Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, στη συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων – «Ενημέρωση Υπουργού Οικονομικών για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο»
  • Καμία κόκκινη γραμμή από την κυβέρνηση.

  • Τη διέξοδο θα δώσει ο ελληνικός λαός.

Κύριε Υπουργέ, εδώ πρέπει να μιλήσουμε επί της ουσίας και όχι επί διαδικαστικών θεμάτων. Είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και νομίζω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι ο ελληνικός λαός, ακούει τι λέμε και τι προτείνουμε και μας κρίνει.

Και εγώ ειλικρινά θεώρησα σκόπιμο να διακόψω το πρόγραμμά μου,  το ίδιο έκανε και ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ, για να έρθω εδώ να ακούσω, να ενημερωθώ από τα κατʼ εξοχήν αρμόδια χείλη του Υπουργού των Οικονομικών, για το τι ακριβώς διαπραγματεύτηκε, τι συζήτησε στις ΗΠΑ, τι ακριβώς ζητείται σήμερα στη χώρα μας, στην κυβέρνηση μας, στην κυβέρνηση της χώρας μας, από τους επιτελείς, τους τεχνοκράτες του Δ.Ν.Τ και αντʼ αυτού ακούω τον Υπουργό Οικονομικών να έρχεται και να βγάζει μια ομιλία κάνοντας ιστορική αναδρομή.

Ιστορική αναδρομη θα κάνετε κύριε Υπουργέ; Αυτό είναι το θέμα μας τώρα; Την κάνετε και αλλού την ιστορική αναδρομή. Και ήρθατε να μας πείτε και να χρεώσετε τις ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία. Ένα και ένα κάνουν δυο κύριε Υπουργέ. Προφανώς έχει ευθύνες η Νέα Δημοκρατία. Αν δεν είχε ευθύνες δεν θα την καταδίκαζε ο ελληνικός λαός πριν από 6 μήνες στο μικρότερο ποσοστό στη μεταπολιτευτική ιστορία. Έχει ευθύνες, μεγάλες ευθύνες. Επτά μήνες όμως τώρα, κύριε Υπουργέ, κυβερνάτε εσείς. Και επτά μήνες τώρα  αποδείχθηκε και με τις παλινωδίες σας και με αυτά που είπατε και ξε-είπατε ότι δεν κυβερνάτε καλά. Κάτι δεν πάει καλά.

Θυμηθείτε τι έχετε πει όλους αυτούς τους 7 μήνες. Ξεκινήσατε να λέτε ότι δεν θέλουμε στήριξη μπορούμε και μόνοι μας. Αργότερα μας είπατε το πιστόλι πάνω στο τραπέζι, μετά μιλήσατε για μπλόφα, έτσι ακούστηκε. Και το Δ.Ν.Τ. πρώτοι εσείς το βάλατε στην ατζέντα. Αργότερα φέρατε εσείς πρώτοι χωρίς ουσιαστική συζήτηση στο Κοινοβούλιο, τα μέτρα της 3ης του Μάρτη που εσείς οι ίδιοι αποδεχθήκατε, παραδεχθήκατε, λέτε ότι ήταν και έξω από τον ιδεολογικό σας ορίζοντα και  τώρα μας λέτε ότι αυτή την εντολή πήρατε από τον ελληνικό λαό; Δηλαδή πήρατε εντολή πέρα και έξω από τον ιδεολογικό σας ορίζοντα; 

Αργότερα πήγατε στις Βρυξέλλες στις 25 του Μάρτη και πανηγυρίζατε γιʼ αυτό το μηχανισμό στήριξης ο οποίος αποδείχθηκε φαιδρός. Γιατί πανηγυρίζατε γιʼ αυτό τον μηχανισμό στήριξης;

Και τώρα δίχως καμία επί της ουσίας δημοκρατική νομιμοποίηση μας οδηγείτε στο Δ.Ν.Τ. και έρχεστε σήμερα εδώ και δεν μας λέτε αν έχετε βάλει έστω κάποια κόκκινη γραμμή. Δεν μας λέτε τι συζητάτε. Εγώ αυτό περίμενα να ακούσω τι συζητάτε. Που είναι οι κόκκινες γραμμές, εκτός αν και εσείς συμφωνείτε με την άποψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης του κ. Πάγκαλου ο οποίος σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων την προηγούμενη εβδομάδα μας είπε ότι δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές.

