Lucie Castets: Επικών διαστάσεων η θεσμική κρίση – Η Αριστερά πρέπει να σταθεί ενωμένη και να δώσει λύσεις
Lucie Castets: Επικών διαστάσεων η θεσμική κρίση – Η Αριστερά πρέπει να σταθεί ενωμένη και να δώσει λύσεις

Τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται άνοδος της ακροδεξιάς στη Γαλλία, στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως αλλά και την υπαρξιακή θεσμική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα της ανέλυσε κατά την παρέμβασή της στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα με θέμα «Αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της  ελληνικής οικονομίας» η υποψήφια Πρωθυπουργός του Νέου Λαϊκού Μετώπου Γαλλίας.

Η Lucie Castets μετέφερε παράλληλα την εμπειρία της από τη συγκρότηση του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία και παρουσίασε προτάσεις για το πώς η Αριστερά πρέπει να σταθεί ενωμένη και να δείξει τις λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Όσον αφορά στην άνοδο της ακροδεξιάς η υποψήφια Πρωθυπουργός του Νέου Λαϊκού Μετώπου Γαλλίας ανέφερε ότι οι λόγοι είναι τρεις.  Η άνοδος των ρατσιστικών ιδεών περισσότερο από τις προηγούμενες δεκαετίες,  η οικονομική πολιτική και οι συνέπειές της και η κρίση που αντιμετωπίζει η Δημοκρατία καθώς είναι διάχυτη η πικρία απέναντι στους πολιτικούς.

Η Lucie Castets αναφερόμενη στη θεσμική κρίση που αντιμετωπίζει η Γαλλία την χαρακτήρισε «επικών διαστάσεων» και εξήγησε ότι δύο στοιχεία εκ παραλλήλου απειλούν αυτή τη στιγμή τα ίδια τα θεμέλια του θεσμικού συστήματος στη Γαλλία. Η δραματική άνοδος της Ακροδεξιάς και η άρνηση του Προέδρου να δεχτεί την απόφαση του Γαλλικού εκλεκτορικού σώματος στις πρόσφατες εκλογές.

Η υποψήφια Πρωθυπουργός του Νέου Λαϊκού Μετώπου Γαλλίας αναφερόμενη στον ρόλο που πρέπει να παίξει η Αριστερά επεσήμανε ότι «πρέπει να σταθεί ενωμένη κάτι που είναι αρκετά δύσκολο για να δείξει τις λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών μαζί με εκείνους που πιστεύουν πως ο καιρός για αλλαγή έχει έρθει και πως αυτή η αλλαγή δεν μπορεί να είναι οι επικίνδυνες παραισθήσεις της Ακροδεξιάς».

Η Lucie Castets υπογράμμισε ακόμα ότι η Αριστερά «πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο αφήγημα εξηγώντας πως θα είναι η χώρα μας μετά από πέντε ή δέκα χρόνια αριστερής διακυβέρνησης».

https://www.youtube.com/watch?v=CCi9QPdbxBA

 

Αναλυτικά η παρέμβαση της Lucie Castets

Κα ΤΣΑΜΟΥΡΗ:

Αν θέλετε μία άνω τελεία, θα συνεχίσουμε τη συζήτησή σας, θα συνεχίσουμε, βλέπετε πίσω σας είναι μαζί μας η κυρία Lucie Castets ζωντανά μέσω zoom από τη Γαλλία, υποψήφια πρωθυπουργός του Νέου Λαϊκού Μετώπου στη χώρα. [Χειροκροτήματα] Καλησπέρα κυρία Castets. Σας ευχαριστούμε που είστε μαζί μας.

Κα Lucie Castets:

Καλησπέρα σε όλους, είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι μαζί σας. Η πρόσκληση σας με τιμά. Ευχαριστώ για την πρόκληση.

Κα ΤΣΑΜΟΥΡΗ:

Πως αξιολογείτε την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη και ειδικά στη Γαλλία; Τι μπορεί να γίνει για να καταπολεμηθεί;

Κα Lucie Castets:

Ευχαριστώ για αυτή την σημαντική ερώτηση. Πιστεύω πως η άνοδος της Ακροδεξιάς στη Γαλλία, στην Ευρώπη και παγκοσμίως οφείλεται σε τρεις βασικούς λόγους. Πρώτος λόγος, η άνοδος των ρατσιστικών ιδεών. Πιστεύω είναι αδιαμφισβήτητο πως κατά μέσο όρο οι άνθρωποι εκφράζουν περισσότερες ρατσιστικές απόψεις πρόσφατα απ’ ότι τις προηγούμενες δεκαετίες. Είναι αλήθεια ότι σε περιοχές όπου οι μετανάστες αντιπροσωπεύουν ένα πραγματικά σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού όπως για παράδειγμα σε κοσμοπολίτικες πόλεις λχ το Λονδίνο, το Παρίσι ή το Μιλάνο είναι περιοχές όπου η Ακροδεξιά έχει χαμηλά ποσοστά στις εκλογές και αντιθέτως είναι περιοχές όπου οι μετανάστες είναι σχεδόν αόρατοι όπως η επαρχία και πόλεις εκτός αστικού ιστού στη Γαλλία και, επίσης, στο μεγαλύτερο ποσοστό της Ανατολικής Ευρώπης η Ακροδεξιά είναι ψηλά σε ποσοστά. Όμως όταν ρωτήσεις τους ανθρώπους γιατί ψηφίζουν την Ακροδεξιά, κάτι που έκανα κι εγώ κατά την περίοδο των εκλογών, πήγα πόρτα-πόρτα ρωτώντας αν θα ψήφιζαν την Ακροδεξιά, η απάντησή τους είναι πως ψηφίζουν την Ακροδεξιά γιατί υπάρχουν πολλοί ξένοι στη Γαλλία. Και όταν τους ρωτάς αν υπάρχουν επιπτώσεις στην καθημερινή τους ζωή κάποιοι, πολλοί από αυτούς απαντούν πως δεν γνωρίζουν ακριβώς όμως είδαν στην τηλεόραση πως υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στη Γαλλία. Γι’ αυτό πιστεύω πως εδώ τα ΜΜΕ παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτών των ρατσιστικών ιδεών και τη διασπορά τους στην κοινωνία.

 

Δεύτερος λόγος, είναι η οικονομική πολιτική και οι συνέπειές της. Αν και η ανεργία είναι σε χαμηλά ποσοστά στη Γαλλία, αυτή τη στιγμή, ο πληθωρισμός είναι υψηλός και συγκεκριμένα υπάρχουν πολύ υψηλά κόστη ενέργειας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία κι αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αγοραστική δύναμη των ανθρώπων. Επίσης, είναι αληθές να ειπωθεί πως εφαρμόστηκε περιορισμένη λιτότητα τα τελευταία χρόνια σε χώρες της Ευρώπης γιατί έπρεπε να ανταποκριθούν στην πανδημική κρίση του COVID-19 και τον πόλεμο στην Ουκρανία όμως, πράγματι, τα χρήματα δαπανήθηκαν αλλά είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να ταυτοποιήσουν με ακρίβεια που έγιναν αυτά τα έξοδα και τις επιπτώσεις, τις θετικές επιπτώσεις, στην καθημερινή ζωή τους και συγκεκριμένα στις δημόσιες υπηρεσίες. Στη Γαλλία οι δημόσιες υπηρεσίες επένδυσαν περισσότερα χρήματα, περισσότερους πόρους και οι πολίτες βλέπουν τα αποτελέσματα στην καθημερινότητά τους. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρώ πως οι μετανάστες αντιμετωπίζονται σαν να βρίσκονται σε ανταγωνισμό με τους ντόπιους για πρόσβαση σε περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες. Επίσης, η ρητορική περί “μεταναστών που “κλέβουν” δουλειές” ακούγεται σε πολλές περιοχές της Γαλλίας.

Τελευταίος λόγος, είναι η δημοκρατική κρίση. Πιστεύω πως υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στη Γαλλία, μια έντονη πικρία απέναντι στους πολιτικούς και πως αυτό οφείλεται στο γεγονός πως όλα τα χρόνια οι κυβερνήσεις έχουν δείξει πως δεν ενδιαφέρονται πραγματικά ή δεν ακούν τι περιμένουν οι πολίτες ακόμη κι αν διαλαλούν το αντίθετο. Για παράδειγμα στη Γαλλία είχαμε μια σοβαρή δημοκρατική κρίση το 2019, που ονομάστηκε κρίση των “Κίτρινων Γιλέκων”, όπου πολλοί άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της χώρας φορώντας κίτρινα γιλέκα εκφράζοντας την πικρία τους και τη διαφωνία τους με την εφαρμοζόμενη πολιτική. Τότε ο Πρόεδρος ξεκίνησε ένα μεγάλο debate ανοίγοντας μητρώα καταγραφής παραπόνων προσφέροντας στους ανθρώπους, λχ σε μικρές πόλεις και χωριά, την ευκαιρία να αισθανθούν πως μπορούσαν να εκφράσουν τα αισθήματά και τις προσδοκίες τους. Έτσι, στην πραγματικότητα, 2 εκατομμύρια άνθρωποι πήγαν σε Δημαρχεία και κατέγραψαν τις απόψεις, τα αισθήματά τους και τις προσδοκίες τους από τους πολιτικούς. Όμως μετά από αυτό δεν έγινε τίποτα γι’ αυτό πιστεύω καύσιμα για την Ακροδεξιά.

