνη.

Το έργο του Γιάννη Ψυχοπαίδη, είναι μια σύνθεση από τρεις εικόνες. Των κυμάτων, μιας γυναικείας φιγούρας εν υπνώσει και τα δύο χέρια που παραπέμπουν στην συμφιλίωση. Όλα ζωγραφισμένα πάνω στο ξύλο, που θα μπορούσε να είναι μέρος από μία βάρκα, ή ένα κουπί.

 

Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης τέλος πρόσφερε στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το έργο του με το σήμα της νίκης. Έργο που αποτελεί και το σήμα της Διεθνούς Διάσκεψης.