Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση της ΝΔ επαναφέρει την κανονικότητα της διαπλοκής και της διαφθοράς
Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση της ΝΔ επαναφέρει την κανονικότητα της διαπλοκής και της διαφθοράς

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση της ΝΔ επαναφέρει την κανονικότητα της διαπλοκής και της διαφθοράς

Πρωτολογία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό με θέμα: Επιεικής η στάση της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικών εγκλημάτων και εγκλημάτων διαφθοράς

 

“Κύριε Μητσοτάκη, την τελευταία φορά που βρεθήκαμε σε αυτήν εδώ την αίθουσα, καθόσασταν στο έδρανο που κάθεστε και σήμερα, το πρωθυπουργικό, στεκόσασταν με σταυρωμένα τα χέρια, και με αποκαλούσατε ψεύτη.

Με καλούσατε να καταθέσω στα πρακτικά δηλώσεις του εκπροσώπου σας, κ. Πέτσα, δηλώσεις που έκανε πραγματικά, δηλώσεις τις οποίες μας λέγατε ότι δεν έκανε ποτέ κι ότι είμαι ψεύτης κατ’ εξακολούθηση. Και στα πρακτικά τις καταθέσαμε, και στο δημόσιο διάλογο. Όλη η Ελλάδα το είδε. Και τελικά αποδείχθηκε ότι ο ψεύτης ήσασταν εσείς κι όχι εγώ.

Κ. Μητσοτάκη, ξέρετε, ο ηγέτης χαρακτηρίζεται όχι μόνον για τη δυνατότητά του να κατηγορεί τον αντίπαλο, αλλά και για το πολιτικό του θάρρος να αναγνωρίζει τα λάθη του. Κι εσείς, όχι μόνο δεν εγκαλέσατε τον εκπρόσωπό σας, αλλά δεν παραδεχτήκατε το ατόπημά σας, δεν είπατε ούτε μια δημόσια συγνώμη. Άρα λοιπόν εγώ σήμερα έρχομαι να σας πω ότι δεν είστε μόνο ψεύτης εσείς, αλλά και δειλός. Εκτός και αν σήμερα επανορθώσετε, διότι έχετε ακόμη μία ευκαιρία.

Θα σας στενοχωρήσω πολύ σήμερα. Μην βγάζετε επιφωνήματα. Σήμερα θα βγάλετε πολλά επιφωνήματα, δεν χρειάζεται με το που ξεκινάει η τοποθέτησή μου να βγάζετε επιφωνήματα.

 

Πάμε, όμως, στα σημερινά, διότι είναι δικαίωμά σας να αυτοδιασύρεστε στο κοινοβούλιο όσο θέλετε, σε ζωντανή μετάδοση, με θεατρινισμούς και με κατηγορίες κατά του αντιπάλου σας. Αυτό που νομίζω δεν είναι δικαίωμά σας είναι να προκαλείτε το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά και να διασύρετε τη χώρα μας διεθνώς.

Σας υπέβαλα την επίκαιρη ερώτηση για νομοθετική εύνοια στους λεγόμενους εγκληματίες του λευκού κολάρου στις 12 του μήνα, δηλαδή πριν ψηφίσετε τους Ποινικούς Κώδικες. Ο λόγος ήταν για να σας δώσω την ευκαιρία να το ξανασκεφτείτε και να το πάρετε πίσω.

Όχι μόνο δεν το πήρατε πίσω, ούτε καν ήρθατε να απαντήσετε. Προτιμήσατε να κάνετε περιοδεία στη Μακεδονία.

Αλλά ούτε καν ήρθατε και στην Ολομέλεια να τοποθετηθείτε κατά τη διάρκεια συζήτησης και ψήφισης των νέων Ποινικών Κωδίκων, όταν η πλειοψηφία σας ψήφιζε αυτές τις φωτογραφικές διατάξεις, για τις οποίες σας εγκαλούμε. Βεβαίως το κάνετε αυτό, διότι επιχειρείτε και θέλετε να μείνετε εκτός κάδρου εσείς, να αφήνετε τους άλλους να κάνουν τη βρώμικη δουλειά.