Οπότε τι μπορεί να γίνει; Πιστεύω πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα τρία ζητήματα πρώτον να πολεμήσουμε εναντίον της προπαγάνδας ρατσιστικών ιδεών, παντού και πάντα συμπεριλαμβανομένου του καλύτερου ελέγχου της βιομηχανίας των ΜΜΕ. Δεύτερον, πρέπει να χρηματοδοτήσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες προσφέροντας καλύτερες οικονομικές ευκαιρίες στους ανθρώπους και τέλος πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργούν οι θεσμοί με καλύτερες διαδικασίες λήψης αποφάσεων και, επίσης, καλύτερες συμβουλευτικούς μηχανισμούς ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να νιώθουν πως συμμετέχουν.

Κος ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ:

Παρότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις εκλογές δεν είστε η Πρωθυπουργός. Πώς το εξηγείτε αυτό και ποια είναι τα επόμενα βήματα για εσάς και το κόμμα σας;

Κα Castets:

Πιστεύω πως δύο στοιχεία εκ παραλλήλου απειλούν αυτή τη στιγμή τα ίδια τα θεμέλια του θεσμικού συστήματος στη Γαλλία. Πρώτον, η δραματική άνοδος της Ακροδεξιάς και δεύτερον, η άρνηση του Προέδρου να δεχτεί την απόφαση του Γαλλικού εκλεκτορικού σώματος σε αυτές τις πρόσφατες εκλογές. Έτσι, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο συνεργάστηκε με τα υπόλοιπα κόμματα κατά τη διάρκεια των εκλογών για να νικήσουν την Ακροδεξιά, ήρθε πρώτο σε ψήφος κι όμως ο Πρόεδρος Μακρόν αρνείται να το δεχτεί. Και πιστεύω πως τώρα βρισκόμαστε σε μια επικών διαστάσεων θεσμική κρίση. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο έχει δείξει πως είναι γνωρίζει καλά την ανάγκη για διάλογο μεταξύ των συμμάχων και συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων όμως, τώρα, η στάση Μακρόν παρά την προσπάθεια προσέγγισης όλων των κομμάτων από το ΝΛΜ, εκτός από την Ακροδεξιά, δείχνει στους ψηφοφόρους ότι η ψήφος τους δεν είχε σημασία, κάτι που προκαλεί ανησυχία καθώς είχαμε ρεκόρ συμμετοχής στις εκλογές, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά, και παρόλα αυτά το αποτέλεσμα των εκλογών δεν εφαρμόζεται.

Οπότε τι πρέπει να κάνουμε τώρα; Θεωρώ πως βραχυπρόθεσμα πρέπει το προοδευτικό μπλοκ, τα κόμματα της Αριστεράς πρέπει να εργαστούν σκληρά απέναντι σε κάθε νομοθέτημα στο Κοινοβούλιο. Όπως ίσως γνωρίζετε, τώρα συζητάμε τον προϋπολογισμό της χώρας για το 2025 άρα τα κόμματα πολεμούν για να διατηρήσουν τις δημόσιες υπηρεσίες και τις κοινωνικές δαπάνες ενάντια στο κυβερνητικό σχέδιο που προτείνει πολύ αυστηρές πολιτικές σκληρής λιτότητας.

Μεσοπρόθεσμα, πιστεύω πως η Γαλλική Αριστερά πρέπει να σταθεί ενωμένη κάτι που είναι αρκετά δύσκολο για να δείξει τις λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών μαζί με εκείνους που πιστεύουν πως ο καιρός για αλλαγή έχει έρθει και πως αυτή η αλλαγή δεν μπορεί να είναι οι επικίνδυνες παραισθήσεις της Ακροδεξιάς. Αυτό συνεπάγεται τη συνεργασία όλων κι όχι καυγάδες, όλων των προοδευτικών πολιτικών κομμάτων καθώς και με τους εκπροσώπους των ενώσεων, των συνδικαλιστικών φορέων, των οργανώσεων, των ακτιβιστών και των πολιτών. Πιστεύω πως όλη η Αριστερά πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο αφήγημα εξηγώντας πως θα είναι η χώρα μας μετά από πέντε ή δέκα χρόνια αριστερής διακυβέρνησης.

