Δηλώσεις του Πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση με την εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς, κα Ε.Ραϊκου

Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συναντήσουμε την Εισαγγελέα Διαφθοράς, την κυρία Ράικου και το επιτελείο της και να ενημερωθούμε για τις υποθέσεις διαφθοράς που εξετάζει αυτή την περίοδο και να της πούμε από την πλευρά μας ότι τούτες τις μέρες, μετά τη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων της διαπλοκής της πολιτικής με την οικονομική εξουσία, των αποκαλύψεων του μαύρου χρήματος, των θαλασσοδανείων, των εξοπλιστικών, υπάρχει μια τεράστια απέχθεια της κοινής γνώμης και των πολιτών, μια τεράστια δυσπιστία απέναντι στο δημόσιο βίο, απέναντι στην πολιτική ζωή του τόπου. Ως εκ τούτου η προσπάθεια που οφείλει να κάνει η δικαιοσύνη, αυτόνομα και ανεξάρτητα, να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, αποτελεί ταυτόχρονα και προσπάθεια εξυγίανσης του δημόσιου βίου και της πολιτικής ζωής του τόπου.

Οφείλουμε να περιβάλουμε με εμπιστοσύνη αυτή την προσπάθεια πέρα και έξω από μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Πρέπει να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια. Ο ελληνικός λαός, στο σύνολό του, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, έχει ένα αίτημα: Δικαιοσύνη. Όλοι όσοι έκλεψαν δημόσιο πλούτο, όλοι όσοι διασπάθισαν δημόσιο χρήμα οφείλουν να πληρώσουν. Δεν ξέρω βέβαια αν μπορεί το δημόσιο χρήμα να επιστρέψει, σίγουρα όμως οφείλουμε όλοι μας να συμβάλουμε στο να υπάρξει κάθαρση και τιμωρία.

ΕΡΩΤΗΣΗ

–    Νωρίτερα στο ΣτΕ είπατε ότι η παραβίαση, η καταστρατήγηση του Συντάγματος εν μέρει δικαιολογείται και από τις έκτατες περιστάσεις. Θα μας το αποσαφηνίσετε αυτό.

Η αναφορά μου, νομίζω, ήταν σαφής. Η καταστρατήγηση του Συντάγματος τα τελευταία τρία χρόνια δεν δικαιολογείται παρά τη διαρκή επίκληση των εκτάκτων αναγκών. Στο μυαλό μου είχα τις 24 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, μέσα από τις οποίες πάρθηκαν κρίσιμες αποφάσεις ερήμην του ελληνικού Κοινοβουλίου. Μία απ΄ αυτές αφορούσε και την παύση λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης, της ΕΡΤ. Εικοσιτέσσερις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου είναι ένας αριθμός ρεκόρ στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Οι ΠΝΠ, όπως γνωρίζετε, δικαιολογούνται, προβλέπονται από το Σύνταγμα. Η διαρκής και επαναλαμβανόμενη όμως χρήση τους δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, διότι, όπως γνωρίζετε, το Σύνταγμα τις προβλέπει σε έκτακτη ανάγκη. Ε, δεν μπορεί 24 φορές συνεχόμενες τον τελευταίο χρόνο που έχουμε αυτή την κυβέρνηση να βρισκόμασταν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