Είμαι βέβαιος ότι, εάν την επομένη δεν είχαν αναδείξει το θέμα οι βρετανικοί Financial Times, πάλι δεν θα ερχόσασταν, ούτε σήμερα. Το δημοσίευμα αυτό σας χάλασε το σχεδιασμό, διότι καλά είχατε καταφέρει να περάσει το θέμα αυτό στα ψιλά από τα μεγάλα τηλεοπτικά μέσα και τα μέσα επικοινωνίας στη χώρα μας. Το πρόβλημα όμως κ. Μητσοτάκη δεν είναι μόνο ότι ασκείτε μια επιεική πολιτική, κάνετε χάρες -να το πω λαϊκά- στην παρασιτική ολιγαρχία και την επιχειρηματική ελίτ. Ούτε μόνο ότι οι χάρες αυτές, δύσκολα πείθεται κανείς, δύσκολα μπορεί να πεισθεί κανείς, ότι γίνονται από ιδεοληψία ή από άγνοια, δηλαδή άνευ ανταλλαγμάτων.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, κύριοι της ΝΔ, είναι ότι τέσσερις μόλις μήνες μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, σπεύδετε με μεγάλη ταχύτητα να κερδίσετε το χαμένο χρόνο των τεσσάρων ετών. Και να καθαρίσετε απ’ ότι φαίνεται όσους τόσα χρόνια, τα τέσσερα και μισό χρόνια, δεν είχαν την προστασία σας, επειδή εσείς δεν ήσασταν στα κυβερνητικά έδρανα. Έρχεστε λοιπόν να επαναφέρετε την «κανονικότητα».

Αλλά ποια κανονικότητα; Την κανονικότητα την οποία την γνωρίζει καλά ο ελληνικός λαός για πάρα πολλά χρόνια. Την κανονικότητα της διαπλοκής, της διαφθοράς, αυτή την κανονικότητα που έριξε τη χώρα στα βράχια και την οδήγησε στη χρεωκοπία και στο τέλος στα μνημόνια. Και έχετε ξεπεράσει κάθε όριο απροκάλυπτης εύνοιας απέναντι στη συγκεκριμένη κατηγορία του οικονομικού εγκλήματος.

Νομίζω ότι σήμερα οφείλετε να δώσετε κάποιες απαντήσεις ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Να εξηγήσετε, όχι σε εμάς, αλλά στον ελληνικό λαό, τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνησή σας νομοθετεί κατά τρόπο που αποδυναμώνει τη δικαιοσύνη στον αγώνα της κατά των οικονομικών εγκληματιών, που πλήττει το αίσθημα της δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών και καθιστά τη χώρα διεθνή περίγελο. Οφείλετε να απαντήσετε στους Έλληνες φορολογούμενους, αυτούς που με μεγάλη δυσκολία καταφέρνουν να είναι εντάξει απέναντι στο νόμο, ποιους εξυπηρετείτε με αυτές τις διατάξεις.

 

Πάμε λοιπόν να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, γιατί σήμερα δεν σας εγκαλώ για μία, ούτε για δύο, αλλά για τρεις κραυγαλέες, κατά τη γνώμη μου, παρεμβάσεις. Οι δύο έχουν ήδη γίνει. Για τη μία υπάρχει περιθώριο, ακόμα και τώρα, να αλλάξετε στάση.

Σηκώσατε μεγάλο κουρνιαχτό για την μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, ολική μεταρρύθμιση εκσυγχρονισμού των Ποινικών Κωδίκων. Μια μεταρρύθμιση που είχε να γίνει από τη δεκαετία του ’50 και τα τελευταία χρόνια όλοι οι νομικοί, και βεβαίως πολλά στελέχη σας συμπεριλαμβανομένων σε αυτούς, παραδεχόντουσαν δημοσίως την ανάγκη να προχωρήσει αυτή η μεταρρύθμιση του εκσυγχρονισμού. Αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία μια μεταρρύθμιση η οποία έγινε, όπως έπρεπε να γίνει, με έναν δημόσιο διάλογο, με μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή από καθηγητές εγνωσμένου κύρους και όχι από κομματικά στελέχη του κυβερνώντος τότε κόμματος, και με έναν δημόσιο διάλογο και μια διαβούλευση που κράτησε μήνες, παρήχθη ένα αποτέλεσμα.

