Δευτερολογία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο σ/ν του Υπουργείου Οικονομικών

δείτε το βίντεο


  • Είστε μια κυβέρνηση που 1, ½ χρόνο τώρα καταστρέφετε τη μεσαία τάξη, διαλύετε τον κοινωνικό ιστό δίχως οίκτο και με απίστευτο κυνισμό και έχετε το θράσος να έρχεστε εδώ και να εγκαλείτε την Αριστερά που σας ασκεί κριτική και που υπερασπίζεται τους εργαζόμενους και το κοινωνικό κράτος.
  • Ανευθυνότητα  δεν είναι το ότι εμείς επισημαίνουμε από την πρώτη στιγμή τους κινδύνους από αυτήν την αδιέξοδη, από αυτήν την ανεύθυνη πολιτική που ασκείτε με επίκεντρο τις αποφάσεις της ΕΕ αλλά και που εσείς την ακολουθείτε κατά γράμμα.
  • Φτιάξτε ένα δημόσιο πυλώνα με πυρήνα την Εθνική Τράπεζα, την Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων  που να έχει τη δυνατότητα και τέτοιου είδους τράπεζες να τις εξαγοράζει σε συμφέρουσα τιμή ως προς το ελληνικό δημόσιο και όχι σε συμφέρουσα τιμή ως προς τους μετόχους.
  • Είστε μια κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας. Έκπτωτη στη συνείδηση του ελληνικού λαού και οφείλετε να έχετε ανανεωμένη και νωπή λαϊκή εντολή προκειμένου να διαχειριστείτε δημόσιο πλούτο και δημόσια περιουσία που εσείς ως εντολοδόχος διαχειρίζεστε εφήμερα αλλά ανήκει στο σύνολο του ελληνικού λαού.

Κύριε Βενιζέλο, δε με εκπλήσσει ούτε η επιθετικότητα του λόγου σας, ούτε η εισαγγελικού χαρακτήρα παρέμβασή σας. Και δε με εκπλήσσει διότι κατανοώ πλήρως τον πανικό στον οποίο βρίσκεστε καθώς καταφέρατε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να διαψεύσετε οποιαδήποτε μικρή, ελάχιστη προσδοκία μπορεί να υπήρχε σε μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπό σας.

Και έρχομαι στην ουσία όσων σας είπα διότι εσείς δεν επιχειρηματολογήσατε καθόλου επί της ουσίας. Αντιθέτως, προσπαθήσατε να βάλετε στο στόμα μου λόγια που δεν είπα, προσπαθήσατε να επιχειρηματολογήσετε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς «ντροπή, αίσχος», σας τους αντιγυρίζω όλους αυτούς τους χαρακτηρισμούς.  Είστε μια κυβέρνηση που 1, ½ χρόνο τώρα καταστρέφετε τη μεσαία τάξη, διαλύετε τον κοινωνικό ιστό δίχως οίκτο και με απίστευτο κυνισμό και έχετε το θράσος να έρχεστε εδώ και να εγκαλείτε την Αριστερά που σας ασκεί κριτική και που υπερασπίζεται τους εργαζόμενους και το κοινωνικό κράτος.

Έρχομαι όμως στην ουσία. Ανευθυνότητα κύριε αντιπρόεδρε της κυβέρνησης δεν είναι το ότι εμείς επισημαίνουμε από την πρώτη στιγμή τους κινδύνους από αυτήν την αδιέξοδη, από αυτήν την ανεύθυνη πολιτική που ασκείτε με επίκεντρο τις αποφάσεις της ΕΕ αλλά και που εσείς την ακολουθείτε κατά γράμμα. Ανευθυνότητα ήταν όταν η κα επίτροπος, βγήκε σε δημόσιο λόγο και είπε ότι κινδυνεύει το ευρώ και είπε ή θα σας ληστέψουμε τα επόμενα 10 χρόνια ή θα έχουμε τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Ανευθυνότητα ήταν όταν το είπε και ο κος Δασκαλόπουλος. Και ανευθυνότητα ήταν όταν κανένας από την κυβέρνηση του κου Παπανδρέου, την κυβέρνησή σας δεν βγήκε τις επόμενες ημέρες να τον διαψεύσει. Ανευθυνότητα κύριε Υπουργέ, κύριε αντιπρόεδρε της κυβέρνησης, είναι το γεγονός ότι όταν η χώρα βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού και ανέβαιναν τα spreads ο προκάτοχός σας έβγαινε και έλεγε ότι «είμαστε στο χείλος του γκρεμού και βουλιάζουμε» και περίμενε ότι έτσι θα μπορούσε να δανειστεί. Ανευθυνότητα είναι ότι όταν καλούσε ο Πρωθυπουργός τους πολιτικούς αρχηγούς υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μας μίλαγε για την διαφθορά ότι αυτό είναι το μέγα πρόβλημα της χώρας ενώ την ίδια στιγμή, υπογείως είχε συμφωνήσει με τον κ. Στρος Καν να πάει την χώρα μας στο ΔΝΤ. Αυτά είναι τα μνημεία της ανευθυνότητας.