Κα ΤΣΑΜΟΥΡΗ:

Κυρία Castets επιτρέψτε μου να σας κάνω μια τελευταία ερώτηση. Είστε οικονομολόγος με μεγάλη εμπειρία σε κυβερνητικούς και διεθνείς οργανισμούς. Ποιες πιστεύετε πως θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες μιας προοδευτικής οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη σήμερα;

Κα Lucie Castets:

Πιστεύω ότι η βασική μας προτεραιότητα θα πρέπει να είναι να δώσουμε μια σημαντική πολιτιστική μάχη. Υπάρχουν πολλά θέματα που η Αριστερά δεν μπορεί να ακουστεί και θεωρώ ότι θα ήμασταν πιο αξιόπιστοι σε όλη την Ευρώπη αν μπορούσαμε να πιέσουμε για κοινούς στόχους και να αναπτύξουμε κοινή επιχειρηματολογία στα θέματα αυτά. Θα στεκόμουν σε δύο θέματα. Το πρώτο είναι τα οικονομικά ζητήματα. Πρέπει να είμαστε περισσότερο αποφασισμένοι να δείξουμε πως έχουμε δίκιο. Φρονώ πως πρέπει να δείξουμε πως η λιτότητα έχει  πολύ αρνητικές επιπτώσεις ειδικά αυτή την περίοδο όπου η ανάπτυξη είναι χαμηλή, πολύ αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στη ζωή των ανθρώπων αλλά και στην οικονομία.

Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή στη Γαλλία, ο προϋπολογισμός που συζητιέται στη Βουλή αν εφαρμοστεί σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στις τοπικές αρχές που θα αδυνατούν να επενδύσουν όσο παλαιότερα και θα έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία. Ως εκ τούτου, πρέπει να αγωνιστούμε για να σιγουρευτούμε πως οι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι η οικονομική μας πολιτική είναι η πιο αξιόπιστη και η πιο σοβαρή.

Δεύτερο θέμα, νομίζω πως πρέπει να μιλήσουμε για το μεταναστευτικό. Τώρα, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δημογραφική ύφεση και ακόμη και δεξιές κυβερνήσεις ακούν περισσότερο τις βιομηχανίες που ζητούν περισσότερους μετανάστες. Για παράδειγμα γνωρίζουμε ότι η Georgia Meloni στην Ιταλία είναι δεξιά όμως πρόσφατα αύξησε τον αριθμό των visas σε ξένους εργάτες για εργασία. Άρα πρέπει να αγωνιστούμε για να εξηγήσουμε πως στο μεταναστευτικό το αριστερό μπλοκ ως πιο αξιόπιστο και πιο ανθρώπινο κάνει πιο αξιόπιστες προτάσεις.

 

Επίσης, θεωρώ πως για να κερδίσουμε αυτή την πολιτιστική μάχη πρέπει όσο πιο συχνά γίνεται να βασίζουμε τις προτάσεις μας σε μια παγκόσμια ρητορική και σαφή παραδείγματα πολιτικών που έχουν αναπτυχθεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης με προοδευτικές κυβερνήσεις. Ακόμη κι αν υπάρχουν πολιτικές διαφορές μεταξύ των κυβερνήσεων και των κομμάτων πρέπει να βασίζουμε τις πολιτικές και τις προτάσεις μας σε σαφή παραδείγματα. Για παράδειγμα, ήμουν προσωπικά πολύ ενθουσιασμένη βλέποντας την επιστροφή των Εργατικών στην εξουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από δεκαπέντε χρόνια εγκατάλειψης των δημόσιων υπηρεσιών στο όνομα της οικονομικής ορθοδοξίας. Επιπλέον, πιστεύω πως η Ισπανία θα μας προσφέρει ένα νέο παράδειγμα προοδευτικών πολιτικών στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής. Έτσι πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό για εμάς να δουλέψουμε σαν μπλοκ και να δώσουμε στους εαυτούς μας παραδείγματα.

Κα ΤΣΑΜΟΥΡΗ & Κος ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΣ:

Σας ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε που ήσασταν μαζί μας.

Κα ΤΣΑΜΟΥΡΗ:

Καλό κουράγιο. Καλή επιτυχία

Κα Lucie Castets:

Ευχαριστώ