Για πρώτη φορά στα χρονικά, τρεις μήνες μετά, με τη μεσολάβηση βεβαίως των εθνικών εκλογών και την αλλαγή της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ήρθατε μια τόσο μεγάλη δομική και ολική μεταρρύθμιση, χωρίς να την κρίνετε στην ουσία της, να επανανομοθετήσετε. Τρεις μήνες μετά.

Ποιο ήταν το πρόσχημα; Το πρόσχημα για την κοινή γνώμη; Ότι δήθεν με την μεταρρύθμιση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εν πάση περιπτώσει, νομοθέτησε πιο ευνοϊκά, όχι βεβαίως για τους εγκληματίες του οικονομικού εγκλήματος, αλλά νομοθέτησε ευνοϊκά για την κατοχή βομβών μολότοφ. Αυτό είναι το επιχείρημα. Και άρα, εσείς που ομνύετε στο νόμο και την τάξη, θα ερχόσασταν να κάνετε τι; Να επαναφέρετε ένα δρακόντειο δίκαιο προκειμένου να αντιμετωπίσετε την ανομία. Μάλιστα.

Βεβαίως όλα αυτά είναι αστεία. Διότι στην πραγματικότητα αυτό το οποίο έκανε, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και νομοθέτησε η κυβερνητική πλειοψηφία σε σχέση και με το ζήτημα αυτό, ήταν ένας εξορθολογισμός, ο οποίος ερχόταν να αποκαταστήσει την ίδια την αξιοπιστία των ποινών. Διότι γνωρίζατε πάρα πολύ καλά ότι όταν μιλάγαμε για ποινή πλημμεληματική, ήταν μια ποινή που ποτέ δεν εκτίονταν. Κι εμείς ήρθαμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία λέγοντας, ναι, υπάρχει διάκριση ανάμεσα στην κατοχή και στη ρίψη, αλλά η κατοχή, πλημμεληματική μεν, θα εκτίεται όμως με φυλάκιση 3-5 ετών.

Και πείτε μου εσείς, πείτε μου εσείς μία περίπτωση όλο το προηγούμενο διάστημα που ήταν κακούργημα η κατοχή. Πότε υπήρξε μία φυλάκιση, έστω και ενός για την κατοχή; Αλλά όμως φάνηκε τις προηγούμενες μέρες, και φάνηκε εύλογα στα μάτια της κοινής γνώμης όσο κι αν προσπαθήσατε να το κρύψετε, ότι τελικά ο σκοπός σας κάθε άλλο παρά είχε να κάνει με την ανομία της κατοχής ή της ρίψης μολότοφ. Ο σκοπός σας ήταν να “ξεπαγώσετε” τους λογαριασμούς οικονομικών εγκληματιών και να κάνετε δώρο το δώρο της ποινικής ασυλίας στους τραπεζίτες.

 

Και ας πάρουμε τα θέματα ένα-ένα. Και θα ζητήσω την ανοχή του Προεδρείου ας πάρει χρόνο από τη δευτερομιλία μου. Ας ξεκινήσουμε από την αποδέσμευση λογαριασμών υπόπτων, κατηγορούμενων για ξέπλυμα χρήματος. Εδώ κανονικά νομίζω δεν θα χρειαζόταν να πει κανείς πολλά. Αρκούν τα όσα είπε η Αρχή για το Ξέπλυμα στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης -ότι υπάρχει, δηλαδή, κίνδυνος με την παρέμβασή σας συνολικής ματαίωσης της ανάκτησης των προϊόντων εγκλήματος από το Δημόσιο. Ότι θα αποδοθούν τα προ ετών δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία των υπόπτων για βαρύτατα εγκλήματα, που εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης και έτσι θα ευνοηθούν οι δράστες με την μεγαλύτερη παραβατικότητα και θα ματαιωθεί ο βασικός σκοπός της γενικής πρόληψης του βαρέως οικονομικού εγκλήματος. Αυτά δεν τα λέμε εμείς. Τα λέει η Αρχή, Ανεξάρτητη Αρχή για το Ξέπλυμα.