Κύριε Υπουργέ, αυτή είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη αντίληψη. Διότι η ελληνική κοινωνία που έχει γαλουχηθεί και έχει μεγαλώσει μέσα στην ελληνική παιδεία, όπου είναι η ισχυρή παιδεία αυτή που έχει μάθει από την αρχαία ελληνική τραγωδία, και από Σοφοκλή, και από Αντιγόνη και γνωρίζει ο ελληνικός λαός ότι κόκκινες γραμμές δεν μπορεί να βάζουν μονάχα οι ισχυροί, ότι πέρα από τους νόμους της εξουσίας, κόκκινες γραμμές μπορεί να βάζουν και αυτοί που έχουν δίκιο. Και αν έχουμε όντως δίκιο να διεκδικούμε μια άλλη προοπτική για το μέλλον αυτού του τόπου, οφείλουμε να βάλουμε κόκκινες γραμμές.

Και σας ερωτώ που είναι οι κόκκινες γραμμές. Υπάρχει κάποια κόκκινη γραμμή να μας πείτε. Σας ζητάνε 13ο και 14ο μισθό από τον ιδιωτικό τομέα; Σας ζητάνε απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα; Σας ζητάνε να οδηγηθείτε σε μια πολιτική διάλυσης του ασφαλιστικού;

Πριν από μια εβδομάδα κατέθεσα ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας  τον κ. Λοβέρδο, ο οποίος είχε δηλώσει ότι από τον Δεκέμβρη είναι εδώ –λέει- οι επιτελείς του Δ.Ν.Τ ή εν πάση περιπτώσει ανταλλάσσει αλληλογραφία μαζί τους και του υπαγορεύουν ή του υποδεικνύουν εν πάσει περιπτώσει τι πρέπει να κάνει. Τον Δεκέμβρη δεν είχατε βάλει στην ατζέντα της συζήτησης το Δ.Ν.Τ. δημοσίως τουλάχιστον. Τι δουλειά είχε ο Υπουργός Εργασίας να ενημερώνει το Δ.Ν.Τ. για το τι αλλαγές θα κάνει στο ασφαλιστικό. Αυτά είναι αναπάντητα ερωτήματα και ειλικρινά δεν έχει σημασία ούτε η διαδικασία, ούτε με ποιον τρόπο θα τα συζητήσετε, πρέπει να δώσετε όμως απαντήσεις στον ελληνικό λαό. Πρέπει να δώσετε απαντήσεις και εγώ κυρίως αυτό περιμένω να ακούσω.

Και ένα τελευταίο, είπατε ότι σε 3 χρόνια πρέπει να ρίξουμε δέκα μονάδες, να μειώσουμε το έλλειμμα. Δέκα μονάδες σε τρία χρόνια! Και μάλιστα σε συνθήκες ύφεσης. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ακριβώς αυτό που είπε ο κ. Πάγκαλος ότι δεν έχετε βάλει καμία κόκκινη γραμμή. Αυτό σημαίνει. Και με μια ανεργία στο 20% και πάνω. Εσείς τα λέτε.

