Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Προέδρου της Κ.Ο. στον Πρωθυπουργό για το ασφαλιστικό – Oμιλια Αλέξη Τσίπρα
  • Συγχωρούνται τα εγκληματικά λάθη, όχι τα εκ προμελέτης εγκλήματα
  • Γυρίστε πίσω αυτό που σας υπαγορεύουν ή παραιτηθείτε εντίμως

Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα προκαταβολικά να εκφράσω την προσωπική μου συμπάθεια για την περιπέτεια της υγείας σας, γιατί στην ομιλία μου δεν θα εκφράσω καμία πολιτική συμπάθεια σε αυτά που κάνετε.

Την απορία μου θα εκφράσω, πώς ανέχεστε τόσους μήνες αυτό τον πολιτικό εξευτελισμό; Πώς ανέχεστε εσείς ένας δημοκρατικά εκλεγμένος και μάλιστα με ισχυρότατη εκλογική βάση ψηφοφόρων στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας να σας υπαγορεύουν και να σας υποδεικνύουν οι επιτελείς, οι τεχνοκράτες του Δ.Ν.Τ, τα άρθρα και τις διατάξεις ενός νομοσχεδίου. Ένας Υπουργός μιας μόλις προ έξι μηνών εκλεγμένης με ισχυρή λαϊκή εντολή κυβέρνησης, να διαφυλάσσει το κοινωνικό κράτος και την κοινωνική ασφάλιση, να αποδέχεστε να σας υποδεικνύουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε για το ασφαλιστικό μας σύστημα. Και δεν τα λέω εγώ, τα λέτε εσείς.

Πριν από μια εβδομάδα, ήσασταν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και όταν ρωτηθήκατε, απαντήσατε ότι από τον Δεκέμβρη στέλνετε και σας στέλνουν πίσω, από τον Δεκέμβρη είναι εδώ το Δ.Ν.Τ και σας υπαγορεύει –δική μου φράση είναι αυτή, εσείς θα πείτε δεν μας υπαγορεύει, ανταλλάσσουμε, συζήτηση κάνουμε- και διερωτώμαι τι δουλειά είχατε από τον Δεκέμβρη; Τότε μας λέγατε μπορούμε μόνοι μας, τότε μας λέγατε δεν θέλουμε στήριξη.

Ξέρετε κάτι, κύριε Υπουργέ; Ο Ελληνικός λαός μπορεί να συγχωρήσει τα λάθη, ακόμη και την εγκληματική αμέλεια, και τις γκάφες τις συγχωρεί, το εκ προμελέτης έγκλημα όμως δεν το συγχωρεί. Και με δική σας ομολογία 4 μήνες τώρα έχετε προδιαγράψει την προσφυγή στο Ταμείο και τους έχετε εδώ χωρίς κανένα λόγο να μας υπαγορεύουν τι θα κάνουμε.

Ποια δημοκρατική νομιμοποίηση έχουν αυτοί; Ποια δημοκρατική νομιμοποίηση έχουν οι τεχνοκράτες να μας υπαγορεύουν τι θα κάνουμε; Και είχατε βγει και είχατε πει 4,8% θα είναι η συμμετοχή του κράτους μέχρι το 2030 που και αυτό σημαίνει μείωση των συντάξεων, διότι στα 20 επόμενα χρόνια θα έχουμε ένα εκατομμύριο περισσότερους συνταξιούχους στο σύστημα, βγαίνετε ξαφνικά και λέτε 2,7. Γιατί από ποιους υπολογισμούς; Διότι έτσι θέλουν οι τεχνοκράτες.

Είχατε πει στο προσχέδιο ότι θα είναι 100% η προσαύξηση του Σαββάτου, το πήγατε στο 50% τώρα το πήγατε στο 30%. Ποιοι υπολογισμοί σας αναγκάζουν να κάνετε τέτοιες αλχημείες; Διότι κύριε Υπουργέ, οι αντιφάσεις και τα ψέματα δεν έχουν τέλος. Λέτε βασική σύνταξη και εννοείτε το άθροισμα των τριών προνοιακών επιδομάτων. Καταντήσατε τη σύνταξη σε επίδομα και πάτε να ξεμπερδέψετε με την κρατική συμμετοχή. Λέτε κίνητρα παραμονής στον εργασιακό βίο και εννοείτε τον ωμό εκβιασμό, διότι σκοπεύετε να μειώσετε τις συντάξεις κατά 25% και 30%. Λέτε ανταποδοτικότητα και εννοείτε πλήρη απόσυρση του κράτους από την κοινωνική ασφάλιση.

Και ξέρετε κάτι; Πείτε τους αφού τους συναντάτε –γιατί είστε έγκριτος συνταγματολόγος- ότι είναι αντισυνταγματικό αυτό που πάτε να κάνετε αυτό που σας προτείνουν. Διότι η Ελλάδα έχει επικυρώσει εδώ και δεκαετίες τη διεθνή σύμβαση 102 περί τριμερούς χρηματοδότησης στην ασφάλιση και το άρθρο 28 παρ. 1 του Συντάγματος λέει πως νόμοι που έχουν επικυρώσει διεθνείς συμβάσεις, δεν αλλάζουν με άλλους νόμους.

Κύριε Υπουργέ, η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι ελεημοσύνη. Είναι κοινωνικό δικαίωμα. Και σεις με αυτά που κάνετε πάτε να ανατρέψετε τον δημόσιο αναδιανεμητικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και να την μετατρέψετε σε ανταποδοτική. Πάτε να διαλύσετε την κοινωνία. Πάτε να δημιουργήσετε συνθήκες σύγκρουσης γενεών, κανιβαλισμό γενεών. Και υιοθετείτε την πιο ακραία νεοφιλελεύθερη εκδοχή περί ατομικής ευθύνης.

Και να σας πω και ένα τελευταίο κύριε Υπουργέ. Σας άκουσα, παλαιότερα πριν από τρεις μήνες σε ένα κεντρικό δελτίο ειδήσεων, να λέτε ότι «αν δεν κάνω κάτι, το πορτρέτο μου θα είναι σε περίοπτη θέση στην πινακοθήκη των αποτυχημένων.» Εσείς το είπατε.

Θέλω να σας πω το εξής, αν σας έχει απομείνει ελάχιστη κοινωνική ευαισθησία και η ελάχιστη πολιτική ευθιξία που πιστεύω ότι την έχετε. Γυρίστε τους πίσω αυτό το σχιζοειδές κατασκεύασμα που σας υπαγορεύουν ή παραιτηθείτε εντίμως, αλλιώς δεν θα κοσμεί το πορτρέτο σας την πινακοθήκη των αποτυχημένων αλλά αυτών που οδήγησαν την Ελλάδα σε κοινωνική χρεοκοπία και άνοιξαν την κερκόπορτα του φρενοκομείου στην ελληνική κοινωνία. Είναι βαριά η ευθύνη σας και δεν σας αναλογεί να την επωμιστείτε.