Αλήθεια κ. Μητσοτάκη, με ποια λογική περάσατε ένα νόμο με βάση τον οποίον αποδεσμεύονται λογαριασμοί υπόπτων για ξέπλυμα χρήματος, πριν η υπόθεση τους τελεσιδικήσει; Και γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι μια από τις βασικές παθογένειες της ελληνικής Δικαιοσύνης είναι οι καθυστερήσεις.

Άκουσα την απάντηση –δεν ξέρω αν θα μου το πείτε και σήμερα. Για να μην είναι σε ομηρία οι πολίτες, και οι επιχειρηματίες κυρίως, όσο αργεί η δικαιοσύνη. Αλήθεια, αναρωτιέμαι, ποιους χαρακτηρίζετε ως «ομήρους»; Υπόδικους επιχειρηματίες, τραπεζίτες και εφοπλιστές όπως λένε οιFinancial Times,όχι εμείς, που έχουν δεσμευθεί λογαριασμοί τους διότι ελέγχονται για ξέπλυμα χρήματος; Αυτούς χαρακτηρίζετε ως ομήρους; Τότε όλη η υπόλοιπη χώρα τι είναι; Απ’ αυτούς είμαστε όμηροι όλοι. Απ’ αυτούς που βγάζουν χρήματα στην πλάτη του ελληνικού λαού και εις βάρος του ελληνικού δημοσίου. Εμείς είμαστε οι όμηροι, όχι αυτοί.

Και σας ερωτώ. Για ποιο λόγο ανοίξατε αυτό το νομοθετικό παράθυρο και τώρα ο κάθε ύποπτος μπορεί να πάρει τα χρήματά του, να εξαφανιστεί και μετά, εάν καταδικαστεί; Τρέχα γύρευε. Πώς θα ανακτήσει το Δημόσιο το κλεμμένο χρήμα;

 

Και, τέλος, το κρίσιμο ερώτημα, ευλόγως θα απασχολήσει τον πολίτη, είναι ποιοι είναι αυτοί που τελικά ευνοούνται από αυτή την σκανδαλώδη διάταξη και μπορούν να ζητήσουν την αποδέσμευση των χρημάτων τους, που η έγκυρη βρετανική εφημερίδα λέει 1,2 δισ. Όχι 10, 20 και 30 εκατομμύρια, 1,2 δισ. ευρώ. Πάνω από 0,5% του ΑΕΠ μας.

 

Οφείλετε να απαντήσετε στα ερωτήματα αυτά. Και να απαντήσετε και με ονοματεπώνυμα.

Διότι ήδη ο βασικός κατηγορούμενος για το σκάνδαλο Novartis στη χώρα, το κλειδί αυτής της βιομηχανίας εκμαυλισμού γιατρών, πολιτικών και δημοσιογράφων στη χώρα, ο βασικός εδώ στην Ελλάδα, είναι ο κ. Φρουζής. Τον γνωρίζετε -ναι, κα Πιπιλή, ο κ. Φρουζής- ο οποίος διοργάνωνε δείπνα για τον πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη, την προεκλογική περίοδο του 2012. Ναι αυτός ακριβώς, αυτός ακριβώς. Τον γνωρίζετε καλά. Αυτός ο οποίος μας παρουσιάζετε τώρα ως αξιόπιστο μάρτυρα. Βγήκε στην επιτροπή και δήλωσε ότι βεβαίως και θα κάνει χρήση της νέας διάταξης, προκειμένου να αποδεσμευτούν περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ από το λογαριασμό του στις τράπεζες της Ελβετίας. Και είναι ένας από τους δεκάδες, τους εκατοντάδες ενδεχομένως, γιατί 2 εκατομμύρια μπροστά στο 1,2 δισ. αντιλαμβάνεστε ότι είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Αλλά βεβαίως, για να μην παρεξηγηθώ, δεν είναι το θέμα μας ο Φρουζής. Διότι εδώ ευνοούνται πρόσωπα που ελέγχονται για τεράστιες υποθέσεις διαφθοράς. που απασχολούν για πολλά χρόνια την κοινή γνώμη αλλά και τη Δικαιοσύνη και που πλέον θα έχουν πρόσβαση στους δεσμευμένους λογαριασμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Και το ερώτημα είναι γιατί το κάνετε αυτό; Το είχατε στο πρόγραμμά σας; Γιατί δεν το είχατε πει στον ελληνικό λαό; Το κάνετε από άποψη; Ψηφίσατε μία τέτοια σκανδαλώδη διάταξη με κίνδυνο να διασύρετε και την παράταξή σας αλλά και τη χώρα στο εξωτερικό, από άγνοια; Από αφέλεια; Μακάρι να είναι αυτό. Ειλικρινά σας μιλώ δυσκολεύεται να το πιστέψει κανείς. Ιδίως αν υπολογίσει το ιλιγγιώδες ποσό των χρημάτων που θα αποδεσμευτούν σε λογαριασμούς ιδίως σε τράπεζες του εξωτερικού.