Ακούστε κύριε Υπουργέ, ξέρετε πολύ καλά και να μη το επαναλαμβάνω δεν πήρατε αυτή την εντολή από τον ελληνικό λαό. Πήρατε μια εντολή σε άλλες συνθήκες να προχωρήσετε σε μια πολιτική στήριξης του κοινωνικού κράτους λέγατε σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα και εδώ έρχεστε και μας παρουσιάζετε την βαρβαρότητα ως εθνική επιτυχία. Λέγατε αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό και σεις εδώ θεωρείτε ως δεδομένο ότι θα ακολουθήσετε μια πολιτική που θα κόψει και άλλες δαπάνες –υποτίθεται- αλλά θα κόψει ουσιαστικά το μέλλον των ελλήνων πολιτών. Ο 13ος, 14ος μισθός, οι απολύσεις, το ασφαλιστικό σύστημα; Εδώ μιλάμε για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας. Εγώ θα σας το πω ευθέως, ούτε αυτή την εντολή πήρατε, εγώ θεωρώ ότι γνωρίζατε, βεβαίως γνωρίζατε από τα μέσα Σεπτέμβρη από τότε που ενημέρωσε υπευθύνως ο κ. Προβόπουλος τον Πρωθυπουργό, την δύσκολη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, καλύτερα απʼ όλους εμάς –τα δυο κόμματα τα ξέρατε- ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Καραμανλής, εμείς δεν ξέραμε εσείς ξέρατε, παρʼ όλα αυτά υποσχεθήκατε πράγματα τα οποία ξέρατε ότι δεν μπορούσατε να τα κάνετε, μας οδηγήσατε σε επιτήρηση διότι με αυτό τον τρόπο πιστέψατε ότι θα δικαιολογήσετε την αδυναμία σας να εκπληρώσετε τις προεκλογικές σας υποσχέσεις και μετά ακολούθησε ένα γαϊτανάκι παλινωδιών που κατέληξε στην αγκαλιά του Δ.Ν.Τ.

Υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε κάποιος να σας πει ότι δεν έχετε καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωράτε σε αυτές τις επιλογές. Καμία! Διότι υφαρπάξατε την εντολή του ελληνικού λαού με άλλο πρόγραμμα και είναι πλαστή αυτή η εντολή.

Εμείς όμως κρατάμε υπεύθυνη στάση κύριε Υπουργέ. Και αυτό που λέμε αυτές τις κρίσιμες ώρες δεν είναι ούτε εγκαταλείψτε τα έδρανά σας, ούτε σηκωθείτε και φύγετε. Αλλά ξέρετε τι λέμε; Παραδεχθείτε την αποτυχία σας και αλλάξτε γραμμή, αλλάξτε πολιτική κατεύθυνση.

Και σας λέμε επίσης ότι αυτό που δεν καταφέρατε είτε γιατί υπολογίσατε λάθος, είτε γιατί δεν πιστέψατε στις δυνάμεις σας, είτε γιατί υπερτιμήσατε τις δυνάμεις της αγοράς, αυτό που δεν καταφέρατε να κάνετε εσείς, να ορθώσετε το ανάστημα της χώρας απέναντι στους διεθνείς κερδοσκόπους, στις αγορές, που τώρα μας λέτε ότι έχουν άποψη και πρέπει να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας, αυτό που δεν καταφέρατε εσείς να κερδίσετε, ας το καταφέρει ο ελληνικός λαός. Είναι δημοκρατική διέξοδος αυτό που προτείνουμε. Ο ελληνικός λαός να βγει στο προσκήνιο και να δώσει ένα ισχυρό μήνυμα και στις αγορές και σε αυτούς που δεν βάζουν καμιά κόκκινη γραμμή στις απαιτήσεις τους.

Κύριε Υπουργέ, περιμένω ειλικρινά συγκεκριμένες απαντήσεις και κυρίως στο ερώτημα τι σας ζητάνε; Τι ακριβώς συζητήσατε στις ΗΠΑ και αν επιτέλους έχετε βάλει καμιά κόκκινη γραμμή σε αυτό το διάλογο, με αυτό το διευθυντήριο που του εκχωρείτε μέρος της λαϊκής κυριαρχίας.