Δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μετά τις συναντήσεις με ανθυποψηφίους του για προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Είχα την ευκαιρία σήμερα να συναντηθώ διαδοχικά με τους ανθυποψήφιούς μου και να κουβεντιάσουμε τις εξελίξεις μετά το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών. Η συζήτησή μας έγινε σε ένα κλίμα εποικοδομητικό και είναι κοινή αντίληψη ότι  πρέπει να υποστηρίξουμε τη δημοκρατική διαδικασία, να σεβαστούμε το εκλογικό αποτέλεσμα.

Όπως ξέρετε, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου βρέθηκα σε εντελώς διαφορετικές θέσεις, με αυτές του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος, του κ. Γιούνκερ. Και παραμένω κάθετα αντίθετος σε μια σειρά από σημαντικές θέσεις σε σχέση με το πώς πρέπει να εξελιχθούν τα πράγματα στην Ευρώπη, σε σχέση με τη λιτότητα που είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί, σε σχέση με την οικονομική πολιτική.

Εντούτοις οφείλουμε όλοι να αποδεχτούμε το αποτέλεσμα. Ο κ. Γιούνκερ είναι ο επικεφαλής της ομάδας που εξέλεξε τους περισσότερους ευρωβουλευτές, έχει το δικαίωμα να πάρει τη διερευνητική εντολή και να διεκδικήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφιστεί, να δημιουργήσει την πλειοψηφία για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής.

Αυτό ορίζει ο σεβασμός στη δημοκρατική διαδικασία. Ζήτησα από τους άλλους υποψήφιους σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ορίσει άλλον για τη θέση του υποψηφίου προέδρου της Κομισιόν, πέραν από τους πέντε που πήραμε το χρίσμα από τα κόμματά μας για να διεκδικήσουμε την ψήφο των πολιτών, τότε να αρνηθούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις του Ευρωκοινοβουλίου να ψηφίσουμε οποιονδήποτε άλλο, εκτός από τους πέντε, ορίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην Ευρώπη σε μία σύγκρουση στρατηγικών. Η μία στρατηγική θέλει έστω και μικρά βήματα προς την εκδημοκρατικοποίηση της Ευρώπης. Δεν τα θεωρούμε αρκετά, πιστεύουμε ότι μαζί με αυτά τα βήματα είναι απαραίτητο να υπάρξει και αλλαγή πολιτικής, εντούτοις η άλλη στρατηγική είναι η στρατηγική της ολοκληρωτικής διάλυσης της ευρωπαϊκής διαδικασίας. Είναι η επιλογή που ο κύριος Κάμερον προκρίνει. Μία επιλογή που θέλει την Ευρώπη απλά ένα πεδίο εφαρμογής νεοφιλελεύθερων πολιτικών, χωρίς διαδικασίες πολιτικές, χωρίς διαδικασίες δημοκρατικές.

Οφείλουμε να σταθούμε εμπόδιο στη δεύτερη επιλογή και να προσπαθήσουμε να συγκροτήσουμε ένα ευρύ μέτωπο δυνάμεων για να αντιμετωπίσουμε και την πολιτική της λιτότητας που διαλύει την Ευρώπη.

Αυτή είναι η πρότασή μου και σε αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι είχα σήμερα εποικοδομητική συνεργασία με όλους τους ανθυποψήφιούς μου.

Το Γραφείο Τύπου