Δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι

Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να καταθέσουμε στον πρόεδρο της ΕΚΤ τις εκτιμήσεις μας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και να τον ενημερώσουμε  για την πρωτοφανή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία μετά από 4 χρόνια εφαρμογής σκληρής μνημονιακής πολιτικής λιτότητας, που έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού μπροστά σε μια πρωτοφανή και απαράδεκτη ανθρωπιστική κρίση.

Είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τον πρόεδρο της ΕΚΤ για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά και για τις θέσεις μας, για το πώς πιστεύουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση, μέσα από την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του μνημονίου, μέσα από τη σταθεροποίηση της οικονομίας, κι από ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Του εκφράσαμε την πεποίθηση ότι τα νέα μέτρα που έλαβε την προηγούμενη βδομάδα η ΕΚΤ είναι μεν σε θετική κατεύθυνση για την Ευρώπη, αλλά δεν είναι αρκετά, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα δε θα μπορέσουν να λειτουργήσουν,  εξαιτίας του αποπληθωρισμού αλλά  και της πολύ άσχημης κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες,  που δεν μπορούν να παρέχουν εγγυήσεις. 

 Ταυτόχρονα, του εξηγήσαμε ότι, κατά τη δική μας πεποίθηση, ο μόνος δρόμος για να βγει συντεταγμένα η Ευρώπη  από το οικονομικό αδιέξοδο, είναι να υπάρξουν γενναίες πολιτικές αποφάσεις στην κατεύθυνση ενός νέου ευρωπαϊκού New Deal. Μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία,  από τον συνδυασμό δράσεων της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπό την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα έδινε τη δυνατότητα για ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο προσανατολισμένο αποκλειστικά σε παραγωγικές επενδύσεις.

 Τέλος, του επισημάναμε για άλλη μια φορά την πάγια θέση μας, ότι χωρίς διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού δημόσιου  χρέους, ρήτρα ανάπτυξης, προκειμένου να υπάρξει  πορεία προς τα μπρος με αναπτυξιακή προοπτική, δε θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την δίνη της οικονομικής κρίσης. Του επαναλάβαμε, λοιπόν, τη θέση μας για μια λύση στο βραχνά του χρέους, αντίστοιχη με αυτή που δόθηκε στη Γερμανία το 1953.

Ήταν μια συνάντηση σε εποικοδομητικό κλίμα. Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε τους τρόπους με τους οποίους θα υπάρξει συνέχεια επαφής και συνεργασίας ανάμεσα στις δυο πλευρές και κυρίως,  είχαμε τη δυνατότητα να του καταθέσουμε την οπτική μας για μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, μια συνολική ευρωπαϊκή αλλαγή πολιτικής, για να μπορέσει η ευρωπαϊκή περιφέρεια να βγει από την κρίση,   η Ευρώπη να οδηγηθεί σε διαφορετική κατεύθυνση, και η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της με την κοινωνία όρθια, κι όχι ισοπεδωμένη, όπως συμβαίνει τα τελευταία 4 χρόνια, με την τρόικα και τα μνημόνια.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