Αλλά ακόμη και αν το κάνετε από άποψη, είναι ντροπή να μιλάτε για νόμο και για τάξη απέναντι στους αδύναμους, απέναντι σε αυτούς οι οποίοι με δυσκολία τα βγάζουν πέρα και την ίδια στιγμή να παραβιάζετε το νόμο και την τάξη για τους μεγάλους και τους ισχυρούς. Για αυτούς που εγώ σήμερα θα ονομάσω μπαχαλάκηδες με κουστούμια και με γραβάτες που κλέβουν το δημόσιο χρήμα και περνάνε ζωή χαρισάμενη στο εξωτερικό εις υγείαν των κορόιδων.

Αυτές είναι οι αιτίες της χρεοκοπίας. Αυτές είναι οι πολιτικές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Και δυστυχώς τις επαναφέρετε.

 

Έρχομαι τώρα στο θέμα της ασυλίας των τραπεζιτών. Το δεύτερο θέμα που σας εγκαλώ. Τι ακριβώς κάνετε ;

Τους εξασφαλίζετε νομοθετικά ασυλία για μια σειρά από υποθέσεις για τις οποίες διώκονται ποινικά, μεταξύ των οποίων και για θαλασσοδάνεια προς κόμματα και ΜΜΕ. Και για προηγούμενα, για αυτά που δόθηκαν στο παρελθόν, αλλά και για τα επόμενα.

Ξέρετε κάτι; Επειδή τεσσεράμισι χρόνια κυβερνήσαμε, έχουμε πια την εικόνα του τι γίνεται. Μας το ζητούσαν γονυπετείς να το κάνουμε εμείς αυτό. Τέσσερα χρόνια. Αλλά εμείς δεν υλοποιήσαμε αυτό το αίτημα. Με το που αναλάβατε τη διακυβέρνηση, ήρθατε με χέρια και με πόδια, αμέσως, να κάνετε αυτό το χατίρι. Να μην μπορούν να διώκονται αυτεπάγγελτα, αλλά μόνο εάν η τράπεζα υποβάλλει έγκληση στη διοίκησή της, δηλαδή στον εαυτό της.

Και τι μας είπατε; Ότι δήθεν το κάνετε αυτό για να μπορέσουν δίχως φόβο να προχωρήσουν σε διαγραφές και αφέσεις χρεών. Αλήθεια; Αυτός είναι ο πόνος σας;

Βέβαια, καμία νομοπαρασκευαστική επιτροπή δεν ζήτησε ποτέ μία τέτοια σκανδαλώδη ρύθμιση. Και τρία χρόνια που ήμασταν υπό την σκληρή επιτροπεία των θεσμών και της ΕΚΤ, ουδείς σκέφτηκε να μας υποβάλει τέτοιο αίτημα ασυλίας.

Βεβαίως υπήρξε θέμα και βεβαίως προχωρήσαμε σε νομοθετική ρύθμιση και στο νόμο 4472/17 ακριβώς γι αυτό το λόγο, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες ώστε να μπορούν τα στελέχη των τραπεζών να προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις κόκκινων δανείων, χωρίς το φόβο αυθαίρετων ποινικών διώξεων. Όμως αυτό που κάνετε εσείς καμία σχέση δεν έχει μ’ αυτό. Καμία νομοπαρασκευαστική επιτροπή δεν το ζήτησε. Εμφανίστηκε ξαφνικά ορφανή αυτή η διάταξη μετά τη συνάντησή σας με τους τραπεζίτες στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τους καλέσατε –και ορθώς- να άρουν τις υπέρογκες χρεώσεις που επιβάλουν στους πολίτες, στους καταναλωτές. Και αυτοί αποφάσισαν για άλλη μια φορά, μαζί με εσάς λέω εγώ, να κοροϊδέψουν τον κόσμο ανακοινώνοντας μερική αναστολή και όχι ακύρωση των χρεώσεων, με αντίδωρο, ενδεχομένως, την ασυλία που ζητούσαν τόσα χρόνια.