Και έρχομαι στην ουσία όσων σας είπα και δε μου απαντήσατε. Σας είπα ότι η Proton Bank έχει διαπιστωμένο έλλειμμα κεφαλαίου, το αμφισβητείτε αυτό; Το αμφισβητείτε; Έχει εγκρίνει το ΔΣ των μετόχων της, αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους 100.000.000 ευρώ το Μάιο που μας πέρασε. Που είναι αυτή η αύξηση κ. Υπουργέ; Την είδατε εσείς; Εμείς δεν την είδαμε. Ούτε ως προς το σκέλος της καταβολής των μετρητών 50.000.000 ούτε ως προς την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου άλλων 50.000.000. Αντʼ αυτού, και θα περίμενα να είστε επιεικής διότι εγώ δε σας καταλόγισα, ήμουν πολύ προσεκτικός σε ό,τι είπα, σας καταλόγισα ιδεοληψία, μονομανία στο νεοφιλελεύθερο δογματισμό, πολιτική κριτική σας έκανα, δεν είπα ότι υπερασπίζεστε καταχραστές, απαντήσατε με τρόπο σα να έχετε τη «μύγα και μυγιάζεστε». Ούτε τώρα σας το λέω λοιπόν. Σας λέω όμως ένα πολύ απλό πράγμα, πως είναι δυνατό την ίδια στιγμή που το τραπεζικό σύστημα αδυνατεί να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας, που αφήνει μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κλείνουν, τα υπόλοιπα του δημοσίου, τα διαθέσιμα του δημοσίου ενώ μέχρι το 2009 ήταν 3 δις τώρα είναι 11 δις κύριε Υπουργέ και κλείνουν τρύπες δεξιά και αριστερά. Έτσι μπορεί να σταθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα;

Αν θέλετε λοιπόν την πρότασή μας, αντί να παλεύετε με μια καρικατούρα που εσείς δημιουργείτε ότι εμείς επιχαίρουμε για την καταστροφή , η πρότασή μας είναι εδώ και είναι δεδομένη 1 ½ χρόνο τώρα.  Σας είπαμε φτιάξτε ένα δημόσιο πυλώνα με πυρήνα την Εθνική Τράπεζα, την Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και βεβαίως που να έχει τη δυνατότητα και τέτοιου είδους τράπεζες να τις εξαγοράζει σε συμφέρουσα τιμή ως προς το ελληνικό δημόσιο και όχι σε συμφέρουσα τιμή ως προς τους μετόχους, γι αυτό αναφέρθηκα σε τράπεζα που έχει σοβαρά αποθέματα κεφαλαίου προκειμένου και οι μέτοχοι και το τραπεζικό σύστημα να είναι παραγωγικό και ασφαλές προς το επενδυτικό κοινό προς τους καταθέτες αλλά και να μπορεί να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας με δημόσιες επενδύσεις, με στήριξη των χαμηλόμισθων, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Αυτές είναι οι προτάσεις μας. Κι όχι οι καταστροφολογικές προτάσεις τις οποίες εσείς αναφέρατε ότι δήθεν εμείς έχουμε.

Και ένα τελευταίο. Κύριε Υπουργέ, κύριε αντιπρόεδρε της κυβέρνησης, με απόλυτο σεβασμό απέναντί σας και με εκτίμηση, θέλω να σας πω το εξής: όλοι μας κρινόμαστε από τον ελληνικό λαό. Και όλοι μας εδώ, όλοι οι βουλευτές ασκούμε εξουσία μικρότερη ή μεγαλύτερη ως εντολοδόχοι του ελληνικού λαού. Και αυτή η εξουσία πρέπει να γνωρίζουμε διαρκώς ότι είναι εφήμερη. Δεν είναι εξουσία εις το διηνεκές επʼ ονόματι του ελληνικού λαού αλλά ερήμην του στην ουσία.  Στην πραγματικότητα λοιπόν, οι πολύ σοβαρές αυτές επιλογές που βρίσκεστε στη δυσάρεστη θέση να πράξετε και να πάρετε πρέπει διαρκώς να κρίνονται. Άρα πρώτον να είστε ανεκτικός και όχι να απαντάτε με αυτόν τον τρόπο στην κριτική και δεύτερον στις κρίσιμες αυτές αποφάσεις που έχετε να λάβετε και ιδίως σε ότι αφορά στη δημόσια περιουσία οφείλετε να εξασφαλίσετε τη μέγιστη δυνατή δημοκρατική νομιμοποίηση. Οφείλετε δηλαδή να έχετε ανανεωμένη και νωπή λαϊκή εντολή προκειμένου να διαχειριστείτε δημόσιο πλούτο και δημόσια περιουσία που εσείς ως εντολοδόχος διαχειρίζεστε εφήμερα αλλά ανήκει στο σύνολο του ελληνικού λαού. Διότι εγώ μπορώ να υποστηρίξω σήμερα και δεν έχετε τη δυνατότητα να με διαψεύσετε ότι είστε μια κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας. Έκπτωτη στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Αν λοιπόν  έχετε επιχειρήματα για να το αντικρούσετε κάντε το, αν όμως δεν έχετε οφείλετε να οδηγήσετε γρήγορα τη χώρα στη λαϊκή ετυμηγορία.