ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΤO Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΟΠΥΥ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ ΑΤΤΙΚΗΣ)

.

βίντεο

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση κατ΄ εντολήν της τρόικας για τον ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες της κοινωνίας και με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Στην πραγματικότητα η μνημονιακή επιλογή είναι στα τρία εκατομμύρια ανασφάλιστων πολιτών να προστεθούν και ορισμένες ακόμα χιλιάδες πολιτών που θα αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Κι αυτό διότι στην πραγματικότητα το νομοσχέδιο αυτό κλείνει, καταργεί τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ. Τα ιατρεία εκείνα στα οποία είχε πρόσβαση ο φτωχός ως επί το πλείστον πληθυσμός προκειμένου να συνταγογραφεί, προκειμένου να κάνει εξετάσεις. Αυτό θα έχει δυσμενέστατες συνέπειες στο κοινωνικό σύνολο, σε μια περίοδο ιδίως που ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας αδυνατούν να έχουν εισόδημα ικανό να τους εξασφαλίζει πρόσβαση σε ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Με λίγα λόγια, κλείνοντας τα ιατρεία του ΙΚΑ, δίνουν δώρο σε ιδιωτικά συμφέροντα και ταυτόχρονα οδηγούν εκατομμύρια συμπολίτες μας έξω από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Αν αναλογιστούμε ότι ήδη έχουμε τρία εκατομμύρια ανασφάλιστους, δηλαδή μια βραδυφλεγή υγειονομική βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας, αντιλαμβανόμαστε ότι οι μνημονιακές επιταγές οδηγούν την ελληνική κοινωνία σε μια παράνοια, στην ανθρωπιστική κρίση.

Για μας αυτό δεν είναι αποδεκτό. Καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει αυτό το νομοσχέδιο ή, αν επιμείνει στην ψήφισή του, καλούμε τον κάθε βουλευτή να σκεφτεί και δεύτερη φορά. Δεν μπορεί να ρίχνουμε στον Καιάδα τους αδύναμους, τους φτωχούς, όλους εκείνους που τα τρία τελευταία χρόνια έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις στα εισοδήματά τους. Είναι στοιχείο του πολιτισμού μιας κοινωνίας η δυνατότητα να παρέχει αξιόλογη φροντίδα υγείας στους πολίτες της.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι ο αγώνας που δίνουν οι γιατροί του ΙΚΑ προφανώς και έχει και, όπως και κάθε εργασιακός αγώνας, τον χαρακτήρα της επιβίωσης αυτές τις κρίσιμες στιγμές, όμως έχει ένα ισχυρό κοινωνικό πρόσημο. Το πρόσημο της διατήρησης του κοινωνικού χαρακτήρα του συστήματος υγείας.

Και μ΄ αυτή την έννοια εμείς στηρίζουμε τον αγώνα τους και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής να συμπεράνω ότι ίσως για πρώτη φορά αυτός ο αγώνας βρίσκει απήχηση στα μεγάλα στρώματα της κοινωνίας, ιδιαίτερα των πολιτών που πλήττονται από τη μνημονιακή πολιτική. Ο κοινωνικός αυτοματισμός δεν περνά στο ζήτημα αυτό και βλέπω ότι ίσως για πρώτη φορά ένας αγώνας που μπορεί να δημιουργεί και συνθήκες ταλαιπωρίας για μεγάλη μερίδα πολιτών στηρίζεται από εκείνους που καταλαβαίνουν ότι αύριο δεν θα έχουν τη δυνατότητα να συναντήσουν το γιατρό του ΙΚΑ και να συνταγογραφήσουν, δηλαδή από τον φτωχό, τον μεροκαματιάρη, τους συνταξιούχους, όλους εκείνους που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν το ΙΚΑ ως αποκούμπι για να συνταγογραφήσουν και να εξεταστούν. Είναι λοιπόν ένας αγώνας που αφορά το σύνολο της κοινωνίας γι αυτό και τον στηρίζουμε.

ΨΥΧΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Πρόεδρος γιατρών ΕΟΠΥΥ Αττικής

Ο σύλλογός μας είχε σήμερα μία συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκθέσαμε με σαφή τρόπο ότι με την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου θα καταρριφθεί τελείως το όποιο επιχείρημα της κυβέρνησης περί μεταρρύθμισης  στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Είναι γεγονός ότι με αυτό το νομοσχέδιο θα καταβαραθρωθεί τελείως το τωρινό σύστημα υγείας, το πρωτοβάθμιο. Ταυτόχρονα οι μη έχοντες θα πληρώνουν. Και το τρίτο είναι ότι ετοιμάζουν απολύσεις  γιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Εκθέσαμε αυτά τα προβλήματα, βρήκαμε την πλήρη κατανόηση από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και έχουμε δηλώσει ότι οι γιατροί θα είμαστε οι πρώτοι που θα συνεργαστούμε με  οποιαδήποτε κυβέρνηση και οποιοδήποτε υπουργείο έχει ευθαρσώς βάλει στόχο την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