Συνάντηση αντιπροσωπείας ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα με την πρόεδρο του δικτύου προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Αλέξη Τσίπρα, αποτελούμενη από τα μέλη της επιτροπής δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Αθανασίου και Κώστα Μαρματάκη, συναντήθηκε σήμερα με την πρόεδρο της ΜΚΟ «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» και πρ. Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κα Μυρσίνη Ζορμπά για να συζητήσουν για το μείζον ζήτημα των βαλλόμενων δικαιωμάτων του παιδικού πληθυσμού μεταναστών και προσφύγων. 

Μετά τη συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Ο πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε:

Ανταποκρινόμενοι στην ανοιχτή επιστολή της ΜΚΟ «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» στην οποία δραστηριοποιείται η π. Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα Μυρσίνη Ζορμπά, είχαμε την δυνατότητα να ανταλλάξουμε σκέψεις και απόψεις στο κυρίαρχο τις τελευταίες μέρες ζήτημα που αφορά στους μετανάστες και στους πρόσφυγες.

Υιοθετούμε πλήρως τις σκέψεις και τις απόψεις αυτής της επιστολής. Και ζητούμε από την Πολιτεία να υιοθετήσει επίσης αυτό το περιεχόμενο. Και θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξουν πρωτοβουλίες και δράσεις από κοινωνικές οργανώσεις που προσπαθούν να αναδείξουν έναν διαφορετικό λόγο, έναν λόγο ενταγμένο στην ορθή λογική για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού κοινωνικού ζητήματος της μετανάστευσης και των προσφύγων, ιδιαίτερα όταν αυτή εντοπίζεται στα δικαιώματα των παιδιών προσφύγων, παιδιών που έρχονται από πολύ μακρινές χώρες και έχουν δικαίωμα στην ζωή.

Θέλησή μας είναι να δημιουργήσουμε μια διαρκή κοινωνική και πολιτική συμμαχία με ευρύτερες δυνάμεις. Κυρίως με κοινωνικές οργανώσεις και προσωπικότητες. Και πιστεύουμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα μέτωπο λογικής και κοινωνικής ευαισθησίας απέναντι στο κυρίαρχο σήμερα στα ΜΜΕ πολιτικό λόγο.

Στα ΜΜΕ κυριαρχεί σήμερα ένας διάλογος του παραλόγου. Κι ο κυρίαρχος λόγος είναι και ακραίος και λαϊκιστικός και πολλές φορές μισαλλόδοξος και ρατσιστικός. Δεν ταιριάζει με τις παραδόσεις του τόπου μας και των ανθρώπων του. Πιστεύουμε ότι το επόμενο διάστημα, πρέπει αυτές οι συναντήσεις κι αυτές οι συμμαχίες να διευρυνθούν προκειμένου να καταφέρουμε να μετατοπίσουμε την κυρίαρχη πολιτική ατζέντα από το πεδίο της λαϊκιστικής δεξιάς στο πεδίο του ορθού λόγου.

Και απευθυνόμαστε κυρίως και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που το τελευταίο διάστημα έχει υιοθετήσει συνθήματα όπως «μηδενική ανοχή στην λαθρομετανάστευση» που κυριαρχούσαν στην συνθηματολογία της δεξιάς και της ακροδεξιάς. Και το καλούμε να αναλογιστεί την μεγάλη ευθύνη γι αυτήν την μετατόπιση του κέντρου βάρους της πολιτικής προς τα δεξιά. Και πιστεύουμε, αν όχι ότι θα υπάρξει άμεση ανταπόκριση από την ηγεσία του, ότι θα υπάρξει άμεση ανταπόκριση από πολλούς και πολλές, μέλη και στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια προκειμένου να δώσουμε λύσεις στο ζήτημα της μετανάστευσης και των προσφύγων που δεν θα είναι στην κατεύθυνση την κυρίαρχη, του να μην λογαριάζει δηλαδή κανείς τα ανθρώπινα δικαιώματα, να μην είναι στην κατεύθυνση της εξολόθρευσης αυτών των ανθρώπων που έρχονται στην χώρα μας διεκδικώντας μια καλύτερη μοίρα.

Το επόμενο διάστημα θα κρατήσουμε μια ανοιχτή επικοινωνία με το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» και με την κα Ζορμπά καθώς και με άλλες κοινωνικές οργανώσεις πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να αναδείξουμε λύσεις και προτάσεις και κυρίως να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία και τους δημοκρατικούς πολίτες.

Η πρόεδρος της ΜΚΟ «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» και  π. Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κα Μυρσίνη Ζορμπά δήλωσε:

Το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ασχολείται με τα δικαιώματα του παιδιού και την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης που έχει υπογράψει η χώρα μας γι αυτό. Αυτήν την στιγμή θεωρούμε ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη επίθεση στον παιδικό πληθυσμό που έρχεται από τις μακρινές χώρες και ζητάει άσυλο. Υπάρχει ένας αριθμός ασυνόδευτων παιδιών που έχουν διασχίσει την Ασία για να φτάσουν εδώ.

Ζητήσαμε λοιπόν με μια ανοιχτή επιστολή μας από τα κόμματα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, και ευχαριστώ πάρα πολύ τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς και τον Αλέξη Τσίπρα για την ανταπόκριση, να συζητήσουμε με ποιους πρακτικούς τρόπους είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα.

Το να εγκλωβίζονται παιδιά σε άσυλα, να βρίσκονται μακριά από τα αστικά κέντρα, και να μην δίνεται η ευκαιρία σε πολίτες και οικογένειες οι οποίες θα ήθελαν να συμπαρασταθούν είναι νομίζω μια κακή πολιτική της κυβέρνησης.

Μέσα στο γενικότερο κλίμα που επικρατεί επομένως, αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι υπάρχουν πολίτες άνθρωποι στην Ελλάδα οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να γίνουν οι ανάδοχοι παιδιών και επομένως να ενσωματώσουν παιδιά που έχουν έρθει από μακριά και είναι πάρα πολύ βασανισμένα, στην ελληνική κοινωνία.

Αυτή πιστεύουμε είναι η  φωνή της λογικής και πρέπει  να ακουστεί και πρέπει να μπορέσει να γίνει μια ευρύτερη συμμαχία προοδευτικών ανθρώπων για να υποστηριχτεί.