Άρα δεν σας ενδιαφέρει -και αφήστε το παραμύθι αυτό- ο κοσμάκης και η αγωνία του για τα δάνειά του. Σας ενδιαφέρει να αθωώσετε αναδρομικά τραπεζικά στελέχη για βρώμικες υποθέσεις θαλασσοδανείων, ακριβώς θα πω εγώ, επειδή σ’ αυτές τις υποθέσεις λειτούργησαν κατ εντολή του δικού σας πολιτικού συστήματος. Αυτού που κυβερνούσε τα προηγούμενα 40 χρόνια και οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία.

Και αθωώνετε νομοθετικά αυτούς που με τα θαλασσοδάνειά τους οδήγησαν σε τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις τις τράπεζες, τις οποίες πλήρωσε ο ελληνικός λαός.

 

Γελάτε ε; Γελάτε… Δεν ξέρω αν θα γελάσετε, λέγοντας –και θα το πω ευθύς αμέσως- ότι μία από τις υποθέσεις των θαλασσοδανείων αφορά τα δανεικά και αγύριστα των κομμάτων σας, της Ν.Δ. και του πρώην ΠΑΣΟΚ, που λείπει από την αίθουσα, που αθροιστικά είναι 400 εκατομμύρια ευρώ. Αυτές τις υποθέσεις πάτε να προστατεύσετε. Αλλά και άλλες υποθέσεις, όπως ο Κήρυκας Χανίων. Δεν είναι για γέλια. Είναι για κλάματα αυτό που κάνετε.

Και καλά, εμάς δεν μας ακούτε. Την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας που σας προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος ατιμωρησίας, δεν την ακούσατε; Ότι δεκάδες υποθέσεις διαφθοράς και θαλασσοδανείων θα οδηγηθούν στον κάλαθο των αχρήστων, αυτό δεν το ακούσατε; Το ακούσατε, αλλά αυτό είναι ακριβώς που επιδιώκετε.

 

Και πάμε, για να κλείσω, στο τελευταίο σκέλος. Το τελευταίο σκέλος της τριλογίας της ντροπής. Αρνείστε να ψηφίσετε την ερμηνευτική δήλωση που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 86 του Συντάγματος, σε αυτό το έκτρωμα που έχει ξεπλύνει τόσα και τόσα πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα και αποτελεί τη μεγάλη σκιά στη σχέση αξιοπιστίας ανάμεσα στην πολιτική και τους πολίτες.

Ξέρετε πολύ καλά ότι η ορθότερη και επικρατούσα επιστημονικά άποψη είναι αυτή που υποστηρίζουμε εμείς, ότι δηλαδή η διάταξη του άρθρου 86 Συντάγματος, θα πρέπει να ερμηνεύεται στενά, ώστε με την έννοια «κατά την άσκηση των καθηκόντων» να μην περιλαμβάνονται εγκλήματα όπως η δωροληψία.

Κ. Μητσοτάκη, ένας υπουργός δεν μπορεί να έχει στα καθήκοντά του το να δωροδοκείται. Αν το κάνει, το κάνει επ’ ευκαιρία των καθηκόντων αυτών.

Λέμε λοιπόν το αυτονόητο. Η δωροδοκία του υπουργού να μην εμπίπτει στη σύντομη αποσβεστική προθεσμία, άρα να μην μπορεί να παραγραφεί αν περάσουν δύο κοινοβουλευτικοί περίοδοι, που μπορεί, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις και τη συγκυρία, να είναι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Και να εκδικάζεται από την τακτική Δικαιοσύνη, όπως εκδικάζεται και για κάθε απλό πολίτη.

