Χαιρετισμός του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην Εθνική Συνέλευση του κόμματος «Αριστερά, Οικολογία, Ελευθερία» (SEL)

Αγαπητές συντρόφισσες και σύντροφοι

της Εθνικής Συνέλευσης της Αριστεράς Οικολογίας Ελευθερίας,

 

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την αποφασιστικότητα και τη συνέπεια με την οποία δώσατε τη μάχη των ευρωεκλογών.

«Η Άλλη Ευρώπη» κατάφερε να υπερβεί δυσκολίες και αντιξοότητες και πέτυχε ένα σημαντικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Κατέρριψε τον αντιδημοκρατικό εκλογικό νόμο, ξεπέρασε τη λογοκρισία και χάρις στην αυταπάρνηση χιλιάδων συντρόφων/συντροφισσών και ακτιβιστών/ακτιβιστριών, κατάφερε να εκλέξει τρεις ευρωβουλευτές σε ένα δύσκολο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο τόσο στην Ιταλία όσο και την Ευρώπη.

Η βοήθεια των μελών και των φίλων της Αριστεράς Οικολογίας Ελευθερίας στη συλλογική αυτή προσπάθεια ήταν καθοριστική.

Η επιτυχία μας στη μάχη των Ευρωεκλογών έδειξε ότι σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα, για να αντεπεξέλθουμε, δεν περισσεύει κανείς και πως παρά τις δυσκολίες είναι σημαντικό να συνεχίσουμε στο δρόμο της ενότητας με υπομονή, επιμονή και διάλογο.

Ξέρω πολύ καλά, από την εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, ότι αυτός είναι ο δύσκολος δρόμος. Αλλά είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να οδηγήσει στο φώς.

Τις τελευταίες μέρες τα νέα που μαθαίνω από την Ιταλία είναι στενάχωρα. Τη θέση της ελπίδας, της αισιοδοξίας, της αυταπάρνησης και του κοινού αγώνα με ανιδιοτέλεια, έχουν πάρει αντιπαραθέσεις και διαφωνίες για το καταμερισμό των εκπροσωπήσεων και των εδρών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Πιστεύω ότι είναι θετική η παρουσία της Μπάρμπαρα Σπινέλι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως πιστεύω ότι μπορείτε να εγγυηθείτε μια αμοιβαία αποδεκτή συλλογική και πλουραλιστική λύση.

Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα και σημαντικότερα από αυτά που μας χωρίζουν, ιδιαίτερα στην περίοδο της κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση αξίζει το κόπο να συνεχίσουμε την πρόκληση του εγχειρήματος “Η Άλλη Ευρώπη”, ως το συλλογικό και πλουραλιστικό σχήμα που θα εκπροσωπεί για τα επόμενα πέντε χρόνια σύμπασα την Ιταλική Αριστερά στην ευρωβουλή, αλλά ταυτόχρονα και ως μια αμεσοδημοκρατική πλατφόρμα για το διάλογο και τη κοινή δράση στο εσωτερικό.

Πριν από λίγες μέρες, στις Βρυξέλλες, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με το Νίκι Βέντολα, το Νικόλα Φρατογιάνι, τον Αρτούρο Σκότο και τον Φραντσέσκο Μαρτόνε και να επιβεβαιώσουμε τη θέληση μας να συνεχίσουμε την κοινή μας πορεία.

Δεν έχω καμία αμφιβολία για την ειλικρίνεια αυτών των προθέσεων.

Στις Βρυξέλλες, όπως στην Αθήνα και τη Ρώμη, από όποια θέση, είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε εναντίον της νεοφιλελεύθερης και βάρβαρης λιτότητας και να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των λαών μας, ιδιαίτερα των εργαζομένων της επισφάλειας, των άνεργων και των νέων.

Έχω αμέριστη εμπιστοσύνη ότι σε αυτή τη μάχη η Αριστερά Οικολογία Ελευθερία και «Η Άλλη Ευρώπη» θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Εύχομαι από καρδιάς, καλή επιτυχία στις εργασίες της Εθνικής Συνέλευσής σας και καλή δύναμη σε όλους.

 

O σύντροφός σας

 

Αλέξης Τσίπρας

Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,
Υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