Στην πρώτη αναθεωρητική Βουλή, φροντίσατε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διευκρινιστική αυτή ερμηνεία, στα μουλωχτά όμως, χωρίς να το ανακοινώσετε, να πάρει λίγο κάτω από 180 ψήφους -αν δεν κάνω λάθος, πήρε 176- υπό τον φόβο ότι, εάν κέρδιζε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε με 151 βουλευτές να αλλάξει το άρθρο του Συντάγματος. Και σήμερα έρχεστε και εσείς και το ΚΙΝ.ΑΛ., χωρίς ντροπή, και αρνείστε να ψηφίσετε αυτή την ερμηνευτική δήλωση, την αυστηρότερη δηλαδή ερμηνευτική εκδοχή για την τέλεση εγκλημάτων κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων.

Και το ερώτημα είναι γιατί; Θέλετε να αντιμετωπίζεται με επιείκεια ένας υπουργός που πιθανόν να δωροδοκήθηκε; Και εάν ναι για ποιο λόγο; έχετε κάτι να φοβηθείτε; Μήπως αυτό που σας καίει είναι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες στελεχών σας για όζουσες υποθέσεις; Μήπως τελικά θέλετε να εξασφαλίσετε από τώρα ότι θα παραγραφεί τυχόν υπόθεση δωροδοκίας υπουργού σας για το σκάνδαλο Novartis;

Μην σπεύσετε να με κατηγορήσετε για κινδυνολόγο. Δεν τα λέω εγώ αυτά. Σας καρφώνει –δεν είναι στην αίθουσα- ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος του κόμματός σας και υπουργός Οικονομίας, ο οποίος σπεύδει τώρα στις συναντήσεις του με τους αγρότες να καλεί τους αγρότες να έρθουν στην Κουμουνδούρου να φέρουν αυτά τα οποία σπείρανε, να τα θερίσει η Κουμουνδούρου. Αυτός είναι ο πραγματικός σας εαυτός. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Λοιπόν τι έλεγε, 25 Φλεβάρη του 2019; Επί λέξει σας διαβάζω:

«Αν γίνει δίωξη για παθητική δωροδοκία, θα κάνω προσφυγή στο αρμόδιο συμβούλιο για αναγνώριση της παραγραφής, όπως προβλέπεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος, και μετά μήνυση για κατάχρηση εξουσίας σε όποιον το αποφάσισε. Εάν ερευνούν, την παθητική δωροδοκία, είναι παράνομοι».

Να λοιπόν γιατί τα κάνετε όλα αυτά. Αυτό θέλετε. Να καθαρίσετε τυχόν ποινικές ευθύνες των στελεχών σας; Αν δεν θέλετε αυτό και είστε ειλικρινείς απέναντι στον ελληνικό λαό, σας καλώ, λοιπόν, σήμερα να αλλάξετε στάση και να υπερψηφίσετε την ερμηνεία που καταθέτει στη συνταγματική αναθεώρηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Να την υπερψηφίσετε κι εσείς και θα το χειροκροτήσουμε. Αν έχετε τα κότσια.

 

Κύριε Μητσοτάκη και οι τρεις αυτές παρεμβάσεις σας είναι κραυγαλέες, σας εκθέτουν ανεπανόρθωτα, με το καλημέρα της διακυβέρνησής σας. Αν αυτό εσείς εννοείται λέγοντας επιστροφή στην κανονικότητα, σας λέω ευθέως ότι αυτό είναι επιστροφή στη διαπλοκή, στην ασύδοτη διαφθορά και στην ατιμωρησία που μας οδήγησε στην κρίση, Και θα το πάρει χαμπάρι αυτό ο ελληνικός λαός, αργά ή γρήγορα.

Μη νομίζετε ότι με παρεμβάσεις και με τηλεφωνήματα στα ΜΜΕ τέτοιου είδους παρασπονδίες, τέτοιου είδους σκανδαλώδεις νομοθετικές παρεμβάσεις, θα μείνουν κρυφές. Σας καλώ τουλάχιστον σήμερα να δώσετε στοιχειωδώς πειστικές απαντήσεις στον ελληνικό λαό. Κι αν χρειαστεί, θα επανέλθω.

 

Δευτερολογία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να δημιουργήσει όρους ασυλίας για τα τραπεζικά στελέχη που διώκονται για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων